Wat betaal je gemiddeld voor PVC dakbedekking?

Bijgewerkt op

Zie je de pvc dakbedekking al liggen op je platte dak? Lees dan eerst meer over de gemiddelde kosten die een professionele dakdekker hiervoor rekent.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen dakdekkers

Onze dakdekkers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 925 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde prijs PVC dak

Als je een plat dak hebt, dan zijn er een aantal type dakbedekkingen die je kunt laten plaatsen. Allereerst heb je bitumen dakdekking. Van oudsher is dit de meestgebruikte dakbedekking. Daarnaast kun je voor een kunststof dakbedekking gaan in de vorm van EPDM of PVC dakbedekking. Wil je een meer natuurlijke look, dan is een groendak wellicht wat voor je. PVC en EPDM zijn dan overigens een prima ondergrond, omdat beide materialen wortelbestendig zijn. De verschillen zitten hem voornamelijk in prijs en levensduur:
 

SoortPrijs per m²Levensduur
PVC dakbedekking€ 35,- tot € 70,-Circa 25 jaar
Bitumen€ 25,- tot € 50,-Circa 25 jaar
EPDM€ 40,- tot € 80,-Circa 40 jaar
Groendak€ 55,- tot € 120,-Circa 60 jaar

De prijzen die hier genoemd worden zijn inclusief arbeidskosten, materiaalkosten en btw. Het is verstandig om bij het opvragen van offertes naar een totaalprijs per vierkante meter te vragen. Dat geeft jou de mogelijkheid om offertes eerlijk met elkaar te kunnen vergelijken. Daarnaast is het slim om naast prijzen ook te kijken naar andere aspecten, zoals garanties die de dakdekker geeft op de aangebrachte dakbedekking.Plaats een opdracht om in contact te komen met dakdekkers

Tip! Wil je PVC op jouw woning aanbrengen en hebben je buren hetzelfde soort dak? Ga dan eens na of zij hun dakbedekking ook willen vervangen. En of PVC ook voor hen een goede optie is. Als de dakdekker voor meerdere woningen tegelijk kan komen, kun je wellicht een leuke korting met hem afspreken. En het scheelt je in elk geval in de voorrijkosten.   

Eigenschappen PVC dakbedekking 

PVC staat voor PolyVinylChloride en is een kunststof dakbedekking. Het is een milieuvriendelijke en recyclebare dakbedekking. Ook is het wortelbestendig, wat het zeer geschikt maakt als ondergrond voor een groendak. Je hebt er bijna geen onderhoud aan. Om optimaal te kunnen genieten van jouw dak, is het wel verstandig om minimaal een keer per jaar je dak bladvrij te maken en te reinigen met water.

Door bladeren te verwijderen, voorkom je dat er eventuele mos of algen op je dak gaan groeien. PVC dakbedekking is daar weliswaar veel minder gevoelig voor dan bijvoorbeeld bitumen, maar het kan zeker geen kwaad om jouw dak hier af en toe op te checken. Een ander groot voordeel ten opzichte van bitumen, is dat een PVC dak UV-bestendig is. Het weerkaatst het zonlicht. 

Keuzes binnen PVC dakbedekking

Ga je voor deze kunststof dakbedekking, dan heb je verschillende keuzes die je kunt maken:

  • uitvoering van de PVC dakbedekking
  • kleur van de PVC dakbedekking

Keuze 1: uitvoering PVC dakbedekking 

PVC dakbedekking komt meestal op een rol, net als bitumen. PVC dakbedekking op een rol wordt ook wel PVC folie genoemd. De dakbedekking is minimaal 1,2 millimeter dik. De breedte van de rollen kunnen variëren van 70 centimeter tot 3 meter. PVC folie bestaat in gewapende en ongewapende uitvoeringen. Om scheuren op jouw PVC dak te voorkomen, is de gewapende uitvoering aan te raden. 

Naast PVC folie, komt PVC dakbedekking ook in de vorm van platen. Dit zijn meestal harde en lichtdoorlatende dakplaten. PVC dakplaten worden nauwelijks gebruikt op woonhuizen, maar meestal voor industriële toepassingen. Ook kiezen mensen er soms voor PVC dakplaten te gebruiken voor een carport, serre of veranda.

Keuze 2: kleur van de PVC dakbedekking

Een leuk en handig voordeel van PVC dakbedekking, is dat PVC dakbedekking in allerlei kleuren leverbaar is. Zo is er altijd wel een kleur die bij jouw woning past. Een populaire kleur voor PVC daken is wit. Een wit PVC dak brengt namelijk nog een extra voordeel met zich mee. Ruimtes met platte daken hebben nogal eens de neiging om snel warm te worden in de zomer. Door witte PVC dakbedekking te kopen en te plaatsen, wordt het zonlicht nog beter weerkaatst. Wit reflecteert een groot deel van het zonlicht, waardoor het minder warm in huis wordt. De kosten voor een witte PVC dakbedekking liggen wel iets hoger. Je betaalt hier ongeveer € 15,- meer voor per vierkante meter. 

Hoe plaatst een vakman jouw PVC dakbedekking?

