Gemiddelde kosten windveren vervangen of repareren

Bijgewerkt op

Zijn de boeidelen, windveren of rabatdelen van je huis verouderd of kapot en wil je weten wat het kost om ze door een professional te laten vervangen of reparen? Dan ben je bij Werkspot aan het juiste adres.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen dakdekkers

Onze dakdekkers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 97 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde kosten windveren vervangen of repareren

Je staat er als woningbezitter vaak niet bij stil, maar de dakrand is een essentieel onderdeel van je woning. De dakrand beschermt je dak en voorkomt dat vocht en kou tussen je dakbedekking en de gevel komen. Wanneer de dakrand niet meer functioneert loop je een groot risico op lekkage. Als jouw dakrand versleten of kapot is, is er werk aan de winkel. Het repareren van de dakrand gebeurt door het vervangen van de windveren, het plaatsen van rabatdelen of het vervangen van boeidelen.

Regelmatig onderhoud aan de boeidelen, windveren en rabatdelen is aan te raden. Zeker wanneer de onderdelen van de dakrand van hout zijn, loop je anders het risico dat de dakrand gaat rotten. Op dat moment is de enige optie het vervangen van de boeidelen of windveren. Het vervangen van de windveren kan je het beste uitbesteden aan een vakman. De klus gebeurt immers op grote hoogte en het is belangrijk dat de boeidelen en rabatdelen weer naadloos aansluiten op het dak. Als hier ook maar een kleine afwijking in zit, heb je binnen de kortste keren (opnieuw) lekkages.

Wat kost het vervangen van windveren? 

Windveren boeidelen rabatdelen vervangen  Gemiddelde prijs per meter
Multiplex€ 60,-
Red cedar hout€ 70,-
Meranti hout€ 75,-
Trespa€ 130,- tot € 210,-
Keralit€ 135,-
In bovenstaande tabel vind je gemiddelde prijzen die onze specialisten rekenen voor het repareren of vervangen van boeidelen, windveren of rabatdelen. Deze kunnen afwijken van de prijzen in de offerte van de vakman. De prijzen zijn exclusief de prijs voor het schilderen van de houten materialen.

De gemiddelde kosten voor het vervangen van boeidelen of windveren liggen tussen de € 60,- en € 100,- per meter. Dit is inclusief materiaal en manuren van de specialist. De kosten voor het repareren van boeidelen, windveren of rabatdelen zijn afhankelijk van je specifieke situatie. De totale kosten kunnen verschillen per klus en daarom is het goed om je in te lezen in de verschillende mogelijkheden en variabele kosten voordat je een klus plaatst. Zo voorkom je verrassingen en vind je snel de juiste vakman.

Hoe bepaal je kosten voor het repareren of vervangen van boeidelen of windveren?

De prijs die je betaalt voor het vervangen van de windveren of boeidelen is afhankelijk van verschillende factoren. Zo speelt het materiaal een belangrijke rol, maar ook of je het materiaal achteraf nog moet laten schilderen. Uiteraard speelt ook de afmeting van de rabatdelen, boeidelen en windveren mee bij het bepalen van de totale prijs.

rabatdelen,windveren, boeidelen

Afmeting van de boeidelen, windveren of rabatdelen

Het spreekt voor zich dat de afmeting van de boeidelen, windveren of rabatdelen invloed heeft op de totaalprijs. Voordat de vakman de totaalprijs bepaalt, wil hij daarom eerst weten wat de afmeting van de onderdelen is. De prijs komt tot stand door het berekenen van het aantal strekkende meters van de te vervangen boeidelen, windveren of rabatdelen.

Soort materiaal

Voor het plaatsen of vervangen van windveren, boeidelen of rabatdelen heb je de keuze uit verschillende soorten materialen. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen en prijskaartje.

 • Houten windveren vervangen
  Van oudsher vind je op dakranden houten windveren. Nog steeds kiezen veel mensen voor de authentieke look van dit soort windveren. Afhankelijk van je budget kan je kiezen voor het duurdere hardhout red cedar of goedkoop mulitplex. Wanneer je voor hout kiest, kies je automatisch ook voor regelmatig onderhoud. Wanneer je dit niet doet, krijg je al snel te maken met rot hout.
 • Kunststof windveren
  Heb je liever niet al teveel onderhoud aan je woning, dan is het kiezen voor kunststof windveren een optie. Dit materiaal is iets duurder dan hout, maar schilderen en onderhoud is niet nodig. Wel heb je een minder authentieke uitstraling dan wanneer je voor hout kiest.
 • Zinken windveren
  Zinken windveren geven je woning een unieke uitstraling en daar hangt een prijskaartje aan. Het materiaal is daarentegen wel sterk en gaat lang mee. Bedenk vooraf wel goed of zinken windveren passen bij jouw woning. Heb jij een landelijke woning? Dan kan je voor de uitstraling vaak beter kiezen voor een authentieke uitstraling, zoals met hout.

Afwerking windveren

De keuzes die je maakt rondom het afwerken van de dakrand bepalen voor een deel de totaalprijs. Zo kan je besluiten om de windveren of boeidelen in een specifieke kleur te schilderen. Dit is sowieso aan te raden bij houten windveren. Dit heeft namelijk een positief effect op de levensduur. Maar ook een sierlijst behoort tot de mogelijkheden.

Hoe gaat de vakman te werk?

