Gemiddelde kosten van steenwol

Bijgewerkt op

Steenwol is een veelgebruikt isolatiemateriaal. Op deze pagina leer je meer over de voordelen van steenwol, het gebruik door de vakman en de kosten.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen isolatiebedrijven

Onze isolatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 103 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Toepassing en kosten van steenwol

Steenwol is een isolatiemateriaal op basis van diabaas of basalt. Diabaas is een soort steen. Een andere naam hiervoor is doloriet. Basalt is ook een soort steen. Het ontstaat door de stolling van lava.

Steenwol maakt men door de stenen te smelten. De gesmolten massa slingert rond in een centrifuge. Daardoor ontstaan er draden. Die gaan samen met een bindmiddel in een zogenoemde verhardingsoven. Zo ontstaat een steenwolmat.

Nog meer belangrijke kenmerken van steenwol: het is 100 procent te recyclen. Daarnaast heeft het een zeer lange levensduur. Steenwol gaat gemiddeld 75 jaar mee. De prestaties van het materiaal blijven gedurende al die tijd hetzelfde. Ook daarom is steenwol voor isolatie een goede lange-termijn investering.

Gemiddelde prijs van steenwol

bij een dikte van 8-10 cm€ 5,- tot € 10,- Per m²

Let op: dit is een gemiddelde prijs. Maar er zijn regelmatig aanbiedingen. Dit is dan vaak wel steenwol van mindere kwaliteit.

Steenwol is soms iets duurder dan glaswol. Het bevat meer grondstoffen dan glaswol. Toch is het met een beetje zoeken verkrijgbaar voor dezelfde prijs als glaswol. Dat komt doordat er altijd wel ergens een aanbieding is.

Gebruik van steenwol

Steenwol is in gebruik voor warmte-isolatie van woningen en voor geluidsisolatie. Dat betreft met name schuine daken. Maar ook onder houten vloeren, in plafonds. En binnenmuren en in spouwmuren. De matten hebben naast isolatie een andere toepassing. Daarbij dienen ze als bodem voor het kweken en telen van planten.

Steenwol komt vaak in de vorm van platen. De vezels zijn sterk en hebben een goede stijfheid. De steenwolplaten hebben vezels die in elkaar grijpen. Daardoor sluiten de platen goed op elkaar aan. Ook voor een doe-het-zelf klusser zijn ze daardoor makkelijk te plaatsen. Toch is het in het algemeen aan te raden een vakman in te schakelen. Dat voorkomt veel ellende. Want isolatiemateriaal weer verwijderen en opnieuw aanbrengen kan veel tijd en geld kosten.

Vocht

Net als glaswol moet steenwol droog blijven. Steenwol is op zich waterafstotend. Maar is het vochtig of nat, dan verdwijnt de isolerende werking. Daarom is het raadzaam het te gebruiken in combinatie met een damp remmende folie. Gebruik het ook niet voor ruimtes die bijzonder vochtig kunnen zijn. Bijvoorbeeld kruipruimtes.

Kan je het natte isolatiemateriaal perfect laten uitdrogen? Komt de structuur helemaal terug? Dan kan je het materiaal weer voor isolatie gebruiken. Maar eerst moet je het materiaal verwijderen. Alleen dan kan het echt goed drogen. Dit is natuurlijk veel werk. Houd glaswol of steenwol daarom droog. Bijvoorbeeld door het niet te gebruiken in vochtige ruimtes.

Brandbaarheid

Voor de brandbaarheid van materialen geldt een Europese brandklasse. Dit gaat van A1 tot en met F. A1 betekent: het materiaal kan niet branden. Steenwol heeft A1-certificering. Daarom is het ook goed te gebruiken als brandwerende vulling.

Glaswol of steenwol

Glaswol en steenwol zijn allebei in gebruik als thermische isolatie. Ook dienen deze materialen voor geluidsisolatie. Toch zijn er grote verschillen tussen deze materialen.

Voordelen van steenwol

 • Steenwol heeft een hoger smeltpunt dan glaswol. Het is dus nog beter voor de brandwerendheid.

 • Steenwolplaten zijn harder dan glaswolplaten. Je kan ze stapelen in wanden. Zonder dat ze snel naar beneden zakken.

 • Sommige soorten steenwol zijn zeer stevig genoeg. Dan kan het dienen als isolatielaag onder een laag cement op een vloer. Glaswol is daardoor veel te slap.

 • Steenwol is meestal zwaarder dan glaswol

 •  Gaat het om geluidsisolatie, dan isoleert steenwol beter dan glaswol.

Ter vergelijking: dit zijn de voordelen van glaswol

 • Glaswol valt niet zo snel uit elkaar als steenwol.

 • Glaswol is samengeperst in de verpakking. Dat maakt het goedkoper om op te slaan of te vervoeren.

 • Daarom is het belangrijk bij gebruik ruimte over te laten. Dan kan de glaswol uitzetten. Dat is belangrijk voor de isolerende werking.
 • Glaswol is makkelijker te verwerken

 • Met een mes of schaar kan je het op maat maken
 • Glaswol is flexibel. Daardoor sluit het beter aan en heb je minder snel last van kieren.

 • Glaswol is goedkoper dan steenwol.

 • Glaswol isoleert bij dezelfde dikte beter dan steenwol.

Beide materialen hebben daarnaast een aantal nadelen.

 • Glaswol en steenwol zijn niet ideaal in vochtige ruimte. Dat geldt met name voor de vochtige kruipruimte.

