Gemiddelde kosten van gevelisolatie

Bijgewerkt op

Bespaar fors op energieverbruik en kosten met gevelisolatie. Via Werkspot vind je de vakman die de gevel deskundig isoleert voor een goede prijs.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen isolatiebedrijven

Onze isolatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 76 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gevelisolatie laten plaatsen

Je kunt de gevel op drie manieren isoleren. Je kunt kiezen voor spouwmuurisolatie. Je kunt kiezen voor buitenmuurisolatie. En je kunt kiezen voor binnenmuurisolatie. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat spouwmuurisolatie de eerste optie is om te onderzoeken.

Isoleren is de moeite waarde

De keuze om te investeren in isolatie is sowieso een verstandige. Je bespaart op de energiekosten en voegt waarde toe aan je huis of woning. Je hebt geen last meer van vocht of tocht. Je huis wordt een fijnere plek om in te wonen. Door de gevelisolatie blijft je huis langer warm in de winter. In de zomer blijft het binnen langer koel. En omdat vieze schimmels geen kans meer krijgen is je woonomgeving gezonder. Kortom, gevelisolatie is een goede investering. Maar welke vorm is voor jou het beste?

Gevelisolatie kan op drie manieren : spouwmuurisolatie, buitenmuurisolatie en binnenmuurisolatie. Hieronder vind je ze alle drie in het kort uitgelegd.

Kostenoverzicht gevelisolatie

Kostenoverzicht muurisolatie
MuurisolatieBesparing per jaarKosten/m²
Binnengevel van 90 m²€ 600,-€ 40 - €60
Buitengevel van 90 m²  € 900,-  € 100 - € 160
Spouwmuurisolatie 90 m²€ 700,-€ 15 - € 30

Spouwmuurisolatie

Een spouwmuur is een muur die uit twee delen bestaat. Een buitenmuur en een binnenmuur. De open ruimte tussen beide muren wordt de spouw genoemd. Een spouwmuur voorkomt vochtdoorslag van buiten naar binnen en heeft een isolerende functie. Voor extra warmte-isolatie wordt de spouw vaak gevuld met een isolatiemateriaal. Bijvoorbeeld steen- of glaswol.

Hoe wordt spouwmuurisolatie aangebracht?

Spouwmuurisolatie wordt aangebracht door een aantal gaten te boren in de voegen. Het isolatiemateriaal wordt vervolgens de spouw in geblazen. De diameter van de geboorde gaten hangt af van de dikte van de voeg. Normaal is die diameter ongeveer 23 mm. Bij een afwijkende (en kleinere) voegmaat wordt vaak een gat geboord van 16 mm. Dit is dan te nauw voor bijvoorbeeld glaswolvlokken. Kies dan voor een ander materiaal, zoals polystyreenkorrels of PUR.

Bas Verboom - Duboplus: "Spouwmuurisolatie geeft hetzelfde rendement als een spaarrekening met 11 procent rente."

Binnenmuurisolatie

Binnenmuurisolatie. De naam zegt het al. Dat is het isoleren van de gevel aan de binnenzijde. Dit gebeurt meestal door een voorzetwand voor de binnenmuur te plaatsen. Bijvoorbeeld van gipsplaat. De ruimte wordt gevuld met isolatiemateriaal. De vakman werkt de wand af met bijvoorbeeld stucwerk of behang.

Waarop moet je letten bij het isoleren van een binnenmuur?

 • De buitenmuur moet zo damp-open mogelijk zijn
 • De woning moet beschikken over een goed functionerende ventilatie en klimaatregeling
 • Let op koudebruggen*
 • De isolatie moet goed aansluiten
 • Vochtproblemen en scheuren eerst aanpakken
*Koudebrug een vakterm is voor een onderbreking van de isolatie. Het kan ook gaan om een gevelanker of een leiding. De kou wordt via geleiding van buiten naar binnen getransporteerd. De koudebrug wil je niet bij gevelisolatie.

Buitenmuurisolatie

Je kiest voor buitenmuurisolatie als een andere manier van isoleren niet voldoende warmte oplevert. Of als die andere manier technisch niet mogelijk is. Als de bestaande buitenmuur slecht is, is ideaal. Je bent af van de problemen met vocht en tocht. En je huis ziet eruit als nieuw. Buitenmuurisolatie is duurder. Maar je krijgt er veel voor terug. Het verlaagt je energierekening aanzienlijk en verhoogt de waarde van je huis. Je hebt meestal wel een bouwvergunning nodig.

Hoe wordt buitenmuurisolatie geplaatst?

Als isolatiemateriaal gebruikt de vakman bij buitenmuurisolatie meestal kunststofplaten van polystyreen hardschuim (XPS). Dit materiaal isoleert warmte heel goed en is bestand tegen vocht. Deze isolatieplaten worden met een speciale lijmspecie op de bestaande buitenmuur aangebracht. Soms ondersteund door een lichtmetalen frame. Pleisteren is een veelgebruikte techniek om de platen af te werken. Je kunt ook kiezen voor een afwerking in hout, steen, glas, metaal of kunststof. De keuze hierin is bijna onbeperkt. Ook hierin kan de vakman van Werkspot je goed adviseren.

