Wat kost gemiddeld het vervangen van dakpannen?

Bijgewerkt op

Zijn jouw dakpannen aan vervanging toe? Een vakman repareert of vervangt jouw dak vakkundig. Benieuwd naar de gemiddelde kosten? Je vindt ze hier.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen dakdekkers

Onze dakdekkers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 912 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Dakpannen vervangen: wat kost een dakspecialist? 

Op veel Nederlandse daken vind je dakpannen. Deze dakbedekking gaat lang mee. Het plaatsen van een nieuw dak of het repareren van je huidige dak kun je het beste overlaten aan een dakdekker. Via Werkspot kun je eenvoudig verschillende vakmannen vragen een offerte uit te brengen. Zo kun je de prijzen goed vergelijken en heb je een goed idee wat je betaalt voor de klus. Voor het vervangen of repareren van jouw dak kun je rekening houden met de volgende kosten.

Soort klusGemiddelde kosten
Inspectie van het dak€ 50,- tot € 150,-
Dakpannen€ 85,- tot € 150,- per m²
Vrijstaand huis, incl. isolatieCirca € 300,- per m²
Geschakelde woning, incl. isolatieCirca € 200,- per m²
Reparatie dakpannenCirca € 250,-
Bovenstaande prijzen zijn inclusief het materiaal, de arbeidskosten en btw. Voor een gemiddeld Nederlands dak betaal je voor een duurzaam resultaat gemiddeld € 10.000 euro voor het vervangen van het dak. De vakman is dan met drie man een dag of vijf bezig. 

Wanneer jouw dak zijn langste tijd heeft gehad, heb je twee opties. Je kunt je volledige dak laten vervangen. Maar je kunt ook kiezen voor een tijdelijke reparatie. Welke mogelijkheid het beste werkt voor jouw dak kun je het beste overleggen met een dakdekker. Hij weet precies waar je op moet letten en aan welke prijzen je kunt denken.

Het vervangen van jouw dakpannen? 

Heb jij het bij de laatste regenbui niet helemaal droog gehouden in huis? Of zie je op afstand de verzakkingen in het dak zitten? Grote kans dat jouw dak aan vervanging toe is. Ben je op zoek naar een dakbedekking die lang meegaat tegen aantrekkelijke kosten? Dan zijn dakpannen vaak een slimme keuze.

Zelf doen of uitbesteden? 

Of je nu gaat voor een reparatie of het vervangen van jouw dak: je moet altijd op grote hoogte werken. Alleen al voor de veiligheid is het verstandig om te kiezen voor een professionele dakdekker. Deze vakman weet precies wat er komt kijken bij het werken op grote hoogte en heeft hiervoor de juiste middelen. Naast de veiligheid is het ook voor de levensduur van je dak aan te raden om te kiezen voor een vakman. Hij weet precies waar je op moet letten voor een langdurig resultaat. Zo voorkom je dat je over enkele jaren weer kosten moet maken, omdat het dak niet professioneel is vervangen.

Dakpannen vervangen

Repareren dakpannen - gemiddelde prijs

Heb jij vochtige plekken op het plafond? Of nog erger: plasjes water op zolder? Dan biedt jouw dak niet meer de juiste bescherming voor jouw woning. In dit geval is het slim om snel in actie te komen. Hoe langer je wacht, hoe groter de schade. Wanneer je te lang wacht, loop je zelfs het risico dat de volledige dakconstructie schade krijgt. Kortom: schakel bij lekkages direct een vakman in.

De vakman kan op basis van jouw dak goed inschatten of er enkele pannen aan vervanging toe zijn of dat het hele dak nieuwe dakpannen nodig heeft. Een plaatselijke reparatie van jouw dak kan voldoende zijn wanneer je alleen last hebt van plaatselijke lekkage. Wanneer de rest van jouw dak nog in goede staat is, kun je dan enkele pannen laten vervangen. Dit is goedkoper dan het volledig vervangen van het dak. Reken je overigens niet rijk. Wanneer je kiest voor een dakreparatie terwijl een volledig nieuw dak nodig is, is de vakman de komende jaren waarschijnlijk elk jaar een reparatie aan het uitvoeren. Je kunt je voorstellen dat de uiteindelijke kosten dan veel hoger uitkomen.

