Dakbedekking: wat zijn de gemiddelde kosten voor jouw dak?

Bijgewerkt op

Heb jij lekkage? Dan is jouw dak aan vervanging toe. Werkspot heeft de verschillende soorten dakbedekking en prijzen voor je op een rijtje gezet.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen dakdekkers

Onze dakdekkers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 909 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde prijs dakbedekking

De gemiddelde prijs voor een nieuwe dakbedekking is afhankelijk van verschillende onderdelen. Zo is het materiaal van belang, maar ook het arbeidsloon van de vakman is doorslaggevend voor de totale prijs. In onderstaande tabel heeft Werkspot een indicatie van de prijzen voor je op een rijtje gezet. De prijzen zijn inclusief btw, het materiaal, het arbeidsloon en het afvoeren van de oude dakbedekking. Voor een goede prijsvergelijking kun je het beste verschillende offertes aanvragen. Zo krijg jij een prijsvoorstel op maat en weet je precies welk budget je moet reserveren voor een nieuwe dakbedekking.

Soort dakbedekkingPrijs per m²Levensduur
Dakpannen€ 85,- tot € 150,- Circa 30 jaar
Rieten daken€ 90,- tot € 110,-Circa 40 jaar
Dakpanplaten€ 10,- tot € 70,-Circa 20 jaar
Zink€ 75,- tot € 150,-Circa 100 jaar
Bitumen€ 25,- tot € 50,-Circa 25 jaar
EPDM€ 40,- tot € 80,-Circa 40 jaar
PVC€ 35,- tot € 70,-Circa 25 jaar
Groendak€ 55,- tot € 120,-Circa 60 jaar

In bovenstaande tabel vind je onder andere ook de prijzen voor een groen dak als dakbedekking. Hou er rekening mee dat een groendak nooit direct op het dak kan worden aangebracht. De vakman moet hiervoor eerst een onderlaag van EPDM of PVC aanbrengen. Deze kosten komen er dus nog eens bij. 

Welk soort dakbedekking

Heb jij lekkage? Dan is het slim de dakbedekking van jouw dak zo snel mogelijk te vervangen. Je kunt dezelfde soort dakbedekking laten plaatsen, maar je kunt ook kiezen voor een ander materiaal. Denk hierbij aan dakpannen, dakpanplaten, EPDM of bijvoorbeeld een groendak. Welk materiaal de beste dakbedekking is voor jouw dak heeft met een aantal factoren te maken:

 • Welk budget heb je voor de dakbedekking?
 • Heb je een hellend of plat dak?
 • Gaat het om dakbedekking op je woning of een andere toepassing?

Zelf doen of kiezen voor een dakdekker?

Wanneer je een nieuwe dakbedekking nodig hebt voor jouw woning, is het advies altijd een dakdekker in te schakelen. Zij zijn gewend om op grote hoogte te werken en weten precies wat er nodig is voor een nette afwerking. Wil jij een nieuwe dakbedekking voor je schuur? Dan kun je overwegen dit zelf te plaatsen. Hou er wel rekening mee dat dit ook een specialistische klus is en dat de kans groot is dat je fouten maakt. Fouten die bijvoorbeeld lekkages veroorzaken. Door ook voor deze dakbedekking te kiezen voor een vakman voorkom je extra kosten achteraf.

Wanneer is de dakbedekking toe aan vervanging? 

Je kunt wachten tot het moment dat jouw dak zichtbare schade laat zien. Of nog erger, wachten tot het moment dat je lekkages hebt. Op deze manier weet je dat je dakbedekking toe is aan vervanging en dat er een dakreparatie nodig is. Slimmer is het om deze momenten voor te zijn. Zo voorkom je dat je onnodige kosten maakt: bij een dak zichtbaar lekt, is vaak intern al een en ander aangetast. Dit kan tot gevolg hebben dat je niet alleen je dak, maar ook dakconstructie moet aanpassen. Dan valt de volledige klus een stuk duurder uit.

Maar hoe weet je dan of jouw dakbedekking aan vervanging toe is? Je kunt kijken naar de gemiddelde levensduur van de dakbedekking die je nu op je dak hebt. Hou er wel rekening mee dat dit betekent dat je elk jaar goed onderhoud hebt laten uitvoeren. Heb je geen onderhoud aan je dakbedekking uitgevoerd? Dan gaat het dak heel wat minder lang mee. Ervaren professionals van Werkspot adviseren om daarom elke vijftien jaar kritisch naar je dakbedekking te kijken. Je hoeft je dak niet elke vijftien jaar te vervangen. Als je geluk hebt, heb je dubbel zo lang plezier van je dakbedekking. Wel is het verstandig na vijftien jaar een vakman bij je thuis uit te nodigen. Hij inspecteert de dakbedekking en kan je vertellen of je dakbedekking aan vervanging toe is, of er een reparatie nodig is of dat jouw dak nog jaren meegaat. Hij kan je ook meteen adviseren wanneer de volgende inspectie van de dakbedekking moet plaatsvinden.

