Prijzen en kosten van spouwmuurisolatie

Bijgewerkt op

Waarom zou je eigenlijk spouwmuurisolatie toepassen? Omdat het veel geld oplevert! Vraag bij Werkspot een vrijblijvende offerte aan van een vakman.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen isolatiebedrijven

Onze isolatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 97 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

 

Wat kost spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is een zeer voordelige manier van isoleren. Voor een tussenwoning betaal je gemiddeld 800 euro. De besparing is dan ongeveer 200 euro per jaar. Na 4 of 5 jaar heb je de kosten eruit. Hieronder vind je een overzicht. Deze prijzen dienen alleen als voorbeeld. Voor een definitieve prijs moet je bij de vakman wezen. Hij kan je een vrijblijvend voorstel doen. We raden je aan een paar vakmensen van Werkspot te benaderen. Zo kun je prijzen vergelijken.

De gemiddelde kosten voor spouwmuurisolatie

Soort woningKostenBesparing per jaar
Appartement€ 450,-€ 110,-
Rijtjeshuis€ 750,-€ 190,-
Hoekwoning€ 1200,-€ 300,-
2 onder 1 kap€ 1350,-€ 335.-
Vrijstaand huis€ 1500,-€ 370,-

Wat is een spouwmuur?

Een spouwmuur bestaat uit twee muren naast elkaar. Eentje binnen en eentje buiten. De open ruimte tussen beide muren noemen we een spouw. Een spouwmuur voorkomt dat vocht van buiten naar binnen trekt. Een spouwmuur werkt ook isolerend voor warmte. De vakman gebruikt bijvoorbeeld EPS-korrels, PUR-schuim, steenwol of glaswol.

Hoe werkt spouwmuurisolatie?

Dankzij de spouw trekt vocht niet naar binnen. Door de spouw te ventileren blijft er geen vocht staan. De metselaar laat vaak een aantal voegen open. Soms worden er kleine roostertjes geplaatst. Het meeste vocht in de spouw verdwijnt vanzelf weer door de buitenmuur. Ook zonder te ventileren. Je kunt een spouwmuur dus meestal gewoon isoleren. Zonder risico op vochtproblemen. Er zijn wel een paar uitzonderingen.

Waarom investeren in spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is een hele goede investering. Het verhoogt de waarde van je huis. Je bespaart flink op de stookkosten. Het draagt bij aan je woongenot. Besparen op je stookkosten is ook goed voor het milieu. Omdat spouwmuurisolatie relatief goedkoop is, wordt je investering snel terugverdiend.

Hoe wordt spouwmuurisolatie aangebracht?

De vakman boort een aantal gaten in de voegen van de buitenmuur. Daarna blaast hij het isolatiemateriaal door de gaten in de spouw. Normaal is die diameter van een gat 22, 18 of 14 mm. De breedte van de spouw bepaalt in grote mate de materiaalkeuze.

Welke materialen worden er gebruikt?

Je hebt de keuze uit een aantal materialen om de spouwmuur mee te isoleren. Afhankelijk van de klus en je budget kun je kiezen voor:

  • Glaswol
  • Steenwol
  • Polystyreen korrels (EPS)
  • PUR
Glaswol

Spouwmuurisolatie bestaat vaak uit vlokken van glaswol. Glaswol werkt heel goed als thermische isolatie. Het levert een bijdrage aan isolatie van geluid.

Voordelen: Relatief goedkoop. Recyclebaar. 
Nadelen: Minimale spouwbreedte nodig. Groter boorgat nodig.

Steenwol

Steenwol bestaat ook uit vlokken. Het werkt thermisch net zo goed als glaswol. Steenwol isoleert beter tegen geluid dan glaswol.

Voordelen: Relatief goedkoop. Recyclebaar. Goede geluidsisolatie.
Nadelen: Minimale spouwbreedte nodig. Groter boorgat nodig.

  Polystyreen korrels

Polystyreen korrels (EPS) zijn lichte kunststof bolletjes op basis van aardolie. De vakman blaast die bolletjes in de spouwmuur. Zwarte bolletjes werken het beste als het gaat om warmte-isolatie.

Voordelen: geschikt voor een kleine spouw (30 mm). Volledig recyclebaar. Relatief goedkoop.
Nadelen: minder goede kierafdichting dan glaswol of PUR.

PUR

Polyurethaanschuim of PUR zet na inspuiting zeer snel uit. Alle naden en kieren in de spouw worden zo goed afgedicht.

Voordelen: Beste isolatieprestatie. Dicht alle kieren. Vochtwerend. Geschikt voor kleine spouw (vanaf 30mm).
Nadelen: Relatief duur. Geuroverlast. Niet recyclebaar.

Heeft mijn huis eigenlijk wel een spouwmuur?

Er zijn een aantal manieren om een spouwmuur te ontdekken. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar de bouwplannen. Spouwmuren zijn getekend als een dikke muur. Samengesteld uit twee dunne muren met een ruimte ertussen. Andere aanwijzingen zijn:

Het bouwjaar van het huis

Woningen vanaf 1930 hebben vrijwel altijd een spouwmuur. Een spouwmuur werd vanaf toen verplicht. Vanaf de oliecrisis in 1976 werd de spouwmuur vrijwel altijd geïsoleerd tijdens de bouw. Een bouwjaar tussen 1930 en 1976 wijst op een spouwmuur zonder isolatie.

De dikte van de muur

Een spouwmuur is opgebouwd uit drie delen: een binnenmuur, een spouw en een buitenmuur. De binnen- en de buitenmuur hebben vaak de breedte van een baksteen. De spouw heeft een breedte van ongeveer 5 cm. De muur heeft dus een dikte van 25 cm of meer.

