Wat kost een buitenmuur stucen?

Bijgewerkt op

Het stucen van een buitenmuur is een uitstekende manier om de uitstraling van je huis te verfrissen en tegelijkertijd de duurzaamheid te verbeteren. De kosten voor het stucen van een buitenmuur variëren behoorlijk, afhankelijk van verschillende factoren zoals het type stucwerk en eventuele extra's zoals isolatie. Gemiddeld liggen de prijzen tussen de €25 en €80 per vierkante meter voor standaard stucwerk. De kosten voor een buitenmuur isoleren en stucen bedragen ongeveer €155 per vierkante meter. In dit artikel geven we je een kostenindicatie en laten we zien welke mogelijkheden er zijn om op een slimme manier te besparen zonder in te leveren op kwaliteit.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen stukadoors

Onze stukadoors, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 83 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde leestijd: 7 minuten

In dit artikel bespreken we:

 1. Wat bepaalt de prijs van buitenmuur stucen?
 2. Buitenmuur stucen prijs per m2
 3. Buitenmuur stucen: kostenoverzicht
 4. Slim besparen op de kosten van buitenmuur stucen
 5. Huis stucen aan de buitenkant: technieken en materialen
 6. Decoratieve elementen voor het stucen van een buitenmuur
 7. Wanneer kies je voor een gestucte buitenmuur?
 8. Buitenmuur stucen? Vind de beste vakmensen op Werkspot
 9. Veelgestelde vragen over de kosten voor het stucen van een buitenmuur
 10. Checklist voor het stucen van de buitenmuur

Wat bepaalt de prijs van buitenmuur stucen?

Het stucen van een buitenmuur lijkt wellicht een eenvoudige klus, maar er komt nogal wat bij kijken. Variërend van de keuze van het stucwerk tot de afwerking, elk aspect heeft invloed op de totale kosten. Gemiddeld kun je uitgaan van €60 per m² voor standaard stucwerk zonder isolatie en ongeveer €155 per m² als je ervoor kiest om ook isolatie aan te brengen.

De belangrijkste factoren die de kosten beïnvloeden, zijn:

 • Type stucwerk: de keuze van het materiaal speelt een grote rol. Bijvoorbeeld, spachtelputz, cementpleister of spuitkurk hebben elk een ander prijskaartje.
 • Arbeidskosten: deze zijn meestal inbegrepen in de prijs per vierkante meter. De complexiteit van het werk en de ervaring van de stukadoor kunnen deze kosten beïnvloeden.
 • Extra werkzaamheden: denk hierbij aan gevelreiniging vooraf, het aanbrengen van gevelplinten of vochtbestrijding. Elke extra stap brengt bijkomende kosten met zich mee.
 • Materiaalkosten: afhankelijk van het gekozen type stucwerk, variëren ook de materiaalkosten aanzienlijk.
 • Omvang van het project: grotere projecten kunnen soms tot een lagere prijs per vierkante meter leiden door schaalvoordeel.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze kosten kunnen variëren afhankelijk van jouw specifieke project. Daarom is het verstandig om offertes aan te vragen bij meerdere professionals. Dit zorgt ervoor dat je een nauwkeurige inschatting krijgt van de kosten voor jouw buitenmuur stucproject.

Buitenmuur stucen prijs per m2

Soort StucwerkGemiddelde kosten per m²
Basis stucwerk zonder isolatie€60
Stucwerk met isolatie€155
Cementpleister€30 - €40
Spachtelputz€25 - €80
Spuitkurk€60 - €80
Gevelreiniging€5 - €20
Gevelplint (smetrand)Afhankelijk van het materiaal

Het is altijd aan te raden om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende stukadoors om een goed beeld te krijgen van de exacte kosten voor jouw specifieke project. Zo voorkom je verrassingen en kun je een weloverwogen keuze maken.

Buitenmuur stucen: kostenoverzicht

Wanneer je overweegt je buitenmuur te laten stucen, komen daar diverse kostenposten bij kijken. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals het type stucwerk, oppervlakte van de muur, en eventuele extra werkzaamheden zoals isolatie. Het is belangrijk om te weten wat de individuele kostenposten inhouden - denk hierbij aan materiaalkosten, arbeidskosten en eventuele bijkomende kosten. De totale kosten zijn een combinatie van deze verschillende elementen, waarbij elk van deze elementen hun eigen impact heeft op de uiteindelijke prijs.

