Kosten dakgoot schoonmaken

Bijgewerkt op

Laat jij je dakgoot schoonmaken door een vakman? Dit is een verstandige keuze om te voorkomen dat je lekkage krijgt. Vind hier de gemiddelde prijs.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen dakspecialisten

Onze dakspecialisten, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 420 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde prijs dakgoot schoonmaken

Een dakgoot schoonmaken kost € 3,- tot € 5,- per m2, exclusief bijkomende kosten. De minimale afname begint dan ook bij 10 vierkante meter.

Tot 6 meter hoogte dakgoot schoonmaken
Aantal meterGemiddelde prijs
10 meter dakgoot schoonmakenCirca € 100,- tot €150 ,-
30 meter dakgoot schoonmakenCirca € 300,- tot € 450,-
De prijzen zijn inclusief arbeidskosten
Tussen 6 tot 7,5 meter hoogte dakgoot schoonmaken
Aantal meterGemiddelde prijs
10 meter dakgoot schoonmakenCirca € 125,- tot € 160,-
30 meter dakgoot schoonmakenCirca 325,- tot € 460,-
Hoger dan 7,5 meter hoogte dakgoot schoonmaken
Aantal meterGemiddelde prijs
10 meter dakgoot schoonmaken (steiger)€ 150 - € 200
10 meter dakgoot schoonmaken (hoogwerker)€ 150,- tot € 250,-
30 meter dakgoot schoonmaken (steiger)€ 225,- tot € 300,-
30 meter dakgoot schoonmaken (hoogwerker)€ 225,- tot € 325,-

In bovenstaand overzicht zijn de voorrijkosten niet berekend. Hou er rekening mee dat je die ook betaalt aan de vakman. Wil je de exacte prijs weten voor het schoonmaken van jouw dakgoot? Plaats dan een opdracht

Dakgoot schoonmaken: een belangrijke klus 

Ieder huis heeft dakgoten om het hemelwater af te voeren. Wanneer het regenwater niet weg kan, heb je een grote kans op lekkages. En hoe belangrijk schone dakgoten dus ook zijn: ze krijgen vaak niet de aandacht die ze verdienen. Laat jij je dakgoten schoonmaken door een vakman? Dan blijven je dakgoten vrij van vuil. En verklein je de kans op een lekkage.

In een jaar tijd kan er veel viezigheid in je dakgoot komen. Denk aan bladeren, takjes, mos en vuil. Wanneer je dit vuil niet weg laat halen, kan je dakgoot gaan verstoppen. Het regenwater kan dan niet meer goed worden afgevoerd en blijft op je dak liggen. Maar het kan ook voorkomen dat het water door je dak gaat lekken. Dan heb je een lekkage die je moet aanpakken. Je snapt dat dit veel duurder is dan de gemiddelde prijs voor het laten reinigen van de dakgoot.

Je kunt er ook voor kiezen om zelf je dakgoot schoon te maken. In veel gevallen betekent dit dat je enkele meters hoog op een ladder moet klimmen. Zeker wanneer je dit niet dagelijks doet, is dit een gevaarlijke klus. Veel mensen kiezen er daarom voor om hun dakgoot te laten reinigen door een vakman.

De prijs voor het laten schoonmaken van de goot is van een aantal dingen afhankelijk. De vakman neemt in zijn prijsvoorstel de volgende zaken mee:

 • Lengte van de dakgoot
 • Hoogte 
 • Bereikbaarheid
 • Voorrijkosten

Lengte van de dakgoot bepaalt de prijs

De prijs voor het laten reinigen van je dakgoot is voor een groot deel afhankelijk van de lengte van de dakgoot. Bij een gemiddeld rijtjeshuis betaal je dus voor zo'n tien meter aan dakgoot. Het is niet zo dat je automatisch meer betaalt voor een langere dakgoot. Daarom is het verstandig om samen met je buren de dakgoot te laten schoonmaken. Helemaal als je de afvoerpijp met elkaar deelt.

Voor tien meter dakgoot schoonmaken, betaal je zo'n € 50,-. Dit is dus het bedrag alleen voor jouw dakgoot. Wanneer je samen met je beide buren een vakman inhuurt, is de prijs voor dertig meter dakgoot schoonmaken € 105,-. Dan betaal je dus nog maar € 35,- voor jouw woning. Per keer schoonmaken kun je dus eenvoudig zo'n € 15,- besparen.

Hoogte van de dakgoot 

Een vakman neemt voor het bepalen van de prijs niet alleen de lengte, maar ook de hoogte van de dakgoot mee.  Wanneer de dakgoot maximaal zes meter boven de grond is, kan de professional alleen komen. Hij heeft dan enkel een ladder nodig om de dakgoot schoon te maken.

Bevindt de dakgoot zich tussen de zes en zeven-en-een-halve meter boven de grond? Dan kan de vakman de klus niet alleen af. Hij heeft een tweede persoon nodig die zijn ladder vasthoudt. Zo voorkomt hij onveilige situaties. Uiteraard zie je het terug in de prijs dat er meer professionals aan het werk zijn. Gemiddeld betaal je zo’n 1,5 keer meer dan wanneer de vakman alleen komt.

