Wat betaal je gemiddeld voor het plaatsen van een zinken dakbedekking?

Bijgewerkt op

Ga jij voor een luxe uitstraling van je dak? Dan kan een zinken dak uitkomst bieden. Werkspot heeft de gemiddelde prijzen voor je op een rijtje gezet.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen dakdekkers

Onze dakdekkers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 940 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Wat kost het plaatsen van een zinken dak? 

Onderstaand schema geeft je een idee hoeveel een zinken dak kost. Deze prijs is inclusief montage, arbeidsloon en btw. 

Soort dakGemiddelde prijs per m²Levensduur
Zinken dak€ 75,- tot € 150,-Circa 100 jaar

Wanneer je kiest voor een zinken dak, kun je het beste een vakman inschakelen. Een ervaren dakdekker weet precies hoe hij zink moet behandelen. En waar hij op moet letten bij de montage. Kortom, door te kiezen voor een vakman krijg je het beste resultaat. Het is lastig om precies aan te geven hoeveel een zinken dak kost. De prijs is namelijk afhankelijk van een paar zaken:

  • Hoeveel vierkante meter is je dak?
  • Op welke hoogte komt het zinken dak? 
  • Heb je een plat of hellend dak? 
  • Gebruikt de vakman platen of ruiten? 
  • Is er al geluidsisolatie aanwezig? 

Plaats een opdracht en kom in contact met geïteresseerde professionals. Bespreek bovenstaande onderwerpen met de dakdekker om een prijsvoorstel op maat te ontvangen.

Waarom een zinken dak?

Wanneer jouw dak toe is aan vervanging, heb je verschillende opties. Ben je op zoek naar een duurzaam materiaal en heb je een aardig budget te besteden? Overweeg dan een zinken dak. De prijs per vierkante meter ligt iets hoger dan traditionele dakbedekking, zoals dakpannen, maar je dak gaat wel twee tot drie keer zo lang mee. Zink lijkt de laatste jaren helemaal terug van weggeweest. Een zinken dak zorgt voor een luxe en moderne uitstraling. 

Montage zinken dak

Heb jij besloten om te investeren in een zinken dak? Vraag dan verschillende vakmannen om een prijsvoorstel uit te brengen. Zo krijg je goed zicht op wat de klus jou gaat kosten. De dakdekker komt bij jou thuis om de situatie goed te bekijken. Zo wil hij weten welke dakbedekking jij nu op je dak hebt liggen en is hij geïnteresseerd in de hellingshoek van jouw dak. Een vakman kan een zinken dak al plaatsen op een dak met een hellingshoek van drie graden. Dus in veel gevallen zorgt dit niet voor problemen. 

Checklist prijsvoorstel zinken dak

Voor jij een zinken dak laat plaatsen, wil jij natuurlijk weten waar je aan toe bent. Naast dat je verschillende vakmannen kunt uitnodigen voor een prijsvoorstel, heb je zelf ook veel in de hand. Wanneer jij de dakdekker goede informatie geeft, help je hem met het vooraf goed inschatten van de klus. 

  • Afmetingen dak

Allereerst zijn natuurlijk de afmetingen van het dak belangrijk. Het aantal vierkante meters is bepalend voor de totale kosten van de zinken dakbedekking. 

  • Huidige dakbedekking

Voor een dakdekker is het van groot belang om te weten welke dakbedekking je nu op het dak hebt liggen. Zo kan hij een inschatting maken hoeveel tijd hij kwijt is aan het verwijderen van de dakbedekking. Ligt er bijvoorbeeld nu grind op je platte dak? Dan is de dakdekker extra tijd kwijt aan het scheppen van het grind. Dit merk je in de kosten. 

  • Foto's van het dak

Om een goede inschatting te kunnen maken, komt de dakdekker graag bij jou op locatie langs. Je kunt hem hierop voorbereiden door goede foto's te sturen. De dakdekker kan namelijk veel informatie halen uit jouw foto's, informatie die van pas komt als hij bij jou op locatie is. Zo kan hij zien of jouw woning in een rijtje staat of dat je een vrijstaande woning hebt. Ook kan hij een inschatting maken van de hoogte van jouw dak. Allemaal informatie die meetelt bij het bepalen van de prijs voor jouw zinken dak.

Lever voldoende foto's aan, waar in ieder geval één foto een duidelijk vooraanzicht van de voor- en achtergevel geeft. En heb jij een torentje, een dakkapel of andere afwijkende vormen op het dak? Zorg dat dit zichtbaar is op de foto. Dit heeft namelijk effect op de manier waarop de dakdekker jouw zinken dak kan leggen. 

Panelen of leien zinken dak? 

Een dakdekker kan een zinken dak op twee manier plaatsen: met panelen of leien. Heb jij een relatief eenvoudig dak zonder al te veel rondingen en obstakels? Dan kiest de dakdekker in veel gevallen voor panelen die in de fabriek zijn gemaakt. Deze geprefabriceerde panelen plaatst de dakdekker relatief snel op het dak. Dit merk je dus direct aan de kosten die je betaalt voor de uren die de dakdekker met jouw zinken dak bezig is. 

