Houten vloer laten isoleren: De gemiddelde kosten

Bijgewerkt op

Een houten vloer isoleren houdt de warm en droog. Op deze pagina lees ja over de kosten en de prijsbepalende factoren. Via Werkspot vind je de vakman die de houten vloer goed isoleert tegen de best mogelijke prijs.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen vloerspecialisten

Onze vloerspecialisten, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 22 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Houten vloeren isoleren

Een houten vloer ziet er mooi uit en voelt goed aan. Toch wordt een houten vloer sneller koud dan een vloer met vloerbedekking tapijt of linoleum. Dat komt vooral door de kieren die ontstaan door de werking van het hout. Daarom is het van belang je houten vloer goed te isoleren. Dat is beter voor je vloer en voor het comfort in huis. Bovendien neemt je huis in waarde toe.

Kostenindicatie houten vloer isoleren (begane grond met kruipruimte)

Houten vloerisolatieOppervlakteKosten
Appartement60 m²€ 1.500,-
Rijtjeswoning50 m²€ 1.200,-
Hoekwoning50 m²€ 1.200,-
2 onder 1 kap70 m²€ 1.600,-
Vrijstaand klein70 m²€ 1.650,-
Vrijstaand groot200 m²€ 4.500,-
Bungalow100 m²€ 2.400,-
De prijzen in bovenstaand schema zijn indicatieve prijzen. De exacte prijs van jouw project hangt af van een aantal factoren.

Soorten isolatiemateriaal voor een houten vloer

Er zijn heel veel verschillende materialen om je houten vloer mee te isoleren. Hieronder de meest gebruikte materialen op een rijtje. We onderscheiden minerale wol, kunststoffen en alternatieve isolatiematerialen.

Minerale wol

Minerale wol is gesponnen uit glas of steen. Het zijn duurzame materialen zonder chemische bestanddelen. In het spraakgebruik hebben we het over steenwol en glaswol.

Steenwol

Steenwol wordt veel gebruikt voor warmte-isolatie van gebouwen. Het is een goedkoop isolatiemateriaal dat bijna overal te koop is. Het isoleert iets minder goed dan glaswol, maar geeft wel een betere geluidsisolatie. Draag handschoenen en een mondkapje bij het verwerken. De vezels irriteren de huid en luchtwegen.

Glaswol

Glaswol wordt veel gebruikt voor de isolatie van daken, vloeren, wanden en muren. Het materiaal is populair. Het is goedkoper dan steenwol en het heeft een hogere isolatiewaarde heeft. Glaswol is op de rol te verkrijgen en als plaatmateriaal. Het is makkelijk op maat te maken met een mes. Goede handschoenen en een mondkapje voorkomen irritaties bij het verwerken van glaswol.

Kunststof isolatiemateriaal

Er zijn veel soorten isolatiemateriaal op de markt. Kunststoffen zijn minder duurzaam, maar isoleren wel goed en goedkoop. Ze zijn waterbestendig. Soms worden ze gespoten in de vorm van korrels, zoals EPS. Soms harden ze uit, zoals het welbekende PUR.

EPS

EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen. Het is een licht en wit of soms grijs materiaal.
In de volksmond wordt EPS ook wel piepschuim of PS-hardschuim genoemd. Het wordt in de bouw als isolatiemateriaal gebruikt in plaatvorm en parels.

XPS

XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen. XPS is vaak blauw van kleur. Het is duurder dan EPS, maar isoleert beter. Daarnaast is het voor toepassingen in vochtige omstandigheden een goede oplossing.

PUR

Polyurethaan (PUR) is een gespoten hardschuim dat bestaat uit de twee componenten. PUR is goed isolerend en drukvast. Het heeft ook nadelen. Het ruikt vies en is niet erg duurzaam.

PIR

PIR is een betere versie van PUR. PIR heeft hierdoor een betere brandveiligheid en een betere isolatiewaarde. Daarnaast is PIR sterker dan PUR en is de drukvastheid groter. Je kunt PIR dunner toepassen dan PUR.

Thermoskussens

Thermoskussens is plastic met luchtkamers en/of isolatiefolie. Meestal wordt het onder vloer of het dak toegepast, omdat het licht in gewicht is. Het aanbrengen van de thermoskussens moet secuur gebeuren. Een luchtlek kan namelijk een groot deel van de beoogde isolatie teniet doen.

Alternatief isolatiemateriaal

De laatste tijd is duurzaamheid een belangrijk begrip geworden in de bouw. Bij renovatie zijn er steeds meer mogelijkheden om bewust om te gaan met het milieu. Gebruik bijvoorbeeld een isolatiemateriaal van schelpen, papiervlokken, houtwol, kurk, hennep of schapenwol. Je isolatie is duurzaam en goed. De vakman van Werkspot adviseert je graag over de eigenschappen van deze materialen.

