Gemiddelde kosten binnenmuur isoleren

Bijgewerkt op

Binnenmuur isoleren, door wie hoe en hoe duur? Op deze pagina lees je meer over de kosten en de prijsbepalende factoren. Ook kun je een opdracht plaatsen zodat je met vakmannen in contact kan komen.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen isolatiebedrijven

Onze isolatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 105 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

De binnenmuur isoleren

Binnenmuurisolatie. De naam zegt het al. Dat is het isoleren van de gevel aan de binnenzijde. Dit gebeurt in ons klimaat meestal om de warmte binnen te houden. Deze vorm van isolatie heet ook wel thermische isolatie.

(De tweede belangrijke reden om te isoleren betreft overigens geluidsoverlast. Je isoleert de muur om bijvoorbeeld geluid van de straat buiten te houden. Of om je buren niet mee te laten genieten van jouw drummen. Deze vorm van isolatie noemen we ook wel akoestische isolatie. Wil je meer weten over akoestische isolatie, klik dan hier.)

Wanneer kies je voor een binnenmuur isoleren?

De keuze om te investeren in isolatie is sowieso een verstandige. Je bespaart op de energiekosten en voegt waarde toe aan je huis of woning. Maar waarom zou je dan kiezen voor deze vorm van isolatie? Een gevel bestaat meestal uit twee dunne muren naast elkaar en een spouw ertussen. Je kunt de gevelmuur op drie manieren isoleren: de buitenmuur isoleren, de spouwmuur isoleren, de binnenmuur isoleren. De binnenmuur isoleren is de optie die overblijft als de andere twee afvallen. Dan kan zijn omdat ze te duur zijn of technisch niet haalbaar. Voor buitengevels die onaangetast moeten blijven, is het isoleren van de binnenmuur dé oplossing.  

Gemiddelde kosten gevelisolatie

Het isoleren van de binnen- of buitengevel is een grote klus. We onderscheiden isolatie van de binnengevel en de buitengevel.
De vakman berekent de prijs van het isoleren van muren meestal per vierkante meter. In de offerte hij de uren op en de materialen. Er kan sprake zijn van meer- en minderwerk. Werkzaamheden die niet begroot zijn, worden in dat geval na afloop berekend. Je kunt van tevoren ook een prijs afspreken voor de klus in zijn geheel. Dat voorkomt gedoe achteraf.

GevelisolatieBesparing per jaarKosten per m²
Binnengevel van 90 m²€ 600,-€ 40-€ 60
Buitengevel van 90 m²€ 900,-€ 100-€ 160
Spouwmuurisolatie van 90 m²€ 700,-€ 15-€ 30

Tip van een vakman

Anne Brander – Brander TotaalafbouwEen overschot aan isolatie is niet goed. Een woning moet zeker niet te dicht worden gemaakt. Anders is ventilatie aanbrengen noodzakelijk.”

Isoleren is altijd de moeite waarde

Isolatie in het algemeen is een hele goede investering. Het verhoogt de waarde van je huis. Je bespaart flink op de stookkosten en het draagt bij aan je woongenot. Besparen op je stookkosten is ook goed voor het milieu.

Een klus voor de vakman

De binnenmuur isoleren is een klus voor een vakman. Voor een volledig afgewerkte wand betaal je vanaf 40 euro per vierkante meter. Deze investering wordt gelukkig snel terugverdiend door het lagere verbruik.
 

Waarop moet je letten bij een binnenmuur isoleren?

De buitenmuur moet zo damp-open mogelijk zijn.
De woning moet beschikken over een goed functionerende ventilatie en klimaatregeling.
De isolatie moet goed aansluiten.
Er moet niet teveel regen op de buitenmuur vallen.
Vochtproblemen eerst aanpakken.
Vermijd de koudebrug.

Wat is een koudebrug?

"Een koudebrug is een vakterm voor een niet-geïsoleerde verbinding tussen binnen en buiten. Het is een onderbreking in de isolatie. Bijvoorbeeld een leiding, een spouwanker of een constructieonderdeel van een balkon. Door de koudebrug komt er via geleiding kou naar binnen. Hierdoor kan de isolatiewaarde ernstig kan afnemen. Het is raadzaam koudebruggen te vermijden. Juist bij het isoleren van de binnenmuur."

De binnenmuur isoleren, hoe doe je dat?

 • Isoleren met voorzetwanden

Binnenmuurisolatie wordt meestal toegepast door gebruik te maken van een voorzetwand. Deze voorzetwand wordt op een houten of metalen draagstructuur aangebracht. De ruimte tussen het rooster en de muur wordt met een geschikt isolatiemateriaal opgevuld. Gips- of spaanplaat wordt vervolgens als wandmateriaal aangebracht op het rooster. Bij het isoleren van de binnenmuur moet er een vochtregulerende folie aangebracht worden. Dit is erg belangrijk om het condenseren van vocht tegen te gaan. 

 • Isoleren met Multipor-isolatieplaten

Een binnenmuur isoleren kan ook met Multipor-isolatieplaten. Deze isolatieplaten hebben een warmtegeleidingscoëfficiënt vergelijkbaar met de meeste isolatiematerialen. Door de poreuze structuur is het product damp-open, waardoor je een natuurlijke vochtregulatie krijgt. Het materiaal wordt verlijmd. Beschadigde muren moeten eerst vlak gemaakt. 

