Gemiddelde kosten voor vloerisolatie

Bijgewerkt op

Iedere woning is gebaat bij een goede vloerisolatie. Maar wat kost het om je vloer te laten isoleren? Bekijk onderstaand prijzenoverzicht voor een indicatie van de kosten.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen isolatiebedrijven

Onze isolatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 96 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

De kosten voor vloer isoleren

Iedere woning is gebaat bij een goede vloerisolatie. Het geeft je niet alleen warmere voeten, maar bespaart je ook snel zo’n 20% aan energie en dus kosten. Je vloer isoleren kan op verschillende manieren en aan iedere isolatievorm hangt een ander prijskaartje. Je kunt je vloerisolatie zelf plaatsen of hiervoor een vakman inhuren. Het weegt allemaal mee in de prijs. Op deze pagina geven we je inzicht in de elementen die de prijs voor vloerisolatie in je woning bepalen. Lees meer over de verschillende isolatiemogelijkheden en schets voor jezelf een accuraat kostenplaatje.

Kostenindicatie van vloerisolatie

De tabel hieronder laat zien wat de gemiddelde vloerisolatie kosten zijn:

VloerisolatieKosten per m2
Purschuim of Jetspray€30 - €40,-
Folie: TonZon of PIF€40 - €50,-
Schelpen of parels€20 - €30,-

*Bovenstaande tabel laat de prijzen zien die onze vakmannen gemiddeld rekenen. De prijzen in het definitieve voorstel kunnen hiervan verschillen.

Waarom vloerisolatie?

Is de vloer in je woning vaak koud of heb je last van optrekkend vocht? Dan is vloerisolatie een goede optie. Deze vorm van isolatie bespaart je kosten en is bovendien beter voor het milieu. Je huis blijft namelijk langer warm bij minder energiegebruik. Ook een mooie bijkomstigheid: Vloerisolatie vermindert huisstofmijt. Huisstofmijt nestelt zich namelijk liefst op koude en natte vloeren en daarvan is niet langer sprake met goede vloerisolatie. Vloerisolatie aanbrengen kan dus om meerdere redenen een goed plan zijn. We raden je aan om, als je vloerisolatie gaat plaatsen, dit uit te besteden aan een getrainde vakman. Iemand die kennis van zaken heeft en precies weet waar hij of zij op moet letten.

Het verschil in kosten per situatie 

Per situatie verschilt de manier van isoleren, de prijzen bewegen per situatie mee. Facetten die je hierbij in acht moet nemen zijn de bereikbaarheid en grootte van je huis en de mogelijke kruipruimte. Voor het isoleren van een vloeroppervlak kleiner dan 30m² werken vakmannen of bedrijven vaak met een vaste startprijs, die gelijk is aan de prijs van isolatie van een vloer van 30m2. Voor het isoleren van 20m2 betaal je dus net zoveel als voor het isoleren van 30m2. Is het oppervlak groter, dan wordt vanaf 30m² de prijs per vierkante meter gerekend. De gemiddelde kosten per vierkante kosten ligt tussen de €30,- en €50, - per vierkante meter.

Hoe bepaal je de kosten voor vloerisolatie?

Naast de grootte van je huis, speelt ook het isolatiemateriaal een grote rol in de bepaling van het uiteindelijke totaalbedrag. We hebben een duidelijk overzicht voor je opgesteld met daarin de verschillende isolatietechnieken. Daarnaast zijn er verschillende subsidieregelingen, zowel nationaal als regionaal, die eventueel interessant voor je kunnen zijn.

Verschillende Isolatietechnieken

  • - Purschuim en Jetspray
  • - Folie (TonZon en PIF)
  • - Schelpen of parels

Purschuim en Jetspray

Wanneer je een ruimte van minimaal 35cm tussen je vloer en de bodem hebt, kun je gebruik maken van isolatie in de vorm van een spray. Bijvoorbeeld purschuim, een van de meest gebruikte materialen voor vloerisolatie. Purschuim bestaat uit twee chemische stoffen polyol en isocyanaat. Het wordt vaak met het blaasmiddel HFK (fluorkoolwaterstoffen) in de ruimte onder je vloer gespoten. Purschuim heeft een hoge isolatiewaarde en naadloze afdichting, maar is niet bepaald milieuvriendelijk. Wil je rekening met het milieu houden, dan is jetspray een betere optie. Deze spray bestaat uit glaswol dat is samengesteld uit minerale producten. De spray spuit je aan de onderzijde van een betonnen of stenen vloer. De prijzen van deze isolatietechnieken liggen tussen de €30,- à €40,- per vierkante meter.

