Kosten dakgoot schoonmaken

Bijgewerkt op

Het schoonhouden van je dakgoten is zo'n klusje dat makkelijk over het hoofd wordt gezien, maar juist heel belangrijk is om waterschade en andere ongemakken te voorkomen. Je dakgoten vrijmaken van bladeren, takjes en ander vuil zorgt ervoor dat het regenwater netjes wordt afgevoerd. Dit is cruciaal, vooral na de herfst wanneer ze vol kunnen liggen met bladeren. Wat gaat dat kosten, vraag je je af? Gemiddeld ben je voor het schoonmaken van de dakgoten van een eengezinswoning ergens tussen de €100 en €525 kwijt. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van hoe groot je huis is, hoe makkelijk (of moeilijk) je dakgoten te bereiken zijn en hoe vol ze zitten.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen dakdekkers

Onze dakdekkers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 886 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

In dit artikel bespreken we:
 1. Gemiddelde kosten voor het schoonmaken van een dakgoot
 2. Welke factoren zijn van invloed op de kosten bij het schoonmaken van een dakgoot?
 3. Stappenplan voor het schoonmaken van een dakgoot
 4. Hoe kun je kosten besparen bij het schoonmaken van een dakgoot?
 5. Veelgestelde vragen over het schoonmaken van een dakgoot
 6. Checklist voor het schoonmaken van je dakgoot
 7. Vind een schoonmaker op Werkspot

Waarom regelmatig schoonmaken belangrijk is:

 • Voorkomt wateroverlast en schade aan het huis.
 • Vermindert het risico op verstoppingen en lekkages.
 • Beschermt tegen schimmel- en vochtproblemen. We raden aan om je dakgoten minstens 2 keer per jaar schoon te maken, vooral na de herfst en in het voorjaar, om te zorgen dat ze vrij zijn van afval.

Gemiddelde kosten voor het schoonmaken van een dakgoot

Het is handig om van tevoren een idee te hebben van de kosten. Daarom vind je hier een gedetailleerd overzicht van de kosten voor het schoonmaken van dakgoten, afhankelijk van de hoogte en lengte van de dakgoot: Algemeen:

 • Een dakgoot schoonmaken kost € 3,- tot € 5,- per meter, exclusief bijkomende kosten. De minimale afname begint bij 10 vierkante meter.
Tot 6 meter hoogte dakgoot schoonmaken:
Aantal meterGemiddelde prijs
10 meter dakgootCirca € 100,- tot € 150,-
30 meter dakgootCirca € 300,- tot € 450,-
Tussen 6 tot 7,5 meter hoogte dakgoot schoonmaken:
Aantal meterGemiddelde prijs
10 meter dakgootCirca € 125,- tot € 160,-
30 meter dakgootCirca € 325,- tot € 460,-
Hoger dan 7,5 meter dakgoot schoonmaken:
Aantal meter / MethodeGemiddelde prijs
10 meter dakgoot (steiger)€ 150,- tot € 200,-
10 meter dakgoot (hoogwerker)€ 150,- tot € 250,-
30 meter dakgoot (steiger)€ 225,- tot € 450,-
30 meter dakgoot (hoogwerker)€ 335,- tot € 525,-

Opmerking: De genoemde prijzen zijn indicatief en variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden zoals locatie, de mate van vervuiling, en eventuele extra diensten die nodig zijn. Het is altijd aan te raden om offertes aan te vragen bij verschillende dienstverleners om de beste prijs en service te vinden.

Welke factoren zijn van invloed op de kosten bij het schoonmaken van een dakgoot?

De kosten voor het schoonmaken van dakgoten worden door verschillende factoren beïnvloed. Het is belangrijk om deze te kennen, zodat je een beter beeld krijgt van wat je mag verwachten en hoe je mogelijk kunt besparen. De belangrijkste factoren zijn:

1. Grootte en lengte van de dakgoten

De totale lengte van je dakgoten speelt een grote rol in de kostenberekening. Meer meters betekent meer tijd en arbeid, wat de prijs opdrijft.

2. Hoogte en toegankelijkheid

Hoe hoger en moeilijker toegankelijk je dakgoten zijn, hoe hoger de kosten. Dit komt doordat speciale uitrusting of veiligheidsmaatregelen nodig zijn.

3. Staat van de dakgoten

Zwaar vervuilde dakgoten met veel bladeren, takken en sediment vergen meer tijd om schoon te maken, wat de kosten verhoogt.

4. Extra reparaties of diensten

Als tijdens het schoonmaken blijkt dat er reparaties nodig zijn of als je extra diensten zoals het plaatsen van bladvangers aanvraagt, stijgen de kosten.

5. Regio

De kosten voor het schoonmaken van dakgoten variëren ook afhankelijk van waar je woont. In sommige regio's of steden liggen de prijzen hoger vanwege hogere levensonderhoudskosten.

