Gemiddelde kosten van schuin dak isoleren

Bijgewerkt op

Een schuin dak isoleren bespaart energie en kosten. Via Werkspot vind je de juiste vakman die het dak goed isoleert tegen de best mogelijke prijs.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen isolatiebedrijven

Onze isolatiebedrijven, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 86 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Fors besparen met schuin dak isoleren

Via een slecht geïsoleerd dak gaat veel warmte verloren. Vaak is het dak zelfs de grootste verspiller van energie van het huis. Maar liefst 30 procent van de warmte verdwijnt via een slecht geïsoleerd dak naar buiten. Dat komt doordat warme lucht van nature opstijgt. Met een goed geïsoleerd dak kun je honderden euro’s per jaar besparen. Bovendien krijg je er meer woongenot voor terug.


Gemiddelde kosten dakisolatie per m2

SoortPrijs per
Isolatie binnenkant dak€ 20,- tot € 50,- per m²
Isolatie buitenkant dak€ 40,- tot € 60,-
Zoldervloer€ 25,- tot € 35,- per m²
De kosten hangen ook af van het soort woning. Dat heeft gevolgen voor het soort dak. Het gaat vaak om de vraag: zijn er buren?  Het gaat er ook om op welke manier de daken aan elkaar grenzen.
Soort woningGemiddelde kostenBesparing per jaar ²
Tussenwoning€ 4.000,-€ 550,-
Hoekwoning€ 4.600,-€ 600,-
Vrijstaande woning€ 8.300,-€ 1.100,-
Besparing op basis van hr-ketel. Met gasprijs van 67 cent per kubieke meter.
  • De gemiddelde besparing bij een dak isoleren is € 750,- per jaar.
  • De gemiddelde kosten van dakisolatie zijn € 5.600,-.
  • Deze kosten zijn in ongeveer 7,5 jaar terugverdiend.
  • Het rendement is kortom hoog.
  • Het is te vergelijken met een rente van 7 procent op je spaarrekening.

    Gemiddelde kosten isolatiemateriaal voor schuin dak
Isolatiemateriaal DiktePrijs per m²
Glaswol16 - 21 cm€ 10,- tot € 20,-
Steenwol16 - 21 cm€ 20,- tot € 35,-
PUR schuim12 - 14 cm€ 15,- tot € 30,-
EPS platen12 – 144 cm€ 10,- tot € 20,-
PUR platen12 – 14 cm€ 20,- tot € 25,-
PIR platen12 – 14 cm€ 25,- tot € 30,-
Geïsoleerde platen12 – 14 cm€ 50,- tot € 200,-
Papiervlokken16- 21 cm€ 20,- tot € 35,-
Cellulose16 – 21 cm€ 20,- tot € 30,-
Houtwol16 – 21 cm€ 20,- tot € 25,-
De prijzen zijn gemiddelde prijzen. Die kunnen dus hoger of juist lager zijn. De prijs hangt naast de dikte af van de arbeidskosten van de vakman.

Subsidie op isolatie

Een schuin dak isoleren? Het rendement van een schuin dak isoleren kan nog hoger zijn. In veel gevallen betaalt de overheid namelijk mee aan de kosten. Dat gebeurt in de vorm van subsidies.

De overheid maar ook veel gemeentes stimuleren energiebesparing. Daarom kun je soms subsidie krijgen voor het isoleren van het schuine dak. Dan moet je vaak wel het hele huis isoleren. Niet alleen het dak. Let wel: de Rijksoverheid geeft geen subsidie voor isolatie aan particuliere huiseigenaren. Maar een Vereniging van Eigenaren kan wel subsidie voor isolatie aanvragen. Dan moet het gaan om minstens twee soorten isolatie in het gebouw.

Zo krijg je tot 20 procent van de kosten terug. Dat maakt een schuin dak isoleren extra aantrekkelijk. De aanvraag voor subsidie moet gedaan zijn voordat het werk begint. Bovendien krijgt een Vereniging van Eigenaren een bonus voor het isoleren van het gebouw. Die bonus kan oplopen tot € 4000,- per appartement. Dit bedrag komt bovenop de subsidie van 20 procent. Het loont dus zeer de moeite om subsidie voor isolatie aan te vragen. Helemaal als het om meer dan alleen het dak gaat.