Materiaalkosten voor het stucen van een buitenmuur

Materiaal speelt een cruciale rol in de totale kosten voor het stucen van een buitenmuur. Afhankelijk van de gewenste afwerking en duurzaamheid van het stucwerk. Verschillende materialen hebben elk hun eigen prijskaartje. Spachtelputz, kenmerkend door zijn korrelstructuur, is geschikt voor de buitengevel en varieert in prijs van €25 tot €80 per m². Cementpleister, vaak gekozen voor een gladde afwerking, kost ongeveer €30 tot €40 per m². Een interessante optie is spuitkurk, dit is een natuurlijk materiaal dat bekend staat om zijn waterwerende en dampopen eigenschappen en kost rond de €60 tot €80 per m². Deze materialen verschillen niet alleen in prijs, maar ook in de eigenschappen zoals duurzaamheid, uitstraling en de mate van bescherming tegen weersinvloeden. Daarom is het belangrijk om een materiaal te kiezen dat niet alleen binnen het budget valt, maar ook voldoet aan de esthetische en functionele eisen van het project.

Arbeidskosten voor het stucen van een buitenmuur

Naast materiaalkosten zijn ook arbeidskosten een onderdeel van de totale kosten. Deze kosten variëren doorgaans van €25 tot €75 per m², afhankelijk van de complexiteit van het werk en het gekozen type stucwerk. Speciale afwerkingen zoals sierpleister of een betonlook kunnen hogere arbeidskosten met zich meebrengen vanwege de vereiste expertise en tijd. Het is daarom essentieel om duidelijk in kaart te brengen wat de specifieke wensen zijn en dit te communiceren met de stukadoor. Zo kan een nauwkeurige schatting van de arbeidskosten worden gemaakt, waardoor je een beter inzicht krijgt in de totale projectkosten.

Eventuele bijkomende kosten

Er zijn enkele mogelijke bijkomende kosten die impact kunnen hebben op het totale prijskaartje. Gevelreiniging is een voorbeeld van zo'n bijkomende kostenpost. Dit noodzakelijk kan zijn om de muur voor te bereiden op het stucen en kost ongeveer €5 tot €20 per m². Daarnaast kunnen er kosten bijkomen voor het aanbrengen van vochtbestrijding en wapeningsgaas, wat belangrijk is om scheuren te voorkomen en zo de levensduur van het stucwerk te verlengen. Deze extra werkzaamheden zorgen voor een betere hechting van het stucwerk en dragen bij aan de duurzaamheid van de afwerking.

Slim besparen op de kosten van buitenmuur stucen

Buiten je huis laten stucen kan de uitstraling drastisch verbeteren, maar de kosten kunnen hoog oplopen. Gelukkig zijn er manieren om te besparen zonder op kwaliteit in te leveren. We laten je zien hoe je voordelig je buitenmuur kunt stucen met behoud van kwaliteit.

Vergelijk offertes: doe onderzoek en vraag meerdere offertes aan. Dit geeft je een beter beeld van wat de markt te bieden heeft en stelt je in staat de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.

Overweeg de materiaalkeuze: materialen als Spachtelputz en Spuitkurk hebben een breed prijsbereik. Afhankelijk van jouw budget kun je beslissen welk materiaal het beste past bij zowel je portemonnee als de gewenste uitstraling van je huis.

Bereid de buitenmuur zelf voor: voer indien mogelijk zelf voorbereidende werkzaamheden uit, zoals het reinigen van de gevel. Door een deel van het werk zelf te doen, bespaar je aanzienlijk op de arbeidskosten.

Denk na over isolatie: hoewel het stucen met isolatie aanvankelijk duurder is, kun je op lange termijn flink besparen op je energierekening. Deze extra investering is slim om te overwegen.

Let op extra kosten: denk ook aan mogelijke extra kosten zoals gevelreiniging of het plaatsen van een smetrand. Door hier vooraf rekening mee te houden, voorkom je onaangename verrassingen in je budget.

Huis stucen aan de buitenkant: technieken en materialen

Het afwerken van een gestucte buitenmuur biedt tal van mogelijkheden om je woning een persoonlijke en unieke uitstraling te geven. Als je een huis wilt laten stucen aan de buitenkant zijn de kosten afhankelijk van verschillende technieken en materialen. Hier zijn enkele populaire keuzes die je kunt overwegen.

Glad pleisterwerk

Dit is een van de meest voorkomende afwerkingen voor buitenmuren. Het creëert een strakke en moderne look. Glad pleisterwerk kan geschilderd worden in elke gewenste kleur, waardoor je eenvoudig de uitstraling van je woning kunt veranderen. De kosten voor glad pleisterwerk liggen gemiddeld tussen de €25 en €45 per vierkante meter.