Tip! Om kosten te besparen, is het slim om een vakman uit de buurt uit te nodigen. Hij kan dan na zijn werk in de middag jouw dak inspecteren. Zo voorkom je dat je onnodig veel voorrijkosten moet betalen. Wanneer blijkt dat jouw dakbedekking aan vervanging toe is, kun je nog steeds bij meerdere dakdekkers een prijsvoorstel opvragen.
Kosten dakinspectieCirca € 50,- tot € 150,-

Dakbedekking op een hellend dak

De meeste Nederlandse huizen hebben een hellend dak. Dit heeft als voordeel dat de neerslag niet op het dak blijft liggen. En wanneer je kiest voor de juiste dakbedekking kun je jarenlang plezier hebben van de investering die een nieuw dak je kost. Wanneer je de prijzen wilt weten van de verschillende dakbedekkingen voor een hellend dak kun je kiezen uit deze materialen:

 • Dakpannen
 • Riet
 • Dakpanplaten
 • Zink

Dakpannen

Of je nu kiest voor een betonnen of keramische dakpan als dakbedekking: je kiest altijd voor een dakbedekking die nog steeds erg populair is in Nederland. Het plaatsen van dakpannen is ook een specialistische klus die je het beste kunt laten uitvoeren door een vakman. Zo weet je dat de dakpannen netjes op je dak liggen en dat je niet binnen enkele jaren een lekkage krijgt.

Om de dakpannen netjes te plaatsen, maakt de vakman gebruik van houten latten, de zogeheten tengellatten. Afhankelijk van de aanwezige isolatie in je huis kun je ervoor kiezen om met het plaatsen van de dakbedekking je huis ook meteen te laten isoleren. Of dakisolatie ook voor jou een goede keuze is, kun je het beste overleggen met de vakman. Hij kan je ook adviseren over het gebruik van betonnen of keramische dakpannen als dakbedekking voor jouw woning.

Riet

Dit soort dakbedekking heeft een rijke geschiedenis. Vroeger was riet een van de goedkoopste soorten dakbedekking, tegenwoordig is dit wel anders. Nu is een rieten dak een echt statussymbool. Dit merk je dan ook in de kosten.

Om een rieten dakbedekking te plaatsen, kun je het beste een vakman vragen. Zo voorkom je dat het water niet goed weg kan en dat jouw rieten dak binnen enkele jaren gaat rotten. Riet is overigens niet voor elk dak weggelegd. Of een rieten of kunststoffen rieten dak voor jouw dak de beste dakbedekking is, kun je bespreken met een professionele rietdekker. Hij kan ook meteen informeren over de kosten van de klus.

 • Lees meer over riet als dakbedekking

Dakpanplaten

Heb jij een beperkt budget? En wil jij wel de uitstraling van dakpannen? Dan kun je dakpanplaten overwegen. Hou er wel rekening mee dat dakpanplaten een stuk minder duurzaam zijn dan dakpannen. Wanneer je goed onderhoud laat uitvoeren aan je dak, moet je deze platen elke twintig jaar vervangen. Ook is het belangrijk om te kiezen voor goede dakisolatie. Dakpanplaten laten veel meer geluid door dan steen. En je wilt niet bij elke regenbui rechtop in je bed zitten.

Zink

Heb jij een aardig budget? En vind jij het belangrijk om te kiezen voor een luxe en duurzaam dak? Dan kan een zinken dak precies bij jouw dak passen. Dit soort dakbedekking is de laatste jaren flink in opkomst. Groot voordeel van zink is het flexibele materiaal. Dit betekent dat het materiaal ook op afwijkende maten daken prima dienst doet als dakbedekking.

Ook bij een zinken dak is dakisolatie erg belangrijk. Isolatie is prettig voor de stookkosten, maar voor een zinken dak heb je de isolatie ook nodig voor de geluiden. Geluiden zijn erg goed te horen op dit dak.

Dakbedekking op een plat dak

Wanneer het regent of sneeuwt, blijft de neerslag op een plat dak liggen. Dit betekent dat een plat dak veel te verduren krijgt, het vocht moet continu opdrogen. Hierdoor is de levensduur van een plat dak ook meteen een stuk korter dan de levensduur van een hellend dak. Een plat dak krijgt nu eenmaal meer te verduren van de weersomstandigheden in ons land.

Wanneer je prijzen vergelijkt voor de dakbedekking van een plat dak heb je de keuze uit deze materialen:

 • Bitumen
 • EPDM
 • PVC
 • Groendak 

Deze materialen zijn speciaal geschikt voor platte daken en zijn bestand tegen verschillende weersomstandigheden.

Bitumen op een plat dak

Bitumen is een waterdichte dakbedekking die je vaak terugziet op platte daken. Bitumen kun je eventueel ook laten plaatsen op licht hellende daken.