Reparatie enkele dakpannenCirca € 250,-

Gemiddelde prijs dakpannen vervangen

De belangrijkste functie van het dak is om jouw woning te beschermen tegen weersinvloeden. Wanneer het dak jouw woning niet meer beschermt tegen regen, wind of sneeuw is het dus tijd om in actie te komen. Door snel te handelen voorkom je kosten achteraf, bijvoorbeeld omdat blijkt dat ook dakconstructie is aangetast.

Wanneer jouw volledige dak aan vervanging toe is, adviseert een vakman altijd een volledige dakrenovatie. Dit betekent dat hij de oude pannen van het dak verwijdert en een nieuwe dakbedekking legt. Wanneer je kiest voor een dakrenovatie weet je zeker dat je de komende dertig tot vijftig jaar geen omkijken meer hebt naar het dak. Zeker wanneer je het dak goed onderhoudt, gaan dakpannen lang mee.

Betonnen of keramische dakpannen? 

Een dakpan heeft verschillende voordelen. Niet voor niets kiezen nog steeds veel Nederlanders voor deze dakbedekking. Wanneer je kiest voor een dak met dakpannen krijg je een dak dat:

 • bestand is tegen verschillende weersomstandigheden.
 • makkelijk te onderhouden is. 
 • brandveilig is. 

Wanneer jij voor dakpannen gaat, kun je kiezen tussen de betonnen variant of de keramische dakpan.

Betonnen dakpan vervangen

De betonnen dakpan heb je in veel verschillende kleuren. Zo is er altijd een kleur die past bij jouw dak en wanneer je dat belangrijk vindt: aansluit bij de kleur van het dak van je buren. Een betonnen dakpan is goedkoper dan de keramische variant. Hierdoor krijg je wel dakpannen die iets minder lang meegaan. Betonnen dakpannen gaan gemiddeld zo'n dertig jaar mee, terwijl een keramische dakpan vaak wel een levensduur van vijftig jaar heeft.

Overigens is niet alleen de prijs een reden om te kiezen voor beton. Een betonnen dakpan is maatvast. Dit betekent dat hij niet uitzet of krimpt bij verschillende temperaturen. Je kunt je voorstellen dat dit voordelig is voor de waterdichtheid van je dak. Hou er overigens wel rekening mee dat betonnen dakpannen gevoelig zijn voor mos. Wil jij voorkomen dat jij binnen enkele jaren een groen dak hebt? Kies dan voor een betonnen dakpan met een kleurcoating. Dit maakt de pan gladder en zorgt ervoor dat de betonnen dakpan langer vrij blijft van algen en mos. Gemiddeld betaal je voor een betonnen dakpan een bedrag tussen de € 35,- en € 50,-. Dit bedrag is inclusief montage en btw.

Keramische dakpan vervangen

Heb jij iets meer budget? Of ben je juist heel bewust op zoek naar een dakpan met een langere levensduur? Dan zijn keramische dakpannen zeker het overwegen waard. Keramische dakpannen gaan gemiddeld zo'n vijftig jaar mee. Jij hoeft in deze woning dus maar één keer te investeren in keramische dakpannen. Daarnaast is een groot voordeel dat keramische dakpannen heel geschikt zijn om te leggen op lastige daken. Heb jij een afwijkend dak, zoals een deels rondlopend dak of heb jij juist een dak met verschillende punten? Met keramische dakpannen weet de vakman hier wel raad mee.

Een keramische dakpan met een glazuurlaag zorgt voor de langste levensduur. Wanneer je het dak goed laat onderhouden door een vakman, kan je dak tot wel 100 jaar meegaan. Ook zorgt de glazuurlaag ervoor dat de keramische dakpannen een stuk gladder zijn. Hierdoor zijn jouw dakpannen beter beschermd tegen algen en mos. Gemiddeld betaal je voor een keramische dakpan een bedrag tussen de 40 en 60 euro. Dit bedrag is inclusief montage en btw.

