Kosten zonnepanelen plaatsen

Bijgewerkt op

De gemiddelde kosten om zonnepanelen te plaatsen, liggen tussen de €3.060 en €6.700. De totale prijs is afhankelijk van het soort panelen, het verbruik, het tarief van de vakman en de helling van het dak. In dit artikel vertellen we je er meer over en geven we je handige bespaartips.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen elektriciens

Onze elektriciens, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 54 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Ben je je aan het oriënteren op het plaatsen van zonnepanelen en wil jij graag weten: Wat kosten zonnepanelen nou eigenlijk? Lees dan gerust even verder. In dit kostenoverzicht geven we namelijk niet alleen aan wat de verwachte kosten zijn, maar laten we ook zien wat het je op kan opleveren! Heel fijn: Doordat steeds meer mensen zonnepanelen plaatsen, wordt deze milieuvriendelijke manier van energie opwekken steeds voordeliger. Door de grote draagkracht kunnen de productiekosten van zonnepanelen namelijk omlaag. En ja, het plaatsen van zonnepanelen blijft een grote investering. Maar op termijn verdien je het zeker terug! Zowel in je eigen portemonnee als op het gebied van het milieu.

Gemiddelde kosten zonnepanelen en benodigde aantal panelen

Om de prijs voor zonnepanelen installeren te berekenen, moeten we met een aantal dingen rekening houden. Voor welk type zonnepaneel kies je bijvoorbeeld? Wat is de grootte van je huishouden? En: Wat voor installatiekosten rekent de monteur?

Kostenindicatie zonnepanelen installeren

In onderstaand schema is te zien hoeveel zonnepanelen nodig zijn om voor één huishouden, afhankelijk van het aantal personen stroom op te wekken. Je ziet wat de gemiddelde kosten zijn voor het plaatsen van zonnepanelen. Wij zijn hierbij uitgegaan van zonnepanelen met een vermogen van 270 WattPiek. Ook zijn wij uitgegaan van een gemiddeld verbruik per huishouden.

HuishoudenAantal panelenPrijs
1 persoon7€3.060,-
2 personen10€4.300,-
3 personen13€5.500,-
4 personen14€6.000,-
5 personen16€6.700,-

De exacte prijs en de opbrengst is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Soort panelen
  • Soort omvormer
  • Jouw verbruik
  • Elke vakman/bedrijf rekent eigen tarieven
  • Ligging en helling dak.

Kortom een offerte voor zonnepanelen is maatwerk, laat je goed informeren door een vakman of vakbedrijf.

Zonnepanelen plaatsen

Gemiddelde kosten verschillende soorten zonnepanelen

De gemiddelde kosten voor het installeren van zonnepanelen bestaan voor het grootste gedeelte uit de materiaalkosten van de te plaatsen zonnepanelen. In Nederland zijn er drie typen zonnepanelen te krijgen: Monokristallijn, polykristallijn en dunne film. Het verschil zit hem in het rendement. De Monokristallijn brengt het meeste rendement, maar is dus ook het duurste. Heb je voldoende ruimte op je dak? Dan kun je gerust kiezen voor meer zonnepanelen met een lager rendement. De hoeveelheid kan dan nog steeds voor voldoende rendement zorgen.

Kostenindicatie verschillende soorten zonnepanelen

In onderstaand schema is te zien uit welke zonnepanelen je in Nederland kunt kiezen, wat de kosten daarvoor zijn en wat hun rendement is:

TypePrijsRendement
Monokristallijn€ 350 - 500Uitstekend rendement
Polykristallijn€ 250 - 400Goed rendement
Dunne film€ 200 - € 250Minste rendement

*Dit zijn indicatieve stuksprijzen. De prijzen kunnen per leverancier of vakman verschillen.

Kostenverschil zonnepanelen plaatsen op een plat- of hellend dak

Om ervoor te zorgen dat zonnepanelen optimaal rendement leveren, moeten ze in een hoek van 30 tot 40 graden geplaatst worden. In Nederland hebben de meeste huizen hellende daken, waardoor de zonnepanelen direct in de ideale positie geplaatst kunnen worden. Heb je een plat dak? Dan is er extra materiaal nodig voor plaatsing in de juiste hellingshoek. Dat heeft natuurlijk ook weer invloed op de kosten.

Zo lang duurt het voordat je je zonnepanelen hebt terugverdiend.

Doe je een investering op het gebied van zonnepanelen? Dan wil je natuurlijk wel weten hoe lang het duurt voordat je zo’n investering hebt terugverdiend. Dat rendement wordt bepaald door de hoeveelheid zonuren, de hellingshoek én de kwaliteit van de zonnepanelen. De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt tussen de 9 en 10 jaar. Wil je weten hoe jouw terugverdienmodel in elkaar zit? Bekijk dan de pagina over hoe werken zonnepanelen even.

Wat is een salderingsregeling voor zonnepanelen?

Bevat een jaar veel dagen waarop de zon schijnt? Dan is de kans groot dat de zonnepanelen meer energie opleveren dan dat jouw huishouden energie verbruikt. De overige energie stroomt terug naar het elektriciteitsnet en deze 'verkoop' je als het ware terug aan de energieleverancier. Aan het eind van het jaar wordt berekend hoeveel energie er verbruikt is én hoeveel energie er opgewekt is. Is er onder aan de streep meer opgewekt dan verbruikt? Dan betaalt de energieleverancier je over dit overschot een X bedrag per kWh, dit heet een terugleververgoeding of 'salderen'.

Wat is de gemiddelde terugleververgoeding voor zonnepanelen?

Wanneer er sprake is van saldering wordt over jouw energie-overschot dus een vergoeding betaald. Deze vergoeding wordt de terugleververgoeding genoemd. Meestal is deze vergoeding gelijk aan het geldende energie leveringstarief. Deze vergoeding wordt exclusief btw en overheidsgelden uitbetaald. Eind 2017 stond het gemiddelde vergoedingstarief op 0,06 tot 0,09 cent per kWh.

Advies van een specialist

Thomas Beek van Jabé-Elektrotechniek : "Vraag altijd naar de garantie voorwaarden en de aansprakelijkheidsverzekering van de vakman. Dan weet je in ieder geval dat als er iets gebeurt, de zaken goed worden afgehandeld. Regelmatig zijn er 2e-hands armaturen beschikbaar, bel ons voor het actuele aanbod. Tevens hebben we een interessant lease verlichting plan en onderhoud contract ."

Zonnepanelen via Werkspot laten plaatsen?

Via Werkspot vergelijk je snel en eenvoudig de voorstellen en prijzen van diverse experts. Bekijk daarnaast ook alle profielen en referenties van deze specialisten. Zo krijg je een goed beeld van het werk dat de vakmannen verrichten, en kun je een weloverwogen keuze maken voor de plaatsing van je zonnepanelen.

Andere prijzen per dienst

  1. Kosten verlichting installeren
  2. Kosten groepkast plaatsen
  3. Kosten badkamer renoveren
  4. Kosten vloerverwarming aanleggen
  5. Kosten toiletruimte verbouwen