6. Frequentie van schoonmaken

Regelmatig onderhoud bespaart op de lange termijn kosten door ernstige verstoppingen en schade te voorkomen. Als dakgoten lange tijd niet zijn schoongemaakt, dan zijn de schoonmaakkosten hoger.

Bespaartips:

 • Regelmatig onderhoud: zelfs eenvoudige maatregelen zoals het regelmatig verwijderen van bladeren helpen om de schoonmaakkosten te verlagen.

 • Groepskortingen: soms bieden bedrijven korting als meerdere huizen in dezelfde buurt hun diensten tegelijk boeken.
 • Vergelijk offertes: vraag offertes aan bij meerdere aanbieders om een goede deal te vinden.

Stappenplan voor het schoonmaken van een dakgoot

Een schone dakgoot is essentieel om wateroverlast en schade aan je woning te voorkomen. Om je dakgoot effectief schoon te houden, kun je het volgende stappenplan volgen:

Benodigdheden

 • Stevige ladder
 • Handschoenen
 • Emmer of vuilniszak
 • Schepje of handschep
 • Tuinslang met spuitmondstuk
 • Borstel of bezem

Stap 1: Veiligheidsmaatregelen treffen

Zorg dat je ladder stabiel staat en bij voorkeur door iemand anders wordt vastgehouden. Draag handschoenen om je handen te beschermen.

Stap 2: Verwijder grof vuil

Begin met het verwijderen van bladeren, takjes en ander grof vuil uit de dakgoot. Gebruik een handschep of je handen. Plaats het afval in een emmer of vuilniszak.

Stap 3: Vuil en sediment losmaken

Gebruik een borstel of een bezem om vastzittend vuil en sediment los te maken. Dit maakt het spoelen straks gemakkelijker.

Stap 4: Dakgoten doorspoelen

Gebruik een tuinslang met een spuitmondstuk om de dakgoten door te spoelen. Richt de straal langs de dakgoot naar de afvoer om te controleren of het water vrij kan doorstromen.

Stap 5: Controleer de afvoeren

Als het water niet goed door de afvoeren stroomt, kan er een verstopping zijn. Probeer de verstopping voorzichtig met de tuinslang door te spuiten. Voor hardnekkige verstoppingen kun je een loodgietersslang gebruiken.

Stap 6: Inspecteer op schade

Controleer tijdens het schoonmaken de dakgoten op eventuele schade zoals scheuren, roest of loszittende delen. Plan reparaties indien nodig.

Stap 7: Opruimen

Zorg dat al het verwijderde vuil en gereedschap netjes wordt opgeruimd. Spoel eventueel verspreid vuil rond je huis weg met de tuinslang.

Hoe kun je kosten besparen bij het schoonmaken van een dakgoot?

Het regelmatig schoonmaken van je dakgoten is essentieel om je huis te beschermen tegen waterschade. Hoewel het een bijkomende kostenpost kan zijn, zijn er manieren om deze kosten te minimaliseren, zonder in te boeten op de kwaliteit van het onderhoud. Hier zijn enkele tips om te besparen op het schoonmaken van dakgoten:

1. Doe het zelf

Als je dakgoten gemakkelijk toegankelijk zijn en je je comfortabel voelt op een ladder, kun je overwegen om ze zelf schoon te maken. Dit kan je de kosten van arbeid besparen. Zorg wel voor de juiste veiligheidsmaatregelen.

2. Regelmatig onderhoud

Door je dakgoten regelmatig te inspecteren en schoon te maken, voorkom je de opbouw van verstoppingen die moeilijker en duurder zijn om te verwijderen. Dit helpt ook om dure reparaties door waterschade te voorkomen.

3. Gebruik de juiste gereedschappen

Investeer in enkele basisgereedschappen zoals een goede ladder, handschoenen, een schepje en een tuinslang. Deze eenmalige investering kan op lange termijn kosten besparen.

4. Groepsaanbiedingen

Sommige bedrijven bieden korting aan als meerdere huishoudens in dezelfde buurt hun diensten tegelijkertijd boeken. Overleg met je buren om te zien of ze ook geïnteresseerd zijn in dakgootreiniging.

5. Preventieve maatregelen

Het installeren van bladvangers of gootbeschermers kan de frequentie en noodzaak van schoonmaken verminderen. Hoewel er vooraf kosten zijn, kunnen deze op de lange termijn besparingen opleveren.

6. Vergelijk offertes

Als je besluit een professional in te huren, vraag dan offertes aan bij meerdere aanbieders. Dit geeft je een beter beeld van de marktprijzen en helpt je de beste deal te vinden.

7. Plan op het juiste moment

Sommige schoonmaakbedrijven bieden buiten het hoogseizoen kortingen aan. Vraag naar eventuele seizoenskortingen of speciale aanbiedingen.

Door deze tips toe te passen, zorg je efficiënt voor het onderhoud van je dakgoten zonder onnodige uitgaven. Het is belangrijk om niet te besparen op essentieel onderhoud. Hiermee voorkom je namelijk waterschade aan je huis.