Het aanbrengen van bitumen moet secuur gebeuren om zeker te weten dat jouw platte dak waterdicht is. Niet alleen het materiaal, maar ook de bevestiging van deze dakbedekking is hiervan van belang. Bitumen kun je lijmen of branden. Met een gasbrander is de bitumen licht vloeibaar en hecht het materiaal zich vast aan het dak. Bij het branden van bitumen zijn er verschillende dingen waar je op moet letten. De brandveiligheid, maar ook de hoeveelheid warmte luistert nauw. Bij teveel of juist te weinig warmte kun je het materiaal beschadigen, zo kunnen er bijvoorbeeld belletjes ontstaan. Niet het resultaat dat je wilt voor het platte dak. Bitumen is daarom een echte klus voor de vakman.

 • Lees meer over bitumen als dakbedekking

Dak bedekken: EPDM

Hoewel bitumen van oudsher de meestgebruikte dakbedekking is voor platte daken, zie je ook steeds vaker EPDM. EPDM is qua materiaal vergelijkbaar met bitumen. Het grootste verschil is dat EPDM elastischer is en daardoor beter tegen temperatuurverschillen kan. Bij het plaatsen van EPDM op een plat dak neemt de vakman vooraf de maten op. Vervolgens bestelt hij de dakbedekking van EPDM op maat.

Het plaatsen van EPDM is een specialistische klus die het je het beste kunt uitbesteden aan een ervaren dakdekker. Hij weet precies wat er allemaal komt kijken bij het leggen van deze dakbedekking. Bij EPDM kan de vakman kiezen uit drie soorten manieren van bevestigen: lijmen, met een ballastlaag of mechanische bevestiging. Hou er rekening mee dat er verschillende prijzen komen kijken bij de verschillende soorten montage. Bij het plaatsen van EPDM met een ballastlaag (zoals bijvoorbeeld grind) komen er bijvoorbeeld nog extra kosten kijken voor het aanschaffen en plaatsen van het grind. Iets om te bespreken met je vakman dus.

 • Lees meer over EPDM als dakbedekking.

PVC als dakbedekking voor jouw dak

Net als EPDM, heeft ook PVC veel eigenschappen gemeen met bitumen. De kunststoffen dakbedekking PVC is waterdicht en is bestand tegen hoge temperaturen. Het grootste verschil is misschien wel dat je PVC ook in een witte variant op je dak kunt laten plaatsen. Hierdoor blijft je huis of schuur in de warme zomermaanden koel. Ook is PVC een milieuvriendelijkere optie dan bitumen.

Het plaatsen van PVC op bijvoorbeeld een schuurdak vergt enige kennis van het materiaal. Net als bitumen kun je PVC lijmen. Toch betekent dit niet dat je PVC eenvoudig zelf kunt plaatsen. Niet alleen moet de vakman de PVC op maat snijden, hij moet ook rekening houden met voldoende overlap. Alleen wanneer de banen voldoende overlappen (circa tien centimeter) en de naden goed dichtgemaakt zijn met vloeibare PVC kun je erop vertrouwen dat jouw dak waterdicht is.

 • Lees meer over PVC als dakbedekking

Groendak

De naam zegt het al een beetje: een groendak, ook wel sedumdak, is een natuurlijk dak. Je hebt bij een groendak dus letterlijk de natuur op je woning of schuur. Naast een mooie, natuurlijke uitstraling heeft een groendak ook nog een interessante functie. Door mossen en struiken op je dak te plaatsen, verleng je de levensduur van je dakbedekking. Regen, sneeuw en andere neerslag tast de onderlaag van het dak veel minder aan.

Dit betekent dus ook dat je een groendak niet meteen op het kale dak kunt aanbrengen. Je moet eerst EPDM of PVC op je (schuur)dak aan laten brengen. Vervolgens kan de vakman pas aan de slag met de natuurlijke uitstraling. Je begrijpt dat je dit terugziet in de prijs. En wil je je groene dak als extra buitenruimte gebruiken? Bespreek dan ook met de vakman of de dakconstructie sterk genoeg is.

 • Lees meer over groendak als dakbedekking

Advies van een vakman

Wanneer jij een nieuwe dakbedekking nodig hebt, ben je ook benieuwd naar de prijs voor de klus. Maar hoe zorg je dat je een passend prijsvoorstel ontvangt? Werkspot vroeg het aan een van onze professionals.

Maarten Moerkerken van Moerkerken dakbedekkingen zegt hierover: "Het is belangrijk dat je de vakman goede informatie geeft. Denk hierbij aan het materiaal dat nu op je dak ligt en het aantal vierkante meters. Maar alleen op basis van jouw informatie kan hij geen prijsvoorstel maken. Maak daarom altijd een afspraak met de vakman dat hij bij jou thuis komt kijken. Dan kan hij goed inschatten wat er moet gebeuren en weet hij hoeveel een nieuwe dakbedekking gaat kosten."