Scheidingswand maken? Dit zijn de gemiddelde kosten

Bijgewerkt op

Wil jij een scheidingswand maken om een kamer op te delen? Vind op Werkspot de juiste vakman, tips en de gemiddelde kosten voor deze klus.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

Gemiddelde kosten scheidingswand maken

Kom je een kamer tekort? Dan kun je verhuizen, maar je kunt de oplossing ook dichterbij huis zoeken. Zeker wanneer je grote (slaap)kamers hebt, kun je eenvoudig de kamer in tweeën delen. Zo creëer je ruimte voor een studeerkamer, opslag of extra slaapkamer. Een vakman maakt een scheidings in een dag. Handig wanneer je snel een extra kamer wil. 

Je kunt ook zelf een scheidingswand maken. Het is hierbij belangrijk dat je weet wat je doet. Je wil voorkomen dat je de kamer beschadigt of dat de muur niet recht staat. Ook is het vaak handig om elektriciteit- en datakabels direct in de scheidingswand te maken. Hiervoor schakel je een erkend elektricien in. Tot slot ben je vaak zelf veel langer bezig. Wil je de zekerheid dat de muur netjes staat en dat je snel een nieuwe kamer hebt? Schakel dan altijd een vakman in.

Prijs scheidingswand maken

Soort klusMateriaalGemiddelde prijs
Scheidingswand 4,5 x 2,5 meterHouten balken, steenwol en gipscirca € 750,-
MeerprijsOSB-platencirca € 150,-
Scheidingswand 5 x 2,5 meterDeurkozijn, stompe deur en metalen studcirca € 950,-

Bovenstaand vind je enkele voorbeeldprijzen voor het maken van een scheidingsmuur. De prijzen zijn exclusief btw en inclusief materiaal en arbeidsloon. Ben jij benieuwd wat het maken van een scheidingswand in jouw woning kost? Neem dan contact op met een vakman.
Scheidingswand

Hoe berekent de vakman de prijs? 

Laat jij een scheidingswand maken? Dan ben je vast benieuwd wat je betaalt voor deze klus en hoe de kosten tot stand komen. De vakman baseert zijn prijsvoorstel op de volgende onderdelen: - Moeilijkheidsgraad plaatsen tussenwand - Aanwezigheid van deur - Materiaal scheidingswand - Afwerking van de scheidingswand - Trekken van kabels

Moeilijkheidsgraad

Gemiddeld is een vakman een dag bezig met het plaatsen van een tussenwand. Hoeveel tijd hij er precies aan kwijt is, is onder andere afhankelijk van de moeilijkheidsgraad. Een vakman is het snelst klaar met een scheidingswand die volledig recht is. Dit betekent dat er geen gekke hoeken in de kamer zitten. Ook hoeft hij geen rekening te houden met een schuin dak. Je kunt je voorstellen dat hij daarom vaak langer bezig is op zolder, dan met een scheidingsmuur op de eerste etage.

Aanwezigheid deur

Afhankelijk van de functie van de scheidingswand kun je kiezen voor een deurkozijn met deur. Dit is handig wanneer je een extra kamer wilt creëren. Je betaalt voor een scheidingswand met deur extra. Dit kan een reden zijn om op zolder een scheidingsmuur zonder deur te plaatsen. Je kunt je spullen wel uit het zicht opbergen en door een smalle opening kun je hier alsnog bij. 

Voor het plaatsen van een deur heb je de keuze uit twee soorten binnendeuren. Welke optie je kiest, is een kwestie van smaak. Het is natuurlijk wel het mooist als de nieuwe binnendeur overeen komt met de overige deuren in je woning:

Opdek binnendeur
Een opdek binnendeur heeft een rand die over het kozijn valt. Hierdoor houdt de deur goed tocht tegen. Dit is vaak de goedkoopste optie qua deuren. Zowel in aanschaf als de tijd dat de vakman bezig is met het ophangen van de deur. Stompe binnendeur
Je kunt in de scheidingsmuur ook een stompe binnendeur plaatsen. Dit soort deuren valt in zijn geheel in het kozijn. De aanschaf is duurder en de vakman is langer bezig met het plaatsen van de deur. Dit komt omdat de vakman de deur vaak moet bijschaven en het deurbeslag nog moet maken.

Materiaal 

Naast de tijd van de vakman is een andere kostenpost de aanschaf van het materiaal. Afhankelijk van de keuzes die jij hierin maakt, kun je veel of minder geld uitgeven aan de scheidingsmuur. We hebben hieronder enkele opties voor je op een rijtje gezet.

 1. Gips en houten scheidingswand
  Het plaatsen van een scheidingsmuur van gips is de goedkoopste optie. Je kunt ervoor kiezen om een extra houten plaat onder de gipsplaten te laten plaatsen. Deze zogeheten OSB-platen verstevigen de constructie en maken het mogelijk om een plank aan de muur te hangen. De vakman brengt hiervoor extra kosten in rekening. De vakman maakt eerst een houten frame in de kamer. Vervolgens plaatst hij de gipsplaten hier tegenaan. Wil jij een scheidingsmuur in de badkamer? Ook dan behoort gips tot een van de opties. Je kiest dan voor groene gipsplaten, aangezien die tegen water kunnen.

