Buitenmuur stucen: gemiddelde kosten

Bijgewerkt op

Wil jij een mooie strakke gevel? Of wil je van je buitenmuur een echte blikvanger maken in een kleur naar keuze? Dan is het laten stucen van de buitenmuur een goede oplossing. Naast dat het een mooi resultaat geeft, is het stucen van je buitenmuur ook goed voor het behoud van je muur. Je beschermt zo je gevel tegen verschillende weersinvloeden zoals zon, wind of regen. Wil jij je buitenmuur stucen, dan ben je vast benieuwd naar de kosten. Je leest er alles over op deze pagina.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen stukadoors

Onze stukadoors, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 83 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Buitenmuur stucen: kosten

Gemiddeld rekent een stukadoor voor buiten stucen een bedrag tussen de € 25,- en € 75,- per vierkante meter. De prijs per m2 voor een buitenmuur stucen ligt een stuk hoger dan voor stucwerk binnen.

In onderstaand schema vind je de gemiddelde kosten voor het aanbrengen van stucwerk op buitenmuren.

Oppervlakte buitengevel stucenGemiddelde prijs
10m²€ 550 - € 750
45m²€ 1.950 - € 3.200
85m²€ 5.000 - € 7.500

*Dit zijn gemiddelde indicatie prijzen die onze stukadoors rekenen voor het aanbrengen van stucwerk op buitenmuren. De exacte prijs kan per opdracht verschillen. Plaats een opdracht, kom in contact met professionele stukadoors en ontvang een prijsvoorstel op maat.

Zelf doen of uitbesteden?

Wil je je buitenmuren laten stucen, maar is een dergelijk project te ingewikkeld om zelf uit te voeren? Wij werken met vakmensen die de klus voor je klaren. Schakel hiervoor eenvoudig een stukadoor in via onze site. Wil je van tevoren weten wat dat kost, zo’n stukadoor via Werkspot? We lichten hieronder toe met welke kostenposten je rekening moet houden en wat de gemiddelde prijzen voor buiten stucwerk zijn.

Een professionele stukadoor inhuren voor het stucen van je buitenmuren is een slimme zet. De vakmensen waarmee we bij Werkspot werken, voeren de klus namelijk snel en vakkundig voor je uit. Zo mag je rekenen op goed geïsoleerde, waterdichte én strakke muren waar je de komende jaren niet meer naar hoeft om te kijken.

Buitenmuur stucen (kosten)

Voor de gemiddelde kosten van het stucwerk van je buitenmuren kun je uitgaan van een bedrag tussen de € 25,- en € 75,- per vierkante meter. Arbeidsloon en materiaal zijn in dit geval inclusief. Let wel op: per project wil de uiteindelijke prijs nog wel eens afwijken. Iedere klus is immers anders, heeft andere variabelen en bijzonderheden. Informeer je dus goed over de verschillende opties voor je een klus plaatst. Maak bovendien duidelijke afspraken met de stukadoor van je keuze, dan kom je nooit voor verrassingen te staan.

Prijsbepalende factoren

De kosten waar je op moet rekenen voor stucwerk zijn van een aantal factoren afhankelijk. Kijk goed naar de ondergrond, het aantal vierkante meters en eventuele extra opties zoals het verstevigen of het isoleren van je muren. Deze variabelen bepalen, in combinatie met de stukadoor die je kiest, de uiteindelijke prijs.

Soort stucwerk

Er zijn drie soorten manieren voor het stucen van een buitenmuur:

  • Stucwerk op basis van pleisterwerk: op buitenmuren krijg je het stucwerk nooit helemaal glad. Het zonlicht toont namelijk altijd kleine oneffenheden, maar met een kleine korrel kom je een heel eind. Breng vast cement aan op je muren en je kunt er ook nog eens overheen schilderen met reguliere buitenverf.

  • Stucwerk met schuurtechniek: je kunt er ook voor kiezen om een patroon in het stucwerk aan te brengen. In een dergelijk geval wordt eerst stucwerk aangebracht en wanneer dit stucwerk goed uitgehard is, ‘schuurt’ de stukadoor er met een spons een patroon in. Stucwerk met schuurtechniek is waterdicht.

  • Stucwerk op basis van spachtelputz: spachtelputz is de meest gekozen manier om stucwerk op buitenmuren aan te brengen. Het is tegen alle weersomstandigheden bestand, kras- en stootvast en kan meteen in de juiste kleur worden aangebracht.

