Kosten dakgoot reparatie

Bijgewerkt op

Het repareren van de dakgoot is echt zo'n klusje dat je niet wilt negeren. Niet alleen beschermt het je huis tegen waterschade, maar het zorgt er ook voor dat je dakgoot veel langer meegaat. De kosten voor het repareren van een dakgoot kunnen nogal verschillen, afhankelijk van hoe groot de schade is, van welk materiaal je dakgoot is gemaakt en of je iemand met speciale apparatuur moet laten komen. Gemiddeld genomen kun je denken aan een bedrag tussen de €150 en €500. Dat klinkt misschien als een breed spectrum, maar in dit artikel leggen we je meer uit over de kosten van dakgootrenovaties. Van gedetailleerde prijsfactoren die invloed hebben op de prijs tot handige tips om geld te sparen.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen dakdekkers

Onze dakdekkers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 971 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

In dit artikel bespreken we

 1. Gemiddelde kosten van een dakgoot reparatie
 2. Factoren die de kosten van een dakgoot reparatie beïnvloeden
 3. Stappenplan dakgoot reparatie
 4. Hoe kun je kosten besparen bij dakgoot reparatie
 5. Veelgestelde vragen over kosten dakgoot reparatie
 6. Een dakgoot reparatie via Werkspot
dakgoot reparatie

Gemiddelde kosten van een dakgoot reparatie

Het repareren van je dakgoot is een belangrijke stap om waterschade aan je huis te voorkomen en ervoor te zorgen dat je dakgootsysteem efficiënt blijft werken. De kosten voor een dakgoot reparatie zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van de schade, het type materiaal van je dakgoot en de toegankelijkheid van de reparatieplek. In de onderstaande tabel zie je de gemiddelde kosten van verschillende soorten dakgootreparaties, van kleine reparaties die zo’n €75 - €150 kosten (zoals het dichten van een scheur of gaatje) tot het vervangen van secties van de dakgoot, wat neerkomt op €150 tot €300. Kies je voor de volledige vervanging van je dakgoot? Dan ben je €500 tot €1200 kwijt.

Type reparatieGemiddelde kosten per m²
Kunststof dakgoot in beugels€50 - €150
Zinken dakgoot in beugels€75 - €200
Zinken dakgoot in houten bak€100 - €250

Deze bedragen zijn indicatief en kunnen per vakman en locatie verschillen. Wat je ook kan meenemen als het gaat om kosten van een dakgoot reparatie, is de volgende informatie:

Kleine reparaties

Heb je last van kleine scheuren of gaatjes in je dakgoot? Dan ben je waarschijnlijk tussen de €75 en €150 kwijt voor de reparatie. Dergelijke reparaties kunnen vaak snel en met relatief weinig materiaal uitgevoerd worden. Dit maakt het een kostenefficiënte oplossing voordat problemen groter worden. Als je het vroeg aanpakt, voorkom je verdere schade en hogere reparatiekosten in de toekomst.

Vervangen van secties

Als een specifieke sectie van je dakgoot beschadigd is en vervangen moet worden, liggen de kosten doorgaans tussen de €150 en €300. Deze prijs is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de lengte van de te vervangen sectie en het type materiaal dat gebruikt wordt. Door alleen de beschadigde sectie te vervangen, beperk je de kosten zonder de functionaliteit van je dakgootsysteem aan te tasten.

Volledige vervanging

In bepaalde gevallen is het verstandiger om voor een volledige vervanging te kiezen, vooral wanneer de schade uitgebreid is of wanneer je dakgoot verouderd is. De kosten voor een volledige vervanging van je dakgoot variëren tussen de €500 en €1200. Deze kosten zijn afhankelijk van de grootte van je huis en het gekozen materiaal voor de nieuwe dakgoot. Hoewel dit een aanzienlijke investering kan zijn, zorgt het vervangen van een oude of ernstig beschadigde dakgoot voor een duurzame oplossing die de bescherming van je woning tegen waterschade verhoogt.

Dakgoot laten repareren of vervangen door een dakdekker

Factoren die de kosten van een dakgoot reparatie beïnvloeden

Laten we eens duiken in wat er precies invloed heeft op de kosten wanneer je dakgoot een opknapbeurt nodig heeft.

 • Materiaal: ga je voor kunststof, dan kies je voor gemak en een zachtere aanslag op je portemonnee. Maar als je besluit te investeren in zink of koper, dan kies je voor de lange termijn, ondanks de hogere kosten vooraf.

 • Complexiteit: stel je voor dat je dakgoot op een lastig te bereiken plek zit of er complexe schade is. Dit is vergelijkbaar met het proberen te bereiden van een ingewikkeld recept zonder het juiste keukengerei. Moeilijk bereikbare plekken of uitgebreide schade kunnen ervoor zorgen dat er speciale apparatuur of extra expertise nodig is. Dat maakt het bedrag natuurlijk hoger.

 • Arbeid: de kwaliteit van de chef, of in dit geval de vakman, maakt alle verschil. Een ervaren vakman, die je misschien wat meer vraagt voor zijn diensten, brengt een schat aan kennis en vaardigheden mee die het eindresultaat ten goede komen.

Stappenplan dakgoot reparatie

Het reparatieproces van een dakgoot omvat verschillende stappen, van de initiële inspectie tot de uiteindelijke afronding. Hieronder beschrijven we iedere stap, zodat je precies weet wat je kunt verwachten wanneer je besluit je dakgoot te laten repareren.

