Gemiddelde kosten dakrenovatie

Bijgewerkt op

Gemiddelde kosten dakrenovatie of dak vervangen: lees alle prijsinformatie op Werkspot en vind de juiste vakman of -vrouw in je regio.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen dakdekkers

Onze dakdekkers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 790 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Dakrenovatie: de gemiddelde kosten

De kosten voor dakrenovatie en/of het dak vervangen hangt van een aantal dingen af. Is er sprake van een schuin of plat dak? Uiteraard is het oppervlakte dat aangepakt moet worden bepalend. Verder is het benodigde materiaal is van belang. Denk hierbij ook aan onderdelen zoals het dakbeschot, oftewel het plaatmateriaal dat de dakconstructie afsluit en waar de dakbedekking op rust. Tot slot goed om rekening mee te houden: de oude dakbedekking zal verwijderd moeten worden; dit zorgt voor extra tijd en afvoer.

Het renoveren van een plat dak is over het algemeen goedkoper dan dat van een hellend dak. Het renoveren van een schuin dak kost simpelweg meer tijd.

Dak vervanging, dakrenovatie

Kostenindicatie dakrenovatie

In onderstaand schema vind je de gemiddelde kosten voor het renoveren van een dak. De prijzen zijn weergegeven voor platte en schuine daken, per vierkante meter:

DakrenovatiePrijs per vierkante meter
Kosten plat dak€ 75,- tot € 100,- per m²
Kosten hellend dak€ 75,- tot € 130,- per m²
Kosten dakbeschot vernieuwen€ 85,- tot € 150,- per m²
Kosten dakisolatie€ 40,- tot € 60,- per m²
Dit zijn gemiddelde prijzen die onze vakmannen rekenen. De bedragen kunnen afwijken met het totaal in de offerte die je van de dakdekker ontvangt.

Je staat er niet bij stil, maar het dak is een belangrijk onderdeel van je huis. Het beschermt je woning en zorgt voor de afwatering van neerslag. Wanneer je dakschade heeft of je dakgoot niet naar behoren water afvoert, kan dit problemen veroorzaken.

Bij problemen aan het dak merk je het vaak pas wanneer het te laat is; je ervaart lekkage of schade. Lekkage zorgt weer voor andere problemen. Het kan zorgen voor vochtproblemen, schimmel, schade aan je verf of je interieur.

Dak repareren, renoveren of vervangen

Kleine gebreken aan het dak, zoals verschoven dakpannen of scheurtjes in de dakbedekking, kunnen makkelijk worden opgelost met een dak reparatie. Een dak hoeft niet altijd volledig vernieuwd te worden, zelfs niet wanneer het aan het doorzakken is. Soms kan het volstaan om bepaalde delen van de dakconstructie te vervangen of te ondersteunen en in het meest gunstige geval hoeft alleen de dakbedekking vervangen te worden. Wanneer je dakbedekking inmiddels flink is verouderd of beschadigd, kan een dakdekker adviseren dat het dak gedeeltelijk of in zijn geheel moet worden vervangen. Je bent dan voor jaren beschermd. Stel je een dakrenovatie uit, dan kan de dakconstructie worden aangetast. In dat geval heb je een compleet nieuw dak (inclusief dakconstructie) nodig. Dat is een flinke klus waarvoor een hoger budget benodigd is. Voorkom onnodige kosten en onthoud dat een dak controle en onderhoud nodig heeft.

Dakrenovatie of dak vervangen: materiaal

De prijs van jouw dakrenovatie of dak vervanging wordt mede bepaald door het type materiaal dat je kiest. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden. Voor een plat dak heb je de keuze tussen deze materialen:

 • Bitumen (Dit wordt ook wel dakleer genoemd)
 • PVC (Een kunststof dakbedekking)
 • EPDM (Een rubberen dakbedekking)
 • Groendak (Dit wordt ook wel dakbegroeiing genoemd, vanwege de planten, grassen of kruiden die erop groeien)

Bij een hellend dak bestaat de keuze uit:

 • Dakpannen (Dakbedekking van gebakken klei of gevormde beton)
 • Leien (Een dakbedekking van leien, of kunstleien)
 • Metaal (Een dakbedekking van aluminium, koper of zink)
 • Riet (Een dakbedekking van riet)

Kostenindicatie materiaal dakrenovatie

Hieronder vind je de prijzen van het materiaal per m². Die bedragen zijn berekend inclusief btw en het arbeidsloon van de dakdekker:

MateriaalkostenGemiddelde prijs per m² (inclusief btw en arbeid)
Kosten Bitumen€ 45,-
Kosten EPDM€ 65,-
Kosten PVC€ 80,-
Kosten Riet€ 85,-
Kosten nieuwe dakpannen€ 85,-
Dit zijn gemiddelde indicatie prijzen die onze vakmannen rekenen voor de materialen, deze kunnen afwijken van de bedragen in je uiteindelijke prijsopgave.
Bitumen plaatsen

Vergunningen dak renoveren of dak vervangen

Ga je slechts de dakbedekking van je huis repareren of veranderen? Dan heb je geen vergunning nodig van de gemeente. Maar wil je een complete dak vervanging laten uitvoeren, dan is het verstandig om bij de gemeente navraag te doen. Het kan namelijk zijn dat je hier een vergunning voor nodig hebt. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je een aanpassing doet aan je draagconstructie, zoals het hoger of breder maken van je dak. Ben je in het bezit van een monumentaal pand? Dan moet je altijd een vergunning aanvragen. Laat je goed informeren.

Kosten besparen dakrenovatie of dak vervangen

Naast het feit dat een dakdekker over de juiste kennis beschikt om je dakrenovatie of -vervanging nauwkeurig uit te voeren, zijn er wellicht ook financiële voordelen voor je. Je kan namelijk flink bezuinigen. En deel je je dak toevallig met de buren, dan kan je overwegen om het project samen aan te pakken en op vaste kosten, zoals arbeidskosten en voorrijkosten, te besparen. Daarnaast is het slim om, als je dan toch bezig bent, je dak te laten isoleren. Laat je hierover adviseren door een vakman. Het vereist op korte termijn wellicht een investering, maar je bespaart op stookkosten. Op de lange termijn levert dit je voordelen op je energierekening op.

Werkspot: kennis en ervaring

Voor een niet-professional is het moeilijk inschatten welke dak klus nodig is: een dakreparatie, dakrenovatie of een nieuw dak. Daarnaast is het belangrijk dat dit werk goed en zorgvuldig wordt uitgevoerd om onnodige problemen in de toekomst te voorkomen. Werk je niet met of op daken, houd rekening met de hoogte en breng jezelf niet onnodig in gevaar. Kom via Werkspot eenvoudig in contact met dakdekkers in je regio. Zij hebben de juiste ervaring om je te adviseren.

Dakrenovatie via Werkspot

Kom in contact met diverse dakdekkers en/of dakspecialisten op Werkspot en vergelijk profielen en reviews. Zo krijg je een goed beeld van het werk dat de vakmannen doen en de ervaring die zij hebben opgebouwd. Zo kan je een weloverwogen besluit maken voor je dakrenovatie of dak vervanging.

Andere prijzen per dienst

 1. Kosten dakgoten onderhouden
 2. Kosten asbest verwijderen
 3. Kosten plafond verlagen
 4. Kosten Boeidelen, windveren of rabatdelen vervangen of repareren
 5. Kosten zolder verbouwen