Gemiddelde kosten van plat dak isoleren

Bijgewerkt op

Een plat dak isoleren bespaart energie en kosten. Op deze pagina lees je over de kosten en de prijsbepalende factoren. Via Werkspot vind je de juiste vakman die het dak goed isoleert tegen de best mogelijke prijs.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen isolatiebedrijven

Onze isolatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 103 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Via een slecht geïsoleerd plat dak gaat veel warmte verloren. Vaak is het dak zelfs de grootste verspiller van energie van het huis. Maar liefst 30 procent van de warmte verdwijnt via een slecht geïsoleerd dak naar buiten. Dat komt doordat warme lucht van nature opstijgt. Met een plat dak isoleren kun je honderden euro’s per jaar besparen. Bovendien krijg je er meer woongenot voor terug.


Gemiddelde kosten dakisolatie per methode.

SoortPrijs per m²
Koud plat dak€ 30,- tot € 40,-
Warm plat dak€ 70,- tot € 115,-
Omgekeerd plat dak€ 50,-
Zoldervloer€ 25,- tot € 35,-
Zie verderop in dit artikel voor uitleg over deze methodes. De prijzen zijn gemiddelde prijzen. Deze kunnen dus hoger of juist lager zijn. De prijs hangt ook af van de arbeidskosten van de vakman. De kosten hangen ook af van het soort woning. Want dat heeft gevolgen heeft voor het soort dak. Ook van belang: zijn er buren? En op welke manier grenzen de daken aan elkaar?
Soort woningGemiddelde kostenBesparing per jaar
Tussenwoning€ 4.000,-€ 550,-
Hoekwoning€ 4.600,-€ 600,-
Vrijstaande woning€ 8.300,-€ 1.100,-

De gemiddelde besparing bij een plat dak isoleren.

Die is in het algemeen € 750,- per jaar. De gemiddelde kosten van dakisolatie zijn € 5.600,-. Deze kosten zijn in ongeveer 7,5 jaar terug verdiend. Het rendement is kortom hoog. Het is te vergelijken met een rente van 7 procent op je spaarrekening.

Subsidie op isolatie

Een plat dak isoleren? Het kan nog meer opleveren. In veel gevallen betaalt de overheid mee aan en plat dak isoleren. Dat gebeurt in de vorm van subsidies.

Dan moet je vaak wel het hele huis isoleren. Let op: de Rijksoverheid geeft geen subsidie voor isolatie aan particuliere huiseigenaren. Maar een Vereniging van Eigenaren kan wel subsidie voor isolatie aanvragen. Dan moet het gaan om minstens twee soorten isolatie in het gebouw.

Zo kan je soms tot 20 procent van de kosten terugkrijgen. De aanvraag voor subsidie moet je doen voordat het werk begint. Bovendien krijgt een Vereniging van Eigenaren een bonus voor het isoleren van het gebouw. Die bonus kan oplopen tot € 4000,- per appartement. Dit bedrag komt bovenop de subsidie van 20 procent. Het loont dus zeer de moeite om subsidie voor isolatie aan te vragen. Helemaal als het om meer dan alleen het dak gaat.
Sommige gemeentes geven wel subsidie aan particuliere huiseigenaren. De mogelijkheden en voorwaarden verschillen per gemeente. Kijk op energiesubsidiewijzer.nl voor de mogelijkheden in jouw woonplaats. Een goede vakman kan je hierover ook informeren.

Energiebespaarlening

Wil je het platte dak isoleren maar heb je niet meteen het geld beschikbaar? Dan is een Energiebespaarlening ook een mogelijkheid. Daarmee kan je boetevrij en tegen een lage rente lenen. Let op: je betaalt dus nog steeds wel rente. Toch kan dit aantrekkelijk zijn. De besparing op energiekosten is misschien voldoende voor de maandelijkse aflossing. Dit hangt af van de isolatiemaatregelen en het energieverbruik.

