Gemiddelde kosten kruipruimte isoleren

Bijgewerkt op

Hoe kun je de kruipruimte laten isoleren? Door wie en hoe duur? Op deze pagina vind je daar de antwoorden op. Bij Werkspot vind je vakmensen voor een goede prijs. Vraag nu een gratis offerte aan.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen isolatiebedrijven

Onze isolatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 86 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Kosten kruipruimte laten isoleren

In onderstaand schema vind je de gemiddelde prijzen voor het laten isoleren van de kruipruimte. Dit zijn indicatieve prijzen, de exacte prijs verschilt per situatie.

Soort woningOppervlaktekosten
Appartement60 m²€ 1.500,-
Rijtjeswoning50 m²€ 1.200,-
Hoekwoning50 m²€ 1.200,-

Wat is een kruipruimte?

Een kruipruimte is een lage ruimte onder de vloer. De kruipruimte is toegankelijk d.m.v. een kruipluik. Voorkom dat de kruipruimte te vochtig wordt. Ventileer deze ruimte een beetje. Alleen benedenwoningen hebben een kruipruimte.

Bas Verboom - Dubotherm: "Ventilatie in de kruipruimte is erg belangrijk. Zonder ventilatie kan radongas ophopen in de kruipruimte en kunnen vochtproblemen ontstaan – zowel bij een betonnen als een houten vloer."

De kruipruimte isoleren is een slimme zet

Investeren in isolatie is verstandig. Je bespaart op de energiekosten. Je voegt waarde toe aan je huis of woning. Je hebt geen last meer van vocht of tocht. Je huis wordt een fijnere plek om in te wonen. Met een geïsoleerde kruipruimte blijft je huis langer warm. Schimmels krijgen geen kans meer. Je woonomgeving wordt gezonder. Kortom, isolatie van de kruipruimte is een goede investering.

Het isoleren van de vloer of de bodem?

In grote lijnen zijn er twee isolatiemethodes: het isoleren van de vloer of het isoleren van de grond onder je huis. Een combinatie van beide methoden kan ook een goede oplossing bieden. De vakman van Werkspot kan je hierin goed adviseren.

Vloerisolatie

Is de kruipruimte voldoende toegankelijk? Dan gebruikt de vakman isolatieplaten of isolatiedekens. Deze zijn meestal standaard voorzien van een dampscherm. Hierdoor condenseert vocht. Je kunt ook PUR of een ander soort isolatieschuim gebruiken. Vaak wordt ook meteen de grond afgedekt met een bodemzeil. Deze combinatie van technieken (grond- en vloerisolatie) voorkomt vochtproblemen.

Een houten vloer of een betonnen isoleren

  • Een houten vloer kun je goed isoleren vanuit de kruipruimte. De vakman kiest dan voor een 'open' isolatiemateriaal. Bijvoorbeeld steenwol, glaswol of een andere minerale wol met daaronder een damp-open folie.  Zo krijgt de constructie de mogelijkheid te ademen en worden vochtproblemen voorkomen

  • Ook een betonnen vloer kun je vanuit de kruipruimte isoleren. De vakman kiest meestal voor isolatieplaten van EPS of PIR. Deze zijn eenvoudig te bevestigen en bieden een hoge isolatiewaarde. EPS en PIR zijn bovendien bestand tegen het vochtige klimaat van de kruipruimte. Wil je zo min mogelijk hoogte inleveren, kies dan voor PIR-isolatieplaten. Deze zijn wat duurder, maar zijn dunner en hebben een hogere isolatiewaarde.

Kruipruimte isoleren met grond- of bodemisolatie?

Soms is de kruipruimte te laag. De vakman vult de kruipruimte dan met een licht isolatiemateriaal. Het gaat dan vaak om isolatiechips of isolatieschelpen van polystyreen (piepschuim). Deze methode is goedkoop en efficiënt. Ook bij een hoog grondwaterpeil blijft het isolatiemateriaal zijn werk doen. Het blijft zijn afsluitende werking behouden en vervelende geurtjes tegenhouden.

Bodemisolatie met EPS-parels of DI-chips

Bodemisolatie met EPS en HR++ parels is eenvoudig. De vakman verspreidt de parels over de bodem van de kruipruimte. De dikte van de laag is 15 tot 20 centimeter. Als de kruipruimte niet goed is afgedicht, gaan de parels rondzwerven. Dat is een nadeel.

Bodemisolatie met de DI-chips is ook eenvoudig. De chips kunt je in een laag over de vloer van de kruipruimte verspreiden. Met chips kunt je over het algemeen goedkoop, snel en makkelijk een kruipruimte isoleren.

In een kleine kruipruimte is het lastig werken. Daarom vallen isolatiematerialen zoals PIR-platen snel af. Ook dan biedt bodemisolatie een perfecte oplossing. Bodemisolatie met parels en chips kun je vanaf het luik over de bodem van de verspreiden.

Soorten isolatiemateriaal voor het isoleren van de kruipruimte

Er zijn heel veel verschillende materialen om je houten vloer mee te isoleren. Hieronder de meest gebruikte materialen op een rijtje. We onderscheiden minerale wol, kunststoffen en alternatieve isolatiematerialen.