Steiger of hoogwerker voor dakgoot schoonmaken

Is de dakgoot meer dan 7,5 meter boven de grond? Dan is de vakman verplicht om een steiger of hoogwerker te gebruiken voor de klus. In dit geval betaal je naast de vakman ook de huur van de steiger of hoogwerker. Hou er rekening mee dat de vakman in deze situaties ook een hogere prijs rekent. Hij is namelijk ook gemiddeld een half uur extra tijd kwijt voor het opbouwen van de steiger.

Huurprijzen steiger en hoogwerker
Huurprijs steiger: Circa € 60,-
Huurprijs hoogwerker (per uur): € 50,- tot € 100,-

Bereikbaarheid van de dakgoot

Heb jij achter je huis een overkapping, serre of veranda? Dan is het voor de vakman vaak een stuk lastiger om de dakgoot achter je huis schoon te maken. In veel gevallen kan hij namelijk niet eenvoudig een ladder tegen de muur zetten en omhoog klimmen. Ook is het vaak niet mogelijk om op de overkapping achter je huis te gaan staan. Overkappingen zijn namelijk over het algemeen niet sterk genoeg om op te staan.

Je kunt je voorstellen dat een vakman met een dergelijke klus veel langer bezig is. Dit zie je dan ook terug in de prijs. Je betaalt naast het aantal meters dakgoot en de hoogte dus ook voor de tijd de vakman kwijt is aan de klus. Hoe moeilijker de vakman bij de goot kan komen, hoe meer jij betaalt voor de klus.

Extra kosten voor gaasrollen of gootafdekkers

Sommige mensen kiezen ervoor om gaasrollen of gootafdekkers te monteren in hun dakgoot. De gedachte is dat deze materialen ervoor zorgen dat er geen viezigheid in de dakgoot komt. En dat de goot altijd het hemelwater blijft afvoeren. In de praktijk werkt dit vaak niet. Bladeren komen niet meer in de goot, maar zand, aarde en zaadjes wel.

Ook wanneer jij gaasrollen of gootafdekkers in je goot hebt, moet je dus regelmatig de goot blijven schoonmaken. Laat je dit door een vakman doen? Dan is het goed om te weten dat de vakman hier extra kosten voor rekent. Hij moet de rollen of afdekkers demonteren en na het schoonmaken weer opnieuw bevestigen. Dit kost hem extra tijd waar jij hem voor betaalt.

Schoonmaken dakpannen

Laat je jij dakgoot schoonmaken door een vakman? Dan kun je hem ook vragen om je dakpannen schoon te maken. Vooral als er veel mos op je dakpannen zit. Mos maakt je dakpannen poreus. Dit wil zeggen dat er luchtbellen in je dakbedekking komt. Wanneer het gaat vriezen, zet het vocht in het mos uit. Hierdoor ontstaan er scheurtjes en barsten in de dakpannen. Met uiteindelijk als gevolg dat het vocht je huis binnen kan dringen.

Naast de functionele reden om je dak mosvrij te maken, is het voor het zicht ook mooier om te zorgen als je dak mosvrij is. Helemaal wanneer je overweegt om je huis te verkopen. Een huis met veel mos op het dak ziet er nou eenmaal onverzorgder uit en dit straalt af op je gehele woning. Overigens kan veel mos op je dak er ook voor zorgen dat je dakisolatie wordt aangetast. En dit zorgt er dan weer voor dat je meer energie verbruikt. Dit merk je direct aan de hogere energiekosten.

Net als bij het schoonmaken van je dakgoten is de prijs van het schoonmaken van je dakpannen afhankelijk van een paar zaken:

 • Bereikbaarheid
 • Aantal vierkante meters dak
 • Hoogte
 • Wel / niet impregneren
Gemiddelde prijs dakpannen schoonmaken

De prijs die je betaalt voor het schoonmaken van je dak is vooral afhankelijk van hoe groot je dak is. Ook de vorm van je dak speelt mee. Gemiddeld betaal je voor een schuin dak van 100 vierkante meter zo'n duizend euro. Een professional rekent gemiddeld tussen de acht en twintig euro per vierkante meter. De prijs is afhankelijk van hoe eenvoudig hij bij het dak kan komen en hoeveel meter jouw dak boven de grond is.

Heb jij een plat dak of wil jij bijvoorbeeld je schuurdak laten reinigen? Dan moet je ongeveer rekening houden met twee euro per vierkante meter wanneer er EPDM of bitumen op het dak ligt. Voor ditzelfde bedrag maakt de vakman ook meteen de dakgoten schoon.

Laat jij je dak schoonmaken door een vakman? Bespreek dan met hem ook de mogelijkheden om je dak te impregneren. Wanneer je hiervoor kiest, verleng je de levensduur van je dak. De vakman brengt bij impregneren een onzichtbaar laagje aan op je dak. Hierna zijn je dakpannen beter beschermd tegen vocht en vuil. En verlaag je dus de kans op een lekkage.

Schoonmaken dak
Schoonmaken dak per m2: € 8, - tot € 20,-
Schoonmaken dak 100 m2: Circa € 1.000,-
Impregneren dak per m2: Circa € 2,-
Schoonmaken plat dak (EPDM / bitumen) per m2: € 2,-

De kosten voor andere klussen

 1. Dakgoot reparatie
 2. Dakpannen vervangen
 3. Dakisolatie
 4. Gevelreiniging
 5. Tuinonderhoud

Vind een dakspecialist dichtbij