Je houten vloer met kruipruimte isoleren met steenwol

Steenwol is goed bestand tegen vocht en zal niet snel rotten. Het is belangrijk dat de kruipruimte goed droog is en geventileerd. Ongedierte laat de steenwol met rust en het materiaal is niet brandbaar. Naden en kieren vormen het grootste nadeel aan dit materiaal. De vakman neemt wat overmaat om dit te voorkomen. Hij dicht eventueel af met wat PUR.

Je houten vloer met kruipruimte isoleren met EPS

EPS staat voor polystyreen, in de volksmond piepschuim genoemd. Je hebt de keuze uit EPS-plaatmateriaal en EPS-parels. EPS-parels bestaan uit met lucht gevulde cellen. Lucht isoleert erg goed. De platen worden tegen de onder- of bovenkant van de vloer bevestigd. EPS-parels kun je door een gespecialiseerd bedrijf in de kruipruimte laten inblazen. De vakman van Werkspot bijvoorbeeld.


De houten vloer zonder kruipruimte

Niet ieder huis heeft een kruipruimte. En niet iedere kruipruimte is diep (of hoog) genoeg voor isolatie van onderaf. Een hoogte van 50 centimeter is het minimum voor isolatie vanuit de kruipruimte. Bij minder ruimte kun je kiezen voor isoleren met bijvoorbeeld PUR of PIR. Dit wordt dan tegen de onderkant van de vloer gespoten.

Remco Duives - RADB Vloerisolatie: "Het effect van vloerisolatie van een houten vloer zult u direct merken, omdat de scheiding tussen kruipruimte en begane grond slechts een houten plank is. De vloer zal prettiger aanvoelen en er gaat minder warmte verloren."

Houten tussenvloer isoleren

Een houten vloer in huis kan voor geluidsoverlast zorgen. Bovendien leidt een niet-geïsoleerde vloer tot warmteverlies. Een houten tussenvloer isoleert u het best tussen de balken. Kies hiervoor een minerale wol, zoals steenwol. Dit is open materiaal en dat is belangrijk bij een houten vloer. Het materiaal moet namelijk altijd kunnen ademen om vochtproblemen te voorkomen. Je kunt ook kiezen voor een alternatief materiaal. De vakman van Werkspot kan je hierin goed adviseren.

Zwevende vloerconstructie

Een andere manier van het isoleren voor je houten vloer is de zwevende vloerconstructie. Dit is een doorlopende laag minerale wol tussen de dekvloer en de draagvloer. Vooral als je last hebt van voetstappen is dit effectief. De zwevende vloer zorgt voor akoestische ontkoppeling. Dat vermindert het contactgeluid. Verder heb je natuurlijk profijt van de thermische isolatie bij een zwevende vloerconstructie.

Kosten vloerisolatie

De kosten voor het isoleren van een houten vloer vallen erg mee. De richtprijs per m² bedraagt ca.  € 35,- per vierkante meter.  Bovendien zijn er subsidies mogelijk, waardoor de kosten nog lager worden. Lees daarvoor het stukje over subsidies hieronder. De terugverdientijd is tussen de vier en acht jaar.

Overheidsvoorschriften

Isoleren van je woning wordt steeds belangrijker. Dat vindt de overheid ook. Daarom wordt de wetgeving voor bouwen en renoveren steeds strenger. Het gaat erom dat woningen steeds energiezuiniger moeten worden. Daarbij spelen allerlei zaken een rol. Van zonneboilers en warmtepompen tot en met zonnepanelen. Maar in feite begint energiezuinig wonen met goede isolatie. Met name isolatie van het dak, de muren en vloeren van de woning. Daarmee verlaag je het energieverbruik. Zo bespaar je bovendien direct op kosten. Kijk hier voor informatie van de overheid over het isoleren van de woning.

Subsidie op isolatie

De overheid maar ook veel gemeentes stimuleren energiebesparing. Daarom kun je soms subsidie krijgen voor het isoleren van je huis. De Rijksoverheid geeft geen subsidie voor isolatie aan particuliere huiseigenaren. Maar een Vereniging van Eigenaren kan wel subsidie voor isolatie aanvragen. Zo kan je soms tot 20 procent van de kosten terugkrijgen. Doe de aanvraag voordat het werk begint. Sommige gemeentes geven wel subsidie aan particuliere huiseigenaren. De mogelijkheden en voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Kijk op energiesubsidiewijzer.nl wat in jouw woonplaats de mogelijkheden zijn.

Vloerisolatie via Werkspot laten uitvoeren

Vloerisolatie nodig? Het verstandig dat aan een vakman over te laten. Want isolatie heef eigenlijk alleen zin wanneer dat goed gebeurt. Via Werkspot vind je de juiste vakman. De deskundige die de isolatie professioneel en tegen een goede prijs in orde kan maken. Vergelijk snel en eenvoudig offertes. Lees daarnaast ervaringen van andere klanten. Zo vind je de juiste vakman voor de best mogelijke prijs. En krijg jij isolatie die echt helpt.