Gemiddelde kosten van huis isoleren

Bijgewerkt op

Bespaar fors op energieverbruik en kosten door je huis te isoleren. Op deze pagina vind je informatie over de kosten en de prijsbepalende factoren. Je kunt ook een opdracht plaatsen om de juiste vakman tegen de beste prijs te vinden.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen isolatiebedrijven

Onze isolatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 106 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Huis isoleren is kosten besparen

Maar liefst 3 van de 4 woningen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd. Dat is zonde, want de woning goed isoleren heeft grote voordelen. Met warmte-isolatie van je huis bespaar je fors op energieverbruik. Is de woning niet geïsoleerd? Dan gaat ongeveer 75 procent van het totale energieverbruik rechtstreeks naar verwarmen. Op deze kosten kun je dus flink besparen door te isoleren.

Een eengezinswoning zonder isolatie verliest veel warmte. Via de ramen, de gevel, het dak en de vloer. Zo’n woning verbruikt per jaar maar liefst 3.300 m³ gas voor verwarming. Een vergelijkbaar goed geïsoleerd huis heeft 600 m3 gas nodig voor verwarming. Dat kan € 2.000 euro per jaar schelen.

Isolatie kosten

De kosten van je huis isoleren kunnen enorm variëren. Deze kosten hangen af van allerlei factoren. Dat begint met de grootte van het huis en het soort huis. Is het een vrijstaande woning? Is het een etagewoning? Gaat het om de begane grond, een tussen-etage of de bovenste etage? Staat de woning bij een drukke weg? Zijn er veel ramen? Gaat het alleen om warmte-isolatie? Of gaat het ook om geluidsisolatie? Alleen al vanwege deze factoren zegt een gemiddelde prijs voor het hele huis isoleren weinig.

Om toch een indruk te krijgen: hieronder volgt een overzicht van de gemiddelde kosten van een huis isoleren. We noemen de kosten per onderdeel. Het gaat met name om spouwmuren, de vloer en het dak. Wat ook telt zijn de gevel en de ramen.

Gemiddelde kosten spouwmuurisolatie

Soort woningKostenBesparing per jaar
Tussenwoning€ 800,-€ 220,-
Hoekwoning/2 onder 1 kap€ 550,-€ 2.100,-
Vrijstaande woning€ 3.100,-€ 850,-

Gemiddelde kosten vloerisolatie

Soort woningKostenBesparing per jaar
Tussenwoning€ 1.400,-€ 170,-
Hoekwoning/2 onder 1 kap€ 1.600,-€ 190,-
Vrijstaande woning€ 2.800,-€ 330,-

Gemiddelde kosten dakisolatie

Soort woningKostenBesparing per jaar
Tussenwoning€ 4.000,-€ 550,-
Hoekwoning/2 onder 1 kap€ 4.600,-€ 600,-
Vrijstaande woning€ 8.300,-€ 1.100,-

Besparing op basis van hr-ketel. Met gasprijs van van 67 cent per kubieke meter.

Gemiddelde kosten isolatieglas

Soort woningKostenBesparing per jaar ²
Tussenwoning€ 3.100,-€ 250,-
Hoekwoning/2 onder 1 kap€ 3.500,-€ 290,-
Vrijstaande woning€ 4.600,-380,-

Besparing ten opzichte van enkel glas.

Gemiddelde kosten gevelisolatie
Het isoleren van de binnen- of buitengevel is een grote klus. Daarvoor betaal je al snel € 100,- tot € 140,- per m².

Soort gevelKosten
Binnengevel van 90 m²€ 8.700,-
Buitengevel van 90 m²€ 13.000,-

Dubbel of triple glas

 • Isolatieglas is dubbelglas of triple glas. In bestaande kozijnen kan je meestal dubbelglas plaatsen. Triple glas kan lang niet altijd. Dat is dan te zwaar voor het bestaande kozijn.

 • In nieuwe kozijnen is triple glas meestal wel mogelijk.

 • Gaat het om een monument? Dan is dubbel of triple glas vaak niet mogelijk of niet toegestaan. Voor monumenten is wel speciaal isolatieglas verkrijgbaar.

