Gemiddelde kosten van isolatie met dakplaten

Bijgewerkt op

Isolatie met dakplaten bespaart energie en kosten. Op deze pagina lees je waar je op moet letten en wat de gemiddelde kosten zijn. Via Werkspot vind je de juiste vakman die de dakplaten aanbrengt tegen de best mogelijke prijs.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.5

Top beoordelingen isolatiebedrijven

Onze isolatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.5 op 5 op basis van 70 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Kosten isolatie met dakplaten

Via een slecht geïsoleerd dak gaat veel warmte verloren. Vaak is het dak zelfs de grootste verspiller van energie van het huis. Maar liefst 30 procent van de warmte verdwijnt via een slecht geïsoleerd dak naar buiten. Dat komt doordat warme lucht van nature opstijgt. Met isolatie dakplaten zorgt de vakman voor uitstekende isolatie. Zo kun je honderden euro’s per jaar besparen. Bovendien krijg je er meer woongenot voor terug.

Gemiddelde kosten dakisolatie per m²
SoortPrijs per m²
Schuin dak
Isolatie aan binnenkant€ 20,- tot € 50,-
Isolatie aan buitenkant€ 40,- tot € 60,-
Plat dak
Isolatie aan binnenkant€ 30,- tot € 45,-
Isolatie aan buitenkant€ 70,- tot € 120,-
Gemiddelde kosten en besparing dakisolatie per soort woning
Soort woningGemiddelde kostenBesparing per jaar
Tussenwoning€ 4.000,-€ 550,-
Hoekwoning€ 4.600,-€ 600,-
Vrijstaande woning€ 8.300,-€ 1.100,-
Besparing op basis van hr-ketel. Met gasprijs van 67 cent per kubieke meter.Gemiddelde kosten dakplaten
IsolatiemateriaalPrijs per m²
EPS platen€ 10,- tot € 20,-
PUR platen€ 20,- tot € 25,-
PIR platen€ 25,- tot € 30,-
Geïsoleerde platen€ 50,- tot € 200,-
De prijzen zijn gemiddelde prijzen. Deze kunnen dus hoger of juist lager zijn. De prijs hangt ook af van de arbeidskosten van de vakman.
dakplaten isolatie

Subsidie op isolatie

Dak isoleren? Het rendement kan omhoog. In veel gevallen betaalt de overheid namelijk mee aan de kosten van isolatie met dakplaten. Dat gebeurt in de vorm van subsidies. Daarvoor moet je vaak wel het hele huis isoleren. Let op: de Rijksoverheid geeft geen subsidie voor isolatie aan particuliere huiseigenaren. Maar een Vereniging van Eigenaren kan wel subsidie voor isolatie aanvragen. Dan moet het gaan om minstens twee soorten isolatie in het gebouw.

Sommigen gemeentes geven wel subsidie aan particuliere huiseigenaren. De mogelijkheden en voorwaarden verschillen per gemeente. Kijk op energiesubsidiewijzer.nl voor de mogelijkheden in jouw woonplaats. Een goede vakman kan je hierover ook informeren.

Energiebespaarlening

Wil je het dak isoleren maar heb je niet meteen het geld beschikbaar? Dan is een Energiebespaarlening ook een mogelijkheid. Daarmee kan je boetevrij en tegen een lage rente lenen. Let op: je betaalt dus nog steeds wel rente. Toch kan dit aantrekkelijk zijn. De besparing op energiekosten is misschien voldoende voor de maandelijkse aflossing. Dit hangt af van de isolatiemaatregelen en het energieverbruik.

Verlaagd btw-tarief

Bij dakisolatie kom je soms in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief op de arbeidskosten. Dan betaal je 9 procent in plaats van de gebruikelijke 21 procent. Voor de isolatiematerialen blijft echter het hoge tarief van 21 procent gelden. Er geldt een aantal voorwaarden om voor het lage tarief in aanmerking te komen. De woning moet bijvoorbeeld ouder dan twee jaar zijn. Vraag de vakman om meer informatie.

