Wat kost gemiddeld het plaatsen van EPDM dakbedekking door een vakman?

Bijgewerkt op

Ben je geïnteresseerd in het plaatsen van duurzame en voordelige EPDM dakbedekking op jouw dak door een vakman? Hier vind je de gemiddelde kosten.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen dakdekkers

Onze dakdekkers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 880 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde prijzen EPDM dakbedekking

Het plaatsen van EPDM dakbedekking op jouw platte (schuur)dak is een specialistische klus. Om zeker te zijn dat de EPDM dakbedekking goed bevestigd is en je dak niet gaat lekken, schakel je een ervaren dakdekker in. De gemiddelde kosten hiervoor zijn als volgt:

SoortPrijs per m²Levensduur
EPDM€ 40,- tot € 80,-Circa 40 jaar

_Tip!  _Vraag bij het aanvragen van een offerte altijd om een prijs per vierkante meter in plaats van een uurtarief. Dat geeft jou een duidelijk beeld van de kosten.

Welk type dakbedekking kies ik voor mijn platte dak?

Als je een plat dak wilt voorzien van nieuwe dakbedekking, heb je een paar keuzes:

 • Bitumen
 • EPDM
 • PVC
 • Groendak

De prijzen voor het plaatsen van bitumen en PVC dakbedekking liggen gemiddeld iets lager. De levensduur van deze materialen is wel veel korter, ongeveer 25 jaar. Iets om mee te nemen in je overweging welk type dakbedekking je kiest. Ook als je een groendak wilt plaatsen, is EPDM dakbedekking een goede keus. EPDM dakbedekking is gemaakt van synthetisch rubber en is wortelbestendig. Dit maakt het een ideale ondergrond voor een groendak.

Waarom kiezen voor EPDM dakbedekking?

Is de dakbedekking op jouw platte dak aan vervanging toe? Of wil je van jouw schuurdak een groendak maken? Dan is EPDM dakbedekking een goede en duurzame keus. EPDM staat voor Ethyleen, Propyleen, Dieen, Monomeer en is gemaakt van 100% recyclebaar materiaal. Voor platte daken is EPDM dakbedekking erg in opkomst. Zeker gezien de lange levensduur van ongeveer 40 jaar, wordt EPDM dakbedekking steeds populairder. Overweeg jij EPDM dakbedekking voor jouw platte dak? Dan is het verstandig om voor het plaatsen hiervan een professionele dakdekker in te schakelen. Via Werkspot kom je in contact met ervaren dakdekkers.

Voordelen EPDM dakbedekking

EPDM is hightech synthetisch rubber. De elastische eigenschap van rubber maakt EPDM erg geschikt als dakbedekking. Wanneer je kiest voor EPDM dakbedekking snijdt de vakman de folie op maat op basis van de maten van jouw dak. Dat is anders dan bijvoorbeeld bij dakleer. Dat zit op rollen die de dakdekker ter plekke op het dak uitrolt en bijsnijdt. Juist omdat EPDM uit één stuk bestaat, zonder naadjes van de overgang van de ene naar de andere strook, is de kans op lekkage klein. Andere voordelen van EPDM dakbedekking zijn:

 • Lange levensduur
  EPDM dakbedekking gaat ongeveer 40 jaar mee. Het is daarmee duurzamer dan andere soorten dakbedekking voor een plat dak, zoals bitumen of PVC.
 • Onderhoudsvrij
  Naar een dak dat bedekt is met EPDM heb je praktisch geen omkijken. Het is bestand tegen scheuren en rotten. Je hoeft dit type dakbedekking dan ook niet op een speciale manier te onderhouden. Mocht er in de loop van de jaren een beschadiging zijn, dan is dat eenvoudig te verhelpen met een nieuw stuk folie.
 • Bestand tegen weersinvloeden en temperatuurschommelingen
  Het materiaal van EPDM dakbedekking kan goed tegen wisselende temperaturen en tegen zonlicht. EPDM kan zonder problemen temperaturen tussen de -50 graden Celsius en +130 graden Celsius aan. Daarmee is de kans op lekkages of andere beschadigingen bij praktisch alle weersomstandigheden zeer klein. 
 • Wortelbestendig
  EPDM dakbedekking is wortelbestendig. Dat is vooral van belang als je van plan bent een groendak op jouw platte dak te leggen. Door een wortelbestendige ondergrond te gebruiken, voorkom je schades aan je dakconstructie. 
 • Hele jaar beloopbaar
  Met een EPDM dakbedekking hoef je geen rekening te houden met jaargetijden als je het dak op moet. De elastische eigenschappen van EPDM dakbedekking zorgen ervoor dat het dak het hele jaar beloopbaar is. 

Hoe gaat de vakman te werk

Kies je voor EPDM dakbedekking, dan is het slim om de klus door een ervaren dakdekker te laten uitvoeren. Als EPDM dakbedekking niet goed gelegd is, kunnen er lekkages ontstaan. Laat je EPDM dakbedekking leggen door een vakman, dan gaat hij als volgt te werk.

Afmetingen dak bepalen

De vakman legt EPDM dakbedekking vaak in één stuk. Om te bepalen hoe groot dat stuk moet zijn, is het belangrijk dat je de juiste maten doorgeeft aan de vakman. Ben je niet zeker, dan kun je natuurlijk ook de dakdekker vragen om de maten op te nemen. Houd er rekening mee dat dit extra kosten met zich mee kan brengen.