Ondergrond buitenstucwerk

Doorgaans kun je een buitenmuur gewoon stucen. Maar elke ondergrond heeft wel een andere voorbereiding nodig. Informeer de stukadoor daarom goed over de ondergrond. Wil je een geverfde buitenmuur laten stucen, wil je juist een gestucte buitenmuur repareren of wil je stucwerk op een bakstenen muur? Allemaal hebben ze andere eigenschappen die bepalend zijn voor het hechten van het stucwerk, en de voorbereidingen die de stukadoor moet treffen.

Buitenmuur stucen nadelen

Het laten stucen van je buitengevel heeft veel voordelen, maar toch is het verstandig om je ook goed te laten informeren over mogelijke nadelen. Wij zetten er alvast enkele op een rijtje. Allereerst komt het stucen buiten erg nauw. De weersomstandigheden moeten precies goed zijn. Zo pakt de stuc niet als het weer te vochtig is, en bij harde wind en felle zon droogt de stuc te snel. Daardoor kan stuc in de regel alleen in de lente en zomer worden aangebracht.

Een mogelijk ander nadeel is dat je een vergunning moet aanvragen bij je gemeente. Dit is overigens vaak alleen het geval als je gevel een beschermd stadsgezicht is en je van plan bent om veel te veranderen aan het aangezicht van de woning. Twijfel je of dit voor jou van toepassing is? Neem dan eerst contact op met je gemeente voor je een stukadoor aan het werk zet.

Extra opties buitenmuur stucen (kosten)

Wanneer je je buitenmuren aanpakt met een (nieuwe) laag stucwerk, kun je ervoor kiezen om de muren ook meteen te verstevigen of isoleren.

  • Verstevigen: materiaal dat voor buitenstucwerk gebruikt wordt, is doorgaans van betere kwaliteit dan binnenstucwerk. Maar er is altijd een kans dat stucwerk gaat scheuren. Om dit te voorkomen kun je gaas aanbrengen tussen twee lagen stucwerk in. Een andere optie is om het voegwerk te vervangen voor de stevigheid van je muur.

  • Isoleren: dit is een optie met een lange termijn visie. Door je muren (of enkel de gevel) te isoleren, bespaar je energiekosten en bovendien wordt geluid van buitenaf gedempt. Voor het isoleren van je gevel gebruikt de professional kunststofplaten. De stukadoor in kwestie lijmt deze op de gevel, plaatst er vervolgens wapeningsgaas overheen en eindigt met de stuclaag.

Btw op stucwerk buiten

Wanneer je woning ouder is dan twee jaar, dan valt deze onder het lage tarief op stukadoorswerkzaamheden. Dit geldt ook voor de kosten voor het voorbereiden van het stukadoorswerk, de voorbehandeling van de buitenmuur en het gebruikte materiaal. Het lage tarief is vanaf 1 januari 2019 9%. Voor werkzaamheden die verder van het stukadoorswerk afstaan, zoals het plaatsen van gipswanden en het zetten van tegels, geldt het normale 21% tarief. Via deze link kun je alles lezen over het tarief voor woningen van ouder dan 2 jaar.

advies van een professional

Als je jouw buitenmuur wilt laten stucen is het goed om van tevoren zoveel mogelijk uit te zoeken. Ook is het goed om te weten dat stukadoors allemaal hun eigen keuzes maken. Zo zweren sommige professionals bij het stucen van een buitenmuur met Knauf, terwijl anderen hier niet mee werken. Wij hebben in ieder geval één van onze stukadoors gevraagd een advies te geven over het stucen van een buitenmuur.

Ibrahim Mohammed, eigenaar van IBO stukadoors is al jaren gespecialiseerd in stucen.

"Wanneer je kiest voor cementgebonden pleisterwerk of schuurwerk voor de buitengevel is het ook mogelijk om je gevel te schilderen in elk gewenste kleur. De sierpleisters voor buiten zijn vrijwel in elk gewenste kleur leverbaar en zijn bereid met uitsluitend natuurlijke pigmenten. Bij goed onderhoud van een gestucte buitengevel is een levensduur van tientallen jaren realistisch."

Buitenmuur stucen uitbesteden via Werkspot?

We hebben je zojuist een eerste idee gegeven van de gemiddelde kosten waarmee je rekening moet houden wanneer je een stukadoor inschakelt voor het stucwerk van je buitenmuren. Nu is het aan jou om te bepalen of dit op je verwachtingen én uiteraard je budget aansluit. Wanneer dit het geval is, is het een goed idee om de klus aan één van de Werkspot vakmensen uit te besteden. Plaats je klus, vergelijk het werk van diverse experts door een aantal reviews te lezen en kies vervolgens een geschikte stukadoor die bij jouw klus past.

Kijk ook eens naar de prijsinformatie van deze klussen:

  1. Gevelisolatie
  2. Kozijnen
  3. Buitenschilderwerk

Vind een stukadoor dichtbij