Spachtelputz

Dit is een sierpleister dat een korrelige textuur heeft. Het is zeer duurzaam en bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Spachtelputz is beschikbaar in verschillende korrelgroottes, wat invloed heeft op de uiteindelijke uitstraling van de muur. De prijs voor spachtelputz varieert tussen de €30 en €50 per vierkante meter.

Rustiek schuurwerk

Deze techniek geeft de muur een rustieke en traditionele uitstraling met een lichte structuur. Het wordt vaak gekozen voor oudere gebouwen of huizen in landelijke gebieden. Rustiek schuurwerk kost gemiddeld tussen de €25 en €40 per vierkante meter.

Decoratieve elementen voor het stucen van een buitenmuur

Naast de verschillende afwerkingsopties kan je ook denken aan verschillende decoratieve elementen voor de buitenmuur. Hier zijn enkele populaire opties voor de decoratie van het stucwerk:

Kleur

Naast de basiskleur van het stucwerk kun je decoratieve kleuraccenten toevoegen. Dit kan door middel van kleurpigmenten die in de pleister worden gemengd of door het aanbrengen van verf na het stucen.

Patronen en motieven

Door gebruik te maken van stencils en sjablonen kun je patronen en motieven aanbrengen in het stucwerk. Dit kan variëren van eenvoudige geometrische vormen tot ingewikkelde kunstwerken.

Natuurlijke elementen

Het toevoegen van natuurlijke materialen zoals steen of hout aan het gestucte oppervlak kan een warme en uitnodigende uitstraling geven. Deze elementen kunnen worden geïntegreerd in de stucwerk afwerking voor een uniek effect.

Vorm en reliëf

Je kunt kiezen voor het aanbrengen van een vorm en reliëf in het stucwerk om diepte en karakter aan je muren toe te voegen. Dit kan variëren van subtiele lijnen tot uitgebreide driedimensionale ontwerpen.

Wanneer kies je voor een gestucte buitenmuur?

Een gestucte buitenmuur is de ideale manier om je woning een make-over te geven, maar er zijn verschillende voor- en nadelen waar je rekening mee moet houden voordat je deze keuze maakt. Hier zijn enkele overwegingen die je kunnen helpen bij het beslissen of gestucte buitenmuren geschikt zijn voor jouw huis.

Voordelen gestucte buitenmuur

 • Esthetiek: gestucte buitenmuren zorgen voor een strakke, naadloze afwerking die moeilijk te evenaren is met andere gevelbekledingen. Je kunt kiezen uit verschillende texturen en kleuren om de gewenste look te bereiken.
 • Bescherming: buiten stucwerk kan een extra laag bescherming bieden tegen weersinvloeden zoals regen en wind. Dit kan helpen om de onderliggende structuur van de muur te beschermen en de levensduur van je woning te verlengen.
 • Isolatie: afhankelijk van het type stucwerk en de onderliggende materialen, kan een gestucte muur bijdragen aan de thermische isolatie van je huis. Hierdoor gaan je energiekosten aanzienlijk omlaag.
 • Onderhoud: gestucte muren zijn relatief eenvoudig te onderhouden. Regelmatig schoonmaken en af en toe een nieuwe verflaag aanbrengen is meestal voldoende om de muren in goede staat te houden.

Nadelen van het stucen van een buitenmuur

 • Kosten: het stucen van buitenmuren is meestal duurder dan andere afwerkingsmethoden, vooral als je kiest voor hoogwaardige materialen en complexe afwerkingen. De gemiddelde kosten variëren tussen de €25 en €50 per vierkante meter, afhankelijk van het type stucwerk.
 • Weersgevoeligheid: hoewel stucwerk bescherming biedt, kan het in extreme weersomstandigheden, zoals zware vorst of intense hitte, beschadigd raken. Scheuren en barsten kunnen ontstaan. Deze moeten dan vervolgens gerepareerd worden om verdere schade te voorkomen.
 • Aanbrengingsproces: het aanbrengen van stucwerk vereist vakmanschap en ervaring. Het is een arbeidsintensief proces dat tijd en precisie vergt. Het inhuren van een professionele stucadoor is vaak noodzakelijk, wat de totale kosten kan verhogen.
 • Beperkte flexibiliteit: eenmaal aangebracht is stucwerk moeilijk te verwijderen of te wijzigen. Als je later besluit om een andere afwerking te gebruiken, kan dit extra kosten en werk met zich meebrengen.

