Kosten stukadoor: ontdek de gemiddelde prijzen

Bijgewerkt op

Ga jij je woning laten renoveren of ben je juist sinds kort de eigenaar van een nieuw huis? Wat jouw situatie ook is: voor frisse, strakke wanden schakel je het beste een stukadoor in. Wil je weten wat de kosten voor een stukadoor zijn? Wij zetten het graag voor je op een rijtje en geven je inzicht hoe een stukadoor de prijs precies berekent. Passen de kosten binnen jouw budget en ga je binnenkort een professional inschakelen? Op Werkspot kom je in contact met professionals uit jouw regio. Plaats hiervoor gratis en vrijblijvend je klus.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen stukadoors

Onze stukadoors, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 1637 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Inhoudsopgave
 1. Wat kost stucen per m2?
 2. Welke factoren bepalen de prijs?
 3. Wat is het btw op stucwerk?
 4. Praktisch advies van een professional
 5. Zelf doen of uitbesteden?

1. Wat kost stucen per m2? 

Met stucwerk kun je je woning helemaal in de sfeer brengen die jij wenst. Of je nu kiest voor een klassiek, industrieel of landelijk interieur: het stucwerk maakt jouw woning helemaal af. Zoek jij een stukadoor om het stucen aan uit te besteden? Dan ben je vast benieuwd wat de kosten zijn om je hele huis te stucen (of een deel daarvan). Wij geven je graag antwoord op de vraag: wat kost een stukadoor?

Gemiddeld kost het stucen van wanden en plafonds tussen de € 10,- en € 30,- per vierkante meter. De prijs die je precies betaalt is afhankelijk van het aantal vierkante meters, het soort stucwerk, de afwerking en de moeilijkheidsgraad, maar het bedrag kan ook variëren door de regio waarin je woont. Hieronder leggen we graag uit welke factoren de prijs van het stucwerk beïnvloeden.

Kosten stukadoor 

In onderstaand schema vind je de gemiddelde kosten voor een stukadoor:

Omvang stucwerkPrijs per m2
Klein€15 - €25
Gemiddeld€13 - €22
Groot€10 - €18

*Dit zijn gemiddelde prijzen die onze stukadoorsbedrijven rekenen voor een stucwerk klus. Deze prijzen kunnen afwijken van het prijsvoorstel van de stukadoor.

Wil je meer lezen over de manier waarop een stukadoor werkt? Bekijk onze stukadoors

Stukadoor stucen binnen

2. Kosten stukadoor: welke factoren zijn bepalend?

De kosten voor een stukadoor zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals het soort stucwerk, de omvang van het stucwerk en de locatie van het stucwerk. Zo is het stucen van een plafond bijvoorbeeld lastiger dan een wand, doordat de stukadoor boven zijn hoofd moet werken. Dit is lastiger en vermoeiender dan het stucen van een muur, en verklaart dan ook het prijsverschil tussen het stucen van een wand en een plafond. Bovendien is het stucen van grote oppervlaktes veel eenvoudiger dan kleine muurtjes met lastige hoeken, nisjes of onvlakke muren. Hierdoor gaat de prijs omhoog. Dit geldt ook voor een speciale afwerking, zoals waterdicht stucen of het aanbrengen van decoratief stucwerk.

Stucwerk muur

Wil je een muur sausklaar afwerken, zodat je de wand daarna eenvoudig kan schilderen? Dan is het van belang dat de stukadoor de muur egaal afwerkt, zodat de verf goed kan hechten op de muur. Deze strakke afwerking kost tijd en vakmanschap. Je kunt je voorstellen dat de kosten voor het stucen daarom een stuk hoger liggen, dan bij het behangklaar opleveren van het stucwerk. Dan kan de stukadoor het stucwerk namelijk een stuk minder precies aanbrengen. Wil je meer lezen over de specifieke kosten van het stucen van de muur? Bekijk de kosten van het stucen van muren.

Stucwerk plafond

Het afwerken van je plafond is duurder dan het afwerken van een muur. De reden hiervoor is simpel; het stucen van een plafond is een stuk arbeidsintensiever dan het stucen van een muur. Omdat de stukadoor bij het stucen van je plafond boven zijn macht moet werken ligt de gemiddelde prijs per vierkante meter daarom zo’n 20% hoger dan het stucen van muren. Benieuwd naar de specifieke kosten van het plafond stucen? Bekijk de prijzen van het plafond stucen.

Spuitwerk

De meest voordelige optie is het laten aanbrengen van spuitwerk. Doordat spuitwerk met een machine op het plafond wordt aangebracht, kan een stukadoor vrij snel werken. En daar betaal je dus ook minder voor. Het spuitwerk heeft een standaard witte kleur, maar kan ook in andere kleuren worden aangebracht. Dit bespaart je een schilderklus. Overigens, met spuitwerk krijgt de muur een bepaalde structuur, afhankelijk van de korrelgrootte die je kiest. Hierdoor vallen beschadigingen ook minder op.