Laat jij werk aan je dakrand verrichten? De vakman gaat als volgt te werk.

 • Verwijderen oude windveren
  Allereerst verwijdert de vakman de oude windveren. Hierbij inspecteert hij ook direct de dakrand. Wanneer blijkt dat niet alleen de windveren de boosdoeners zijn van het doorlaten van vocht, moet hij bijvoorbeeld ook de dakgoot vervangen. Dan stijgt de prijs flink. Voor het vervangen van je dakgoot moet je rekening houden met een bedrag tussen de € 50,- en € 200,-.
 • Inmeten en monteren nieuw boeidelen
  De volgende stap is dat de vakman de nieuwe boeidelen inmeet en vervolgens ook monteert. Hierbij is het belangrijk dat de boeidelen goed aansluiten op de dakrand om te zorgen dat de verschillende weersomstandigheden geen kans krijgen om je dak te beschadigen.
 • Afwerking
  Als laatste zorgt de vakman voor een nette afwerking op basis van jouw wensen. Hij schildert het hout en plaatst indien nodig een sierlijst. Wil je kosten besparen en ben je handig op grote hoogte? Dan kan je ook zelf de windveren schilderen.

Welk onderhoud is nodig? 

Het onderhoud aan de windveren verschilt per materiaal dat je kiest. Kunststof en zinken windveren hebben weinig onderhoud nodig. Zo is het bij een kunststof boeideel voldoende als je af en toe de onderdelen schoonmaakt met een vochtig doekje. Het onderhoud bij houten windveren is een ander verhaal. Hier moet je meer tijd en budget voor vrijmaken. Hout is erg gevoelig voor de effecten van regen, wind en zon. Deze weersinvloeden hebben een negatief effect op de levensduur van het hout. Deze levensduur kan je overigens wel verlengen wanneer je zorgt voor een goede verflaag. Het advies is daarom om de houten onderdelen elke vijf jaar opnieuw te schilderen.

Zie je het niet zitten om elke vijf jaar opnieuw het hout te schilderen, maar wil je wel een authentieke uitstraling? Dan kan je besluiten om het verven van de windveren uit te besteden aan een buitenschilder. Heb je ook houten kozijnen? Deze neemt de schilder dan direct mee.

Bekijk hier de gemiddelde prijs voor het schilderen van je kozijnen en windveren.

Kan je boeidelen op elk dak plaatsen?

Boeidelen kan je op platte en schuine daken plaatsen. Ze zijn geschikt voor je woning, maar bijvoorbeeld ook voor de garage, schuur of uitbouw. Hoewel boeidelen op alle daken kunnen, zijn ze extra belangrijk voor platte daken. Bij een plat dak is er een opening tussen het dak en de gevel. Wanneer je hier geen windveren of boeidelen plaatst, heeft regen en wind vrij spel. Dit heeft een negatief effect op de staat van je dakbedekking met lekkage tot gevolg.

Het plaatsen van boeidelen op een plat daken is eenvoudiger dan het plaatsen van boeidelen op een schuin dak. In dit laatste geval is de vakman langer bezig met de klus. Dit merk je dan ook direct aan de totaalprijs.

Andere werkzaamheden aan het dak

Voor het vervangen van de windveren schakel je een professioneel dakdekkersbedrijf in. Zij vervangen de windveren vakkundig en zorgen dat jij weer jaren vooruit kan met je dakrand. Daarnaast kan je de dakdekker ook direct vragen andere werkzaamheden aan je dak uit te voeren.

 • Nieuw dak plaatsen
  Je wilt het natuurlijk liever niet, maar bij slecht onderhoud of na tientallen jaren is elk dak toe aan vervanging. Heb jij een woning waar dit het geval is? Dan los je de lekkages niet meer op door alleen de windveren te vervangen. Hier vind je meer informatie over de kosten en werkzaamheden die bij het plaatsen van een nieuw dak komen kijken.
 • Renovatie van je huidige dak
  Is de dakbedekking toe aan een nieuwe laag? Dan verwijdert de dakdekker de oude laag en vervangt die voor een nieuwe laag dakbedekking. De kosten zijn afhankelijk van het soort dak, het aantal vierkante meters en het materiaal. Op de speciale prijspagina vind je meer informatie.
 • Dakonderhoud
  Het repareren of vervangen van je dak kan je vaak uitstellen als je goed onderhoud verricht. Je voorkomt dan namelijk problemen in de toekomst. Bij een grote lekkage moet je bijvoorbeeld ook de muren in je woning repareren. Voor het beste resultaat laat je je dak eens per half jaar nakijken door een professionele dakdekker. De kosten van een dakdekker vind je op onze prijspagina.

Vind een vakman in de buurt

Nu je een idee hebt van de gemiddelde kosten, kan je bepalen of dit aansluit op jouw verwachtingen en budget. Wil je graag een opdracht uitbesteden aan een van de vakmannen op Werkspot? Plaats gratis en vrijblijvend een klus en vergelijk het werk van diverse experts. Zo kan je bijvoorbeeld de reviews lezen van andere huiseigenaren om tot een weloverwogen keuze te komen.

Andere prijzen per dienst

 1. Kosten dakgoten onderhouden
 2. Kosten reparatie dakgoot
 3. Kosten asbest verwijderen
 4. Kosten dakrenovatie
 5. Kosten zolder verbouwen

Vind een dakdekker dichtbij