Verlaagd btw-tarief

Bij dakisolatie kom je soms in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief op de arbeidskosten. Dan betaal je 9 procent in plaats van de gebruikelijke 21 procent. Voor de isolatiematerialen blijft echter het hoge tarief van 21 procent gelden. Er geldt een aantal voorwaarden om voor het lage tarief in aanmerking te komen. De woning moet bijvoorbeeld ouder dan twee jaar zijn. Vraag de vakman om meer informatie.

Isolatiewaarde is geld waard

De isolatiewaarde voor het platte dak. Die is ook om financiële redenen van belang. Kies een isolatiewaarde van 3,5 m2 K/W of hoger. Dat is de minimale waarde waarmee je in aanmerking komt voor subsidie van de dakisolatie.

Bas Verboom -  Duboplus: "Meer dan 80 procent van de woningen heeft al een geïsoleerd dak. Maar de meeste zijn matig geïsoleerd. Het is ook de moeite waard om een dak met matige isolatie te verbeteren. Dakisolatie verhoogt meestal ook de waarde van je huis."

Aanpak plat dak isoleren

Een plat dak isoleren vereist een heel andere aanpak dan bij een schuin dak. Er zijn drie verschillende manieren om een plat dak te isoleren. Wat de beste manier is, hangt af van de constructie van het dak. Daarbij is ook de hoeveelheid beschikbare ruimte van belang. De drie manieren staan ook wel bekend als:

  • koud plat dak
  • warm plat dak
  • omgekeerd dak

Koud plat dak

Hierbij krijgt het dak een isolerende laag aan de binnenkant. Daardoor wordt de draagconstructie van het dak niet verwarmd door de warmte van de woning. Men gebruikt deze manier vooral bij bestaande platte daken en aanbouwen met een beperkte hoogte.

Deze methode kan zorgen voor grotere temperatuurschommelingen. Daardoor kan de dakafwerking uitzetten. En krimpen. Dat kan leiden tot scheuren. Daarnaast kan de isolatie het vocht uit de onderliggende ruimte absorberen. Daardoor neemt de isolatiewaarde af. En er komt meer vocht bij. Op lange termijn kan dit de dakconstructie aantasten. Een en ander kan de vakman voorkomen door het aanbrengen van een dampscherm.

Warm plat dak

De naam zegt het eigenlijk al. Bij deze methode krijgt de draagconstructie wel isolatie. Het isolatiemateriaal komt aan de buitenkant van de dakconstructie. Bovenop de isolatie komt een afdekkende laag. Die is doorgaans ook waterbestendig. Deze laag is vaak gemaakt van epdm-folie. Of van rubber of bitumen (ook wel bekend als roofing).

Vakmensen raden aan deze vorm van isolatie te gebruiken bij een plat dak. De dakconstructie zet minder uit en krimpt minder. Daardoor is er minder kans op barsten en scheuren. Bovendien dient de dakconstructie nu ook als warmtebuffer. Overdag houdt het warmte vast. Wanneer het ’s avonds afkoelt, geeft het de warmte geleidelijk af.

Omgekeerd plat dak

Bij deze methode komt de isolatie bovenop de waterbestendige laag. Zo krijgt ook deze laag bescherming door het isolatiemateriaal. Bovenop het isolatiemateriaal komt een laag van grint, hout of tegels. Deze laag beschermt de isolatie. De methode van omgekeerd plat dak. Die is vooral geschikt voor een dakterras. Of voor een balkon of plat dak waarover men vaak loopt. Het isolatiemateriaal moet dan weerbestending en drukvast zijn. Voor deze klus kiest de vakman daarom vaak voor XPS-platen. Maar andere stevige isolatieplaten zijn ook mogelijk.