Kiezen voor een gestucte buitenmuur hangt af van je persoonlijke voorkeuren, budget en de specifieke eisen van je woning. Het is aan te raden om een professional te raadplegen die je kan adviseren over de beste opties en je kan helpen bij het maken van een weloverwogen beslissing.

Buitenmuur stucen? Vind de beste vakmensen op Werkspot

Overweeg je om de buitenmuur van je woning te stucen? Schakel dan een professioneel en betrouwbaar vakbedrijf in. Een buitenmuur stucen is een vak apart waar vaardigheid en ervaring bij komen kijken. Daarom is Werkspot de ideale plek om de juiste vakmensen voor deze taak te vinden. Door onze gespecialiseerde stukadoors in te schakelen, garandeer je kwaliteit en duurzaamheid voor jouw woning. Het proces is eenvoudig: plaats gratis en vrijblijvend je klus op ons platform en ontvang binnen 24 uur reacties van gekwalificeerde vakbedrijven uit jouw regio. Vergelijk offertes, communiceer direct met de vakmensen en kies degene die het beste bij jouw project past. Zo zorg je ervoor dat je buitenmuur professioneel en efficiënt gestuct wordt, met oog voor detail en binnen je budget.

Veelgestelde vragen over de kosten voor het stucen van een buitenmuur

Wat is het verschil tussen sierpleister en spachtelputz?

Sierpleister is een decoratieve afwerking die verkrijgbaar is in verschillende structuren en kleuren. Het is duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Spachtelputz is een soort sierpleister met een korrelige structuur, die ook in verschillende kleuren beschikbaar is. Het is bovendien slijtbestendig en stootvast.

Hoe lang gaat buiten stucwerk mee?

Goed aangebracht buiten stucwerk kan 10 tot 20 jaar meegaan, afhankelijk van de weersomstandigheden en de kwaliteit van het gebruikte materiaal. Regelmatig onderhoud kan de levensduur verlengen.

Kan ik zelf mijn buitenmuur stucen?

Hoewel het mogelijk is om zelf een buitenmuur te stucen, wordt het sterk aanbevolen om een professionele stukadoor in te schakelen. Stucwerk vereist ervaring en precisie om een duurzaam en mooi resultaat te garanderen. Een professionele stukadoor heeft de juiste materialen en kennis om het werk correct uit te voeren.

Hoe lang duurt het om een buitenmuur te stucen?

De duur van het stucen van een buitenmuur hangt af van de omvang en de staat van de muur. Over het algemeen duurt het enkele dagen tot een week om een gemiddelde buitenmuur te stucen, inclusief droogtijd.

Hoe onderhoud ik gestucte buitenmuren?

Gestucte buitenmuren vereisen minimaal onderhoud. Het is belangrijk om:

 • Regelmatig schoon te maken: verwijder vuil en aanslag met water en een zachte borstel.
 • Schade snel te herstellen: repareer scheuren en beschadigingen om verdere schade te voorkomen.
 • Bescherming aan te brengen: overweeg het aanbrengen van een waterafstotende coating voor extra bescherming tegen vocht.

Checklist voor het stucen van de buitenmuur

Bij het plannen en uitvoeren van jouw project om de buitenmuur te stucen, zijn er enkele belangrijke punten om in gedachten te houden. Deze checklist helpt je ervoor te zorgen dat je niets over het hoofd ziet:

 • Vergelijk offertes: neem de tijd om offertes van verschillende vakmensen te vergelijken.

 • Controleer referenties: kijk naar eerdere projecten van de stukadoor om de kwaliteit van hun werk te beoordelen.

 • Bespreek de materiaalkeuze: overleg met de professional over de verschillende materialen en hun voor- en nadelen.

 • Vraag naar de voorbereiding: informeer wat je zelf kunt doen om de kosten te drukken, zoals het voorbereiden of reinigen van de gevel.

 • Isolatie: bespreek de mogelijkheden en de voordelen van isolatie met de stukadoor.

 • Vraag naar de tijdsduur: zorg dat je een helder beeld hebt van hoe lang het project gaat duren.

 • Let op garantie en service na verkoop: informeer naar de garantie op het werk en vraag hoe ze omgaan met eventuele problemen na afloop van het project.

Verhoog de waarde van je woning en schakel de vakmensen van Werkspot.nl in voor een professioneel gestucte buitenmuur die jarenlang onberispelijk blijft!

Kijk ook eens naar de prijsinformatie van deze klussen:

 1. Gevelisolatie
 2. Kozijnen
 3. Buitenschilderwerk