Wat zijn de gemiddelde kosten om jouw platte dak te isoleren?

Bijgewerkt op

Jouw platte dak isoleren bespaart je veel stookkosten. Maar wat zijn de gemiddelde kosten als je deze klus door een vakman laat uitvoeren?

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen isolatiebedrijven

Onze isolatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 109 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Wat is de gemiddelde prijs voor het isoleren van jouw platte dak?

Wist je dat je al snel 30 procent minder warmte verliest als je jouw platte dak laat isoleren? Een plat dak isoleren heeft vooral zin als dat platte dak aan jouw woonruimte grenst of het dak boven je woonruimte is. Heb je een plat dak op de (vrijstaande) schuur, dan is het dak isoleren meestal niet nodig. Is jouw woning voorzien van een plat dak, dan loont het zeker de moeite om te kijken of je jouw platte dak kunt isoleren. Een vakman kan deze klus voor je uit handen nemen, zodat jij straks heerlijk kunt genieten van jouw warme woning.

Waarom een plat dak isoleren?

Een plat dak isoleren bespaart energie, vergroot je wooncomfort en verhoogt de waarde van je woning. Het is een vrij ingrijpende klus, die even wat tijd kost, maar het betaalt zich wel terug. Ongeveer 30 procent van de warmte in je huis gaat namelijk verloren via het dak, wanneer dit niet goed geïsoleerd is. Zonde van al die stookkosten dus. Het dak isoleren vergroot ook je wooncomfort, omdat de warmte beter bewaard blijft in huis. Isolatie is tot slot een goed startpunt voor het verduurzamen van je woning. Het vermogen om de warmte goed binnen te houden, zorgt er dan ook voor dat je huis meer waard is. Samen met spouwmuurisolatie levert het dak isoleren het meeste rendement op. Met een goed geïsoleerd dak bespaar je jaarlijks gemiddeld € 400,- tot € 650,- op je energierekening. De kosten voor het laten isoleren van het dak, heb je er op die manier met ongeveer vijf tot zeven jaar uit.

Kosten plat dak isoleren

Een plat dak isoleren gebeurt meestal aan de buitenzijde. Een plat dak isoleren aan de binnenzijde kan ook, maar je moet dan wel goed uitkijken dat er geen vocht achterblijft. Dat kan je dakconstructie aantasten. Bij het dak isoleren aan de buitenzijde, heb je twee mogelijkheden: een warm plat dak of een omgekeerd plat dak. Verderop leggen we uit hoe de vakman bij beide isolatiemanieren te werk gaat. Welke manier van dak isoleren je kiest, heeft invloed op de prijs.
 

Soort klusGemiddelde prijs per m²
Warm plat dak€ 70,- tot € 115,-
Omgekeerd plat dak€ 50,- tot € 70,-
Plat dak isoleren binnenzijde€ 30,- tot € 40,-

Waarom een vakman inschakelen voor een plat dak isoleren
Een plat dak isoleren laat je bij voorkeur door een vakman doen. Je wilt tenslotte zeker weten dat de isolatie goed is aangebracht. Als dat niet het geval is, kan dat gevolgen hebben voor je dakconstructie en dan ben je veel verder van huis. Ook kan een vakman je informeren over welk type dak isolatie voor jouw platte dak het meest geschikt is. Daarnaast heb je geen omkijken naar het aanschaffen van materialen. En je bent er zeker van dat hij de klus op professionele wijze aanpakt met een mooi en kwalitatief goed resultaat tot gevolg. Een plat dak isoleren is ook wezenlijk anders dan een schuin dak isoleren. Vraag dus altijd na bij de vakman of hij ook ervaring heeft met dit type daken. 

Plat dak isoleren: wat bepaalt de prijs?

Naast de isolatietechnieken, zijn er andere zaken die van invloed zijn op de uiteindelijke prijs die je betaalt. 

 • Grootte van je dak
  Je betaalt de vakman vaak per vierkante meter. Logisch dus dat de prijs hoger wordt, bij een groter dak.
 • Keuze voor isolatiemateriaal
  Om jouw platte dak te isoleren, kan de dakdekker verschillende soorten isolatiemateriaal gebruiken. Er is een verschil in prijs, maar ook in kwaliteit. Tot slot speelt mee voor welke isolatietechniek je gaat. Niet alle materialen zijn geschikt voor alle technieken. Minerale wol bijvoorbeeld, de goedkoopste optie, past de vakman vrijwel alleen maar toe bij isolatie aan de binnenzijde. Voor een plat dak isoleren aan de buitenzijde gaat de vakman vaak voor een kunststof optie, zoals EPS-, XPS-, PIR- of PUR-platen. Deze zijn vaak ook iets duurder dan de wollen varianten. Laat je dus goed adviseren door de vakman wat in jouw situatie de beste optie is.
 • Staat van de dakconstructie
  Voordat de dakdekker begint met het isoleren van jouw dak, kijkt hij of de dakconstructie nog in goede staat is. Om er zeker van te zijn dat de isolatie goed zijn werk kan doen, moet de dakconstructie nog goed zijn. Is dat niet het geval, dan is het aan te raden om dat eerst te laten herstellen of vervangen. Zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan. 
 • Nieuwe dakbedekking
  Een plat dak isoleren gebeurt vaak direct als je ook de dakbedekking vervangt of vernieuwt. Mocht dat bij jou ook het geval zijn, houd er dan rekening mee dat die kosten nu niet in de gemiddelde prijzen zijn meegenomen. Het is overigens zeer aan te raden om het dak isoleren gelijk mee te nemen. Bij de warm dak methode moet de vakman je dakbedekking toch al verwijderen. En ook als je voor een van de andere isolatiemethoden gaat, brengt een plat dak isoleren altijd rommel met zich mee. Je kunt het dus maar beter gelijk gehad hebben.