Isolatiewaarde is geld waard

De isolatiewaarde die je kiest voor het dak is ook om financiële redenen van belang. Kies een isolatiewaarde van 3,5 m2 K/W of hoger. Dat is de minimale waarde voor subsidie van de dakisolatie.

Meer waarde van de woning

Isolatie van het dak levert op nog een manier waarde op. Een goed geïsoleerde woning krijgt een betere energiescore op het energieprestatiecertificaat. Een hogere score betekent: je huis is meer waard.

Aanpak dak isoleren met dakplaten

Er zijn twee soorten daken. Platte daken en schuine daken. Ze hebben elk hun eigen manier van isoleren. Verschillen in prijs ontstaan door de keuze voor een bepaald materiaal. Het ene materiaal kost nu eenmaal meer dan het andere. Vraag bij verschillende aannemers een offerte aan. Dan kun je de prijzen goed vergelijken.

Dakisolatie bij een schuin dak

Een schuin dak is eenvoudig te isoleren. De vakman plaatst aan de binnenkant van het dak een houten of metalen frame. Het isolatiemateriaal klemt hij daarna tussen het frame en het dak. Sommige isolatiematerialen hebben al een decoratieve afwerking. Bij andere soorten moet je het dak zelf afwerken. Bijvoorbeeld met gipsplaat of kunststof panelen.

Aanpak plat dak isoleren

Een plat dak isoleren vereist een heel andere aanpak dan bij een schuin dak. Er zijn drie verschillende manieren om een plat dak te isoleren.

 • koud plat dak
 • warm plat dak
 • omgekeerd dak

Koud plat dak

Hierbij krijgt het dak een isolerende laag aan de binnenzijde. Daardoor krijgt de draagconstructie van het dak geen warmte van de woning. Men gebruikt deze manier vooral bij bestaande platte daken en aanbouwen met een beperkte hoogte.

Warm plat dak

De naam zegt het eigenlijk al. Bij deze methode krijgt de draagconstructie wel isolatie. Het isolatiemateriaal komt aan de buitenkant van de dakconstructie. Bovenop de isolatie komt een afdekkende laag. Die is doorgaans ook waterbestendig. Deze laag is vaak gemaakt van epdm folie. Of van rubber of bitumen. Dit staat ook wel bekend als roofing.

Omgekeerd plat dak

Bij deze methode komt de isolatie bovenop de waterbestendige laag. Zo krijgt ook deze laag bescherming door het isolatiemateriaal. Bovenop het isolatiemateriaal komt een laag van grint, hout of tegels. Deze laag beschermt de isolatie.

Voordelen dakplaten

Dakplaten zijn een snelle manier om een dak te isoleren. Deze platen zijn vaak kant-en-klaar verkrijgbaar. Dan is het isolatiemateriaal al voorzien van een vochtbestendige laag aan beide kanten. Sommige leveranciers hebben zelfs al de afwerking aan de binnenkant verzorgd. Aan de buitenkant zijn soms ook al zogenoemde tengels gemonteerd. Dat maakt het nog makkelijker om het dak af te werken met dakpannen. Bovendien scheelt dat tijd en kosten.

Vaak is het ook mogelijk dakplaten op een gewenste lengte te laten maken. Dan ontstaan er bij het leggen nog minder naden. Dat bespaart extra werk om de naden goed af te sluiten.

De diverse soorten dakplaten verschillen onder meer in dikte en isolatiewaarde. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen. Welke dakplaten geschikt zijn voor jouw huis? Dat hangt af van de constructie van je woning. En van de eisen die je stelt aan het isolatiemateriaal. Dan gaat het niet alleen om de afwerking. Maar ook isolatiewaarde, geluidsisolatie en brandveiligheid.