Isolatiemateriaal

warm plat dak

Voor de methode van warm plat dak zijn isolatieplaten de beste keuze. De vakman gebruikt daarvoor vaak XPS-platen of PIR-platen. XPS isoleert goed. De platen zijn vochtwerend. Verder is het materiaal drukvast. Daardoor is het goed beloopbaar. Dat is bij een plat dak natuurlijk wel zo handig.
PIR-platen isoleren goed. Het materiaal is brandwerend. Bovendien heeft het een zeer lange levensduur. PIR-isolatieplaten zijn zeer geschikt voor isolatie van een plat dak. Speciaal voor dit type daken zijn PIR-platen verkrijgbaar met een speciale laag. Daardoor sluiten de platen nog beter aan op de dakbedekking. PIR-isolatieplaten hebben een dichte, drukvaste structuur. Daardoor kan je erop lopen zonder de platen te beschadigen. Dat maakt het zeer geschikt voor een plat dak.

Werkspot heeft aparte artikelen over prijsinformatie XPS en PIR. Ga onderaan de homepage naar Prijzen per dienst en klik op XPS of PIR.

koud plat dak

Voor de methode van koud plat dak zijn isolatieplaten vaak ook de juiste keuze. Daarmee kan de vakman de binnenzijde van het dak isoleren. Goede isolatieplaten voor het dak zijn vormvast en duurzaam. En ze besparen ruimte. Veel gebruikt materialen voor deze platen zijn: EPS, XPS, PUR, PIR, Resol.

Voor de methode van koud plat dak gebruikt de vakman soms ook andere materialen.

Glaswol

Bij een plat dak kan men glaswol tussen de spanten aanbrengen. Glaswol is relatief makkelijk aan te brengen. Het sluit goed aan. Het is relatief goedkoop ten opzichte van andere materialen. Toch is het niet het meest geschikt voor het isoleren van een plat dak. Glaswol gebruikt men vooral bij het isoleren van een hellend of schuin dak.

Steenwol

Steenwol kan men net als glaswol tussen de spanten van het platte dak aanbrengen. Dit materiaal heeft een paar extra voordelen. Het is sterk brandwerend. Steenwol dient tegelijkertijd als geluidsisolatie. Het is in het algemeen goed geschikt voor het isoleren van daken. Meestal gebruikt men steenwol voor het isoleren van hellende daken. Maar steenwol is ook verkrijgbaar als platen. Deze zijn niet samendrukbaar. Daardoor zijn ze goed geschikt om platte daken te isoleren.

Het juiste materiaal kiezen

Bespreek met de vakman welk materiaal het meest geschikt is voor jouw platte dak. Naast de hier genoemde materialen zijn er nog meer mogelijkheden. De kosten hangen af van het gekozen materiaal. Maar ook van de oppervlakte van het dak of de zoldervloer. En van de tarieven van de betreffende vakman.

Isolatie zoldervloer als dakisolatie

Heb je een zolder die je niet gebruikt als leefruimte? Dan kan je warmteverlies eenvoudig bestrijden met isolatie van de zoldervloer. In veel woningen heeft de zoldervloer een houten constructie. Die kan je vaak makkelijk voorzien van isolatiemateriaal. Dat is meestal goedkoper dan isolatie van het dak. Voor het isoleren van de zoldervloer zijn allerlei vormen van isolatiemateriaal mogelijk. Belangrijk is wel dat de vakman kiest voor materiaal dat brandwerend en vochtwerend is. Zodat schimmels geen kans krijgen en het brandgevaar minimaal is.

Plat dak isoleren via Werkspot laten uitvoeren

Heb je een plat dak? Laat het isoleren door een vakman. Dan kun je fors besparen op energie en kosten. De vakman houdt het platte dak bovendien beloopbaar. Door stevig isolatiemateriaal te kiezen dat past bij jouw platte dak. Via Werkspot vind je de juiste vakman. De deskundige die de isolatie professioneel in orde maakt. Tegen een goede prijs. Vergelijk op Werkspot snel en eenvoudig offertes. Lees daarnaast ervaringen van andere klanten. Zo vind je de juiste vakman voor de best mogelijke prijs. En kan jij profiteren van alle voordelen van een goed geïsoleerd plat dak.

Prijzen andere diensten

  1. Vloerisolatie
  2. Spouwmuur isolatie
  3. Zonnepanelen installeren of vervangen
  4. Warmtepomp installeren of vervangen
  5. Zonneboiler installeren of vervangen