Alles wat je moet weten over gipsplaten stucen? Vind een stukadoor die je kan helpen

Omschrijf je klus en kom in gesprek met vakmensen in de buurt.

Stucwerk binnen

Informatie en prijsinschattingen

Alles over stucwerk binnen

Werkspot maakt het eenvoudig om een stukadoor voor jouw stucwerk te vinden. Omschrijf eenvoudig je klus en vakmannen reageren met een voorstel via email. Probeer het gratis en vrijblijvend

Gipsplaten zijn ideaal bouwmateriaal. Licht, goedkoop en eenvoudig in gebruik. Geen wonder dus dat veel klussers kiezen voor gipsplaten om een scheidingswandje te bouwen of het plafond te verlagen. Voor een strakke afwerking van die nieuwe wand kun je ervoor kiezen de gipsplaten te stucen. Zo zie je de overgangen tussen de verschillende platen niet meer en is je muur of plafond weer glad en strak. Gipsplaten stucen kent verschillende mogelijkheden en aandachtspunten. In dit artikel gaan we daarop in. Na het lezen weet je precies of gipsplaten stucen iets voor jou is en of je de klus zelf oppakt of dit toch beter overlaat aan een professionele vakman. Een professionele vakman vind je vervolgens simpel en snel via Werkspot. Plaats eenvoudig je klus en kom in contact met ervaren stukadoors.

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Inhoudsopgave
 1. Gipsplaten stucen: de mogelijkheden
 2. Aandachtspunten voor gipsplaten stucen
 3. Hoe gaat de vakman te werk?
 4. Kosten van gipsplaten stucen?
 5. Zelf doen of de klus overlaten aan een vakman?
 6. Kom snel in contact met een ervaren professional op Werkspot

Gipsplaten stucen: de mogelijkheden

De meeste mensen kiezen voor het stucen van gipsplaten als ze een strakke, gladde afwerking van hun gipsplaten muur of plafond willen. Gebruik je bijvoorbeeld gipsplaten om een scheidingswand te plaatsen of op te knappen, dan blijf je altijd de naden tussen de platen zien. Stuc op gipsplaat helpt om de naden en de schroefogen te dichten.

Gipsplaten stucen: naden dichten

Bij het stucen van gipsplaten heb je twee mogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen om alleen de naden en schroefogen te stucen. Dit is bijvoorbeeld een goede optie als je na het stucen behang op je gipsplaten wilt aanbrengen. Door de naden van gipsplaten te stucen krijg je een egale ondergrond die prima geschikt is om te behangen. Alleen de naden dichten kost minder werk en als je de klus uitbesteedt, dus ook minder geld. Een nadeel is dat deze methode minder geschikt is als je de gipsplaten vervolgens alleen gaat verven. De stuclaag in de naden en de gipsplaat blijven dan verschillend aanvoelen. Een ervaren vakman kan het wel zo netjes stucen dat je de overgang bijna niet ziet, maar een écht egaal resultaat krijg je op deze manier niet.

Hele gipsplaten stucen

De tweede mogelijkheid is om de gehele gipsplaten te stucen. Dit levert de meest gladde en strakke afwerking op. Hiervoor is het van belang om ook eerst de naden te dichten met gaas en vervolgens stuc op de gehele gipsplaat aan te brengen. Deze optie kost meer tijd en is daarmee duurder wanneer je hiervoor een stukadoor inschakelt. Maar uiteindelijk heb je op deze manier wel het beste resultaat.

Soort stuc voor gipsplaten stucen

Wanneer je gipsplaten wil stucen, dan zijn bijna alle typen stucwerk geschikt voor deze klus.  Voor het afwerken van een muur zijn glad pleisterwerk of spachtelputz veelgebruikte opties. Het plafond leent zich er goed voor om af te werken met spackspuiten of latex verfspuiten. Spackspuiten en latex verfspuiten zijn overigens ook geschikt voor het afwerken van muren. Het is een goedkopere optie dan het traditionele stucen met de hand. Het gaat er vooral om welke uitstraling jij zelf mooi vindt en welke prijs je hiervoor over hebt. Een stukadoor kan je goed adviseren over de diverse mogelijkheden. Kom je er zelf niet uit, dan kun je dus altijd bij de vakman advies inwinnen.

Vraag een gratis offerte aan bij gekwalificeerde professionals

Aandachtspunten voor gipsplaten stucen

Als je gipsplaten gaat stucen, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten om uiteindelijk het beste resultaat te krijgen. We zetten ze hier voor je op een rijtje:

 • Gipsplaten stucen: de voorbereiding Voor een goede hechting en om scheuren te voorkomen is het belangrijk de gipsplaten voor te behandelen met een voorstrijk of primer. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat de stuc op de gipsplaat niet goed hecht en gaat afbrokkelen of scheuren.

 • Gipsplaten of stucplaten? Weet je zeker dat je de gipsplaten gaat stucen? Dan kun je er ook voor kiezen om de scheidingswand of het plafond te bekleden met zogeheten stucplaten. Deze lijken op gipsplaten, maar zijn gemaakt voor een goede hechting met de stuc. Ook is voorbehandelen bij deze platen niet nodig.

