Gemiddelde kosten van muurisolatie

Bijgewerkt op

Met muurisolatie bespaar je op energie en op kosten. Op deze pagina lees je meer over de kosten en waar je rekening mee moet houden. Via Werkspot vind je de vakman die de muurisolatie deskundig plaatst voor een goede prijs.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen isolatiebedrijven

Onze isolatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 101 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Isoleren is de moeite waarde

De keuze om te investeren in isolatie is sowieso een verstandige. Je bespaart op de energiekosten en voegt waarde toe aan je huis of woning. Je hebt geen last meer van vocht of tocht. Je huis wordt een fijnere plek om in te wonen. Door de muurisolatie blijft je huis langer warm in de winter. In de zomer blijft het binnen langer koel. En omdat vieze schimmels geen kans meer krijgen is je woonomgeving gezonder. Kortom, muurisolatie is een goede investering. Maar welke vorm is voor jou het beste?


Kostenoverzicht muurisolatie
MuurisolatieBesparing per jaarKosten/m²
Binnengevel van 90 m²€ 600,-40-60 per m²
Buitengevel van 90 m²€ 900,-100-160 per m²
Spouwmuurisolatie 90 m²€ 700,-15-30 per m²

Spouwmuurisolatie

Een spouwmuur is een muur die uit twee delen bestaat. Een buitenmuur en een binnenmuur. De open ruimte tussen beide muren wordt de spouw genoemd. Een spouwmuur voorkomt vochtdoorslag van buiten naar binnen en heeft een isolerende functie. Voor warmte-isolatie wordt de spouw vaak gevuld met een isolatiemateriaal.  Bijvoorbeeld met steen- of glaswol.

Hoe wordt spouwmuurisolatie aangebracht?

Spouwmuurisolatie wordt bij bestaande woningen aangebracht door een aantal gaten te boren in de voegen. Het isolatiemateriaal wordt vervolgens de spouw in geblazen. De diameter van de geboorde gaten hangt af van de dikte van de voeg. Normaal is die diameter ongeveer 23 mm. Bij een afwijkende (en kleinere) voegmaat wordt vaak een gat geboord van 16 mm. Dit is te nauw voor bijvoorbeeld glaswol-vlokken. Kies dan voor een ander materiaal, zoals polystyreen-korrels of PUR.

Binnenmuurisolatie

Binnenmuurisolatie. De naam zegt het al. Dat is het isoleren van de muur aan de binnenzijde. Dit gebeurt meestal door een voorzetwand voor de binnenmuur te plaatsen. Bijvoorbeeld van gipsplaat. De ruimte die ontstaat wordt gevuld met isolatiemateriaal. Bijvoorbeeld minerale wol. De wand wordt afgewerkt met bijvoorbeeld stucwerk of behang.

Waarop moet je letten bij het isoleren van een binnenmuur?

 • De buitenmuur moet zo damp-open mogelijk zijn
 • De woning beschikt over een goed functionerende ventilatie en klimaatregeling
 • Besteed aandacht aan koudebruggen
 • De isolatie moet goed aansluiten
 • De regenbelasting is laag
 • Vochtproblemen en scheuren eerst aanpakken

  *Koudebrug is een vakterm voor een onderbreking van de isolatie. Dat is vaak een constructieonderdeel. Bijvoorbeeld een balkonvloer. Het kan ook gaan om een muuranker of een leiding. De kou wordt via geleiding van buiten naar binnen getransporteerd. Een koudebrug heb je liever niet.*

Buitenmuurisolatie

Je kiest voor buitenmuurisolatie als een andere manier van isoleren niet voldoende warmte oplevert. Of als die andere manier technisch niet mogelijk is. Ook kan de bestaande buitenmuur in slechte staat verkeren. Dan maak je kans op problemen met vocht. In dat geval sla je met buitenmuurisolatie twee vliegen in één klap. Je bent af van de problemen en je huis ziet eruit als nieuw. Buitenmuurisolatie is duurder, maar je krijgt er veel voor terug. Het verlaagt je energierekening aanzienlijk en verhoogt de waarde van je huis. Let op! Je hebt meestal wel een bouwvergunning nodig.

Hoe wordt buitenmuurisolatie geplaatst?

Als isolatiemateriaal gebruikt de vakman bij buitenmuurisolatie meestal kunststofplaten van polystyreen hardschuim (XPS). Dit materiaal isoleert warmte heel goed en is bestand tegen vocht. Deze isolatieplaten worden met een speciale lijmspecie op de bestaande buitenmuur aangebracht. Soms ondersteund door een lichtmetalen frame. Pleisteren is een veelgebruikte techniek om de platen af te werken. Je kunt ook kiezen voor een afwerking in hout, steen, glas, metaal of kunststof. De keuze hierin is bijna onbeperkt. Ook hierin kan de vakman van Werkspot je goed adviseren.