Dakpannen: verschillen en prijs

Betonnen dakpannenKeramische dakpannen
Levensduur30 jaar50 tot 100 jaar
Gemiddelde prijs€  35,- tot € 50,-€ 40,- tot € 60,-
Grootste voordeelBudgetvriendelijkGeschikt voor bijna elk dak

Checklist: welke vijf punten kun jij bespreken met de vakman? 

Ga jij een dakdekker inschakelen? Een verstandige keuze, want zo voorkom je dat je zelf op grote hoogte moet werken en weet je zeker dat je een professioneel resultaat krijgt. Wanneer je een vakman via Werkspot benadert, ben je verzekerd van een professional. Om goed inzicht te krijgen in de gemiddelde kosten en wat kun je kunt verwachten, is een vragenlijstje handig. Wij helpen je op weg met onderstaande checklist.

 1. Bespreek of jouw dak toe is een dakreparatie of dat het volledige dak moet worden vervangen. 
 2. Bespreek het soort dakbedekking: ga je voor dakpannen of adviseert de vakman een ander soort dakbedekking voor jouw dak? 
 3. Laat het aantal vierkante meters vastleggen in het prijsvoorstel, natuurlijk gebaseerd op het totaal aantal vierkante meters van jouw dak. 
 4. Bespreek wat de kosten van meerwerk zijn en hoe de vakman dit in praktijk regelt. Gaat hij bijvoorbeeld gewoon aan de slag en factureert hij de totale kosten of bespreekt hij netjes met jou wanneer hij onvoorziene werkzaamheden tegenkomt? Bijvoorbeeld omdat de dakconstructie toch slechter is dan hij eerder dacht. 
 5. Bespreek wat de vakman doet met het materiaal dat van jouw dak komt. Voert hij de oude dakpannen bijvoorbeeld af of moet je hiervoor een container laten komen?

Vergeet tot slot niet om in het gesprek mee te nemen of het gaat om een rijtjeshuis of een vrijstaande woning. Bij een vrijstaande woning kan de dakdekker eenvoudig zijn steiger opbouwen. Hij hoeft dan namelijk niet met zijn steiger door de krappe brandgang.

Dakpannen plaatsen

Onderhoud van dakpannen

Heeft de dakdekker jouw dak mooi vervangen? Dan wil je natuurlijk zo lang mogelijk genieten van het resultaat. Goed onderhoud helpt hierbij. Ook voor het onderhoud van jouw dak kun je het beste kiezen voor een vakman. Hij weet precies welk onderhoud nodig is en heeft de middelen om op grote hoogte te werken. Wel zo veilig.

Ben jij benieuwd hoe vaak jouw dak onderhoud nodig heeft? Dit kun je prima bespreken met de vakman die jouw dak weer als nieuw heeft gemaakt. Hij kan dan ook met je bespreken welke werkzaamheden hij kan uitvoeren. Veelvoorkomende werkzaamheden zijn het handmatig verwijderen van het onkruid, het verwijderen van het vuil met een hogedrukspuit of het insprayen van de dakpannen waardoor de algen en mos op een natuurlijke wijze worden afgebroken.

Om te voorkomen dat de dakdekker heel regelmatig langs moet komen, kun je er ook voor kiezen om de pannen te impregneren. Het dak is dan meer waterafstotend en mos en algen groeien minder makkelijk weer aan. Voor het impregneren betaal je een paar euro per vierkante meter. Zo heb jij weer lang plezier van je nieuwe dak.

Tip van een vakman

Het laten vervangen van een dak is niet iets wat je regelmatig laat doen. Daarom is het goed om je goed te laten voorlichten door een ervaren vakman. Maar waar moet je nu op letten bij het vergelijken van prijzen. Werkspot vroeg het aan een ervaren dakdekker.

André van Kasteren van Van Kasteren Dakwerken : "Je wilt een duurzame oplossing voor je dak. De goedkoopste oplossing is niet altijd de beste oplossing. Bij het verhelpen van een lekkage moet je dak weer minimaal tien jaar meegaan. Zorg daarom dat je goed weet wat een vakman voor de prijs doet. Zo kun je het beste vergelijken en weet je welke dakdekker het beste resultaat kan leveren."

Prijzen van andere klussen

 1. Dakgoot reparatie
 2. Dakgoot schoonmaken
 3. Dakkapel plaatsen