Als je Werkspot gebruikt, ga je akkoord met ons cookie-beleid.

Stucen overzicht

Gemiddelde kosten spackspuitwerk aanbrengen

Spackspuitwerk is nog steeds een populaire optie om muren en plafonds mee te bedekken. Een belangrijke reden om voor spackspuitwerk te kiezen is de prijs, de kosten van spackspuitwerk per m2 liggen een stuk lager dan andere soorten stucwerk. Maar wat zijn

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

In dit artikel lees je:
 1. Kosten spackspuitwerk per m2
 2. Kosten spackspuitwerk: wat bepaalt de prijs?
 3. Hoe gaat de vakman ter werk?
 4. Voor- en nadelen spackspuitwerk

 5. Zelf doen of uitbesteden?
 6. Vind een vakman op Werkspot |

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Kosten spackspuitwerk per m2

Overweeg je om spackspuitwerk op je muren te laten aanbrengen? Dan ben je natuurlijk benieuwd wat je hiervoor betaalt. In de meeste gevallen betaal je een prijs per vierkante meter. Er geldt dus: hoe groter de ruimte, hoe meer je betaalt. Daarnaast betaal je vaak een toeslag als je je muren direct in een bepaalde kleur wilt laten spuiten.

Gemiddelde kosten spackspuitwerk

Soort klusKosten spackspuitwerk per m2
Spackspuitwerk (wit)€ 5,- tot € 10,-
Spackspuitwerk (kleur)€ 8,- tot € 15,-
Bovenstaande tabel laat zien wat de gemiddelde kosten zijn voor spackspuitwerk. De uiteindelijke prijs kan afwijken door individuele keuzes of afspraken met de stukadoor.

Vraag een gratis offerte aan bij gekwalificeerde professionals

Kosten spackspuitwerk: wat bepaalt de prijs?

De kosten van spackspuitwerk zijn afhankelijk van een aantal factoren. 

 • Aantal vierkante meters Net zoals bij veel andere stuc- en schilderklussen is het aantal vierkante meters van belang. Een stukadoor is sneller klaar met een kleine ruimte en heeft minder materiaal nodig dan wanneer hij een heel huis moet voorzien van spackspuitwerk. Uiteraard is er vaak wel wat mogelijk als je je alle muren en plafonds wilt laten bedekken met spackspuitwerk. Vaak krijg je dan een korting op het totaalbedrag. Of dit ook bij jouw stukadoor geldt, kun je het beste bespreken als hij een prijsvoorstel uitbrengt. Ook kan het zijn dat jouw stukadoor met een starttarief werkt, dit is de minimale prijs voor een klus. Je betaalt dit bedrag ook als je maar enkele vierkante meters laat spuiten. 

 • Kleur spackspuitwerk De goedkoopste optie van spackspuitwerk is om het materiaal in het wit op de muur te laten aanbrengen. Wil jij liever een kleurtje op de muur? Dat is ook mogelijk, alleen liggen de kosten van spackspuitwerk dan hoger. De stukadoor rekent in dit geval een kleurtoeslag van enkele euro's per vierkante meter. Overigens is het wel aan te raden om de muur direct in kleur te laten spuiten als je dit toch al van plan was. Beschadigingen vallen dan minder snel op en je hoeft geen kosten meer te maken voor het schilderen van de muur. 

 • Ondergrond muur Bij spackspuitwerk kun je kiezen uit verschillende korrelgroottes, dit heeft vaak geen invloed op de prijs. De keuze voor een korrelgrootte kan wel uitmaken of de ondergrond eerst een laagje gips moet krijgen. Is jouw muur een kleine beetje beschadigd? Dan kun je dit met een grove korrel waarschijnlijk wel maskeren. Maar zit jouw muur echt vol met gaten en scheuren? Dan is het raadzaam om de muur eerst te voorzien van een dun laagje gips. De stukadoor kan dit vakkundig voor je aanbrengen zodat je na het spuiten geen oneffenheden meer op de muur zit. Het egaliseren van de muur zorgt wel voor hogere kosten van het spackspuitwerk. 

 • Maskeren en demaskeren Wil jij besparen op de kosten voor spackspuitwerk? Dan kun je met de stukadoor bespreken dat je een deel van de werkzaamheden zelf uitvoert. Zo kun je bijvoorbeeld zorgen dat de ruimte helemaal leeg is, of dat alles goed is bedekt. Dit is enorm belangrijk bij het spuiten van spackspuitwerk, omdat je anders op bijvoorbeeld je vloer een witte nevellaag hebt. Als je ervoor kiest om het zogeheten maskeren en demaskeren zelf uit te voeren, is het dus wel belangrijk dat je dit goed doet. Je wilt namelijk voorkomen dat een gekleurde muur ineens wit is of dat je vloer bedekt is onder een laag nevel. Om dit te herstellen, betaal je vaak meer dan het laten maskeren en demaskeren van de kamer.

kosten spackspuitwerk aanbrengen

Vraag een gratis offerte aan bij gekwalificeerde professionals

Hoe gaat de vakman ter werk? 

Bij spackspuitwerk wordt het materiaal onder hoge druk op de muren en plafonds gespoten. De stukadoor maakt hierbij gebruik van een spack compressor en kan zo in korte tijd een groot aantal vierkante meters bedekken met een stuclaag. Door het werken met de compressor is er altijd een zekere mate van structuur op de wanden. Je kunt wel zelf kiezen hoe grof je de korrel precies wilt. Als je een stukadoor inschakelt voor deze klus, doorloopt hij de volgende stappen.

