Gemiddelde kosten van buitenmuurisolatie

Bijgewerkt op

Bespaar op energieverbruik en kosten met buitenmuurisolatie. Via Werkspot vind je de vakman die de buitenmuur deskundig isoleert voor een goede prijs

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.5

Top beoordelingen isolatiebedrijven

Onze isolatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.5 op 5 op basis van 100 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Wat is buitenmuurisolatie?

Het woord zegt het al. Bij buitenmuurisolatie worden de muren aan de buitenkant geïsoleerd. Soms is de buitenmuur in een slechte staat. Met buitenmuurisolatie los je de problemen op met vocht en tocht. En je huis ziet eruit als nieuw. Twee vliegen in een klap. Buitenmuurisolatie is iets duurder. Je krijgt er echter veel voor terug. Het verlaagt je energierekening aanzienlijk. Het verhoogt de waarde van je huis nog meer.
 

Buitenmuurisolatie, een klus voor de vakman

Het isoleren van buitenmuren is geen klus voor de doe-het-zelver. Je kunt beter via Werkspot een aantal voorstellen aanvragen bij een vakman. Kies het voorstel dat het beste bij je past qua prijs en kwaliteit. Gelukkig is het vaak mogelijk om subsidie aan te vragen voor buitenmuurisolatie. Zeker voor een Vereniging Van Eigenaren (VVE).

Anne BranderBrander Totaalafbouw: Het plaatsen van buitenmuurisolatie is een uitdagende klus. Natuurlijk, omdat het technisch goed moet, maar ook omdat het gevelbeeld wordt aangepast. Je moet vaak een bouwvergunning hebben

De kosten van buitenmuurisolatie

Professioneel geplaatste buitenmuurisolatie kost gemiddeld tussen de € 115,- tot € 135,-  per m². De kostprijs is vooral afhankelijk van de gewenste afwerking. De keuze hierin is bijna onbeperkt. Pleisterwerk is in de meeste gevallen de goedkoopste oplossing.  De vakman kan je hierin adviseren. Hieronder vind je een indicatie. Voor een definitieve prijs moet je bij de vakman zijn. 
 

Kostenoverzicht gevelisolatie

GevelisolatieBesparing per jaarKosten per m²
Binnengevel van 90 m²€ 600,-€ 40-€ 60
Buitengevel van 90 m²€ 900,-€ 100-€ 160
Spouwmuurisolatie van 90 m²€ 700,-€ 15-€ 30

De terugverdientijd van buitenmuurisolatie

Met een goede buitenmuurisolatie bereik je een energiebesparing van ongeveer 25%. De terugverdientijd bedraagt dan 8 tot 13 jaar. Dit is langer dan bij andere isolatiemethoden. Buitenmuurisolatie is namelijk een arbeidsintensieve manier om te isoleren. Er zijn dus meer kosten mee gemoeid. De waarde van je woning neemt echter ook flink toe. Hiervoor is het raadzaam advies in te winnen bij de vakman.

Wanneer kies je voor buitenmuurisolatie?

Omdat buitenmuurisolatie relatief duur is, is het in de meeste gevallen de laatste optie. Wanneer andere isolatiemethoden ontoereikend zijn of technisch niet haalbaar. Als een spouwmuur bijvoorbeeld te nauw is om spouwmuurisolatie aan te brengen. 

De voordelen van buitenmuurisolatie op een rijtje

  • Het wooncomfort neemt toe
  • Energiebesparing van ± 25%
  • De buitenmuur wordt goed beschermd tegen weer en wind
  • Je woning ziet weer eruit als nieuw
  • Je woning neemt in waarde toe

De nadelen van buitenmuurisolatie op een rijtje

  • Er is een grotere investering nodig
  • De terugverdientijd is langer
  • Het is geen klus om zelf te doen

Meer comfort door buitenmuurisolatie

Buitenmuurisolatie verhoogt het comfort in je woning. Problemen met vocht en tocht zijn verleden tijd. De binnenmuren voelen warmer aan. Je stookkosten gaan omlaag. Door de buitenmuurisolatie blijft je huis langer warm in de winter. In de zomer blijft het binnen langer koel. En omdat vochtplekken en vieze schimmels geen kans meer krijgen is je woonomgeving gezonder.

Hoe wordt buitenmuurisolatie geplaatst?

Als isolatiemateriaal gebruikt de vakman bij buitenmuurisolatie meestal kunststofplaten van polystyreen hardschuim (XPS). Dit materiaal isoleert warmte heel goed en is bestand tegen vocht. Deze isolatieplaten worden met een speciale lijmspecie op de bestaande buitenmuur aangebracht. Soms ondersteund door een lichtmetalen frame. Pleisteren is een veelgebruikte afwerking. Je kunt ook kiezen voor een afwerking in hout, steen, glas, metaal of kunststof. De keuze hierin is bijna onbeperkt.