 • Tussenwanden isoleren

Het kan ook nuttig zijn om tussenwanden te isoleren. Je kunt dan het beste steen- of glaswol gebruiken. Dit isoleert warmte en geluid. Het plaatsen van de steenwoldekens is niet zo moeilijk. De vakman draagt goed beschermende handschoenen en een mondkapje. Want het inademen van de vezels kan tot irritaties aan de luchtwegen leiden.

Natuurlijke isolatiematerialen

Er zijn heel veel verschillende materialen om je muren en wanden mee te isoleren. Sommige natuurlijke materialen zijn zeer geschikt voor duurzaam bouwen. Ze moeten wel een behandeling krijgen vanwege de brandveiligheid en mogelijke schimmelvorming. Hieronder vind je een overzicht van de materialen. De keuze is groot. Laat je adviseren door de vakman. 

 1. Kurk
 2. Cellulose (papiervezels)
 3. Houtwol
 4. Strobalen
 5. Schapenwol
 6. Vlasvezel
 7. Hennepvezel
 8. Houtvezelplaat
 9. Schelpen
 10. Houtwolcementplaat
 11. Katoenvezel
 12. Gerecycled katoen

Synthetische isolatiematerialen

Onderstaande materialen zijn minder duurzaam, maar leveren wel altijd een goede isolatie. De keuze is aan jou, natuurlijk. Laat je informeren door de vakman van Werkspot.

 1. Aero gel

 2. Glasgranulaat

 3. Glaswol

 4. Steenwol

 5. Perliet

 6. PIR (polyisocyanuraat)

 7. PUR (polyurethaan)

 8. XPS (polystyreen)

 9. EPS (polystyreen)

 10. PF (resolhardschuim)

 11. UF-schuim (ureum formaldehyde)

Voordelen van binnenmuurisolatie

Het isoleren van een gevel langs de binnenzijde heeft verschillende voordelen. Je kunt deze isolatie bijvoorbeeld ook aanbrengen ook als het vriest of regent. Dat gaat niet met buitenmuurisolatie. 

Nadelen van binnenmuurisolatie

De gevel langs binnen isoleren brengt ook enkele nadelen met zich mee. Zo moet de plaatsing gebeuren met de nodige vakkennis om vochtproblemen en koudebruggen te vermijden. Vandaar dat we adviseren een vakman in de arm te nemen. Er zal wat ongemak zijn tijdens de werkzaamheden. Je moet de muur opnieuw afwerken. Dat kost geld. De ruimte wordt kleiner. Omdat de voorzetwand een bepaalde dikte heeft. Radiatoren moeten verplaatst. Vensterbanken verlengd. Schakelaars opnieuw aangesloten.

Vochtproblemen?

Los eerst vochtproblemen op. Optrekkend vocht is te herkennen aan het loskomen van het pleisterwerk of natte plekken. Ook scheuren in de buitengevel kunnen wijzen op vochtproblemen. Het is verstandig om in geval van twijfel de vakman erbij te halen. Hij kan je vakkundig adviseren.

Overheidsvoorschriften

Isoleren van je woning wordt steeds belangrijker. Dat vindt de overheid ook. Daarom wordt de wetgeving voor bouwen en renoveren steeds strenger. Het gaat erom dat woningen steeds energiezuiniger moeten worden. Daarbij spelen allerlei zaken een rol. Van zonneboilers en warmtepompen tot en met zonnepanelen. Maar in feite begint energiezuinig wonen met goede isolatie. Met name isolatie van het dak, de muren en vloeren van de woning. Daarmee verlaag je het energieverbruik. Zo bespaar je bovendien direct op kosten. Kijk hier voor informatie van de overheid over het isoleren van de woning.

Subsidie op isolatie

De overheid, maar ook veel gemeentes stimuleren energiebesparing. Daarom kun je soms subsidie krijgen voor het isoleren van je huis. De Rijksoverheid geeft geen subsidie voor isolatie aan particuliere huiseigenaren. Maar een Vereniging van Eigenaren kan wel subsidie voor isolatie aanvragen. Zo kan je soms tot 20 procent van de kosten terugkrijgen. Doe de aanvraag, voordat het werk begint. Sommige gemeentes geven wel subsidie aan particuliere huiseigenaren. De mogelijkheden en voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Kijk op energiesubsidiewijzer.nl wat in jouw woonplaats de mogelijkheden zijn.

Binnenmuurisolatie via Werkspot laten uitvoeren

Het isoleren van binnenmuren is een klus die vakkennis vereist. Het is verstandig dit aan een vakman over te laten. Want isolatie heef eigenlijk alleen zin wanneer dat goed gebeurt. Via Werkspot vind je de juiste vakman. De deskundige die de isolatie professioneel en tegen een goede prijs in orde kan maken. Vergelijk snel en eenvoudig offertes. Lees daarnaast ervaringen van andere klanten. Zo vind je de juiste vakman voor de best mogelijke prijs. En krijg jij isolatie die echt helpt.