Toepassing en kosten van PIR isolatie
PIR is de afkorting van polyisocyanuraat. Het is hard kunststofschuim. Een andere aanduiding hiervoor is PIR-schuim. Dit materiaal valt onder de synthetische isolatiematerialen. De vakman gebruikt het vooral voor warmte-isolatie. Dat gebeurt in de vorm van PIR-isolatieplaten. Die worden veel gebruikt voor het isoleren van platte daken, schuine daken, vloeren en spouwmuren. Maar er zijn ook andere toepassingen. Onder meer voor de buitenmuur, de kruipruimte, de zolder. Ook die zijn met PIR-platen goed te isoleren. Een goede vakman kan je adviseren over de beste oplossing voor jouw situatie.
Kosten van PIR-isolatieplaten
Soort materiaal | Afmeting | Prijs | Dikte |
---|---|---|---|
PIR-plaat | 60 x 120 cm | €7,- tot €18,- | 3 tot 12 cm |
Eigenschappen van PIR
PIR is op zich geen gevaarlijke stof. PIR isolatie is in die zin ook niet milieuvervuilend. Maar het is ook niet natuurvriendelijk. Je kan het materiaal niet veilig in de natuur dumpen. Het is een vorm van plastic die vrijwel niet vergaat. Je kan de stof ook niet op een duurzame manier recyclen.
Voordeel van PIR: het is prima geschikt is voor hergebruik. Vooral in plaatvorm is dit het geval, omdat PIR een zeer lange levensduur heeft. PIR is daarnaast brandwerend. Het materiaal brandt slecht. Maar als het toch brandt, ontstaan giftige gassen.

Isolatiewaarde
De mate waarin een materiaal warmte geleidt. Dat heet ook wel isolatiewaarde of lambda-waarde. Voor PIR is deze isolatiewaarde 0,023 tot 0,026 W/Mk. Hoe lager dit getal, hoe slechter de geleiding van warmte. Hoe beter het geschikt is als isolatiemateriaal.
Ter vergelijking: voor staal is dit getal 50. Warmte wordt snel doorgegeven. Voor lucht is dit getal 0,024. Lucht is daarom zeer geschikt voor isolatie. Warmte wordt vrijwel niet doorgegeven. Daarom is bijvoorbeeld glaswol ook een goed isolatiemateriaal. Door luchtbellen in de stof dringt warmte niet makkelijk door het materiaal. Dit werkt hetzelfde met een wollen trui. Daar zitten veel minuscule gaatjes in waar lucht inzit. Door die luchtgaatjes zit een wollen trui warm. De lichaamswarmte gaat niet via de luchtbelletjes in de trui naar buiten.
Bij glaswol en steenwol is de lambda-waarde tussen 0,032 en 0,040. PIR (0,023) houdt de warmte binnen dus veel beter vast dan glaswol of steenwol. PIR hoort zelf bij de allerbeste synthetische isolatiematerialen op de markt. Een materiaal zoals resol isoleert nog beter. Maar dat materiaal heeft een aantal belangrijke nadelen. Het scoort veel slechter op het gebied van drukvastheid. Het scoort ook slechter op vochtbestendigheid. En het is moeilijker te verwerken.
Maar PIR is niet altijd de beste keuze. Die hangt af van meer factoren. Bijvoorbeeld de kosten en de plek waarvoor het bedoeld is. De vakman weet welk materiaal past bij jouw situatie.
Harrie van Heulen - Isolatietotaal: "Met een optimale thermische isolatie kunnen we onze behoefte aan verwarmingsenergie tot 75% verminderen. Waardoor ook uitstoot van schadelijke stoffen, zoals CO2, evenredig afneemt."
Isolatieplaten
PIR is vooral verkrijgbaar in de vorm van isolatieplaten. Deze platen hebben uitstekende thermische eigenschappen. Bij dezelfde dikte isoleren deze platen beter dan veel andere materialen.