 • Het isolatiemateriaal moet je aan de onderkant van de vloer bevestigen. Dat is een lastige klus wanneer de kruipruimte niet diep is.

 • Kieren en hoekjes zijn lastig om goed af te dekken met deze materialen.

  Bekijk hier alle voor- en nadelen van steenwol en glaswol.

Werken met steenwol

Steenwol is een stevig materiaal. Je kunt het niet knippen of snijden zoals glaswol. Om het op maat te maken heb je een zaag nodig.
Ondanks de stevigheid kunnen bij het verwerken vezels vrijkomen. Die vezels kunnen irriteren. Dat kan leiden tot ontstoken ogen, jeuk op de huid of irritatie aan de luchtwegen. Het advies is om tijdens het werken met steenwol de huid goed te bedekken. Draag in ieder geval handschoenen. Ook het gebruik van een mondkapje is aan te raden. Spoel na het werken met steenwol je lichaam goed af. Dan verdwijnt de irritatie vrij snel.

Werken met steenwol is niet gevaarlijk. Er kan irritatie ontstaan. Maar in principe is er geen gevaar voor je gezondheid. Dat is gebleken uit onderzoek van verschillende organisaties en bouwbedrijven.

Isolatiewaarde van steenwol

Twee verschillende eigenschappen bepalen het isolerende effect van het materiaal.

 1. Hoe goed blijftt de warmte binnen wanneer het buiten koud is?

 2. Hoe goed blijft de warmte buiten wanneer het buiten warm is?

  Harrie van Heulen - Isolatietotaal: "Met een optimale thermische isolatie kunnen we onze behoefte aan verwarmingsenergie tot 75% verminderen. Waardoor ook uitstoot van schadelijke stoffen, zoals CO2, evenredig afneemt."

  De eerste eigenschap wordt weergeven met een getal, de zogenaamde Lambda-waarde. Hoe lager dit getal, hoe beter het materiaal isoleert. En hoe minder warmte er verloren gaat.
  Steenwol heeft een lambda-waarde van tussen 0.033 en 0,040. Dat is ongeveer dezelfde waarde als die van glaswol. Deze waarde betekent: het materiaal isoleert redelijk goed. Tevens heeft het redelijk goede thermische en akoestische eigenschappen. Dat maakt steenwol aantrekkelijk om te gebruiken. In de winter houd je met steenwol de warmte binnen. In de zomer houd je met steenwol de warmte buiten. Tegelijk heb je met steenwol minder last van geluidsoverlast.

Toepassingen van steenwol

Steenwol is beschikbaar in verschillende soorten. Elk soort heeft zijn eigen kenmerken. De standaard platen zijn veelzijdig. Je kunt ze gebruiken voor de isolatie van voorzetwanden en scheidingswanden, plafonds, daken en vloeren. Er zijn ook steenwol spouwplaten. Die zijn geschikt voor de isolatie van spouwmuren. Dakplaten kan je goed gebruiken voor de isolatie van met name platte daken. Gaat het om een schuin dak? Dan is een zogenoemde spijkerflensrol een goede keus.

Alle soorten steenwol zijn verkrijgbaar verschillende diktes. Hoe dikker de steenwol, hoe beter het isoleert. Maar hoe dikker het materiaal, hoe duurder het is. De keuze van het juiste materiaal hangt daarom altijd af van twee dingen. Welke isolatiewaarde wil je bereiken? En hoeveel budget is er beschikbaar? Laat je goed adviseren door de vakman. Dan krijg je het meeste waar en de best mogelijke isolatie voor jouw budget.

Geluidsisolatie met steenwol

Steenwol is goed geschikt voor geluidsisolatie. Het materiaal absorbeert geluid in hoge mate. Het vermindert trillingen van geluid aanzienlijk. Is een wand geïsoleerd met steenwol? Dat kan zorgen voor een geluidsvermindering van maar liefst 45 decibel. Om een idee te geven wat dat betekent: een zware vrachtwagen op 15 meter afstand kan 90 decibel geluid maken. Dat ervaren mensen als zeer hinderlijk. Door isolatie met steenwol kan je het geluidsniveau halveren. 45 decibel is iets luider dan het geluid in een huiskamer of een rustige buurt. Maar minder luid dan bijvoorbeeld regen of een koelkast gemiddeld maakt.

De beste keuze voor geluidsisolatie met steenwol? Die hangt af van het soort geluidsoverlast en de oorzaak van het geluid. Zijn het buren die lawaai maken? Gaat het om vliegverkeer? Straatverkeer? Of gaat het om galmen van geluiden? De oplossing kan zijn om de muren te isoleren. Maar het kan ook gaan om isolatie van het dak. Of bijvoorbeeld steenwol aanbrengen rondom een installatie. De vakman kan daarover het beste adviseren. Zodat het juiste materiaal op de juiste plek komt. En de geluidsoverlast minimaal is.
Kijk hier voor meer informatie over geluidsisolatie.

Isolatie met steenwol via Werkspot laten uitvoeren

Isolatie heeft alleen zin wanneer dat goed gebeurt. Via Werkspot vind je de juiste vakman. Hij kiest het beste materiaal voor jouw situatie. Een vakman die de isolatie professioneel en tegen een goede prijs in orde kan maken. Vergelijk snel en eenvoudig offertes. Lees daarnaast ervaringen van andere klanten. Zo vind je de juiste vakman voor de best mogelijke prijs. En krijg jij isolatie die geschikt is voor jouw situatie.