Is er ventilatie aanwezig?

Luchtroosters in de gevel wijzen op de aanwezigheid van een spouw in de muur. Maar let op, soms is er geen ventilatie zichtbaar aanwezig. Dan kan er nog steeds sprake zijn van een spouwmuur.

De spouwbreedte

De breedte van de spouw is bepalend voor de keuze van het isolatiemateriaal. Bij een brede spouw kiest de vakman vaak voor glas- of steenwol. Ook PUR en isolatiekorrels zijn mogelijk. Bij een smalle spouw valt de keuze meestal op isolatiekorrels.

Let bij spouwmuurisolatie op vleermuizen!

De spouw in gevelmuren wordt soms door vleermuizen gebruikt. Ze kruipen via een open voeg naar binnen en hangen daar dan overdag. Vleermuizen zijn beschermde dieren. Je hebt een ontheffing nodig op de Wet natuurbescherming om ze te verwijderen. De vakman helpt je graag bij het onderzoek. En bij de aanvraag van de ontheffing bij de provincie of de gemeente._

Oude spouwmuurisolatie verwijderen

Oud isolatiemateriaal in de spouwmuur wordt soms poreus. Het materiaal verbrokkelt en zakt naar beneden. De isolatiewaarde zakt dan ook naar bijna nul. De expert kan dit materiaal verwijderen. Hij haalt dan tijdelijk een paar stenen uit de muur. Daarna zuigt hij het materiaal weg met een speciaal soort stofzuiger.

Vuil uit de spouwmuur verwijderen

Bij de bouw valt er soms puin in de spouw. Dat kan leiden tot problemen met vocht. Het kan ook het aanbrengen van nieuwe spouwmuurisolatie verhinderen. Gelukkig is het tegenwoordig geen probleem om het vuil uit de spouwmuur te verwijderen.

Welke spouwmuurisolatie is het beste?

Bij het kiezen van het isolatiemateriaal speelt de prijs een grote rol. Daarnaast moet je rekening houden met de spouwbreedte. Glaswol heeft een grotere spouwbreedte nodig dan PUR of polystyreen parels. De keuze voor het isolatiemateriaal kun je het beste maken samen met de expert.

Kun je elke spouwmuur isoleren?

In een aantal gevallen beter om niet te isoleren. Bijvoorbeeld als de spouw te smal is. Bespreek dit met de expert.

En de geluidsisolatie?

Stel, je wilt lawaai zoveel mogelijk buiten de deur houden. Kies dan een isolatiemateriaal dat geluid goed isoleert. Je komt dan al snel uit bij steenwol. Dat isoleert akoestisch gezien het beste, gevolgd door glaswol. PUR en EPS-korrels isoleren akoestisch gezien minder goed. Ook hier is het advies van de vakman goud waard.

Last van de werkzaamheden?

 

Wanneer je een spouwmuur laat isoleren heb je daarvan weinig last. Het boren van de gaten in de buitenmuur brengt vanzelfsprekend enig lawaai met zich mee. Kies je voor PUR als isolatiemateriaal, dan moet je rekening houden met een nare geur. Maar die verdwijnt gelukkig na een paar dagen.

Wat is goedkoop?

Spouwmuurisolatie met glaswol of EPS-parels (piepschuim korrels) is het goedkoopst. De keuze voor een materiaal hangt echter niet alleen af van prijs. In het ene geval speelt duurzaam bouwen een rol. In het andere de mate van geluidsisolatie. Een vakman helpt je graag bij het maken van de juiste keuze.

Overheidsvoorschriften

Isoleren van je woning wordt steeds belangrijker. Dat vindt de overheid ook. Daarom wordt de wetgeving voor bouwen en renoveren steeds strenger. Het gaat erom dat woningen steeds energiezuiniger moeten worden. Daarbij spelen allerlei zaken een rol. Van zonneboilers en warmtepompen tot en met zonnepanelen. Maar in feite begint energiezuinig wonen met goede isolatie. Met name isolatie van het dak, de muren en vloeren van de woning. Daarmee verlaag je het energieverbruik. Zo bespaar je bovendien direct op kosten. Kijk hier voor informatie van de overheid over het isoleren van de woning.

Subsidie op isolatie

De overheid maar ook veel gemeentes stimuleren energiebesparing. Daarom kun je soms subsidie krijgen voor het isoleren van je huis. De Rijksoverheid geeft geen subsidie voor isolatie aan particuliere huiseigenaren. Maar een Vereniging van Eigenaren kan wel subsidie voor isolatie aanvragen. Zo kan je soms tot 20 procent van de kosten terugkrijgen. Doe de aanvraag voordat het werk begint. Sommige gemeentes geven wel subsidie aan particuliere huiseigenaren. De mogelijkheden en voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Kijk op energiesubsidiewijzer.nl wat in jouw woonplaats de mogelijkheden zijn.

Spouwmuurisolatie via Werkspot laten uitvoeren

Het isoleren van een spouwmuur is een klus voor de expert. Via Werkspot ontvang je snel en eenvoudig voorstellen van experts. Ervaringen van andere klanten helpen de juiste vakmensen te kiezen voor de juiste prijs. Het is handig om een aantal voorstellen aan te vragen. Je kunt dan prijzen vergelijken. Kies voor de vakman die het beste bij jou past.

Rob Schaddelee - Isospouw: "De spouwmuur wordt in minder dan een dag via de buitenmuur geïsoleerd. Zonder overlast."

Prijzen andere diensten:

  1. Kruipruimte isoleren
  2. Zolder isoleren
  3. Isoleren plat dak
  4. Zonnepanelen installeren of vervangen
  5. Warmtepomp installeren of vervangen