Kosten voor boeidelen vervangen: Wat moet je weten?

Bijgewerkt op

Bij het opknappen van je huis zijn het vaak de details die het verschil maken, zoals het vervangen van je boeidelen. De kosten voor deze klus kunnen uiteenlopen van €500 tot €2000 voor een gemiddelde woning. Deze gemiddelde kosten worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de materiaalkeuze en de omvang van het project. Lees verder om meer inzicht te krijgen in wat de kosten voor het vervangen van boeidelen bepaalt, hoe deze kosten zijn opgebouwd én hoe je op een slimme manier kunt besparen op dit project.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen dakdekkers

Onze dakdekkers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 144 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

In dit artikel bespreken we:
 1. Kostenfactoren bij het vervangen van boeidelen
 2. Gemiddelde kosten voor boeidelen vervangen
 3. Hoe worden de kosten voor het vervangen van boeidelen bepaald?
 4. Overheidssubsidies en regelgeving
 5. Effect van het vervangen van boeidelen op de woningwaarde
 6. Bespaar op de kosten voor het vervangen van boeidelen
 7. Boeidelen vervangen met een vakkundige dakdekker via Werkspot
 8. Veelgestelde vragen over het vervangen van boeidelen
 9. Checklist voor het vervangen van boiedelen

Kostenfactoren bij het vervangen van boeidelen

Het vervangen van boeidelen is een investering in de looks en de duurzaamheid van je woning. De gemiddelde totale kosten voor boeidelen vervangen liggen rond de €1200, inclusief materiaal en arbeidskosten. Afhankelijk van het gekozen materiaal dien je rekening te houden met ongeveer €55 tot €140 per strekkende meter. Maar wat maakt nu dat deze prijzen zo variëren? Laten we de belangrijkste kostenfactoren eens nader bekijken:

 • Materiaalkeuze: het materiaal speelt een grote rol in de totale kosten. Multiplex, Trespa, zink, meranti, red cedar en Keralit zijn populaire opties. Ze hebben elk een eigen prijs per strekkende meter.
 • Omvang van het project: de lengte van de te vervangen boeidelen beïnvloedt de totale kosten. Meer meters betekent natuurlijk ook meer materiaal en arbeid.
 • Bereikbaarheid: de toegankelijkheid van de werkplek kan de arbeidstijd en dus de kosten beïnvloeden.
 • Arbeidskosten: deze worden vaak berekend per strekkende meter en verschillen per vakman en regio.
 • Extra kosten voor boeidelen vervangen: denk hierbij aan voorrijkosten, kosten voor het verwijderen van oude materialen en eventuele aanpassingen aan de gevel.

Hoewel deze kostenfactoren een complex beeld schetsen, varieert de invloed ervan per project. Het is daarom verstandig om offertes bij verschillende professionals aan te vragen. Zo ben je verzekerd van de beste deal voor het vervangen van je boeidelen. Zo kun je niet alleen kosten besparen, maar ook vertrouwen hebben in de kwaliteit en duurzaamheid van het geleverde werk.

Gemiddelde kosten voor boeidelen vervangen

TaakGemiddelde kosten
Houten boeidelen€20 - €40 per meter
Kunststof boeidelen€15 - €30 per meter
Aluminium boeidelen€25 - €45 per meter
Arbeidskosten voor verwijderen oude boeidelen€150 - €400 totaal
Arbeidskosten voor plaatsen nieuwe boeidelen€10 - €20 per meter
Afwerking en schilderen€200 - €600 totaal
Extra kosten voor reiskosten€20 - €100
Extra kosten voor afvalverwijdering€50 - €150
Deze kosten zijn indicaties en kunnen variëren op basis van lokale prijzen, de complexiteit van het werk en specifieke wensen van de huiseigenaar. Voor een nauwkeurige offerte is het aanbevolen om een lokale vakman te raadplegen.
rabatdelen,windveren, boeidelen

Hoe worden de kosten voor het vervangen van boeidelen bepaald?

Bij het plannen van de vervanging van boeidelen zijn er verschillende kosten die de totaalprijs beïnvloeden. De belangrijkste zijn materiaalkosten, arbeidskosten, en potentiële extra kosten. Elke factor draagt bij aan de totale kosten van het project. Materialen variëren in prijs en hangen af van de kwaliteit en het type, terwijl arbeidskosten afhankelijk zijn van de duur en complexiteit van de werkzaamheden. Extra kosten kunnen ontstaan door bijvoorbeeld voorrijkosten of de noodzaak tot aanvullende aanpassingen aan de gevel. Inzicht in deze kostenposten zorgt ervoor dat je effectief kunt budgetteren voor de klus.