Muurisolatie is een klus voor de vakman

Het isoleren van je buitenmuren is bepaald geen klus voor de doe-het-zelver. Je kunt beter via Werkspot een aantal voorstellen aanvragen bij de vakman. Kies het voorstel dat het beste bij je past qua prijs en kwaliteit. Gelukkig is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor Muurisolatie. Zeker voor een vereniging Van Eigenaren (VVE). Op die manier wordt het extra interessant om de klus uit te besteden.

Bas Verboom -Dubotherm: "Muurisolatie is een klus voor de professional, al zeg ik het zelf. Je vergroot de waarde van je huis enorm. Je bespaart op de stookkosten en draagt bij aan een beter milieu".

Anne Brander – Brander Totaalafbouw: "Een overschot aan isolatie is niet goed. Een woning moet zeker niet te dicht worden gemaakt. Anders is ventilatie aanbrengen noodzakelijk".

De kosten van muurisolatie

De kosten van de muurisolatie is sterk afhankelijk van de manier waarop je gaat isoleren. Het isoleren van de spouwmuur is relatief goedkoop. Het isoleren van de binnenmuur is wat duurder. En het isoleren van de buitenmuur is het duurst. Het voordeel is, dat je voor geheel nieuw uiterlijk kunt kiezen. Vooral bij een muur die al beschadigd is, is dit waarschijnlijk het beste. Maar ook het duurste. De vakman van Werkspot kan je meer vertellen. Hij weet de beste oplossing voor jouw probleem.

De terugverdientijd van muurisolatie

Hoe snel je de investering hebt terugverdiend is ook afhankelijk van je keuze. Spouwmuurisolatie is sneller terugverdiend dan binnenmuurisolatie of buitenmuurisolatie. Als de bestaande muur niet meer goed is? Dan is het verstandig te investeren in buitenmuurisolatie. Als spouwmuurisolatie om een of andere reden niet tot de mogelijkheden is binnenmuurisolatie een optie. Hiervoor is het raadzaam advies in te winnen bij de vakman. 

Soorten isolatiemateriaal

Er bestaan heel veel verschillende soorten isolatiemateriaal. We onderscheiden natuurlijke en synthetische materialen. Natuurlijke isolatiematerialen zijn vaak duurzamer. Ze hebben meestal wel eerst een behandeling nodig om brandwerend en schimmelwerend te worden. De keuze van het materiaal is natuurlijk afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren. De prijs speelt een rol. En de aard van de klus zelf. De vakman van Werkspot kan je van professioneel advies voorzien.  Hij helpt je bij het maken van de juiste keuze. Hieronder vast een overzicht van de beschikbare materialen.

Natuurlijke isolatiematerialen
 • Kurk
 • Cellulose (papiervezels)
 • Houtwol
 • Strobalen
 • Schapenwol
 • Vlasvezel
 • Hennepvezel
 • Houtvezelplaat
 • Schelpen
 • Houtwolcementplaat
 • Katoenvezel
 • Gerecycled katoen

  Synthetische isolatiematerialen
 • Aero gel
 • Schuimbeton
 • Glasgranulaat
 • Glaswol
 • Steenwol
 • Perliet
 • PIR (polyisocyanuraat)
 • PUR (polyurethaan)
 • XPS (polystyreen)
 • EPS (polystyreen)
 • PF (resolhardschuim)
 • UF-schuim (ureum formaldehyde)

Overheidsvoorschriften

Isoleren van je woning is steeds belangrijker. Dat vindt de overheid ook. Daarom is de wetgeving voor bouwen en renoveren steeds strenger. Het gaat erom dat woningen steeds energiezuiniger moeten worden. Daarbij spelen allerlei zaken een rol. Van zonneboilers en warmtepompen tot en met zonnepanelen. Maar in feite begint energiezuinig wonen met goede isolatie. Met name isolatie van het dak, de muren en vloeren van de woning. Daarmee verlaag je het energieverbruik. Zo bespaar je bovendien direct op kosten. Kijk hier voor informatie van de overheid over het isoleren van de woning.

Subsidie op isolatie

De overheid maar ook veel gemeentes stimuleren energiebesparing. Daarom kun je soms subsidie krijgen voor het isoleren van je huis. De Rijksoverheid geeft geen subsidie voor isolatie aan particuliere huiseigenaren. Maar een Vereniging van Eigenaren kan wel subsidie voor isolatie aanvragen. Zo kan je soms tot 20 procent van de kosten terugkrijgen. Doe de aanvraag voordat je met de klus begint. Sommige gemeentes geven wel subsidie aan particuliere huiseigenaren. De mogelijkheden en voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Kijk op energiesubsidiewijzer.nl wat in jouw woonplaats de mogelijkheden zijn.

Muurisolatie via Werkspot laten uitvoeren

Muurisolatie nodig? Het verstandig dat aan een vakman over te laten. Want isolatie heef eigenlijk alleen zin wanneer dat goed gebeurt. Via Werkspot vind je de juiste vakman. De deskundige die de isolatie professioneel en tegen een goede prijs in orde kan maken. Vergelijk snel en eenvoudig offertes. Lees daarnaast ervaringen van andere klanten. Zo vind je de juiste vakman voor de best mogelijke prijs. En krijg jij isolatie die echt helpt.