Heb jij een dak met veel ronde vormen of heb jij bijvoorbeeld een torentje of dakkapel? In dat geval kan de dakdekker geen gebruik maken van panelen. Hij maakt dan gebruik van zogeheten zinken leien. De vakman heeft het vaak over zinken losanges. De zinken leien zijn erg geschikt om een zinken dak mooi af te werken. Dit komt vooral door het kleine formaat van de zinken leien. 

Weerbestendig dak

Een dak moet er natuurlijk mooi uitzien, maar is in eerste instantie bedoeld om jouw woning te beschermen tegen de verschillende weersinvloeden. Wanneer je voor een zinken dak kiest, is het goed om te weten dat een zinken dak natuurlijk materiaal is. Hierdoor kan het dak krimpen of juist uitzetten. Om te voorkomen dat dit tot lekkages leidt, maakt de dakdekker gebruik van uitzetnaden bij de montage van het zinken dak. Deze naden vangen de krimp en het uitzetten op. Zo heb jij extra lang plezier van het zinken dak. 

Hoewel je het niet misschien verwacht, bestaat jouw zinken dak niet alleen uit zink. Er zitten ook kleine hoeveelheid koper en titaan in. Deze samenstelling zorgt ervoor dat er na enige tijd een extra laag op het zinken dak komt. Deze laag ontstaat door de verschillende weersinvloeden. De laag is overigens erg goed voor jouw zinken dak. Door deze laag is het dak nog beter beschermd tegen luchtvervuiling en regen, hagel en sneeuw. Zo helpt de laag voorkomen dat de zinken dakbedekking gaat roesten. En hier hoef je dus helemaal niets voor te doen.

Deze zogeheten patina laag kun je overigens ook 'kopen'. In dat geval plaatst de dakdekker geprepatineerd zink op je dak. Het zinken dak is dan tijdens de productie al van een beschermlaag voorzien. Wanneer je hiervoor wilt kiezen, is het goed om te weten dat deze optie veel duurder is dan gewoon zink. Voor een zinken dak is dit vaak ook niet nodig. In de praktijk is geprepatineerd zink vooral een goede toepassing van gevels. Jouw dakdekker kan je hier vanzelfsprekend meer over vertellen. 

Isolatie zinken dak

Net als bij veel andere daken, is ook bij een zinken dak erg belangrijk dat je stilstaat bij de isolatie. Je wilt natuurlijk niet onnodig veel warmte verliezen. Maar ook voor het geluid is het belangrijk om stil te staan bij de dakisolatie. Zeker bij een zinken dak. Het materiaal zorgt er namelijk voor dat je geluiden extra goed hoort. Om te voorkomen dat je veel herrie hoort tijdens regenbuien, is een goede geluidsisolatie dus aan te raden. Jouw vakman neemt deze isolatie mee in zijn prijsvoorstel. 

Lees meer over het isoleren een hellend dak.

Aanleggen filtersysteem

Naast de extra kosten voor het materiaal moet je bij een zinken dak ook rekening houden met de kosten voor een filtersysteem. Bij een zinken dak komen vrijkomende metaaldeeltjes vrij. Deze deeltjes kunnen door het regenwater in het oppervlaktewater terecht komen. Het is nog niet bewezen dat dit schadelijk is, maar voor de zekerheid is het slim om een filtersysteem aan te brengen. Dit systeem zorgt ervoor dat het metaal niet in het oppervlaktewater terecht komt. 

Onderhoud zinken dakbedekking

Over het algemeen is een zinken dak duurder dan traditionele vormen van dakbedekking. Wel is het materiaal onderhoudsvriendelijk. Zo is de kans klein dat er na een flinke storm veel schade is aan het dak. En hoewel het dak onderhoudsvriendelijk is, doe je er wel goed aan om jaarlijks het dak te (laten) inspecteren. Planten en ander vuil kunnen het zink aantasten. Daarom is het goed om jaarlijks deze materialen te verwijderen. Wees ook alert op spijkers en schroeven. Dit soort werkmateriaal kan het zink snel aantasten. En wanneer je echt wilt dat het zinken dak ruim honderd jaar meegaat, is onderhoud dus ook bij een zinken dak nodig. Zo voorkom je lekkages. 

Onderhoud zinken dakgoot 

Naast een zinken dak kun je ook voor andere onderdelen van het huis gebruik maken van zink als materiaal. Zo heb je de mogelijkheid om een zinken dakgoot toe te passen of een zinken regenpijp te plaatsen. Ook deze materialen moet je regelmatig onderhouden om te profiteren van de lange levensduur. Zo moet je een zinken dakgoot jaarlijks schoonmaken. Hierbij verwijder je het vuil en zorg je dat het water weer goed van het dak weg kan. Voor een zinken dakgoot geldt dat je deze goten het beste voor de winter schoon kunt maken. Zo voorkom je dat bladeren gaan rotten en daardoor het zink aantasten. Heb je de zinken dakgoot niet goed onderhouden? Dan is de kans groot dat de dakgoot kapot gaat. Dan moet je een vakman inhuren om de zinken dakgoot te repareren. Hieronder vind je de gemiddelde prijzen. 

SoortGemiddelde prijs
Zinken dakgoot in beugels€ 75,- tot € 150,- per meter
Zinken dakgoot in houten bak€ 100,- tot € 200,- per meter