Boeidelen vervangen: kosten voor materialen

De keuze van materialen heeft een grote invloed op de totale kosten. Multiplex, Trespa, zink, Meranti, Red Cedar en Keralit zijn populaire keuzes, elk met een eigen prijs variërend van €55 tot €140 per strekkende meter. Multiplex wordt veel gebruikt vanwege de lagere prijs van €55 per meter maar biedt niet dezelfde duurzaamheid als zink dat tot wel €140 per meter kan kosten. Trespa en Keralit, gewaardeerd om hun onderhoudsarme eigenschappen, worden aangeboden voor respectievelijk €90 en €130 per meter. Natuurlijke houtsoorten zoals Meranti en Red Cedar vallen in de middencategorie met een prijs van €75 en €70 per meter. Deze materialen verschillen niet alleen in kosten, maar ook in levensduur, onderhoud en esthetiek.

MateriaalGemiddelde prijs per strekkende meter
Multiplex€55
Trespa€90
Zink€140
Meranti€75
Red Cedar€70
Keralit€130

Boeidelen laten vervangen: kosten voor arbeid

Arbeidskosten worden vaak berekend per strekkende meter, aangezien de complexiteit en de omvang van het project de hoeveelheid benodigde tijd beïnvloeden. Met tarieven die schommelen tussen €30 en €50 per meter, dekken deze kosten de montage en installatie van de nieuwe boeidelen. Voor een standaard project kunnen deze kosten oplopen van €400 tot €800. Dit bedrag kan variëren afhankelijk van onder meer de toegankelijkheid van de boeidelen en eventuele bijkomende werkzaamheden.

Mogelijke extra kosten

Naast de materiaalkosten en arbeidskosten, moet rekening gehouden worden met eventuele extra kosten. Voorrijkosten, afhankelijk van de vakman en de afstand, kunnen tussen €20 en €60 bedragen. Het verwijderen en afvoeren van oude boeidelen legt een bijkomende last van rond de €100 op het project. Verdere aanpassingen aan de constructie voor de nieuwe boeidelen kunnen eveneens een invloed hebben op de totaalkosten. Deze details benadrukken hoe belangrijk het is om goed voorbereid te zijn en een gedetailleerde offerte te maken om onverwachte verrassingen te voorkomen.

Overheidssubsidies en regelgeving

Bij het vervangen van boeidelen kunnen verschillende subsidies en belastingvoordelen van toepassing zijn. Ook moet er rekening worden gehouden met de lokale regelgeving en kan het zijn dat er een vergunning moet worden aangevraagd. We vertellen je hier graag meer over:

Belastingvermindering voor renovatie

Werkzaamheden die bijdragen aan de renovatie en verbetering van een woning kunnen in aanmerking komen voor belastingvermindering. Het vervangen van de boeidelen van je woning kan zeker onder deze werkzaamheden vallen. Het is dan ook verstandig om dit met een belastingadviseur te bespreken.

Overheidsregels en vergunningen

 • Bouwvergunning Voor het vervangen van boeidelen is soms een bouwvergunning nodig, vooral als de werkzaamheden de structuur van het dak beïnvloeden. Het is aan te raden om dit bij je lokale gemeente te controleren.
 • Milieu Regelgeving Materialen en afvoermethoden moeten voldoen aan de milieuregels die gelden in jouw omgeving. Dit omvat vaak voorschriften over hoe het bouwafval van een renovatieproject moet worden verwerkt. Controleer de regels voor je aan het vervangen van de boeidelen begint.

Aanvragen van subsidies en vergunningen

Het aanvragen van belastingvermindering en het regelen van vergunningen kan complex zijn. Bij Werkspot kunnen wij je helpen bij het vinden van de juiste informatie en het doen van aanvragen. Consulteer lokale vakmensen op ons platform die ervaring hebben met dergelijke procedures, om jouw project soepel en volgens de lokale regelgeving te laten verlopen.

Effect van het vervangen van boeidelen op de woningwaarde

Het vervangen van boeidelen kan een verrassend positieve invloed hebben op de waarde van je woning. Hier volgt een uiteenzetting over hoe deze relatief eenvoudige renovatie de marktwaarde van jouw huis kan verhogen.