 • Gipsplaten stucen om te behangen Weet je zeker dat je gipsplaten gaat behangen na het plaatsen? Dan is stucen van de gipsplaten niet altijd noodzakelijk. Je kunt er ook voor kiezen om de platen af te vlakken en de gaten op te vullen met vulmiddel. Je blijft de overgang tussen vulmiddel en gipsplaat altijd zien, dus voor een definitieve afwerking is deze methode zeker niet geschikt. Ga je over de gipsplaten heen behangen, dan is dit een snelle en goedkope mogelijkheid om de platen glad te maken.

Vraag een gratis offerte aan bij gekwalificeerde professionals

Hoe gaat de vakman te werk?

Wanneer je gipsplaten laat stucen, zijn er een aantal stappen die je hiervoor moet zetten. Elk van deze stappen kun je uitbesteden aan een vakman, maar je kunt er ook voor kiezen om een deel zelf te doen. Dan kan bijvoorbeeld schelen in de kosten. Overleg dit vooraf wel goed met de vakman, zodat jullie beiden tijdens het uitvoeren van de klus niet voor verrassingen komen te staan.

Bij het gipsplaten stucen gaat de vakman als volgt te werk:

 • Naden dichten Om scheuren te voorkomen en de naden af te vlakken, brengt de vakman eerst gaas aan in de naden.  
 • Voorstrijken Voor een goede hechting van de stuclaag, is voorstrijken met primer een belangrijke stap. Gebruik je stucplaten dan is deze stap niet noodzakelijk.
 • Gipsplaten stucen Is de voorbereiding gedaan, dan kan het stucen beginnen. Kies je voor een afwerking me sierpleister of spachtelputz, dan brengt de stukadoor de stuc op de gipsplaat aan met de hand. Kies je voor spuitwerk, dan brengt hij de stuclaag machinaal aan.
 • Stuc afwerken met verf Zit de stuclaag erop, en is deze goed gedroogd, dan kun je er desgewenst nog overheen verven. Deze stap zit niet standaard bij de werkzaamheden van de stukadoor inbegrepen. Bespreek daarom vooraf met de vakman of hij dit ook voor je kan doen, je een schilder hiervoor moet inschakelen of dat je zit zelf gaat doen. 

Kosten van gipsplaten stucen?

De kosten van gipsplaten stucen zijn afhankelijk van de type stuc die je aanbrengt. Ook is er een verschil wanneer je alleen de naden wilt dichten of de gehele platen wilt laten stucen. Geef bij het aanvragen van een offerte daarom altijd goed aan wat de klus precies inhoudt. Zo krijg je de meest realistische prijsopgave. In onderstaand overzicht geven we je een indicatie van de gemiddelde kosten als je gipsplaten stucen uitbesteedt aan de vakman. Hierbij zijn we uitgegaan van het stucen van de gehele gipsplaten wand of plafond.

Type afwerkingGemiddelde prijs per vierkante meter
Sierpleister€ 15,- tot € 25,-
Spachtelputz€ 15,- tot € 25,-
Spuitwerk€ 7,- tot € 13,-

Zelf doen of de klus overlaten aan een vakman?

Ben je er na het lezen van deze informatie over uit dat gipsplaten stucen voor jou dé oplossing is? Dan blijft de vraag over of je dit zelf gaat doen of dat je de klus beter uitbesteedt aan een professionele stukadoor. Stucen overlaten aan een vakman levert per definitie het beste resultaat op, maar er spelen meer overwegingen mee. Wil je de gehele gipsplaten stucen, dan is het verstandig dit uit te besteden aan een vakman als je zelf geen ervaring hebt met stucen. Een professionele stukadoor kan de klus snel en strak voor je uitvoeren, zonder dat je er zelf omkijken naar hebt. Ook heeft hij alle materiaal tot zijn beschikking voor het aanbrengen van het stucwerk, of je nu kiest voor pleisteren of spuiten. Daarnaast kan een stukadoor je adviseren over de mogelijkheden en potentiële risico's.

Wil je alleen de naden dichten, dan zou je kunnen overwegen om dit zelf te doen. Zeker wanneer je er vervolgens behang aanbrengt op de gipsplaten, is een superstrak eindresultaat niet zo belangrijk als wanneer de stuclaag de definitieve afwerking is. Uiteraard kun je ook deze klus overlaten aan een vakman als het jou aan de tijd, kennis of kunde ontbreekt.

Kom snel in contact met een ervaren professional op Werkspot

Wil je gipsplaten stucen uitbesteden aan een vakman? Dan ben je bij Werkspot aan het goede adres. Met bijna 5.400 aangesloten stukadoors is er altijd wel een ervaren professional die deze klus voor je kan uitvoeren. Geef bij het plaatsen van jouw klus goed aan wat je van de vakman verwacht. Gaat het bijvoorbeeld alleen om naden dichten of om het stucen van de gehele platen? En welk type stucwerk heeft jouw voorkeur? Allemaal zaken die het voor de vakman makkelijker maken om jou een passende prijsopgave te geven.

Vergelijk naast prijzen ook de ervaringen van andere mensen met deze vakman. Van veel van onze stukadoors hebben we ook reviews op de website staan. Op die manier krijg je een goed beeld van de werkwijze van de professional en bepaal je mede op basis daarvan of je wilt dat hij de klus voor je gaat uitvoeren.

Vraag een gratis offerte aan bij gekwalificeerde professionals