 1. Egaliseren ondergrond De stukadoor bekijkt eerst de staat van de muren. Zijn deze helemaal zonder scheuren en gaten? Dan kan hij direct door naar de volgende stap. Als er wel scheuren en gaten zijn, zorgt hij eerst dat de muur netjes is. Bij flinke beschadigingen kiest hij voor een dunne pleisterlaag, maar hij kan bij kleine beschadigingen ook kiezen voor zogeheten stucgaas. In dat geval brengt hij een gaasje aan op de scheur.

 2. Afplakken van de woning Voor de stukadoor begint met het aanbrengen van het spackspuitwerk, plakt hij eerst de woning af. Zo blijven de muren, vloeren etc. vrij van een eventuele stuclaag. Om kosten te besparen, kun je ook met de vakman afspreken dat je deze stap zelf uitvoert. Zorg er in ieder geval ook voor dat meubels etc. tijdelijk in een andere kamer staan. 

 3. Aanbrengen spackspuitwerk Als alle voorbereidende werkzaamheden zijn uitgevoerd, kan de stukadoor aan de slag met het aanbrengen van het spackspuitwerk. De vakman brengt eerst een laag spack aan op de wand en zorgt dat de muur direct weer glad wordt door met een spackmes over de muur te gaan. Als deze laag gedroogd is, controleert de vakman de muren op eventuele kleine oneffenheden. Hij herstelt deze en brengt vervolgens de laatste laag aan op de muur. Hierbij spuit hij de door jouw gekozen grootte korrel op de wand. Ook hiervoor gebruikt hij de spack compressor.

 4. Afrondende werkzaamheden Nadat de stukadoor het spackspuitwerk op de muur heeft aangebracht, zorgt hij dat hij de woning netjes achterlaat. Hij ruimt het materiaal op en zorgt dat de beschermlaag over andere muren en vloer weer wordt verwijderd. Net zoals bij het afplakken kun je ook bespreken om deze stap zelf uit te voeren. Hiermee kun je op de kosten voor spackspuitwerk besparen. 

 5. Droogtijd Om scheurtjes te voorkomen, is het belangrijk dat je het spackspuitwerk natuurlijk laat drogen. Vaak neemt het drogen van spackspuitwerk twee dagen in beslag. Je kunt het droogproces het beste zo natuurlijk mogelijk laten verlopen. Dit betekent dat je beter niet met bouwdrogers aan de slag kunt gaan. Als je het droogproces forceert, loop je een grote kans op beschadigingen. 

 6. Is het droogproces van het spackspuitwerk te snel gegaan? Ontdek hier de kosten voor het repareren van stucwerk.

Voor- en nadelen spackspuitwerk

Of je voor spackspuitwerk kiest, heeft vaak te maken met je budget en smaak. Naast de kosten van spackspuitwerk, speelt ook vaak mee of je de structuur van spackspuitwerk mooi vindt. Hieronder vind je de meest genoemde voor- en nadelen met betrekking tot spackspuitwerk op een rijtje.

Voordelen spackspuitwerk

 • Kosten spackspuitwerk per m2 liggen een stuk lager dan bij ander stucwerk.
 • Spackspuitwerk is snel aan te brengen op muren en plafonds.
 • Je kunt voor elke gewenste kleur kiezen.
 • Het is niet meer nodig om de muur te schilderen.

Nadelen spackspuitwerk

 • Niet iedereen vindt de korrelstructuur van spackspuitwerk mooi. 
 • Wil je spackspuitwerk na een aantal jaren overschilderen? Dan heb je veel meer verf nodig dan bij een gladde muur.
 • Je moet alles afdekken voor je spackspuitwerk kunt laten aanbrengen.
 • Spackspuitwerk is zachter dan stucwerk en beschadigt daarom sneller.
 • Herstellen van spackspuitwerk is vaak lastig.

Zelf doen of uitbesteden? 

Heb jij veel ervaring met klussen en vind je het leuk om zelf in je woning aan de slag te gaan? Dan overweeg je misschien om zelf het spackspuitwerk aan te brengen op de wanden. Je denkt dan wellicht op de kosten van het spackspuitwerk te besparen. Toch is dit niet altijd het geval. Bij spackspuitwerk heb je namelijk een spackspuitmachine nodig. Als je deze moet huren, ben je vaak net zoveel geld kwijt als de kosten van het spackspuitwerk aangebracht door een vakman. Andere nadelen van het zelf doen kunnen zijn dat je zelf al het materiaal moet aanschaffen in de bouwmarkt en dat je geen garantie krijgt op het aanbrengen van het spackspuitwerk. 

Wil je toch zelf het spackspuitwerk aanbrengen? Dan is het goed om te weten dat het herstellen van ondeugdelijk spackspuitwerk vaak hoge kosten met zich meebrengt. 

Vind een vakman op Werkspot

Wil jij spackspuitwerk op de wanden aanbrengen en wil je zeker weten dat dit goed en professioneel gebeurt? Zoek dan een ervaren vakman op Werkspot. Om een goed prijsvoorstel op maat te ontvangen, is het van belang om je klus duidelijk te omschrijven. Noem bijvoorbeeld het aantal vierkante meters en of de muren nu veel scheuren bevatten. Zeker weten dat de stukadoor past bij jouw klus? Lees dan ook de reviews van andere klanten. Zo krijg je een duidelijk beeld van de manier waarop de vakman te werk gaat.

Vraag een gratis offerte aan bij gekwalificeerde professionals

Vind een stukadoor dichtbij