 2. Metalen stud
  De meeste mensen kiezen voor een metalen stud wand. Ook hier maakt de vakman gebruik van gipsplaten. In dit geval monteert hij ze op een metalen frame. Voor het plaatsen van scheidingsmuren is isolatie belangrijk. Je kunt dit doen met glaswol. Naast geluidsisolatie zorg je dat de wand ook dertig minuten brandwerend is.

 3. Cellenbetonblokken
  Verreweg de duurste optie is het plaatsen van een cellenbetonblokken scheidingsmuur. Je hebt dan wel een brandwerende, geluidsisolerende en vochtbestendige muur. De tijd dat een vakman bezig is met het plaatsen van een betonblokken scheidingsmuur heeft niet alleen te maken met plek. Ook de vloer is hierbij van belang. Op beton kan de vakman direct starten met metselen. Heb jij een houten vloer? Dan moet de vakman eerst een rail aanbrengen waar hij de blokken op kan metselen. Dit duurt langer en kost dus ook meer.

Afwerking van de muur

Na het plaatsen van de scheidingsmuur kun je niet zomaar de muur verven of behangen. Hiervoor dient de vakman de scheidingsmuur eerst af te werken. Je kunt de muur laten stucen of kiezen voor glasvezelbehang.

Stucen
De vakman egaliseert de scheidingsmuur met een cement- of gipslaag. Als de stuc helemaal droog is, kun je beginnen met verven of behangen. 
Ontdek hier de gemiddelde kosten voor het stucen van de muur.

Glasvezelbehang
In de regel is glasvezelbehang iets goedkoper dan stuc. Glasvezelbehang is een sterke stof die de muur extra versterkt. Ook werkt dit behang de oneffenheden weg. 
Ontdek hier de gemiddelde kosten voor het aanbrengen van glasvezelbehang.

Trekken van kabels

Wil jij in de scheidingsmuur een stopcontact plaatsen? Dan kun je de elektriciteitskabels in de muur wegwerken. De elektricien kan de kabels doortrekken van een ander stroompunt in de buurt. Daarnaast zorgt hij voor een stopcontact op de door jou aangegeven plaats. Heb je een scheidingswand laten plaatsen voor het creëren van een werkplek? Dan kun je er ook voor kiezen om de datakabel in de muur weg te werken. Hierdoor heb je minder kabels in het zicht. Aan het wegwerken van kabels in de muur hangt natuurlijk wel een ander prijskaartje.

Reden tussenwand plaatsen

Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar er zijn verschillende redenen waarom mensen kiezen voor een tussenwand. We zetten een aantal redenen op een rijtje.

 • Creëren van een extra kamer
  Een van de redenen om een tussenwand te plaatsen, is de wens voor extra ruimte, omdat het gezin uitbreidt of omdat een van de gezinsleden een thuiswerkplek krijgt.
 • Spullen uit het zicht plaatsen Gebruik je de zolder als opslag, maar is het ook de plek waar je je was doet? Dan kun je ervoor kiezen om de spullen uit het zicht te zetten. Een scheidingsmuur biedt dan uitkomst.
 • Inloopkast
  Heb jij een grote kamer en wil jij een inloopkast? Door een tussenwand te plaatsen tussen het bed en de muur maak je heel eenvoudig een inloopkast. In dit geval hoef je geen deur te plaatsen.
 • Wegwerken kabels We noemen het een valse wand wanneer er een tussenwand komt voor de muur. In veel gevallen gebruik je deze wand voor het wegwerken van kabels van de flatscreen tv. De televisie valt bij een valse wand vaak geheel in de muur.
 • Optische ruimte in de badkamer
  Een scheidingswand vind je ook vaak in de badkamer. Met een scheidingswand is het mogelijk om een inloopdouche naast een toilet te plaatsen. Ook creëer je met een tussenwand optische ruimte.

*Tip!*Wil je kosten besparen op het arbeidsloon? Bespreek dan met de vakman of je bepaalde werkzaamheden zelf kunt uitvoeren. Ook kan het in de prijs schelen wanneer je een vakman in de regio zoekt. Je bespaart dan op de voorrijkosten. Op Werkspot vind je vakmannen in jouw regio.

Zoek je via Werkspot een vakman? Omschrijf dan in ieder geval wat de functie van de scheidingsmuur is en waar de muur moet komen. Zijn er schuine muren waar de vakman rekening mee moet houden? Laat dit dan weten. Het helpt de vakman wanneer je alvast wat foto's van de situatie toevoegt. Hoe duidelijker de aanvraag, hoe beter de vakman een prijsvoorstel op maat kan maken. Je kunt de vakman natuurlijk ook thuis uitnodigen zodat hij zelf de situatie kan bekijken. 

Advies van een vakman

Bij veel scheidingsmuren gebruikt de vakman gipsplaten. Maar waar moet je nu precies op letten bij de aanschaf van de gipsplaten? Werkspot vroeg het aan een van onze vakmannen. Paul Post van PP Meubelatelier legt uit: "Kies voor een 12 millimeter gipsplaat. Een 9,5 millimeter gipsplaat is kwetsbaarder waardoor je er sneller een gat in hebt. Op een balken frame kun je het beste OSB-platen monteren. Dan kun je overal iets ophangen."

Vind een stukadoor dichtbij