Esthetische verbetering

Boeidelen zijn een opvallend visueel element van je huis. Door nieuwe boeidelen te plaatsen, verbetert de uitstraling van je woning aanzienlijk. Dit is vooral belangrijk in een competitieve vastgoedmarkt, waar de buitenkant van een huis een grote rol speelt voor potentiële kopers.

Bescherming tegen weersinvloeden

Goed onderhouden boeidelen zorgen ervoor dat dakranden en zolder beschermd zijn tegen water en vochtschade. Door beschadigde of verouderde boeidelen te vervangen, investeer je op lange termijn in de staat van jouw woning. Dit wordt gezien als een waardevolle toevoeging door potentiële kopers en taxateurs, aangezien het de kosten voor onderhoud en reparatie in de toekomst verlaagt.

Energie-efficiëntie

Nieuwe boeidelen kunnen bijdragen aan de energie-efficiëntie van je huis door een goede isolatie rond de dakranden. Hierdoor verlagen de energiekosten en dat is aantrekkelijk voor kopers die op zoek zijn naar energiezuinige woningen.

Bespaar op de kosten voor het vervangen van boeidelen

Het vervangen van boeidelen is een essentiële maar vaak onvermijdelijke uitgave voor elke woningeigenaar. Deze onderhoudswerkzaamheden zijn enorm belangrijk voor de uitstraling en de bescherming van je huis. Maar geen zorgen, er zijn manieren om slim te besparen zonder op kwaliteit in te leveren. We laten je zien hoe je efficiënt kunt omgaan met de kosten voor het vervangen van boeidelen.

Allereerst, kies het juiste materiaal. Materialen zoals Multiplex en Red Cedar bieden een goede balans tussen kosten en duurzaamheid. Kijk tijdens je project: boeidelen vervangen ook naar de kosten per m2. Ontdek wat het beste bij jouw woning én budget past.

Een tweede belangrijke besparingstip is het vergelijken van offertes. Elk project is uniek en de prijzen kunnen aanzienlijk variëren. Door offertes van lokale vakmensen via platforms zoals Werkspot te vergelijken, vind je niet alleen de beste prijs maar ook vakmensen die echt bij jouw project passen.

Schrik ook niet terug om te vragen naar mogelijkheden om zelf mee te helpen. Soms kan het opruimen of voorbereiden van de werkplek de kosten aanzienlijk verlagen. Bespreek dit met de vakmensen om te zien waar je kunt bijdragen.

Tenslotte: houd rekening met de lange termijn. Goedkoper is niet altijd beter als het gaat om materialen of vakmanschap. Investeer in kwaliteit die lang meegaat en uiteindelijk minder onderhoud vraagt.

Boiedelen vervangen met een vakkundige dakdekker via Werkspot

Het vervangen van boeidelen is een belangrijke klus aan je huis die de uitstraling en bescherming van je dak behoorlijk kan beïnvloeden. Om ervoor te zorgen dat deze taak correct en efficiënt wordt uitgevoerd, is het inschakelen van een professionele dakdekker essentieel. Via Werkspot vind je eenvoudig deskundige dakdekkers bij jouw in de buurt die gespecialiseerd zijn in boeidelen vangen tegen een scherpe prijs.

Je kunt snel en gemakkelijk gratis een opdracht plaatsen op ons platform. Je ontvangt al binnen 24 uur offertes van verschillende vakmensen. Start vandaag nog met het vernieuwen van je boeidelen en zorg voor een duurzame en esthetische afwerking van je dak met de hulp van een betrouwbare dakdekker via Werkspot.

Veelgestelde vragen over het vervangen van boiedelen

Wat zijn boeidelen en waarom moet ik ze vervangen?

Boeidelen zijn de afwerkingen aan de randen van je dak die zorgen voor een nette afsluiting tussen de dakrand en de gevel. Ze beschermen de onderliggende constructie tegen weersinvloeden zoals regen en wind. Het vervangen van boeidelen is nodig wanneer ze beschadigd zijn of verrotten, omdat dit de algehele uitstraling en functionaliteit van je dak kan beïnvloeden.

Boeidelen of windveren vervangen: Wat is het verschil?