Gevelisolatie is een klus voor de vakman

Het isoleren van je buitenmuren is bepaald geen klus voor de doe-het-zelver. Je kunt beter via Werkspot een aantal voorstellen aanvragen bij de vakman. Kies het voorstel dat het beste bij je past qua prijs en kwaliteit. Gelukkig is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor gevelisolatie. Zeker voor een vereniging Van Eigenaren (VVE). Op die manier wordt het extra interessant om de klus uit te besteden.

Bas Verboom, Duboplus: "Gevelisolatie ofwel het isoleren van de buitenmuur is een klus voor de professional. Gevelisolatie bespaart op de stookkosten en draagt bij aan een beter milieu"

De kosten van gevelisolatie

De kosten van de gevelisolatie zijn sterk afhankelijk van de manier waarop je gaat isoleren. Het isoleren van de spouwmuur is relatief goedkoop. Het isoleren van de binnenmuur is daarom wat duurder. Het isoleren van de buitenmuur is verreweg het duurst. Vooral bij een gevel die al beschadigd is, is dit de beste oplossing. De vakman van Werkspot kan je meer vertellen. Hij weet precies wat de beste oplossing is voor jouw probleem.

De terugverdientijd van gevelisolatie

Hoe snel je de investering hebt terugverdiend is ook afhankelijk van je keuze. Spouwmuurisolatie wordt sneller terugverdiend dan binnenmuurisolatie of buitenmuurisolatie. Als de bestaande gevel slecht is, is gevelisolatie ideaal. Als spouwmuurisolatie om een of andere reden niet tot de mogelijkheden is binnenmuurisolatie een optie. Hiervoor is het raadzaam advies in te winnen bij de vakman. Of lees eerst onze pagina’s over spouwmuurisolatie, buitenmuurisolatie en binnenmuurisolatie.

Soorten isolatiemateriaal

Er bestaan heel veel verschillende soorten isolatiemateriaal. We onderscheiden natuurlijke en synthetische materialen. Natuurlijke isolatiematerialen zijn vaak duurzamer. Ze hebben meestal wel eerst een behandeling nodig om brandwerend en schimmelwerend te worden. De keuze van het materiaal is natuurlijk afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren. De vakman van Werkspot kan je van professioneel advies voorzien. Hieronder een overzicht van de beschikbare materialen.

Natuurlijke isolatiematerialen
 • Kurk
 • Cellulose (papiervezels)
 • Houtwol
 • Strobalen
 • Schapenwol
 • Vlasvezel
 • Hennepvezel
 • Houtvezelplaat
 • Schelpen
 • Houtwolcementplaat
 • Katoenvezel
 • Gerecycled katoen
 • Synthetische isolatiematerialen
 • Aero gel
 • Schuimbeton
 • Glasgranulaat
 • Glaswol
 • Steenwol
 • Perliet
 • PIR (polyisocyanuraat)
 • PUR (polyurethaan)
 • XPS (polystyreen)
 • EPS (polystyreen)
 • PF (resolhardschuim)
 • UF-schuim (ureum formaldehyde)

Overheidsvoorschriften

Isoleren van je woning wordt steeds belangrijker. Dat vindt de overheid ook. Daarom wordt de wetgeving voor bouwen en renoveren steeds strenger. Het gaat erom dat woningen steeds energiezuiniger moeten worden. Daarbij spelen allerlei zaken een rol. Van zonneboilers en warmtepompen tot en met zonnepanelen. Maar in feite begint energiezuinig wonen met goede isolatie. Met name isolatie van het dak, de muren en vloeren van de woning. Daarmee verlaag je het energieverbruik. Zo bespaar je bovendien direct op kosten. Kijk hier voor informatie van de overheid over het isoleren van de woning.

Subsidie op isolatie

De overheid maar ook veel gemeentes stimuleren energiebesparing. Daarom kun je soms subsidie krijgen voor het isoleren van je huis. De Rijksoverheid geeft geen subsidie voor isolatie aan particuliere huiseigenaren. Maar een Vereniging van Eigenaren kan wel subsidie voor isolatie aanvragen. Zo kan je soms tot 20 procent van de kosten terugkrijgen. Doe de aanvraag, voordat het werk begint. Sommige gemeentes geven wel subsidie aan particuliere huiseigenaren. De mogelijkheden en voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Kijk op energiesubsidiewijzer.nl wat in jouw woonplaats de mogelijkheden zijn.

Isolatie via Werkspot laten uitvoeren

Gevelisolatie nodig? Het verstandig dat aan een vakman over te laten. Want isolatie heef eigenlijk alleen zin wanneer dat goed gebeurt. Via Werkspot vind je de juiste vakman. De deskundige die de isolatie professioneel en tegen een goede prijs in orde kan maken. Vergelijk snel en eenvoudig offertes. Lees daarnaast ervaringen van andere klanten. Zo vind je de juiste vakman voor de best mogelijke prijs. En krijg jij isolatie die echt helpt.