Soorten platen
Er zijn verschillende soorten PIR-isolatieplaten. Meestal hebben deze platen aan beide kanten een dampwerende of dampdichte laag. Daardoor is het nodig om een apart dampscherm te plaatsen. Zo kan men sneller werken. En gaan de kosten omlaag.
Bij het plaatsen van de platen ontstaan er meestal naden tussen de platen. Het is belangrijk om die naden goed af te dichten met tape. Anders verdwijnt de warmte via de naden naar buiten. Het gevolg: veel minder goede isolatie.
Sommige PIR-platen zijn aan een kant voorzien van een andere laag isolatiemateriaal. Bijvoorbeeld glaswol. Deze laag is bedoeld om oneffenheden op het muuroppervlak op te vangen. Dat is vaak het geval bij spouwmuren. Die zijn vaak ruw afgewerkt. Door de laag glaswol kan je de PIR-isolatieplaten toch goed tegen de spouwmuur bevestigen.
PIR isolatie van het dak
PIR-isolatie platen zijn zeer geschikt voor isolatie van een plat dak. Speciaal voor dit type daken zijn PIR-platen verkrijgbaar met een speciale laag. Daardoor sluiten de platen nog beter aan op de dakbedekking. PIR-isolatieplaten hebben een dichte, drukvaste structuur. Daardoor kan je erop lopen zonder de platen te beschadigen. Dat maakt het zeer geschikt voor een plat dak.
PIR voor isolatie van de vloer
PIR-platen zijn verkrijgbaar met een vloerafwerking. Bijvoorbeeld met laminaat. De kosten zijn dan hoger. Het voordeel: na het leggen van de isolatieplaten is de vloer meteen klaar. Dergelijke platen kosten uiteraard meer dan enkel isolatieplaten zonder afwerking.
PIR als isolatie gebruiken heeft een aantal voordelen.
Het heeft een uitstekende isolatiewaarde.
Het neemt geen vocht op. Daardoor is het goed geschikt voor isolatie van vochtige plekken. Zoals platte daken en spouwmuren.
Aparte dampschermen zijn niet nodig. Die zijn meestal op de PIRisolatieplaten bevestigd.
PIR brandt slecht en werkt daardoor prima als brandvertrager.
PIR is licht van gewicht. Het weegt 32 kg per kubieke meter. Steenwol bijvoorbeeld kan 120 kg per kubieke meter wegen. Een plat dak hoeft zodoende met PIR minder gewicht te dragen.
PIR is dun. Dat wil zeggen: met dezelfde dikte isoleert het beter dan andere materialen. Je hebt dus minder materiaal nodig om dezelfde isolatiewaarde te halen.
Het materiaal heeft een dichte, drukvaste structuur. Bovendien zijn PIR-platen krimpvrij.
Het materiaal gaat zeer lang mee. Daardoor zijn de platen zeer geschikt voor hergebruik.
PIR is gebruiksvriendelijk. Het is makkelijk om te verwerken en eenvoudig te plaatsen. Bij het snijden komt amper stof vrij. Aanraking met het materiaal zorgt niet voor jeuk.
Nadelen van PIR.
Voor het maken van deze kunststof worden diverse chemische stoffen gebruikt. Die zijn schadelijk voor het milieu.
Je kan PIR niet op een duurzame manier recyclen.
PIR is niet biologisch afbreekbaar. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld papiervlokken of steenwol.
PIR is vrijwel uitsluitend verkrijgbaar in de vorm van isolatieplaten. Daardoor is het niet geschikt voor alle isolatieklussen.
De stevigheid van PIR is een voordeel. Maar het kan ook een nadeel zijn. Je kunt het namelijk niet samenpersen. Daarom moet het altijd precies op maat worden gesneden.
Synthetische isolatiematerialen
PIR is een van de vele soorten synthetische isolatiematerialen. Er is een belangrijk verschil met natuurlijke isolatiematerialen. Die hebben vaak eerst een behandeling nodig. Daarmee maakt men het materiaal brandwerend en schimmelwerend. Bij synthetische isolatiematerialen is dat vaak niet nodig. Die zijn van zichzelf al schimmelwerend. Soms hebben ze nog wel een behandeling nodig. Om ze brandwerend te maken.