Oude dakbedekking verwijderen

Voordat de dakdekker begint met de EPDM dakbedekking leggen, bepaalt hij of het nodig is de oude dakbedekking te verwijderen. Het goede nieuws is: meestal is dat niet het geval. Vaak kan EPDM dakbedekking over de oude dakbedekking heen gelegd worden. Wanneer dit niet kan, bijvoorbeeld omdat de dakconstructie aangetast is of de beschadigingen in de oude dakbedekking te groot zijn, verwijdert de vakman eerst de oude dakbedekking. Houd er rekening mee dat dit invloed heeft op de uiteindelijke prijs.

EPDM dakbedekking leggen: lijmen

Zijn alle voorbereidingen getroffen? Dan gaat dakdekker aan de slag met het plaatsen van de EPDM dakbedekking. Voor de bevestiging heeft hij drie mogelijkheden. De meest voorkomende manier van het bevestigen van EPDM dakbedekking is lijmen. Dit is de snelste en makkelijkste manier en hiermee zit je EPDM dakbedekking goed stevig vast op je dak. De vakman houdt bij de lijmkeuze rekening met de ondergrond, om loslaten te voorkomen.

EPDM dakbedekking leggen: mechanische verankering 

Is lijmen niet mogelijk, omdat de ondergrond niet geschikt is voor lijm, dan kan de vakman kiezen voor mechanische verankering. Ook bij grote daken gebruikt de dakdekker steeds vaker deze optie. Bij mechanische verankering maakt de vakman de EPDM folie onder de mechanische strips vast. Die strips dekt hij vervolgens weer af met EPDM stroken. De stroken zet hij vast met lijm. Daarmee is het dak zeker weten waterdicht. De vakman heeft bij deze manier van bevestigen meer materiaal nodig. Het is daarom een duurdere optie dan lijmen.

EPDM dakbedekking leggen: bevestigen door ballast

Als derde optie kun je de EPDM dakbedekking laten bevestigen door ballast. Dit betekent dat de vakman grind, kiezels of tegels gebruikt om EPDM op je dak te bevestigen. Je kunt je voorstellen dat deze manier een stuk zwaarder is dan het lijmen of mechanisch verankeren van EPDM. De vakman moet in dit geval dus eerst controleren of jouw dakconstructie het extra gewicht van de ballast kan dragen. Houd er verder rekening mee dat je extra kosten betaalt voor het materiaal waarmee je het dak laat verzwaren.

Kies je voor dit type bevestiging? Overleg dan vooraf goed met de dakdekker of de constructie het aankan en wie voor het ballastmateriaal zorgt. Zo voorkom je verrassingen als de vakman aan jouw klus begint.

Wat bepaalt de prijs van EPDM dakbedekking?

De dakdekker rekent vaak een prijs per vierkante meter. De prijs van het laten leggen van EPDM dakbedekking is daarom vooral afhankelijk van de afmetingen van jouw dak. Hoe groter het dak, hoe hoger de prijs. Daarnaast zijn er nog twee zaken die van invloed zijn op de prijs die je uiteindelijk betaalt.

1. Welke soort EPDM dakbedekking gebruik je?
EPDM dakbedekking is een verzamelnaam voor kunststof dakbedekking waar de elementen ethyleen, propyleen, dieen en monomeer in zitten. Er is dus niet maar één soort EPDM dakbedekking. Zo heb je de keuze uit verschillende diktes. Folie die minder dik is, is vaak goedkoper. Dit heeft vaak wel effect op de kwaliteit en levensduur van de EPDM dakbedekking. Laat je daarom goed voorlichten over welk soort EPDM dakbedekking voor jouw dak, wensen en binnen jouw budget de beste keus is. Bij de dakdekker ben je hiervoor aan het juiste adres.

2. Is jouw EPDM dakbedekking de basis voor een groendak?
Als jouw EPDM dakbedekking op het dak ligt, is dat dan het eindpunt? Of wordt de EPDM dakbedekking de basis voor jouw groendak? Een groendak of sedumdak heeft veel voordelen. Het zorgt bijvoorbeeld voor een goede isolatie, zowel qua temperatuur als geluid. Het geluid van regen of hagel hoor je op de beplanting op jouw dak veel minder goed. Kies je voor een groendak, dan rekent de dakdekker hier nog eens € 55,- tot € 75,- per vierkante meter voor. Vanwege het duurzame karakter van een groendak, kan het zijn dat jouw gemeente een subsidie verstrekt voor de aanleg van een groendak. Kijk hiervoor op de Energiesubsidiewijzer.

 • Lees meer over het aanleggen van een groendak

Advies van de vakman 

EPDM dakbedekking kent veel voordelen, maar hoe bepaal je of het ook voor jouw dak geschikt is? En waar kun je dan het beste op letten? Werkspot vroeg het aan een professional die veel ervaring heeft met het plaatsen van EPDM dakbedekking.

Maarten Moerkerken, van Moerkerken Dakbedekkingen : "EPDM dakbedekking is goed geschikt voor bijvoorbeeld een schuurdak of een dak van een ander vrijstaand gebouw met een plat dak. Wil je een tussenwoning met EPDM dakbedekking bedekken, kijk dan of de buren ook mee willen doen. Niet alleen scheelt dat in de prijs per vierkante meter, omdat je samen kunt inkopen. Je weet ook zeker dat de aansluiting met het dak van de buren goed is. Dat voorkomt lekkages en andere problemen in de toekomst."