Gemiddelde kosten van akoestische isolatie

Bijgewerkt op

Geluidsoverlast bestrijd je effectief met akoestische isolatie . Op deze pagina lees je over de kosten en de prijsbepalende factoren. Via Werkspot vind je de vakman die de geluidsisolatie plaatst.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.3

Top beoordelingen isolatiebedrijven

Onze isolatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.3 op 5 op basis van 15 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Akoestische isolatie laten plaatsen

Heb je last van het geluid van de buren? Of van de straat? Met de juiste akoestische isolatie voorkom je de grootste overlast.

Wat voor geluid gaan we tegen?

De vakman maakt onderscheid tussen luchtgeluid en contactgeluid. Komt het geluid van binnen of van buiten? Door de muur, het de vloer of het plafond? Hieronder de meest voorkomende problemen en de oplossingen.

  • Luchtgeluid: Ontstaat door geluidstrillingen die zich door de lucht verspreiden. Het zijn vaak kleine gaatjes die tot grote geluidsoverlast kunnen leiden. Luchtgeluid kan ook wanden en plafonds in trilling brengen. Akoestische isolatie voorkomt dit.
  • Contactgeluid: Ontstaat door bouwdelen die in contact met elkaar staan in trilling komen. Denk bijvoorbeeld aan hakken op een tegelvloer of meubilair op een gladde vloer. De vloer wordt in trilling gebracht. De geluidsgolven verspreiden zich door de rest van het gebouw. Akoestische isolatie voorkomt dit.

Kostenoverzicht akoestische isolatie

Onderdeel Soort isolatie Kostenindicatie per m²
VloerVol spuiten€ 15 - 25
VloerZwevende dekvloer€ 25 - 35
PlafondVerlaagd plafond€ 55 - 65
MuurVoorzetwand€ 70 -80

Akoestische isolatie van de muur

Een voorzetwand is de meest gebruikte oplossing. De vakman plaatst een frame voor de muur waarop isolatiemateriaal wordt aangebracht. De afwerking bestaat vaak uit gipsplaten met eventueel een stuclaag, verf of behang.

Als het om een dunne wand gaat dan kun je beter kiezen voor geluidsabsorberende isolatiematten. Deze matten hebben een hoge dichtheid en geven extra gewicht aan de muur. Hierdoor wordt geluid effectief geabsorbeerd. Er bestaan ook sandwichpanelen die al voorzien van een geluidsabsorberend materiaal in de kern.

Geluidsisolerende wand

Een geluidsisolerende scheidingswand maak je met speciale geluidwerende platen. Maak een dubbelwandige constructie met isolatiemateriaal ertussen. Het is bij een dergelijke wand belangrijk dat de beide skeletten los zijn van elkaar.


Akoestische isolatie van de vloer

Akoestische isolatie bij vloeren gaat vooral contactgeluid tegen. Een veelgebruikt isolatiemateriaal bij massieve vloeren is polyethyleen. Om contactgeluiden van de (boven)buren te vermijden plaatst men steeds vaker akoestische vloerisolatie. Een houten vloer is meestal hol. Vul deze vloer met steenwol en de geluidshinder is in grote mate opgelost. Akoestische isolatie voor vloeren dient vooral om contactgeluid te verminderen. Hoge hakken op een stenen vloer bijvoorbeeld of door het schuiven met meubilair.  De trillingen planten zich voort en worden als geluid (en als overlast) waargenomen.

Een zwevende dekvloer

Voorkom dat contactgeluid zich naar de onderliggende verdieping verplaatst. Een zwevende dekvloer plaats je op de bestaande vloer. Het bestaat uit een regelwerk dat opgevuld wordt met isolatiemateriaal. Er zijn ook speciale cementgebonden isolatieplaten die bovenop de bestaande vloer komen. Dit zijn dubbele platen die effectief geluidstrillingen absorberen. Het is belangrijk dat de randen van de vloer voorzien zijn van randisolatie. Zo is de vloer akoestisch ontkoppeld van de wanden.

Vloerverwarming

Vloerverwarming kan meestal zonder problemen worden gebruikt i.c.m. akoestische isolatie. De leidingen komen dan in een flexibel membraan op het isolatiemateriaal te liggen. De vakman zal leidingen nooit door het materiaal aan de draagvloer vastzetten. Dan ontstaat er namelijk weer contact.

Akoestische isolatie plafond

Je kunt het plafond voorzien van akoestische isolatie. Een verlaagd plafond is dan de oplossing. Met een houten of metalen frame wordt er een nieuw plafond geplaatst. De ruimte die ontstaat, wordt gevuld met akoestische isolatie, bijvoorbeeld glaswol. Je kunt ook gebruik maken van trillingsdempers. Die zijn bedoeld om de contactgeluiden tussen twee verdiepingen te verminderen.

Akoestische isolatie houten plafond

Een houten verdiepingsvloer kun je verzwaren met akoestische vloerelementen. Dit zijn relatief zware platen die op de bestaande vloer worden gelegd. Ze zijn effectief in het bestrijden van zowel luchtgeluid als contactgeluid. Het nadeel is dat de vloer zo’n twee tot drie centimeter hoger wordt.