Veelgestelde vragen over het schoonmaken van een dakgoot

Het schoonmaken van dakgoten roept vaak vragen op. Hieronder beantwoorden we enkele veelgestelde vragen die je helpen om dit onderhoudswerk beter te begrijpen en uit te voeren.

Hoe vaak moet ik mijn dakgoten schoonmaken?

Het wordt aanbevolen om je dakgoten minstens 2 keer per jaar schoon te maken, meestal in het voorjaar en de herfst. Als je huis omringd is door veel bomen, moet je mogelijk vaker schoonmaken om verstoppingen te voorkomen.

Kan ik dakgoten zelf schoonmaken?

Ja, je kunt zelf je dakgoten schoonmaken als je comfortabel bent met werken op hoogte en de juiste veiligheidsmaatregelen neemt. Zorg dat je een stabiele ladder hebt en draag handschoenen om je handen te beschermen.

Wat gebeurt er als ik mijn dakgoten niet schoonmaak?

Verstopte dakgoten leiden tot schade aan de fundering en muren van je huis, wateroverlast en ze bevorderen de groei van schimmel en ongedierte. Regelmatig schoonmaken is dan ook essentieel om dergelijke problemen te voorkomen.

Wat zijn bladvangers of gootbeschermers?

Bladvangers of gootbeschermers zijn toevoegingen aan je dakgoot die zorgen dat bladeren en ander afval niet in de goot terecht komen, zodat het water vrij kan doorstromen. Ze verminderen de frequentie van schoonmaken, maar zijn geen vervanging voor regulier onderhoud.

Hoe controleer ik of mijn dakgoten goed schoongemaakt zijn?

Na het schoonmaken kun je een tuinslang gebruiken om water door de dakgoten te laten lopen en te controleren op een vrije doorstroming. Let op plekken waar het water stagneert of over de randen stroomt. Dat duidt op een verstopping of schade.

Kan ik preventieve maatregelen nemen om mijn dakgoten schoon te houden?

Naast het installeren van bladvangers of gootbeschermers, kun je ook regelmatig de bomen rond je huis snoeien om te voorkomen dat er te veel bladeren in je dakgoten vallen.

Checklist voor het schoonmaken van je dakgoot

Wil je jouw dakgoten effectief schoonmaken? Maak dan gebruik van de onderstaande checklist. Deze gestructureerde aanpak helpt jou met de schoonmaak, zodat je huis goed beschermd blijft tegen waterschade.

Voorbereiding

 • Controleer de weersvoorspelling om een droge dag te kiezen voor het schoonmaken.

 • Zorg voor een stevige ladder die hoog genoeg is om veilig bij je dakgoten te komen.

 • Draag handschoenen en een lange mouwen shirt om je handen en armen te beschermen.

 • Verzamel alle benodigde materialen: emmer of tuinafvalzak, schepje of handschep, tuinslang met spuitmondstuk, borstel of bezem, en eventueel een bladblazer.

Schoonmaakproces

 • Plaats je ladder stevig en veilig tegen het huis; gebruik indien mogelijk een stabilisator of laat iemand de ladder vasthouden.

 • Begin bij de afvoer en werk je weg langs de dakgoot. Verwijder bladeren en afval met je handen of een schepje.

 • Verplaats de ladder regelmatig, in plaats van te ver te reiken om je balans te bewaren.

 • Gooi het verzamelde afval in je emmer of tuinafvalzak.

 • Gebruik een tuinslang om de dakgoten door te spoelen en controleer op een goede doorstroming. Let op eventuele lekkages.

Na het schoonmaken

 • Controleer of de afvoeren vrij zijn en spoel deze door met water. Gebruik eventueel een ontstoppingsveer bij verstoppingen.

 • Inspecteer de dakgoten op schade of slijtage, zoals roest of losse bevestigingen.

 • Voer reparaties uit waar nodig of overweeg een professional in te schakelen voor grotere reparaties.

 • Ruim al je gereedschappen en materialen op en zorg dat het gebied rond je huis netjes is.

Preventief onderhoud

 • Overweeg het installeren van bladvangers of gootbeschermers om toekomstige verstoppingen te verminderen.

 • Plan om je dakgoten minstens 2 keer per jaar schoon te maken, vooral als je huis omringd is door bomen.

Kosten dakgoot schoonmaken

De kosten die je moet reserveren voor het schoonmaken van je dakgoten liggen tussen de €100 en €525. Dit zijn best breed genomen gemiddelden, maar dat komt door alle besproken factoren die hier een rol in spelen. Die factoren bepalen namelijk het uiteindelijke prijskaartje.

Vind een schoonmaker op Werkspot

Via Werkspot vergelijk je snel en eenvoudig de profielen en reviews van diverse installatiebedrijven uit de regio. Zo krijg je een goed beeld van het werk dat de schoonmakers verrichten en kun je een weloverwogen keuze maken voor het laten schoonmaken van je dakgoot.