Windveren zijn planken die langs de schuine kanten van een zadeldak lopen. Ze vormen de afwerking aan de zijkanten van het dakvlak en beschermen de zijkanten van het dak tegen weersinvloeden zoals wind, regen en sneeuw. Windveren zijn essentieel voor de bescherming van de dakconstructie.

Het belangrijkste verschil tussen boeidelen en windveren zit in de locatie en functie:

 • Boeidelen zitten horizontaal langs de dakranden en zijn vaak zichtbaar vanaf de voor- en achterkant van een woning.
 • Windveren bevinden zich aan de schuine zijkanten van het dak en volgen de lijn van het dakvlak.

Het vervangen van windveren kan complexer zijn, vooral als de dakconstructie zelf schade heeft opgelopen of als er speciale aanpassingen nodig zijn aan de dakstructuur.

De kosten voor het vervangen van boeidelen en windveren kunnen variëren, voornamelijk door het type materiaal en de arbeidsintensiteit van de klus. Over het algemeen is het vervangen van windveren door de complexiteit iets duurder dan het vervangen van boeidelen.

Wat zijn de gemiddelde kosten voor het vervangen van boeidelen?

De kosten voor het vervangen van boeidelen variëren meestal tussen €20 en €60 per meter, afhankelijk van het type materiaal dat je kiest en de complexiteit van de installatie. Materialen zoals hout, Trespa en kunststof hebben elk hun eigen prijsniveau en levensduur.

Welke materialen kan ik gebruiken voor nieuwe boeidelen?

Je kunt kiezen uit verschillende materialen voor boeidelen:

 • Hout is populair vanwege zijn natuurlijke uitstraling, maar vereist meer onderhoud.
 • Trespa en andere high-pressure laminaatplaten zijn zeer duurzaam en onderhoudsarm.
 • Kunststof boeidelen zijn voordelig en bieden een lange levensduur met weinig onderhoud.

Wat is de levensduur van nieuwe boeidelen?

De levensduur van boeidelen hangt sterk af van het gekozen materiaal:

 • Houten boeidelen kunnen bij goed onderhoud tot 15 jaar meegaan.
 • Trespa en vergelijkbare materialen kunnen een levensduur van 30 jaar of meer hebben.
 • Kunststof boeidelen staan bekend om hun duurzaamheid en kunnen ook meer dan 30 jaar meegaan.

Kan ik boeidelen zelf vervangen of heb ik een professional nodig?

Hoewel het technisch mogelijk is om boeidelen zelf te vervangen, is het toch verstandiger om een professional in te schakelen. Dit verzekert je van een correcte installatie en helpt toekomstige problemen te voorkomen. Een vakman heeft ook de juiste gereedschappen en kennis om de klus efficiënt en veilig uit te voeren.

Door de juiste keuzes te maken en professioneel advies in te winnen, ben je verzekerd van kwalitatieve boeidelen die jouw woning jarenlang beschermen.

Checklist voor het vervangen van boiedelen

Als je gaat voor het vervangen van de boeidelen, hou dan de volgende punten in gedachten voor een soepel en kosteneffectief project:

 • Kies het juiste materiaal: vergelijk de materialen en kies wat het beste bij je huis past.
 • Vergelijk offertes: neem de tijd om meerdere offertes van lokale vakmensen te vergelijken.
 • Bekijk de bereikbaarheid: is de werkplek goed bereikbaar? Moeilijke bereikbaarheid kan de kosten verhogen.
 • Verwijderen van oude materialen: bespreek wie de oude materialen verwijdert en wat de kosten zijn.
 • Vraag naar extra kosten: wees op de hoogte van mogelijke extra kosten zoals voorrijkosten of aanpassingen aan de gevel.
 • Overweeg zelf mee te helpen: kijk of er mogelijkheden zijn om zelf werkzaamheden uit te voeren en zo te besparen.
 • Investeer in kwaliteit: goedkoop kan duurkoop zijn. bekijk wat op de lange termijn de meest duurzame en kostenbesparende optie is.

Door deze stappen te volgen, kun je flink besparen op de kosten van het vervangen van boeidelen, terwijl je toch zorgt voor een duurzaam en mooi resultaat.

Andere prijzen per dienst

 1. Kosten dakgoten onderhouden
 2. Kosten reparatie dakgoot
 3. Kosten asbest verwijderen
 4. Kosten dakrenovatie
 5. Kosten zolder verbouwen