Wat kost gemiddeld het plaatsen van bitumen dakdekking?

Bijgewerkt op

Wil je jouw platte dak voorzien van een bitumen dakdekking? Ontdek hier welke kosten een vakman daar gemiddeld voor in rekening brengt.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen dakdekkers

Onze dakdekkers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 909 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde prijs bitumen dakdekking

Een bitumen dakbedekking laat je voor het beste resultaat plaatsen door een vakman. Voor dakdekkers is dit hun dagelijks werk. Het eindresultaat is daarmee vaak mooier en kwalitatief beter dan wanneer je het zelf doet. Ook verklein je zo de kans op lekkages. Kies je voor een bitumen dakbedekking voor jouw platte dak, dan zijn de gemiddelde kosten als volgt:

SoortPrijs per m²Levensduur
Bitumen dakdekking€ 25,- tot € 50,-Circa 25 jaar

Een voordeel van een bitumen dakbedekking, is dat je de oude bitumen laag niet hoeft te verwijderen, wanneer jouw dak aan een nieuwe laag toe is. Je kunt bitumen dakbedekking over de oude heen plaatsen. Dat scheelt behoorlijk in de kosten per vierkante meter. Is de dakconstructie beschadigd, dan kiest de vakman er waarschijnlijk voor om wel de oude dakbedekking te verwijderen. Op die manier kan hij direct herstelwerkzaamheden uitvoeren aan de dakconstructie.

Tip!  Vraag de vakman altijd om een prijs per vierkante meter om een eerlijke vergelijking van de offertes te kunnen maken. Let daarbij niet alleen op de prijs, maar kijk ook naar bijvoorbeeld garanties. Zo weet je zeker dat je tijdens en na de werkzaamheden niet voor verrassingen komt te staan. Plaats een opdracht om in contact te komen met geïnteresseerde dakdekkers

Andere mogelijkheden voor jouw platte dak

Naast bitumen dakdekking, kun je voor jouw dak ook voor een kunststof dakbedekking of een groendak kiezen. Een kunststof dakbedekking heeft als voordeel dat het elastischer is dan bitumen, waardoor het minder snel scheurt en minder gevoelig is voor wisselende temperaturen. De levensduur is daarmee ook vaak wat langer dan van een bitumen dakdekking. Daar staat tegenover dat de kosten voor het plaatsen van een kunststof dakdekking, zoals EPDM of PVC, vaak wel hoger zijn.

Overweeg je een groendak op jouw platte dak? Dan heb je daar ook eerst een goede, wortelbestendige ondergrond voor nodig. Aangezien bitumen niet wortelbestendig is, doe je er beter aan om dan voor een kunststof dakbedekking te kiezen. Een groendak wordt steeds populairder, vanwege de natuurlijke uitstraling en goede isolerende werking.

 • Alles over het aanleggen van een groendak 

De gemiddelde prijzen en levensduur van de verschillende dakbedekkingen op een rij:

SoortPrijs per m²Levensduur
Bitumen€ 25,- tot € 50,-Circa 25 jaar
EPDM€ 40,- tot € 80,-Circa 40 jaar
PVC€ 35,- tot € 70,-Circa 25 jaar
Groendak€ 55,- tot € 120,-Circa 60 jaar

Soorten bitumen dakbedekking

Bitumineuze dakbedekking is van oudsher dé dakbedekking voor platte daken. Het kent veel positieve eigenschappen, die maken dat veel mensen voor een bitumen dak kiezen:

 • bitumen is waterdicht.
 • bitumen dakbedekking is heel sterk.
 • het is bestand tegen chemische stoffen.
 • toepasbaar op veel verschillende soorten ondergrond.

Tegenover deze voordelen staan ook een aantal nadelen. Zo is bitumen dakbedekking niet goed bestand tegen UV en zuurstof. Ook is het materiaal niet elastisch, waardoor het hard wordt bij kou en zacht bij warmte. Beide nadelen maken dat de levensduur van bitumen dakbedekking met gemiddeld 25 jaar relatief kort is. Vergelijk het bijvoorbeeld met EPDM, dat ongeveer 40 jaar op je dak meegaat. De kosten voor het laten plaatsen van EPDM liggen daarentegen wel weer wat hoger dan een bitumen dakbedekking.

En ook de ontwikkeling van bitumen dakbedekking staat niet stil. Om de genoemde nadelen (enigszins) weg te nemen, zijn er twee varianten ontwikkeld: bitumen dakbedekking met APP en bitumen dakbedekking met SBS.

Bitumen dakbedekking met APP

Bitumen dakbedekking die met APP (Atactisch PolyPropyleen) bewerkt is, is soepeler en flexibeler dan de originele bitumen dakbedekking. In dit type bitumen is namelijk een elastische kunststof verwerkt. Dit heeft als bijkomend voordeel dat het materiaal UV-bestendig is en weinig onderhoud nodig heeft.

Bitumen dakbedekking met SBS

Bitumen dakbedekking die met SBS (Styreen Butadieen Styreen) bewerkt is, is voorzien van een kunstmatig gefabriceerd rubber. Ook dit maakt de bitumen dakbedekking flexibeler en soepeler. Een ander voordeel is dat het beter op je dak plakt, zodat de kans op lekkages nog kleiner is. Een nadeel is wel dat het niet heel goed tegen UV-straling kan. Op den duur wordt je bitumen dakbedekking poreus, met schade of lekkage tot gevolg. Je kunt dit voorkomen door een ballastlaag met kiezels of grind aan te brengen. Uiteraard moet je dakconstructie dit extra gewicht dan wel kunnen houden.

