Kosten stucen

Bijgewerkt op

De kosten voor stucwerk liggen tussen de €10 en €30 per m2. Meerdere factoren spelen een rol bij het bepalen van deze kosten, waaronder het type stucwerk, de oppervlakte in vierkante meters en de regio. In dit artikel gaan we dieper in op de prijsbepaling en bieden we een gedetailleerde vergelijking van de opties, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen stukadoors

Onze stukadoors, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 2267 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde leestijd: 9 minuten In dit artikel bespreken we
 1. Wat kost stucen per m2?
 2. Soorten stucwerk vergelijken
 3. Wat kost stucen in verschillende ruimtes?
 4. Welke factoren beïnvloeden de stuc-kosten?
 5. Hoeveel m2 kan een stukadoor per dag stucen?
 6. Extra opties
 7. Praktisch advies van een ervaren stukadoor
 8. Zelf stucen of uitbesteden?

Waarom stucen?

Het streven naar een perfect huis staat vaak hoog op de to-do lijst, maar soms volstaat een likje verf en wat decoratie niet. Wanneer de muren ongelijk zijn of barsten vertonen, is het wellicht tijd om ze opnieuw te laten stucen. Stucwerk vormt de ideale basis voor het schilderen, voegt isolatie toe, bedekt ruw metselwerk en maakt het mogelijk om decoratief pleisterwerk toe te voegen. Wat je doelen ook zijn voor je woning, de kosten voor het stucen van je woning zijn doorgaans de investering meer dan waard.

Wat kost stucen per m2?

Soort stucwerkGemiddelde kosten per m2
Spackspuiten€10 - €15
Behangklaar stucen€10 - €20
Sausklaar stucen€12 - €22
Sierpleister€15 - €25
Plafond stucen€15 - €30
Beton ciré€75 - €150
Tadelakt€150 - €200
Venetiaans stucwerk€75 - €100

Bij het berekenen van de kosten om te stucen, is de oppervlakte van de ruimte een cruciale factor. Over het algemeen geldt: hoe kleiner de ruimte, hoe voordeliger en sneller het stucen. Het stucen van een kleine kamer van 10m2 kost gemiddeld ongeveer €250, terwijl het stucen van een volledige woning van 100m2 gemiddeld neerkomt op €1.500.

De genoemde bedragen zijn gebaseerd op gemiddelde tarieven van onze stukadoors. De werkelijke prijzen voor het stucen kunnen afwijken van deze gemiddelde kosten.

stucen

Soorten stucwerk vergelijken

Het maken van de juiste keuze voor het soort stucwerk kan soms verwarrend zijn. Daarom hebben we hieronder de meest gangbare stukadoorswerkzaamheden opgesomd om je te helpen bij je beslissing

Spackspuitwerk

De voordeligste optie is het laten aanbrengen van spackspuitwerk. Doordat spuitwerk met een machine op het plafond wordt aangebracht, kan een stukadoor vrij snel werken. En daar betaal je dus ook minder voor. De kosten variëren tussen €10 en €15 per m2. Het spuitwerk heeft een standaard witte kleur, maar kan ook in andere kleuren worden aangebracht. Dit bespaart je een schilderklus. Overigens, met spuitwerk krijgt de muur een bepaalde structuur, afhankelijk van de korrelgrootte die je kiest. Hierdoor vallen beschadigingen ook minder op.

Voordelen
 • De goedkoopste optie
 • Vrij snel aan te brengen
Nadelen
 • Beperkte keuze qua structuur
 • Vereist afplakwerk vooraf

Behangklaar stucwerk

Behangklaar stucwerk is geschikt om behang over te plakken of sierpleister op aan te brengen. Dit type stucwerk is goedkoper dan het stucen van muren of plafonds, omdat het de stukadoor vaak minder tijd kost. Het stucwerk kan namelijk minder precies worden aangebracht. De kosten variëren tussen €10 en €20 per m2. Behangklaar stucwerk is niet geschikt om over te schilderen, aangezien de muur bij deze afwerking niet egaal is en je dus oneffenheden ziet.