Akoestische isolatie betonnen plafond

Het aanbrengen van akoestisch ontkoppeld plafond zal zeker helpen. Sommige geluiden gaan echter via de muren. Dat komt vaak voor in flatgebouwen. De geluidsbron bevindt zich dan niet in de aangrenzende ruimte. Maar in een verder gelegen ruimte. Het is geluid dat zich voortplant via de muren.

Akoestische isolatiepanelen

Akoestische panelen bevestig je aan de onderzijde van het plafond. Ze zijn vooral bedoeld om de akoestiek in een ruimte te verbeteren. Ze absorberen met name geluidsgolven die een storende nagalm veroorzaken. Deze platen zijn dus vooral geschikt om de akoestiek in een ruimte te verbeteren. Ze helpen niet tegen geluidsoverlast van de bovenburen.

Veel gebruikte geluidswerende isolatiematerialen

Cellulose vlokken

Bij woning-scheidende vloeren kan het nuttig zijn om cellulosevlokken in de holle ruimte te blazen. Hoe dikker het materiaal, hoe beter de isolatie. Bijkomend voordeel van dit type isolatie is dat de thermische eigenschappen van de vloer verbeteren.

Glas

Niet alleen de akoestische isolatie van de muren en vloeren is van belang. Het is ook aan te raden om te investeren in kwalitatief glas. Dit is namelijk ook een belangrijke factor bij het weren van geluid van buitenaf. Met hoogrendementsglas verbeter je overigens ook de thermische prestaties van je woning.

Glaswol

Wordt voornamelijk gebruikt wordt om thermisch te isoleren. Dit materiaal is ook prima op geluidswerend vlak. Dankzij de grote massa wordt heel wat geluid opgevangen. Zeker bij daken is glaswol op geluidswerend vlak een betere keuze dan harde isolatieplaten.

Polyethyleen

Is een sterke, relatief goedkope kunststof. Het is vocht-afstotend en bestand tegen zowel zeer lage als zeer hoge temperaturen.

Naast glaswol en polyethyleen zijn er natuurlijk nog meer isolatiematerialen. Kurk en steenwol hebben bijvoorbeeld ook goede geluidsisolerende en -absorberende eigenschappen.

Overheidsvoorschriften

Isoleren van je woning wordt steeds belangrijker. Dat vindt de overheid ook. Daarom wordt de wetgeving voor bouwen en renoveren steeds strenger. Het gaat erom dat woningen steeds energiezuiniger moeten worden. Daarbij spelen allerlei zaken een rol. Van zonneboilers en warmtepompen tot en met zonnepanelen. Maar in feite begint energiezuinig wonen met goede isolatie. Met name isolatie van het dak, de muren en vloeren van de woning. Daarmee verlaag je het energieverbruik. Zo bespaar je bovendien direct op kosten. Kijk hier voor informatie van de overheid over het isoleren van de woning.

Subsidie op isolatie

Combineer geluidsisolatie met warmte-isolatie. Je kunt dan misschien subsidie aanvragen. De overheid maar ook veel gemeentes stimuleren energiebesparing. Daarom kun je soms subsidie krijgen voor het isoleren van je huis. De Rijksoverheid geeft geen subsidie voor isolatie aan particuliere huiseigenaren. Maar een Vereniging van Eigenaren kan wel subsidie voor isolatie aanvragen. Zo kan je soms tot 20 procent van de kosten terugkrijgen. Doe de aanvraag voordat het werk begint. Sommige gemeentes geven wel subsidie aan particuliere huiseigenaren. De mogelijkheden en voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Kijk op energiesubsidiewijzer.nl wat in jouw woonplaats de mogelijkheden zijn.

Tips van de vakman

Harrie van Heulen - Isolatietotaal

"Een dubbele wand is heel effectief tegen geluidsoverlast. Kies ervoor om verschillende wanddiktes toe te passen. De platen trillen minder snel door. En de akoestische isolatie is zo optimaal.Pas op voor geluidslekken! Langs kieren en naden kan er geluid binnenkomen. Ventilatieroosters en luchtkanalen zorgen voor geluidslekken. Met een tochtstrip of PUR-schuim kun je de meeste geluidslekken voldoende afdichten.Geluidoverlast kan mensen tot wanhoop drijven. Met de juiste oplossing behoren deze problemen tot het verleden."

Isolatie via Werkspot laten uitvoeren

Akoestische isolatie nodig? Het is verstandig dat aan een vakman over te laten. Want akoestische isolatie heef eigenlijk alleen zin wanneer dat goed gebeurt. Via Werkspot vind je de juiste vakman. De deskundige die professioneel en tegen een goede prijs werkt. Vergelijk snel en eenvoudig offertes. Lees daarnaast ervaringen van andere klanten. Zo vind je de juiste vakman voor de best mogelijke prijs. En krijg jij de akoestische isolatie die echt helpt.