Folie: van TonZon vloerisolatie tot PIF

Je kunt naast purschuim en jetspray, in het geval van een vloer met minimaal 35cm ruimte,  ook kiezen voor vloerisolatie in de vorm van folie. Deze folie wordt in de kruipruimte op de bodem tegen je vloer aangelegd. Dankzij de reflecterende werking van de folielaag, kaatst de warmte naar binnen. Goede folies om mee te isoleren zijn TonZon vloerisolatie en Power Insulated Foil (PIF). TonZon is een folie die bestaat uit laagjes aluminiumfolie. Tussen deze lagen zit lucht in een thermokussen opgesloten, wat de isolatiewaarde verhoogt. Bij PIF-folie zijn deze luchtbolletjes al in het materiaal zelf verwerkt. De kosten van beide isolatietechnieken ligt tussen de €40,- à €50,-.

Schelpen of parels als bodembedekking

Kruipruimtes met een hoogte van minder dan 35cm kunnen niet geïsoleerd worden met folie, purschuim of Jetspray. De enige mogelijkheid hiervoor is om te werken met een laag schelpen of parels van onder andere geëxpandeerd polystyreenschuim (EPS), beter bekend als piepschuim. Dit isoleert niet optimaal, maar is wel de goedkoopste variant. Qua prijzen moet je denken aan ongeveer €20,- à €30,- per vierkante meter.

Vloerisolatie voor een verlaagd BTW-tarief van 9%

Je kunt voor de isolatie van daken, muren en vloerisolatie in aanmerking komen voor het lage BTW-tarief, dit scheelt aanzienlijk op de totale kosten. Sinds 1 januari 2019 is het tarief 9%. De enige eis om hiervoor in aanmerking te komen is dat je woning minimaal twee jaar oud moet zijn. Houd wel goed in de gaten dat het verlaagde tarief van 9% alleen geldt op de arbeidskosten voor het plaatsen van het isolatiemateriaal. Werkzaamheden die met het verdere isolatieproject te maken hebben, zoals sloopwerkzaamheden, en materiaalkosten vallen hier dus buiten. Als je meer wil weten over deze regeling, verwijzen we je graag naar de website van de Belastingdienst.

Vloerisolatie en gemeentelijke subsidies

Informeer altijd bij je gemeente of zij een subsidieregeling hebben voor de aanleg van vloerisolatie. Naast de landelijke subsidies gelden bij een aantal gemeenten namelijk speciale subsidieregelingen voor isolatiewerken. De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk per gemeente, kijk hiervoor op de website van je woonplaats of raadpleeg de energiesubsidiewijzer. Om te zien hoeveel dit kan schelen op de totale kosten van vloerisolatie.

Update: de limiet van het subsidiebudget voor woningeigenaars is sinds januari 2018 bereikt. Om deze reden is het de komende tijd niet mogelijk om aanvraag te doen voor deze gemeentelijke subsidie. Wil je je vloerisolatie liever in 2019 uitvoeren, dan kom je nog wel in aanmerking. Vraag de subsidie in dat geval wel tijdig aan.

Praktisch advies van een professional.

Als je vloerisolatie wil is het goed om van tevoren zoveel mogelijk uit te zoeken. Wij hebben in ieder geval één van onze professionals gevraagd een advies te geven.

Wim Vossestein, eigenaar van Isoleerwel:

Kruipruimte ventileren is essentieel!

Als je de ruimte tussen de bodem en je vloer gaat isoleren, is de ventilatie in de kruipruimte is erg belangrijk. Ventileer je hier niet, dan kan er radongas (een radioactief gas) ophopen, waardoor vochtproblemen kunnen ontstaan. Vraag dus altijd voor de zekerheid na of het isolatiebedrijf van je keuze bij een kruipruimte isoleren ook deze ventilatie uitvoert.

Laat je vloer isoleren door een vakman via Werkspot

Je hebt nu flink wat informatie vergaard over de variabele kosten voor vloerisolatie. Het is tijd om te kijken of de prijs die je in gedachten had,  overeenkomt met de daadwerkelijke mogelijkheden. Zodra je de opdracht aan een vakman wil uitbesteden, kun je dat doet via Werkspot. Plaats je project op onze website en vergelijk vervolgens eenvoudig het vakwerk van de verschillende experts door de reviews van andere opdrachtgevers op onze website te bekijken. Zo vind je een geschikte en betrouwbare vakman voor het aanbrengen van je vloerisolatie.

Prijzen van andere diensten:

  1. Kosten gevel of spouwmuur isoleren
  2. Kosten CV-ketel onderhouden of repareren
  3. Kosten zonnepanelen plaatsen
  4. Kosten renovatie huis