Sommigen gemeentes geven wel subsidie aan particuliere huiseigenaren. De mogelijkheden en voorwaarden kunnen per gemeente verschillen. Kijk op energiesubsidiewijzer.nl wat in jouw woonplaats de mogelijkheden zijn. Een goede vakman kan je hierover ook informeren.

Tip van een specialist

Bas Verboom - Duboplus: "Meer dan 80 procent van de woningen heeft al een geïsoleerd dak, maar de meeste zijn matig geïsoleerd. Het is ook de moeite waard om een dak met matige isolatie te verbeteren. Dakisolatie verhoogt meestal ook de waarde van je huis."

Energiebespaarlening

Wil je het schuine dak isoleren maar heb je niet meteen het geld beschikbaar? Dan is een Energiebespaarlening ook een mogelijkheid. Daarmee kan je boetevrij en tegen een lage rente lenen. Let op: je betaalt dus nog steeds wel rente. Toch kan dit aantrekkelijk zijn. De besparing op energiekosten is misschien genoeg voor de maandelijkse aflossing van de lening. Dit hangt af van de isolatiemaatregelen en het energieverbruik.

Verlaagd btw-tarief

Bij dakisolatie kom je soms in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief op de arbeidskosten. Dan betaal je 9 procent in plaats van de gebruikelijke 21 procent. Voor de isolatiematerialen blijft echter het hoge tarief van 21 procent gelden. Er geldt een aantal voorwaarden om voor het lage tarief in aanmerking te komen. De woning moet bijvoorbeeld ouder dan twee jaar zijn. Vraag de vakman om meer informatie.

Isolatiewaarde is geld waard

De isolatiewaarde van het schuine dak. Die is ook om financiële redenen van belang. Kies een isolatiewaarde van 3,5 m2 K/W of hoger. Dat is de minimale waarde waarmee je in aanmerking komt voor subsidie van de dakisolatie.

Meer waarde van de woning

Investeren in een schuin dak isoleren levert op nog een manier waarde op. Een goed geïsoleerde woning krijgt een betere energiescore op het energieprestatiecertificaat. Een hogere score betekent: je huis is meer waard.

Isoleren van een schuin dak voorkomt daarnaast problemen die voor waardevermindering kunnen zorgen. Na het isoleren zal de temperatuur aan de binnenzijde van het dak minder hoog zijn. Daardoor ontstaat er geen condensvorming in de dakconstructie. In combinatie met een dampremmende laag verdwijnen vochtproblemen. Zo krijgen schimmels geen kans.

Aanpak schuin dak isoleren

Een schuin dak is vrij eenvoudig te isoleren. De vakman plaatst aan de binnenkant een frame van hout of metaal. Ertussen kan hij het isolatiemateriaal klemmen.

Het is belangrijk om een dampscherm te plaatsen. Deze komt aan de warme zijde, onder de afwerking. Sommige isolatiematerialen zijn vooraf al voorzien van een dampremmende laag. Dan is een apart dampscherm niet nodig.

Voor de afwerking zijn er verschillende mogelijkheden. Sommige isolatiematerialen zijn vooraf al voorzien van een decoratieve laag. Dan hoeft er verder dus niks te gebeuren. Andere soorten worden afgewerkt met gipsplaat. Houten of kunststof panelen zijn ook mogelijk. In feite kan je elk soort plaatmateriaal gebruiken voor de afwerking. Want het gaat er uitsluitend om dat het er mooier uitziet.

Alleen schuin dak isoleren met onderdak
Je kunt een schuin dak eigenlijk alleen isoleren als er een onderdak is. Een onderdak is een winddichte en waterdichte beschermlaag op het dak. Zo kan er geen vocht naar binnen. Leien of dakpannen zijn namelijk niet helemaal wind- of waterdicht. Daarom is de extra bescherming van een onderdak noodzakelijk.

Door het onderdak blijft de boel binnen droog. Zonder onderdak zou het isolatiemateriaal nat worden. Daardoor isoleert het minder goed. Er kunnen ook vochtproblemen door ontstaan. Moderne woningen hebben vrijwel altijd een onderdak. Ze ontbreken vooral bij oude huizen.