1. Inspectie

Het proces begint met een professionele inspectie van je dakgoot. Een ervaren vakman bezoekt je woning om de staat van de dakgoot grondig te beoordelen. Tijdens deze inspectie wordt gekeken naar eventuele scheuren, lekkages, verstoppingen, of schade veroorzaakt door weersomstandigheden of slijtage. Deze stap is belangrijk, omdat het de basis vormt voor het verdere reparatieplan. De vakman kan tijdens de inspectie ook potentiële problemen ontdekken die in de toekomst mogelijk tot schade leiden.

2. Offerte

Na de inspectie stelt de vakman een gedetailleerde offerte voor je op. Deze offerte bevat een overzicht van de vastgestelde schade, de noodzakelijke reparatiewerkzaamheden, de benodigde materialen, en een inschatting van de kosten en de benodigde tijd voor de reparatie. Dit document biedt een transparant overzicht van wat je mag verwachten, zowel financieel als qua werkzaamheden. Het spreekt voor zich dat het handig is om de offerte grondig door te nemen en eventuele vragen of onduidelijkheden met de vakman te bespreken voordat je akkoord gaat.

3. Reparatie

Zodra je akkoord gaat met de offerte, plant de vakman de reparatiewerkzaamheden in. Als het een beetje meezit, wordt de reparatie uitgevoerd binnen de afgesproken tijd en volgens de specificaties in de offerte. Professionele vakmensen zorgen ervoor dat de werkzaamheden efficiënt en met minimale overlast voor jou als huiseigenaar worden uitgevoerd. Afhankelijk van de omvang van de reparatie kan dit variëren van enkele uren tot enkele dagen.

4. Afwerking

Na afronding van de reparatiewerkzaamheden is het belangrijk dat je samen met de vakman de kwaliteit van het geleverde werk controleert. Dit is hét moment om te checken of alle afgesproken reparaties naar tevredenheid zijn uitgevoerd en of er aan alle kwaliteitseisen is voldaan. Eventuele opmerkingen of punten van zorg bespreek je op dit moment. Ben je helemaal tevreden? Dan wordt het project officieel afgerond.

Belangrijke informatie

Let op! Handig om in je achterhoofd te houden als je je dakgoot wil laten repareren, is om in ieder geval met het volgende rekening te houden:

 • Vergunningen: voor de meeste dakgootreparaties zijn geen vergunningen nodig, zolang je niks verandert aan het aanzicht.

 • Veiligheid: werkzaamheden op hoogte brengen risico's met zich; een professional is hierop voorbereid.

 • Garantie: vraag altijd naar de garantievoorwaarden op de uitgevoerde werkzaamheden.

Dakgoot laten repareren of vervangen door een dakdekker

Hoe kun je kosten besparen bij een dakgoot reparatie?

Wil je kosten besparen op je dakgoot reparatie? Neem dan deze tips mee:

 • Regelmatig onderhoud: voorkom grote reparaties door regelmatig onderhoud uit te (laten) voeren.

 • Vergelijk offertes: vraag meerdere offertes aan om de beste prijs te vinden.

 • Kleine reparaties zelf doen: overweeg kleine reparaties zelf uit te voeren om te besparen op arbeidskosten.

 • Kies het juiste materiaal: duurzame materialen kunnen op lange termijn goedkoper zijn.

 • Plan buiten het seizoen om: in minder drukke periodes hanteren vakmannen over het algemeen lagere tarieven.

Veelgestelde vragen over dakgoot reparatie

We begrijpen het volledig als je nog met vragen zit over je dakgoot reparatie. Daarom zetten we de meestgestelde vragen voor je op een rijtje.

Hoe vaak moet mijn dakgoot onderhouden worden?

Om de levensduur van je dakgoot te verlengen en problemen zoals lekkages en verstoppingen te voorkomen, is het belangrijk om je dakgoot minimaal één keer per jaar te inspecteren en te reinigen. In gebieden met veel bomen is het zelfs aan te raden om dit twee keer per jaar te doen, in de herfst en in het voorjaar. Zo zorg je ervoor dat afgevallen bladeren en takken van bomen niet in de weg liggen.

Wat is goedkoper: repareren of vervangen?

De keuze tussen repareren of vervangen hangt sterk af van je dakgoot. Over het algemeen zijn kleine reparaties, zoals het dichten van gaatjes of scheuren, aanzienlijk goedkoper dan een volledige vervanging. Maar bij uitgebreide schade of een oud en versleten systeem kan het financieel voordeliger zijn om te kiezen voor vervanging. Dit voorkomt namelijk verdere problemen en kosten in de toekomst.

Kan ik een dakgoot reparatie zelf uitvoeren?

Eenvoudige reparaties, zoals het vervangen van een beschadigd stuk dakgoot of het dichten van kleine lekken, kun je overwegen om zelf te doen. Dat geldt vooral als je handig bent en over het juiste gereedschap beschikt. Voor complexere reparaties of als je niet zeker bent van je zaak (en eigen veiligheid!), raden wij je aan om een professional in te schakelen. Dit verzekert je van kwalitatief werk en voorkomt mogelijke schade door onjuiste reparaties.

Dakgoot laten repareren of vervangen door een dakdekker

Een dakgoot reparatie via Werkspot

Sta je voor de uitdaging om je dakgoot te repareren of te vervangen? Neem dan geen risico's en kies voor de expertisevan een professional. Op Werkspot vind je gemakkelijk en snel de beste dakgootreparateurs in jouw omgeving. Plaats vandaag nog gratis en vrijblijvend jouw klus en ontvang offertes van ervaren vakmannen.