Goedkope isolatie

Er zijn ook goedkopere maatregelen voor je huis isoleren. Bijvoorbeeld:

 • Naden en kieren dicht maken;
 • Leidingen in onverwarmde ruimtes isoleren;
 • Folie achter radiatoren plakken.

Meer waarde van de woning

Investeren in isolatie van je huis levert op nog een manier waarde op. Een goed geïsoleerde woning krijgt een betere energiescore op het energieprestatiecertificaat. Een hogere score betekent: je huis is meer waard.

Rob Schaddelee - Isospouw: "Hoe beter een woning geïsoleerd is, des te groter is het belang van goede ventilatie. Zorg daarom altijd voor ventilatie door middel van een rooster boven het raam of een kantelraampje. Hierdoor voorkomt u dat vocht en/of schadelijke stoffen zich ophopen."

Warmte-isolatie en geluidsisolatie

Het huis isoleren gebeurt in het algemeen om twee redenen. De meest voorkomende reden heeft met temperatuur te maken. Dit heet ook wel thermische isolatie. Daarbij gaat het meestal om het bestrijden van warmteverlies. Maar het kan ook gaan om het buiten houden van hitte. Zo blijft de betreffende ruimte koel.

De tweede belangrijke reden betreft geluidsoverlast. Dat heet ook wel akoestische isolatie. Vaak gaat het om geluid buiten houden. Maar het kan ook gaan om geluid binnen houden. Bijvoorbeeld zodat de buren geen last hebben van jouw muziek.
Werkspot heeft een apart artikel over prijsinformatie akoestische isolatie. Ga onderaan de homepage naar Prijzen per dienst en klik op Akoestische isolatie.

Gemiddelde kosten per materiaal

Veel gebruikte isolatiematerialen zijn glaswol, steenwol, PUR en PIR. Hieronder een overzicht van de gemiddelde prijzen per vierkante meter. Denk er wel aan dat prijzen flink kunnen variëren. Vaak zijn er bovendien aanbiedingen. Het loont daarom de moeite prijzen van verschillende aanbieders te vergelijken.

Soort isolatiePrijs per m²
Glaswol€ 5,- tot € 10,-
Steenwol€ 5,- tot € 10,-
PUR€ 25,- tot € 35,-
PIR€ 7,- tot € 18,-

Prijzen hangen af van de dikte van het materiaal.

Soorten isolatiemateriaal

Er bestaan veel verschillende soorten isolatiemateriaal. We onderscheiden natuurlijke en synthetische materialen. Natuurlijke isolatiematerialen hebben vaak wel eerst een behandeling nodig. Een behandeling die het materiaal brandwerend en schimmelwerend maakt.

Natuurlijke isolatiematerialen
Kurk
Cellulose (papiervezels)
Houtwol
Strobalen
Schapenwol
Vlasvezel
Hennepvezel
Houtvezelplaat
Schelpen
Houtwolcementplaat
Katoenvezel
Gerecycled katoen

Synthetische isolatiematerialen
Aero gel
Schuimbeton
Glasgranulaat
Glaswol
Steenwol
Foamglas
Perliet
PIR (polyisocyanuraat)
PUR (polyurethaan)
XPS (polystyreen)
EPS (polystyreen)
PF (resolhardschuim)
Dubbelglas
Reflecterende glasfolie
Meerlagige folie
UF-schuim (ureum formaldehyde)

Het overzicht is niet volledig. Dat komt doordat de ontwikkelingen niet stilstaan. Regelmatig worden daardoor nieuwe isolatiematerialen ontwikkeld.
Voor alle materialen geldt: ze moeten bestand zijn tegen schimmels en ongedierte. Daarnaast moeten ze brandvertragend werken.

Voorschriften overheid

Je huis isoleren wordt steeds belangrijker. Dat vindt de overheid ook. Daarom wordt de wetgeving voor bouwen en renoveren steeds strenger. Het gaat erom dat woningen steeds energiezuiniger moeten worden. Daarbij spelen allerlei zaken een rol. Van zonneboilers en warmtepompen tot en met zonnepanelen. Maar in feite begint energiezuinig wonen met goede isolatie. Met name isolatie van het dak, de muren en vloeren van de woning. Daarmee verlaag je het energieverbruik. Zo bespaar je bovendien direct op kosten. Er wordt wel gezegd:

“De goedkoopste energie is de energie die je niet gebruikt.”