Hieronder een overzicht van de meest gebruikte isolatiematerialen. Het overzicht is niet volledig. Dat komt doordat de ontwikkelingen niet stilstaan. Regelmatig worden daardoor nieuwe isolatiematerialen ontwikkeld.
Aero gel
Schuimbeton
Glasgranulaat
Glaswol
Steenwol
Foamglas
Perliet
PIR (polyisocyanuraat)
PUR (polyurethaan)
XPS (polystyreen)
EPS (polystyreen)
PF (resolhardschuim)
Dubbelglas
Reflecterende glasfolie
Meerlagige folie
UF-schuim (ureum formaldehyde)
PIR of PUR
De afkortingen PIR en PUR lijken sterk op elkaar. Toch zijn er belangrijke verschillen. PUR is de afkorting van polyurethaan. Net als PIR gebruikt de vakman het vooral voor warmte-isolatie. Voor deze toepassing heeft PIR echter betere eigenschappen. PIR is stabieler, heeft betere eigenschappen en is veel sterker. Sommige vakmensen vinden PIR zelfs een van de beste isolerende materialen op de markt. PIR heeft nog een voordeel ten opzichte van PUR. Op het gebied van ecologie scoort het een stuk beter. Toch is er ook een milieu-nadeel. Bij de productie worden schadelijke chemische stoffen gebruikt.
Dan zijn er ook nog de verschillen in kosten. PUR is in het algemeen duurder dan PIR. Ook om deze reden is PIR vaak veel aantrekkelijker om te gebruiken voor isolatie.
Toch is er soms goede reden om voor PUR te kiezen. Het is namelijk een kunststof materiaal dat uit twee componenten bestaat. De vakman brengt PUR aan als een soort schuim. Zogenoemd snel werkend PUR is binnen een aantal seconden hard. Dat maakt het zeer geschikt voor het dichten van naden en openingen. Er is ook traag werkend PUR. Dat wordt langzaam hard. Deze eigenschap is nuttig voor het vullen van een spouwmuur met PUR-schuim. De trage werking voorkomt drukopbouw in de muur. Dat kan schade aan de muur tot gevolg hebben.
Wetgeving en isolatie
Isoleren van je woning wordt steeds belangrijker. Dat vindt de overheid ook. Daarom wordt de wetgeving voor bouwen en renoveren steeds strenger. Het gaat erom dat woningen steeds energiezuiniger moeten worden. Daarbij spelen allerlei zaken een rol. Van zonneboilers en warmtepompen tot en met zonnepanelen. Maar in feite begint energiezuinig wonen met goede isolatie. Met name isolatie van het dak, de muren en vloeren van de woning. Daarmee verlaag je het energieverbruik. Zo bespaar je bovendien direct op kosten. Er wordt wel gezegd:
“De goedkoopste energie is de energie die je niet gebruikt.”Daarom is een goede isolatie een uitstekende investering. Laat dit door een vakman uitvoeren. Dan verhoog je niet alleen je wooncomfort. Maar ook de waarde van je huis. De overheid stimuleert dit door informatie en in bepaalde gevallen subsidies.
Kijk hier voor informatie van de overheid over het isoleren van de woning.
PIR isolatie via Werkspot laten uitvoeren
Ben je van plan om je woning te isoleren? Of een deel van je woning? Of je nou voor PIR-platen of een ander materiaal kiest. in alle gevallen is het verstandig dat aan een vakman over te laten. Want isolatie heeft eigenlijk alleen zin wanneer dat goed gebeurt. Via Werkspot vind je de juiste vakman. De deskundige die de isolatie professioneel in orde maakt. Tegen een goede prijs. Vergelijk op Werkspot snel en eenvoudig offertes. Lees daarnaast ervaringen van andere klanten. Zo vind je de juiste vakman voor de best mogelijke prijs. En krijg jij isolatie die echt helpt.