Behangklaar stucwerk

Behangklaar stucwerk is geschikt om behang over te plakken of sierpleister op aan te brengen. Dit type stucwerk is goedkoper dan het stucen van muren of plafonds, omdat het de stukadoor vaak minder tijd kost. Het stucwerk kan namelijk minder precies worden aangebracht. Behangklaar stucwerk is niet geschikt om over te schilderen, aangezien de muur bij deze afwerking niet egaal is en je dus oneffenheden ziet.

Waterdicht of decoratief stucwerk

Voor een speciale afwerking zoals waterdicht of decoratief stucwerk betaal je meer dan regulier stucwerk. De gemiddelde kosten van dit stucwerk zijn geheel afhankelijk van het soort stucwerk dat je kiest en de dikte waarin deze moet worden aangebracht. Soms kan stucwerk in een badkamer bijvoorbeeld wel vier centimeter dik moeten worden aangebracht. In dit geval kost dit de stukadoor dus meer tijd en materiaal. Benieuwd wat de kosten zijn voor het stucen van de badkamer en welke soort stuc hiervoor het meest geschikt is? Je leest het in dit artikel.

Soort stuc

Daarnaast is het goed om te weten dat het soort stuc ook effect heeft op de prijs. Zoals je hierboven hebt kunt lezen is spackspuitwerk relatief goedkoop en ook sierpleister valt vaak binnen het budget. Voor tadelakt, leemstuc en beton ciré moet je daarentegen iets dieper in de buidel tasten. Deze soorten worden over het algemeen gekozen vanwege hun specifieke kenmerken, of de speciale uitstraling. Of dit soort stuc bij jou past, is afhankelijk van je budget en smaak. Op onze themapagina lees je er meer over, maar hieronder vind je alvast de verschillende prijzen.

Soort klusKostenindicatie per m2
Sausklaar stucen muur€ 10 - € 20
Behangklaar stucen muur€ 9 - € 13
Stucwerk plafond€ 15 - € 25
Spuitwerk€ 7 - € 13
Beton cire€ 100 - € 200
Tadelakt€ 135 - €200

*Dit zijn gemiddelde indicatie prijzen die onze stukadoorsbedrijven rekenen voor een stucwerk klus. Deze kunnen afwijken van de prijzen in de offerte van de stukadoor.

Stucen

3. Btw op stucen kosten?

Is jouw woning ouder dan twee jaar? Dan is het goed om te weten dat stucwerkzaamheden onder het lage btw-tarief vallen. Het lage tarief wil zeggen dat je over de kosten van het stucen 9% betaalt in plaats van de gebruikelijke 21%. Voor werkzaamheden die verder van het stukadoorswerk afstaan, zoals het plaatsen van gipswanden en het zetten van tegels, geldt het normale 21% tarief. Via deze link kun je alles lezen over het tarief voor woningen van ouder dan twee jaar.

4. Praktisch advies van een professional

Als je wilt laten stucen is het goed om van tevoren zoveel mogelijk uit te zoeken. Wij hebben in ieder geval één van onze professionals gevraagd een advies te geven over het binnen stucwerk.

Johan Kremer, eigenaar van Kremer Stukadoorsbedrijf heeft al ruim 20 jaar ervaring als stukadoor.

"Wij werken bij sausklaar stucen met Knauf Finish pasta. Wanneer je voor deze optie kiest, heb je verder geen omkijken meer naar de wanden, het plafond en de muren. Na oplevering zijn de wanden niet alleen strak, maar ook wit door het aangebrachte product. Als je ervoor kiest om de wanden wit te houden, is sauzen dus ook niet meer nodig.

5. Een stucwerk opdracht via Werkspot laten uitvoeren?

Wanneer je gaat stucen is het aan te raden om een professional in huis te nemen. Zelf stucen is een lastige klus die niet alleen veel tijd kost, maar ook een hoop stress kan veroorzaken. Tijdens het stucen kan er namelijk een hoop fout gaan. Denk bijvoorbeeld aan het te snel drogen van de stuc, waardoor er scheuren kunnen ontstaan. Alleen een professional kan zorgen voor de perfecte afwerking. Op Werkspot kom je eenvoudig in contact met stukadoors die jarenlang ervaring hebben en zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ook hebben de professionals de benodigde verzekeringen en branche gerelateerde certificaten. Zo kun je erop vertrouwen dat je een professional in huis haalt.

Op Werkspot plaats je gratis en vrijblijvend je klus. Wil je weten hoe een bepaalde stukadoor werkt? Neem dan zeker een kijkje bij de reviews op het profiel van de stukadoor. Zo krijg je een goed beeld van het werk dat de vakmensen verrichten, en kun je een weloverwogen keuze maken voor je stukadoor.

Andere prijzen per dienst

 1. Wat kost een schilder?
 2. Kosten buiten schilderen
 3. Kosten binnenschilderwerk
 4. Kosten behangen kamer
 5. Kosten Wand- of vloertegels zetten
 6. Kosten glasvezelbehang

Vind een stukadoor dichtbij