Let op! Er is een bouwvergunning nodig

Buitenmuurisolatie gaat per automatisch gepaard met een aanpassing van het gevelbeeld. Hiervoor heb je in de meeste gevallen een bouwvergunning nodig. Deze vergunning vraag je aan bij de gemeente. De vakman van Werkspot helpt je vanzelfsprekend graag bij je aanvraag. Hij kan je ook adviseren over welke afwerking voor jou huis het beste is.

De afwerking van de buitenmuur

Nadat de buitenmuur voorzien is van het isolatiemateriaal volgt de afwerking. Pleisterwerk is de vaak goedkoopste optie, maar er zijn heel veel andere mogelijkheden. Hieronder een overzicht.

Pleisterwerk

De goedkoopste en eenvoudigste manier om de buitenmuur af te werken is met pleisterwerk. Je kunt kiezen uit verschillende soorten, maar een veel gebruikt materiaal is crepi. Crepi wordt het in één of meer lagen op het isolatiemateriaal aangebracht. Het voordeel van pleisterwerk is dat het kleine naden en scheuren goed afdicht. Het ziet er erg strak uit. Het past bijvoorbeeld goed bij moderne architectuur.  

Steenstrips

Steenstrips zijn plakjes die van een baksteen zijn gezaagd. Steenstrips worden vaak rechtstreeks op het isolatiemateriaal gelijmd. Met professioneel aangebrachte steenstrips ziet de buitenmuur eruit als echt metselwerk. De expert kan ze zo aanbrengen (inclusief voeg), dat je het verschil niet ziet.

Hout

Voor een houten afwerking kun je kiezen uit verduurzaamd hout of hardhout. Eerst plaatst de vakman een lattenstructuur op buitenmuurisolatie. Daarna schroeft hij de houten platen op de latten. Met buitenmuurbekleding van hout krijgt de woning een warme uitstraling. Het hout wordt vaak onbehandeld aangebracht zodat het na een tijdje metaalachtig grijs wordt. Soms wordt er tropisch hardhout gebruikt. Europees eiken of western red ceder zijn goede alternatieven.

Buitenmuurpanelen van metaal of kunststof

Kies je voor een paneel als gevelafwerking, dan is de keuze onbeperkt. Kunststof, roestvrijstaal, aluminium, glas, Trespa of composiet. Het bestaat allemaal en in eindeloos veel kleuren. Vooral bij moderne architectonische woningen komt deze strakke afwerking vaak goed tot zijn recht. Door een juiste verdeling van de buitenmuurplaten ontstaat een bepaald ritme in de muur.

Een nieuwe buitenmuur

Het plaatsen van een nieuwe buitenmuur is waarschijnlijk de duurste oplossing. De vakman trekt dan een compleet nieuwe gevel op. Eerst haalt hij de oude buitenmuur weg. Daarna wordt de fundering verbreed en de isolatie aangebracht. Vervolgens wordt er een nieuwe buitenmuur geplaatst. Dit geeft je de mogelijkheid de muur opnieuw in te delen. De plek van ramen en deuren kun je bijvoorbeeld aanpassen aan jouw persoonlijke wensen. 

Overheidsvoorschriften

Isoleren van je woning is steeds belangrijker. Dat vindt de overheid ook. Daarom is de wetgeving voor bouwen en renoveren steeds strenger. Het gaat erom dat woningen steeds energiezuiniger moeten worden. Daarbij spelen allerlei zaken een rol. Van zonneboilers en warmtepompen tot en met zonnepanelen. Maar in feite begint energiezuinig wonen met goede isolatie. Met name isolatie van het dak, de muren en vloeren van de woning. Daarmee verlaag je het energieverbruik. Zo bespaar je bovendien direct op kosten. Kijk hier voor informatie van de overheid over het isoleren van de woning.

Subsidie op isolatie

De overheid, maar ook veel gemeentes stimuleren energiebesparing. Daarom kun je soms subsidie krijgen voor het isoleren van je huis. De Rijksoverheid geeft geen subsidie voor isolatie aan particuliere huiseigenaren. Maar een Vereniging van Eigenaren kan wel subsidie voor isolatie aanvragen. Zo kan je soms tot 20 procent van de kosten terugkrijgen. Doe de aanvraag, voordat het werk begint. Sommige gemeentes geven wel subsidie aan particuliere huiseigenaren. De mogelijkheden en voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Kijk op energiesubsidiewijzer.nl wat in jouw woonplaats de mogelijkheden zijn.

Buitenmuurisolatie via Werkspot laten uitvoeren

Het is verstandig buitenmuurisolatie aan een vakman over te laten. Want isolatie heef eigenlijk alleen zin wanneer dat goed gebeurt. Via Werkspot vind je de juiste vakman. De deskundige die professioneel en tegen een goede prijs werkt. Vergelijk snel en eenvoudig offertes. Lees daarnaast ervaringen van andere klanten. Zo vind je de juiste vakman voor de best mogelijke prijs. En krijg jij de isolatie die echt helpt.