Dit zijn de meest gebruikte soorten dakplaten.
 • Cellenglas (CG) dakplaten
 • EPS (piepschuim) dakplaten
 • Glaswol dakplaten
 • PIR dakplaten
 • PUR (hardschuim) dakplaten
 • Resolschuim (PF) dakplaten
 • Steenwol dakplaten
 • XPS dakplaten

  Dakplaten van cellenglas (CG)
  Cellenglas (CG) is gemaakt van oud glas. Daar voegt men onder meer koolstof aan toe. Dakplaten van cellenglas zijn brandveilig, drukvast, vochtvast en bestendig tegen vocht.

  Dakplaten van EPS
  EPS bestaat uit polystyreenschuim. Dit materiaal heet ook wel piepschuim of tempex. De hardschuimen dakplaten isoleren goed. Ook dempen ze geluid. Extra voordeel is dat ze relatief goedkoop zijn.

  Dakplaten van glaswol
  Dakplaten van glaswol zijn vaak al afgewerkt. Je krijgt ze geleverd met een laag aan de buitenkant. Bijvoorbeeld met aluminium bekleding. Deze dakplaten zijn vochtbestendig, vormvast en bestendig tegen rot. Ook ongedierte maakt geen kans met deze dakplaten.

  Dakplaten van steenwol
  Dakplaten van steenwol zijn vergelijkbaar met dakplaten van glaswol. De platen hebben een iets lagere isolatiewaarde. Maar de akoestische isolatie is beter dan die van glaswol.

Dakplaten van PIR
PIR staat voor polyisocyanuraat. Het zijn harde isolatieplaten die lijken op dakplaten van PUR. Een groot verschil is dat PIR brandveiliger is dan PUR. Dakplaten van PIR isoleren goed en zijn vochtwerend. Nadeel is dat PIR minder milieuvriendelijk is dan PUR.

PUR dakplaten
Dakplaten van PUR heten ook wel hardschuimplaten. Dit materiaal is gemakkelijk op maat te snijden.
Geïsoleerde dakplaten van PUR hebben vaak al een dampremmende laag. PUR platen zijn goed bestand tegen vocht. Daarom gebruikt de vakman dit vaak voor de buitenkant van een dak.

Dakplaten van resolschuim (PF)
Resol staat voor fenolformaldehyde. De dakplaten zijn gemaakt van bakeliet. De platen hebben vaak al een afgewerkte laag. Dakplaten van resolschuim zorgen voor een goede thermische isolatie. Het materiaal is zeer duurzaam en brandwerend.

Dakplaten van XPS
XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen. XPS lijkt op EPS. Dakplaten van XPS zijn drukvast en vochtbestendig. De platen isoleren iets dan EPS. XPS is erg licht. Maar het materiaal is wel iets duurder dan EPS isolatieplaten.

Het juiste materiaal kiezen

Bespreek met de vakman welk soort dakplaten het meest geschikt zijn voor jouw dak. Naast de hier genoemde materialen zijn er nog meer mogelijkheden. De kosten hangen af van het gekozen materiaal. Maar ook van de oppervlakte van het dak of de zoldervloer. En van de tarieven van de betreffende vakman.

Isolatie met dakplaten via Werkspot laten uitvoeren

Bas Verboom - Dubotherm: "Meer dan 80 procent van de woningen heeft al een geïsoleerd dak, maar de meeste zijn matig geïsoleerd. Het is ook de moeite waard om een dak met matige isolatie te verbeteren. Dakisolatie verhoogt meestal ook de waarde van je huis."

Isolatie met dakplaten? Via Werkspot vind je de juiste vakman voor deze klus. De deskundige die de isolatie professioneel in orde maakt. Tegen een goede prijs. Vergelijk op Werkspot snel en eenvoudig offertes. Lees daarnaast ervaringen van andere klanten. Zo vind je de juiste vakman voor de best mogelijke prijs. En profiteer jij van alle voordelen van een goed geïsoleerd dak.

Vind een isolatiebedrijf dichtbij