Voordelen
 • Goedkopere optie dan sausklaar stucen
 • Wandbekleding (renovlies- of glasvezelbehang) gaat langer mee
Nadelen
 • Overschilderen is niet mogelijk
 • Geen egale afwerking

Sausklaar stucwerk

Sausklaar stucwerk vormt een geschikte pleisterlaag voor een strakke afwerking met latex muurverf. Het vereist zorgvuldige voorbereiding van stukadoors, waarbij de wand glad en egaal wordt afgewerkt. Gemiddeld kost sausklaar stucwerk tussen €12 en €22 per m2. Met stappen zoals sponzen, afmessen en herhaaldelijk stucen wordt een perfect glad oppervlak bereikt en daarmee klaar voor het aanbrengen van de gewenste kleur verf. Maak dus de keuze voor sausklaar stucwerk als een extreem gladde ondergrond van groot belang is, vooral wanneer je de muur gaat afwerken met latex muurverf.

Voordelen
 • Gladde afwerking
 • Uitermate geschikte ondergrond voor het aanbrengen van latex muurverf
Nadelen
 • Vergt meer aandacht voor details en daardoor duurdere optie

Sierpleister

Speciale afwerkingen, zoals decoratief stucwerk, brengen hogere kosten met zich mee in vergelijking met standaard stucwerk. Denk hierbij aan het aanbrengen van spachtelputz, rustiekputz en granol stucwerk. Een significant voordeel van sierpleister is de flexibiliteit om het in kleur aan te brengen. Daarnaast biedt het diverse opties qua structuur, variërend van fijn tot middel tot grof. Sierpleister is een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een kras- en stootvaste afwerking, aangezien het behoort tot een van de meest robuuste afwerkingsvormen. De gemiddelde prijs van dit type stucwerk varieert tussen €15 en €25 per m2.

Voordelen
 • Decoratieve uitstraling
 • Duurzaam, kleur- en stootvast en daardoor ook geschikt voor buitenmuren
 • Optie op in gewenste kleur aan te brengen
Nadelen
 • Reparaties zijn iets complexer bij beschadigingen
 • De structuur moet aansluiten bij je persoonlijke smaak

Waterdicht of decoratief stucwerk

Decoratief stucwerk kan je woonruimte een fraaie look geven door gebruik te maken van verschillende technieken, inclusief texturen, patronen, kleuren en reliëfs. Bekende soorten zijn tadelakt, beton ciré en Venetiaans stucwerk. Met dit type stucwerken tover je de muren of plafonds in een ware kunstwerk. De prijzen variëren tussen €75 en €200 per m2.

Voordelen
 • Biedt een luxueuze uitstraling en een breed scala aan ontwerpen
 • Duurzaam en waterdicht, dus ook geschikt voor vochtige ruimtes zoals de badkamer
Nadelen
 • Duurder dan traditioneel stucwerk vanwege het vakmanschap en de materialen die nodig zijn
 • Hoewel duurzaam, vereist het regelmatig onderhoud om krassen te voorkomen en de glans te behouden
 • Het aanbrengen van dit type stucwerk is tijdsintensief

Wat kost stucen in verschillende ruimtes?

RuimteGemiddelde kosten
Slaapkamer van 10m2 stucen€250 - €500
Woonkamer van 50m2 stucen€750 - €1.250
Woning van 200m2 stucen€2.000 - €4.000

Afhankelijk van de omvang van de opdracht, spelen meerdere factoren een belangrijke rol, waaronder het type stucwerk en de locatie waar het stucwerk wordt aangebracht. Hierdoor kan het totale kostenplaatje sterk variëren. Gemiddeld variëren de prijzen tussen €250 en €5.000, afhankelijk van de totale oppervlakte. De genoemde bedragen zijn gebaseerd op gemiddelde tarieven van onze stukadoors. De werkelijke prijzen voor het stucen kunnen afwijken van deze gemiddelde kosten.

stucen

Welke factoren beïnvloeden de stuc-kosten?

Oppervlakte en omvang

De grootte van het te stucen gebied is een belangrijke factor. Een groter oppervlak kost over het algemeen meer.