Prijsverschillen APP en SBS bitumen dakbedekking
De prijzen voor de verschillende typen bitumen dakdekking ontlopen elkaar niet heel erg. Houd ongeveer rekening met de volgende prijzen:

SoortPrijs per m²Levensduur
Bitumen dakbedekking met APP€ 38,- tot € 43,-Circa 30 jaar
Bitumen dakbedekking met SBS€ 40,- tot € 45,-Circa 30 jaar

Hoe plaatst de vakman bitumen dakdekking?

Wanneer je een vakman inschakelt om jouw dak van een bitumen dakdekking te voorzien, gaat hij als volgt te werk:

Stap 1: Bitumen dakdekking op maat maken
Bitumen wordt geleverd op een rol. Als het dak schoon is, start de dakdekker daarom met het uitrollen van de bitumineuze dakbedekking, totdat jouw volledige dak bedekt is. Hij snijdt de bitumen dakdekking op maat. Daarbij zorgt hij uiteraard voor voldoende overlap van het materiaal om lekkages tegen te gaan. Het overtollige bitumen snijdt hij weg.

Stap 2: Bitumen dakdekking bevestigen op het dak
Heeft de vakman alles op maat gemaakt? Dan is het tijd om de bitumen dakdekking te bevestigen. Daarvoor heeft hij twee mogelijkheden. Hij kan het lijmen of branden. Van oudsher is branden de meestgebruikte methode, maar lijmen is inmiddels een volwaardig alternatief.

Bij branden verhit de dakdekker tijdens het uitrollen van het dakleer de onderkant. Zo smelt de bitumen dakdekking als het ware samen met de onderlaag. De bitumen dakdekking ligt op deze manier stevig en waterdicht op je dak.

Lijmen is iets eenvoudiger en veiliger, omdat er geen brandgevaar is. Ook zorgt lijmen voor een nog betere waterdichtheid. Daar staat tegenover dat de kosten voor deze manier van bevestigen iets hoger zijn, vanwege het extra materiaal (lijm) dat nodig is.

Bitumen dakdekking is er tegenwoordig ook in een zelfklevende variant. De hechting op het dak is echter minder goed dan wanneer de dakdekker kiest voor branden of lijmen. Daardoor kunnen eerder lekkages ontstaan. Het heeft dus niet de voorkeur om deze manier van bevestigen te gebruiken.

Stap 3: de afwerking van de bitumen dakdekking
Is de bitumen dakdekking bevestigd? Dan gaat de dakdekker tot slot nog met een aandrukroller over het dak, om er zeker van te zijn dat alle naden goed aansluiten. Nu is je dak helemaal klaar!

Zo geniet je optimaal van jouw bitumen dakdekking

Om ervoor te zorgen dat jouw bitumen dakdekking inderdaad zo lang meegaat als staat voorgeschreven, kun je zelf een aantal dingen doen.

 1. Jaarlijks onderhoud verlengt de levensduur
  Naar een bitumen dakdekking heb je praktisch geen omkijken. Toch is het verstandig om jaarlijks even de bladeren te verwijderen van je bitumen dak. Onder de laag bladeren kunnen mossen en algen gaan groeien en dat heeft effect op de levensduur van je bitumen dak. Zie je bij het weghalen van de bladeren ook mosgroei of algen? Dan doe je er goed aan om dat te verwijderen en schoon te maken. Heel veel andere maatregelen hoef je niet te nemen. Merk je in de loop der jaren dat je bitumen dakbedekking er versleten uit gaat zien of krijg je de mossen en algen niet meer zo eenvoudig weg? Dan is het verstandig om je dak te laten inspecteren door een professional. De dakdekker kan je vertellen of het nodig is je bitumen dakdekking te vervangen.
 2. Kiezels als_ extra bescherming_
  Wil je jouw bitumen dakdekking wel beschermen, maar zie je een groendak niet zitten? Dan kun je er ook voor kiezen om een ballastlaag toe te voegen bovenop jouw bitumen dak. Door grind, kiezels of tegels op je dak te leggen, bescherm je de bitumen laag tegen UV-straling en weersinvloeden. Het bitumen dak blijft daarmee langer in goede staat. Overleg wel eerst met de vakman of jouw dakconstructie de extra ballast aan kan. Het is tenslotte een behoorlijk gewicht dat het dak hiermee moet dragen. Ook moet je hierbij rekening houden met extra kosten. Je betaalt immers ook voor de ballast die de vakman op jouw dak plaatst. 
 3. Dak isoleren voor extra comfort
  Is het platte dak dat je laat bekleden met bitumen dakdekking onderdeel van jouw woonhuis? Dan is het de moeite waard om direct ook naar isolatiemogelijkheden te kijken. Voor de isolatiemethode met het meeste rendement, de warm dak methode, moet de dakbedekking namelijk sowieso opnieuw aangebracht worden. Bij deze vorm van isolatie wordt ook de dakconstructie namelijk geïsoleerd. Ga je bitumen dakdekking (opnieuw) plaatsen, dan kun je dat direct meenemen. Een goed geïsoleerd dak levert je namelijk als snel een energiebesparing op van € 400,- tot € 650,- op jaarbasis. Er gaat namelijk maar liefst 30 procent van de warmte verloren via het dak. Een vakman kan jou informeren over de mogelijkheden en bijbehorende prijzen. 

Advies van de vakman

Overweeg jij een nieuwe laag bitumen dakdekking op jouw dak te laten plaatsen? Dan ben je vast benieuwd hoeveel dagen een vakman bezig is met deze klus.

Maarten Moerkerken van Moerkerken Dakbedekkingen zegt hierover: "Het is een beetje afhankelijk of wij het dakleer over de huidige laag heen kunnen branden. Wanneer dit niet het geval is, zijn we ongeveer twee dagen bezig. Anders zijn we sneller klaar."