Minerale wol

Minerale wol is gesponnen uit glas of steen. Het zijn duurzame materialen zonder chemische bestanddelen. In het spraakgebruik hebben we het over steenwol en glaswol.

Steenwol

Steenwol wordt veel gebruikt voor warmte-isolatie van gebouwen. Het is een goedkoop isolatiemateriaal dat bijna overal te koop is. Het isoleert iets minder goed dan glaswol, maar geeft wel een betere geluidsisolatie. Draag handschoenen en een mondkapje bij het verwerken. De vezels irriteren de huid en luchtwegen.

Glaswol

Glaswol wordt veel gebruikt voor de isolatie van daken, vloeren, wanden en muren. Het materiaal is populair. Het is goedkoper dan steenwol en het heeft een hogere isolatiewaarde heeft. Glaswol is op de rol te verkrijgen en als plaatmateriaal. Het is makkelijk op maat te maken met een mes. Goede handschoenen en een mondkapje voorkomen irritaties bij het verwerken van glaswol.

Kunststof isolatiemateriaal

Er zijn veel soorten isolatiemateriaal op de markt. Kunststoffen zijn minder duurzaam, maar isoleren wel goed en goedkoop. Ze zijn waterbestendig. Soms worden ze gespoten in de vorm van korrels, zoals EPS. Soms harden ze uit, zoals het welbekende PUR.

  • EPS: staat voor geëxpandeerd polystyreen. Het is een licht en wit of soms grijs materiaal. In de volksmond wordt EPS ook wel piepschuim of PS-hardschuim genoemd. Het wordt in de bouw als isolatiemateriaal gebruikt in plaatvorm en parels. 
  • XPS : staat voor geëxtrudeerd polystyreen. XPS is vaak blauw van kleur. Het is duurder dan EPS, maar isoleert beter. Daarnaast is het voor toepassingen in vochtige omstandigheden een goede oplossing.
  • PUR: Polyurethaan (PUR) is een gespoten hardschuim. PUR is goed isolerend en drukvast. Het heeft ook nadelen. Het ruikt vies en is niet erg duurzaam.
  • PIR : is een betere versie van PUR. PIR heeft hierdoor een betere brandveiligheid en een betere isolatiewaarde. Daarnaast is PIR sterker dan PUR en is de drukvastheid groter. Je kunt PIR dunner toepassen dan PUR.
  • Thermoskussens: is plastic met luchtkamers en/of isolatiefolie. Meestal wordt het onder vloer of het dak toegepast, omdat het licht in gewicht is. Het aanbrengen van de thermoskussens moet secuur gebeuren. Een luchtlek kan namelijk een groot deel van beoogde isolatie tenietdoen.

Alternatief isolatiemateriaal

De laatste tijd is duurzaamheid een belangrijk begrip geworden in de bouw. Bij renovatie zijn er steeds meer mogelijkheden om bewust om te gaan met het milieu. Gebruik bijvoorbeeld een isolatiemateriaal van schelpen, papiervlokken, houtwol, kurk, hennep of schapenwol. Je isolatie is duurzaam en goed. De vakman van Werkspot adviseert je graag over de eigenschappen van deze materialen.

Kruipruimte isoleren, hoe en hoe duur? 

Door de kruipruimte te isoleren kun je tot 15% op je energierekening besparen. Daarnaast blijft de vloer lekker warm en koelt het binnen minder snel af. 

De voordelen van een geïsoleerde kruipruimte

De woning blijft langer warm. De vloer van de woning zal fijner aanvoelen en veel minder snel afkoelen tijdens de winter. Je hebt geen last meer van een muffe geur en vochtproblemen behoren tot het verleden. Schimmels krijgen geen kans meer, waardoor je leefomgeving gezonder wordt.

Anne Brander, Brander Totaalafbouw: "De prijs van het isoleren van de kruipruimte hangt af van drie dingen. De methodiek, de toegankelijkheid van de kruipruimte en de locatie van de woning. Je investering is op een termijn van 5 à 10 jaar terugverdiend."

Subsidie op isolatie

De overheid maar ook veel gemeentes stimuleren energiebesparing. Daarom kun je soms subsidie krijgen voor het isoleren van je huis. De Rijksoverheid geeft geen subsidie voor isolatie aan particuliere huiseigenaren. Maar een Vereniging van Eigenaren kan wel subsidie voor isolatie aanvragen. Zo kan je soms tot 20 procent van de kosten terugkrijgen. Doe de aanvraag voordat het werk begint. Sommige gemeentes geven wel subsidie aan particuliere huiseigenaren. De mogelijkheden en voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Kijk op energiesubsidiewijzer.nl wat in jouw woonplaats de mogelijkheden zijn.

Isolatie via Werkspot laten uitvoeren

Isolatie van de kruipruimte nodig? Het verstandig dat aan een vakman over te laten. Want isolatie heeft eigenlijk alleen zin wanneer dat goed gebeurt. Via Werkspot vind je de juiste vakman. De deskundige die de isolatie professioneel en tegen een goede prijs in orde kan maken. Vergelijk snel en eenvoudig offertes. Lees daarnaast ervaringen van andere klanten. Zo vind je de juiste vakman voor de best mogelijke prijs. En krijg jij isolatie die echt helpt.