Heb je de kleur gekozen die past bij jouw woning? En heb je een dakdekker gevonden die de PVC dakbedekking voor jou gaat plaatsen? Dan gaat hij als volgt te werk om de klus te klaren.

Stap 1: Checken van de huidige dakbedekking en voorbereidend werk
Is jouw platte dak al voorzien van een dakbedekking, bijvoorbeeld bitumen of een oude PVC laag? Dan is de kans groot dat de dakdekker de nieuwe PVC dakbedekking daar gewoon overheen kan plaatsen. Dat scheelt een hoop tijd en werk. Uitzondering is, wanneer er al veel verschillende lagen dakbedekking op jouw dak liggen. Dan kan de dakdekker adviseren om eerst de oude lagen te verwijderen voordat hij de nieuwe PVC dakbedekking plaatst. Heeft hij het dak geïnspecteerd en schoongemaakt? Dan kan het leggen van jouw nieuwe PVC dak beginnen.

Stap 2: Op maat maken PVC dakbedekking
PVC dakbedekking komt meestal als folie op een rol. De dakdekker rolt het PVC uit en snijdt het op maat. Hij houdt daarbij rekening met een overlap tussen de rollen van minimaal tien centimeter. Zo zorgt hij dat er geen ruimte tussen de naden komt die lekkages kunnen veroorzaken. Heb je op je dak oneffenheden, zoals een dakraam of een ventilatierooster? Dan snijdt de dakdekker daar ter plekke omheen. Uiteraard kun je ervan op aan dat hij de naden hier goed waterdicht maakt, zodat jij verzekerd bent van een goed werkend dak.

Stap 3: Bevestigen PVC dakbedekking op het dak
Heeft de dakdekker de PVC dakbedekking helemaal passend gemaakt voor jouw dak? Dan is het tijd om ervoor te zorgen dat het geen kant meer op kan. Dat doet de dakdekker met een mechanische föhn en lijm. De hete lucht uit de mechanische föhn zorgt ervoor dat de kunststof dakbedekking goed aan elkaar hecht. Dat voorkomt ruimtes tussen de rollen en verkleint de kans op lekkages. De PVC dakbedekking maakt de vakman met lijm vast op het dak. Een voordeel ten opzichte van het bevestigen van bitumen op het dak is dat er bij PVC dakbedekking geen brandgevaar is. Waar de dakdekker bitumen vaak met een gasbrander vastzet, gebruikt hij hier hete lucht.

Stap 4: Genieten van jouw PVC dak
Ligt de PVC dakbedekking op het dak? Dan zit het werk van de vakman er op. Gebruik je PVC dakbedekking als basis voor een groendak, dan kun je daar nu mee beginnen. 

  • Lees meer over het aanleggen van een groendak

Uiteraard kun je jouw PVC dakbedekking ook afwerken met grind of kiezels. Voor een optimale werking van jouw PVC dak of het verlengen van de levensduur, is dat echter niet nodig. Maar als je het mooi vindt, kan het wel. Check dan wel eerst even bij de vakman of de dakconstructie dit extra gewicht kan houden. Ook moet je met deze extra investering rekening houden in je budget. Je betaalt in dat geval namelijk ook voor het materiaal dat de vakman als ballast op je dak plaatst. 

Een PVC dakbedekking heeft tot slot weinig onderhoud nodig. (Half)jaarlijks even de bladeren verwijderen en het dak reinigen met water is voldoende. Op die manier kan jouw PVC dakbedekking nog jaren mee. 

Voor- en nadelen PVC dakbedekking

PVC dakbedekking kent vele voordelen, maar het zal je niet verbazen dat er ook aan aantal nadelen aan deze kunststof dakbedekking zitten. Vooral als je het vergelijkt met een andere populaire kunststof dakbedekking: EPDM. Hieronder zetten we de voornaamste voor- en nadelen voor je op een rijtje. Zo kun je zelf bepalen of de nadelen voor jou opwegen tegen de voordelen. En of PVC dakbedekking daarmee voor jouw dak een geschikte optie is. 

_Voordelen PVC dakbedekking _
Sterk materiaal dat lang meegaat
PVC dakbedekking is waterdicht
PVC dakbedekking is in verschillende kleuren verkrijgbaar
PVC dakbedekking is geheel recycleerbaar en dus milieuvriendelijk
Het is wortelbestendig, dus goed geschikt als ondergrond groendak
PVC dakbedekking weerkaatst het zonlicht (UV-bestendig)
Een PVC dak is onderhoudsvriendelijk
_Nadelen PVC dakbedekking _
PVC dakbedekking gaat minder lang mee dan EPDM
Weekmakers verdwijnen uit het materiaal, waardoor de flexibiliteit iets afneemt
Specialistische klus die je het best kunt uitbesteden aan een vakman

Advies van de vakman

Wil jij PVC op je dak laten plaatsen? Dan ben je vast benieuwd naar de tijd die de vakman hiervoor nodig heeft. Dakdekker Maarten Moerkerken van Moerkerken Dakbedekkingen zegt hierover: "We zijn gemiddeld twee dagen bezig met het plaatsen van PVC dakbedekking. We kunnen dit materiaal lijmen of we maken gebruik van een mechanische hetelucht stroom."