Soort stucwerk

De verschillende soorten stucwerk verschillen in prijs. Decoratief en sausklaar stucwerk vraagt meer aandacht voor details en is tijdsintensiever dan bijvoorbeeld spackspuiten of behangklaar stucen. De keuze in het type stucwerk heeft daardoor ook invloed op de eindprijs.

Conditie van de ondergrond

De staat van de ondergrond beïnvloedt de voorbereidende werkzaamheden. Een slechte ondergrond kan extra reparaties en voorbereidingen vereisen (voorbehandelingen of het aanbrengen van een primer). Hierdoor zullen er extra kosten gerekend moeten worden.

Gewenste afwerking

De gewenste afwerking, zoals glad, structuur, of decoratief, zal de kosten ook beïnvloeden.

Bereikbaarheid

Moeilijk bereikbare plekken binnenshuis, zoals hoge plafonds of trapopgangen, vergen meer arbeid en kunnen de kosten verhogen.

Locatie

Regionale prijsverschillen en lokale arbeidskosten kunnen de totale kosten beïnvloeden.

Hoeveel m2 kan een stukadoor per dag stucen?

Gemiddeld genomen kan een stukadoor ongeveer 20 tot 30 m2 per dag stucen. Deze berekening is gebaseerd op een normale situatie, waarin de ondergrond in goede staat is en er geen additionele reparaties nodig zijn. Het type stucwerk bepaalt ook de snelheid waarin de stukadoor kan werken. Decoratief stucwerk is een stuk complexer dan sausklaar stucen namelijk. Ervaring en expertise van de stukadoor spelen ook een rol. Een ervaren stukadoor met uitgebreide vaardigheden en kennis kan vaak efficiënter werken en dus meer vierkante meters per dag stucen. Het is altijd verstandig om in gedachten te houden dat het streven naar kwaliteit van het stucwerk net zo belangrijk is als de snelheid waarmee het wordt uitgevoerd. Het is dus van belang om realistische verwachtingen te hebben en voldoende tijd te plannen voor het stucwerk, zodat het eindresultaat naar tevredenheid is.

Extra opties

Tot slot zijn er nog enkele extra opties die van belang kunnen zijn voor jouw stuc-opdracht.

ServiceGemiddelde kosten per m2
Schurwerk€15 - €25
Raapwerk€15 - €30
Voorstrijken€3 - €5

De genoemde bedragen zijn gebaseerd op gemiddelde tarieven van onze stukadoors. De werkelijke prijzen voor het stucen kunnen afwijken van deze gemiddelde kosten.

Praktisch advies van een ervaren stukadoor

Wanneer je overweegt om stucwerk te laten uitvoeren, is het raadzaam om vooraf grondig onderzoek te doen. Wij hebben in elk geval een van onze deskundigen geraadpleegd om advies te krijgen over het proces van stucen.

Johan Kremer, eigenaar van Kremer Stukadoorsbedrijf heeft al ruim 20 jaar ervaring als stukadoor. "Wij werken bij sausklaar stucen met Knauf Finish pasta. Wanneer je voor deze optie kiest, heb je verder geen omkijken meer naar de wanden, het plafond en de muren. Na oplevering zijn de wanden niet alleen strak, maar ook wit door het aangebrachte product. Als je ervoor kiest om de wanden wit te houden, is sauzen dus ook niet meer nodig.”

Zelf stucen of uitbesteden?

Bij de keuze tussen zelf stucen en uitbesteden aan een professional adviseren wij om vooraf goed na te denken over een aantal punten. Zelf stucen kan kosten besparen en biedt flexibiliteit, maar vergt vakmanschap en is tijdsintensief. Het is mogelijk om zelf een deel van het werk te doen om daarmee de kosten te reduceren, maar is nooit zonder risico’s. Aan de andere kant staat het uitbesteden aan een professional garant voor vakmanschap, bespaart het tijd en minimaliseert de kans op stress. Je zit echter wel met hogere kosten en minder controle over het proces. Een weloverwogen keuze hangt af van je vaardigheden, beschikbare tijd, de complexiteit van het project en je budget.