Isolatiemateriaal schuin dak

Er is een ruime keuze aan isolatiematerialen die geschikt zijn voor een schuin dak. Isolatiedekens van minerale wol (glaswol of steenwol) zijn hiervoor populair. Het materiaal isoleert goed. Bovendien is het redelijk goedkoop.

Een andere mogelijkheid is gespoten glaswol. Dat wordt vaak gebruikt voor isolatie van spouwmuren. Maar het is ook goed geschikt voor isolatie van een schuin dak. Men blaast het materiaal in het zogenoemde dakgebinte. Een dampscherm aan de onderzijde houdt het materiaal tegen. Gespoten glaswol zorgt voor een optimale vulling van het dak. Daardoor krijg je een betere energieprestatie. Oftewel een betere isolatie.
Je kunt het schuine dak ook met ecologisch materiaal isoleren. Bijvoorbeeld met schapenwol. Dat neemt goed vocht op en heeft een grote capaciteit voor warmteopslag. Het is echter wel duurder dan minerale wol.

Andere ecologische isolatiematerialen zijn papiervlokken, houtwol, kurk of hennep.
Papiervlokken zijn gemaakt van gerecycled krantenpapier. De vlokken reguleren vocht en hebben een grote capaciteit voor warmteopslag. Daardoor raakt de ruimte onder het dak minder snel oververhit.

Houtwol in de vorm van een deken is eenvoudig te verwerken. De houtwol reguleert vocht. Ook heeft het een grote capaciteit voor warmteopslag.
Kurk is beschikbaar in plaatvorm en als korrels. Het zorgt voor een goede warmte-isolatie. Extra voordeel is dat het zorgt voor goede geluidsisolatie. Nadeel is dat het een van de duurste ecologische isolatiematerialen is.

Hennep is verkrijgbaar in de vorm van isolatiedekens. Het is sterk materiaal en isoleert goed. Hennep is echter niet geschikt voor gebruik in vochtige omstandigheden.

Isolatie zoldervloer als dakisolatie

Heb je een zolder die je niet gebruikt als leefruimte? Dan kan je warmteverlies eenvoudig tegengaan met zoldervloerisolatie. In veel woningen heeft de zoldervloer een houten constructie. Die kan je vaak makkelijk voorzien van isolatiemateriaal. Dat is meestal goedkoper dan isolatie van het dak. Voor het isoleren van de zoldervloer zijn allerlei vormen van isolatiemateriaal mogelijk. Belangrijk is wel dat de vakman kiest voor materiaal dat brandwerend en vochtwerend is. Zodat schimmels geen kans krijgen en het brandgevaar minimaal is.

Is de zolderkamer wel in gebruik als leefruimte? Dan is het beter om het dak te isoleren. Denk wel aan voldoende ventilatie. Hoe beter het dak geïsoleerd is, hoe luchtdichter het wordt. Dan zijn er weinig of geen openingen meer die zorgen voor natuurlijke ventilatie. Dan zal er een apart ventilatiesysteem moeten komen.

Het juiste materiaal kiezen

Bespreek met de vakman welk materiaal het meest geschikt is voor jouw schuine dak. Naast de hier genoemde materialen zijn er nog meer mogelijkheden. De kosten hangen af van het gekozen materiaal. Maar ook van de oppervlakte van het dak of de zoldervloer. En van de tarieven van de betreffende vakman.

Schuin dak isoleren via Werkspot laten uitvoeren

Heb je een schuin dak? Laat het isoleren door een vakman. Dan kun je fors besparen op energie en kosten. De vakman kiest het juiste isolatiemateriaal. Het materiaal dat past bij jouw dak. Via Werkspot vind je de juiste vakman. De deskundige die de isolatie professioneel en tegen een goede prijs in orde kan maken. Vergelijk op Werkspot snel en eenvoudig offertes. Lees daarnaast ervaringen van andere klanten. Zo vind je de juiste vakman voor de best mogelijke prijs. En kan jij profiteren van alle voordelen van een goed geïsoleerd schuin dak.