Daarom is een goede isolatie een uitstekende investering. Laat dit door een vakman uitvoeren. Dan verhoog je niet alleen je wooncomfort. Maar ook de waarde van je huis. De overheid stimuleert dit door informatie en in bepaalde gevallen subsidies.
Kijk hier voor informatie van de overheid over het isoleren van de woning.

Subsidie op isolatie

De overheid maar ook veel gemeentes stimuleren energiebesparing. Daarom kun je soms subsidie krijgen voor je huis isoleren. De Rijksoverheid geeft geen subsidie voor isolatie aan particuliere huiseigenaren. Maar een Vereniging van Eigenaren kan wel subsidie voor isolatie aanvragen. Dan moet het gaan om minstens twee soorten isolatie in het gebouw.

Zo kan je soms tot 20 procent van de kosten terugkrijgen. De aanvraag voor subsidie moet gedaan zijn voordat het werk begint. Bovendien krijgt een Vereniging van Eigenaren een bonus voor het isoleren van het gebouw. Die bonus kan oplopen tot € 4000,- per appartement. Dit bedrag komt bovenop de subsidie van 20 procent. Het loont dus zeer de moeite om subsidie voor isolatie aan te vragen.

Sommigen gemeentes geven wel subsidie aan particuliere huiseigenaren. De mogelijkheden en voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Kijk op energiesubsidiewijzer.nl  voor de mogelijkheden in jouw woonplaats.

Energiebespaarlening

Wil je jouw huis isoleren maar heb je niet meteen het geld beschikbaar? Dan is een Energiebespaarlening ook een mogelijkheid. Daarmee kan je boetevrij en tegen een lage rente lenen. Let op: je betaalt dus nog steeds wel rente. Toch kan dit aantrekkelijk zijn. De besparing op energiekosten is misschien voldoende voor de maandelijkse aflossing. Dit hangt af van de isolatiemaatregels en het energieverbruik.

Tips voor het isoleren van de woning

 • Investeren in je huis isoleren loont echt. Je kunt tot 80 procent besparen op je energierekening. Bovendien betaalt de overheid vaak mee aan de investering. Bespreek daarom met de vakman de mogelijkheden voor subsidie.

 • Vaak is een huis al gedeeltelijk geïsoleerd. Op internet zijn gratis tools beschikbaar. Daarmee ontdek je wat verder mogelijk is. Een handige website is bijvoorbeeld verbeterjehuis.nl

 • Ga je isoleren, doe het dan goed. Kies de hoogst mogelijke isolatiewaarde. Is het budget een probleem? Vaak is er subsidie mogelijk.

 • Denk ook aan ventilatie. Goede isolatie betekent niet dat frisse lucht buiten blijft.

 • Ga je bouwen of verbouwen? Begin eerst met isoleren. Pas daarna indien nodig het verwarmingssysteem aan. Want een goed geïsoleerd huis verwarm je met minder energie.

 • Een dikkere laag isolatiemateriaal kost relatief nauwelijks meer geld. Terwijl het wel veel beter isoleert.

 • Kijk ook goed naar ramen, kozijnen en deuren. Veel warmte gaat via deze zaken verloren. De beste oplossing is: vervangen door isolerende kozijnen en deuren. Vervang glas als het even kan door driedubbel glas.

 • Laat je vooraf goed adviseren. De vakman kent de mogelijkheden. Ook wat betreft de kosten en eventuele subsidies. Sommige energiebedrijven bieden vrijblijvende adviesgesprekken aan.

Huis isoleren via Werkspot laten uitvoeren

Je huis isoleren. Dat kan om te besparen op energiekosten. Of om geluidsoverlast tegen te gaan. Of beide tegelijk. In alle gevallen is het verstandig dat je woning isoleren gebeurt door een vakman. Want isolatie heeft eigenlijk alleen zin wanneer dat goed gebeurt. Via Werkspot vind je de juiste vakman. De deskundige die de warmte-isolatie en/of geluidsisolatie professioneel in orde maakt. Tegen een goede prijs. Vergelijk op Werkspot snel en eenvoudig offertes. Lees daarnaast ervaringen van andere klanten. Zo vind je de juiste vakman voor de best mogelijke prijs. En krijg jij isolatie die echt helpt.