Een plat dak isoleren: wat zijn de mogelijkheden?

Een plat dak isoleren gebeurt meestal aan de buitenkant van het dak. Bij isolatie aan de binnenzijde is het risico op vocht in de dakconstructie namelijk groter. Maar als je een vakman de klus laat uitvoeren, is de kans op problemen ook bij isoleren aan de binnenzijde relatief klein. Wil je voor zekerheid gaan, kies dan voor isolatie aan de buitenzijde. 

Plat dak isoleren buitenzijde

Een plat dak isoleren aan de buitenzijde kan op twee manieren:

 • warm dak principe
 • omgekeerd dak principe

Warm plat dak

Laat je je platte dak isoleren tegelijkertijd met het aanbrengen van nieuwe dakbedekking, dan is de warm dak methode een goede keus. Voor deze techniek moet de dakdekker namelijk de huidige dakbedekking eerst verwijderen. De vakman plaatst het isolatiemateriaal op de dakconstructie en onder de dakbedekking. Om problemen met condensvocht te voorkomen, plaatst hij onder de isolatie nog een dampscherm. Zo weet je zeker dat de isolatie optimaal zijn werk kan doen. Je behaalt met deze methode de hoogste isolatiewaarde. Ook verklein je de kans op schade aan de dakconstructie door temperatuurschommelingen. De dakconstructie wordt namelijk meegenomen bij het isoleren.  

Omgekeerd plat dak

Wil je jouw platte dak isoleren, maar niet de huidige dakbedekking verwijderen? Dan kun je gaan voor het omgekeerde dak principe. De vakman plaatst het isolatiemateriaal dan op je huidige dakbedekking. Om het isolatiemateriaal op zijn plaats te houden, dekt de dakdekker het af met een ballastlaag. Denk daarbij aan stenen of grind. Je dakconstructie en dakbedekking moeten dus in goede staat zijn om het gewicht te kunnen houden en geen water door te laten. Het voordeel is dat deze manier van isoleren goedkoper is dan de warm dak methode. Daar staat tegenover dat de isolatiewaarde wel lager ligt. 

Plat dak isoleren binnenzijde

Heb je geen mogelijkheden om jouw platte dak te isoleren aan de buitenzijde, dan kun je ervoor kiezen om het dak te isoleren aan de binnenzijde. Om problemen te voorkomen, is het aan te raden ook deze klus door een vakman uit te laten voeren. Hij plaatst bij isoleren aan de binnenzijde de dakisolatie tussen of onder het dakbeschot. De dakconstructie zelf is bij deze vorm van isoleren dus geen onderdeel van het isoleren. Daarom blijft deze blootstaan aan temperatuurwisselingen en dat kan op den duur schade veroorzaken. Ook kan vocht nu moeilijker uit de constructie weg. Om de kans op problemen door vocht te verkleinen, brengt de vakman een dampremmende laag aan. Vanwege de risico's op problemen is deze manier van isoleren niet aan te raden, tenzij je echt geen andere mogelijkheid hebt en toch graag jouw dak wilt laten isoleren. 

Plat dak isoleren met de buren

Overweeg jij om je dak te isoleren? Vraag dan ook eens bij de buren na of zij ook hun platte dak willen isoleren. Het kan schelen in de kosten als je hier gezamenlijk met de buren in optrekt. Ook is de afwerking voor het oog wat netter. Kies je ervoor je dak te isoleren aan de buitenzijde, dan levert dat een hoogteverschil op met een niet-geïsoleerd dak. Isoleer je samen met je buren, dan heb je daar geen last van. Hebben je buren geen interesse om hun dak te isoleren, laat dan in de dakbedekking een waterscheiding aanbrengen. Zo voorkom je vochtophopingen en lekkageproblemen. De vakman weet precies hoe hij dat moet doen. 

Subsidies voor dak isoleren

De overheid heeft verschillende subsidies beschikbaar voor het duurzamer maken van je woning. Op dit moment valt het dak isoleren daar voor de particuliere woningbezitter niet onder. Subsidies veranderen echter nogal eens, dus check voordat jij jouw platte dak laat isoleren even de Energiesubsidiewijzer.  Als Vereniging van Eigenaars, wooncoöperatie of woonvereniging zijn er nog wel subsidies beschikbaar als je een plat dak laat isoleren. Ook daarvoor kun je terecht op de Energiesubsidiewijzer.

Advies van een vakman

Ben jij benieuwd naar het advies van een vakman voor de klus: plat dak isoleren? Werkspot heeft dakspecialist Justin Limuaha van JPL Bouwbedrijf & Daktechniek om een tip gevraagd: "Zonder isolatie kan het weer in het hout gaan zitten, met isolatie verleg je dat punt. Isolatie is altijd een verstandige investering, al is het maar omdat je bespaart op de stookkosten."