Kosten tussenwand plaatsen

Bijgewerkt op

De gemiddelde kosten voor het plaatsen van een tussenwand liggen tussen de €40 en €80 per m2. De prijs die je betaalt is afhankelijk van verschillende factoren die we in dit artikel toelichten. Ook geven we je tips hoe je kunt besparen op deze klus.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen stukadoors

Onze stukadoors, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 306 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Zelf doen of uitbesteden?

Je kunt ook zelf een scheidingsmuur maken. Het is hierbij belangrijk dat je weet wat je doet. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je de kamer beschadigt of dat de muur niet recht staat. Ook is het vaak handig om elektriciteit- en datakabels direct in de scheidingswand te maken. Hiervoor schakel je een erkend elektricien in. Tot slot ben je vaak zelf veel langer bezig. Wil je de zekerheid dat de muur netjes staat en dat je snel een nieuwe kamer hebt? Schakel dan altijd een van onze vakmensen in.

Tussenwand plaatsen: prijstabel

Soort klusMateriaalGemiddelde prijs
Scheidingswand 4,5 x 2,5 meterHouten balken, steenwol en gipscirca € 750,-
MeerprijsOSB-platencirca € 150,-
Scheidingswand 5 x 2,5 meterDeurkozijn, stompe deur en metalen studcirca € 950,-

Bovenstaand vind je enkele voorbeeldprijzen voor plaatsen van een tussenmuur. De prijzen zijn exclusief btw en inclusief materiaal en arbeidsloon. Ben jij benieuwd wat het maken van een scheidingswand in jouw woning kost? Neem dan contact op met de professional.

Scheidingswand

Tussenwand plaatsen: prijsbepalende factoren 

Laat jij een scheidingswand maken? Dan ben je vast benieuwd wat je betaalt voor deze klus en hoe de kosten tot stand komen. De professional baseert het prijsvoorstel op de volgende onderdelen:

 • Moeilijkheidsgraad plaatsen tussenwand (kosten)
 • Aanwezigheid van deur
 • Materiaal scheidingsmuur
 • Afwerking van de scheidingswand
 • Trekken van kabels

Tussenwand plaatsen: moeilijkheidsgraad

Gemiddeld zijn vakmensen een dag bezig met het plaatsen van een tussenwand. Hoeveel tijd het precies kost, is onder andere afhankelijk van de moeilijkheidsgraad. Een professional is het snelst klaar met een scheidingsmuur die volledig recht is. Dit betekent dat er geen gekke hoeken of een schuin dak in de kamer zitten. Je kunt je voorstellen dat de professional daarom vaak langer bezig is met een tussenwand plaatsen op zolder, dan met het plaatsen van een tussenwand in de slaapkamer op de eerste etage.

Tussenwand plaatsen met deur

Afhankelijk van de functie van de scheidingsmuur kun je kiezen voor een deurkozijn met deur. Dit is handig wanneer je een extra kamer wilt creëren. Je betaalt voor een scheidingsmuur met deur extra. Dit kan een reden zijn om op zolder een scheidingsmuur zonder deur te plaatsen. Je kunt je spullen wel uit het zicht opbergen en door een smalle opening kun je hier alsnog bij. 

Voor het plaatsen van een deur heb je de keuze uit drie soorten binnendeuren. Welke optie je kiest, is een kwestie van smaak. Het is natuurlijk wel het mooist als de nieuwe binnendeur overeen komt met de overige deuren in je woning:

 • Opdek binnendeur Een opdek binnendeur heeft een rand die over het kozijn valt. Hierdoor houdt de deur goed tocht tegen. Dit is vaak de goedkoopste optie qua deuren. Zowel in aanschaf als de tijd dat de professional bezig is met het ophangen van de deur.

 • Stompe binnendeur Je kunt in de scheidingsmuur ook een stompe binnendeur plaatsen. Dit soort deuren valt in zijn geheel in het kozijn. De aanschaf is duurder en de professional is langer bezig met het plaatsen van de deur. Dit komt door het bijschaven van de deur en het maken van het deurbeslag. 

 • Tussenwand plaatsen met schuifdeur Heb je bij de extra muur geen ruimte om een deur te openen, maar wil je wel graag een deur in de tussenwand plaatsen? Overweeg dan een schuifdeur. Zo is de tussenmuur toch helemaal afgesloten, maar kun je wel nog met een deur bij je spullen komen. 

Materiaal tussenwand plaatsen (kosten)

Naast de tijd van de professional is een andere kostenpost de aanschaf van het materiaal. Afhankelijk van de keuzes die jij hierin maakt, kun je veel of minder geld uitgeven aan de scheidingsmuur. We hebben hieronder enkele opties voor je op een rijtje gezet.

 1. Gips en houten tussenwand plaatsen Het plaatsen van een scheidingsmuur van gips is de goedkoopste optie. Je kunt ervoor kiezen om een extra houten plaat onder de gipsplaten te laten plaatsen. Deze zogeheten OSB-platen verstevigen de constructie en maken het mogelijk om een plank aan de muur te hangen. Hiervoor worden vaak wel extra kosten in rekening gebracht. De professional maakt eerst een houten frame in de kamer en plaatst vervolgens de gipsplaten hier tegenaan. Wil jij een scheidingsmuur in de badkamer? Ook dan behoort gips tot een van de opties. Je kiest dan voor groene gipsplaten, aangezien die tegen water kunnen. 

 2. Metalen stud De meeste mensen kiezen voor een metalen stud wand. Ook hier maakt de professional gebruik van gipsplaten die op een metalen frame worden gemonteerd. Voor het plaatsen van scheidingsmuren is isolatie belangrijk. Je kunt dit doen met glaswol. Naast geluidsisolatie zorg je dat de tussenwand ook dertig minuten brandwerend is.

 3. Cellenbetonblokken Verreweg de duurste optie is het plaatsen van een cellenbetonblokken scheidingsmuur. Je hebt dan wel een brandwerende, geluidsisolerende en vochtbestendige muur. De tijd dat een professional bezig is met het plaatsen van een betonblokken scheidingsmuur heeft niet alleen te maken met plek. Ook de vloer is hierbij van belang. Op beton kun je direct starten met metselen. Heb jij een houten vloer? Dan moet de professional eerst een rail aanbrengen waar de blokken op gemetseld kunnen worden. Dit duurt langer en kost dus ook meer. 

 4. Glazen tussenwand slaapkamer Wil jij rustig in je slaapkamer kunnen werken, zonder verlies van licht? Dan kun je kiezen voor een glazen tussenwand. Het grote voordeel is dat je nieuwe werkkamer voldoende licht is, minder geluid doorlaat en optisch groter lijkt. En ditzelfde geldt natuurlijk voor je slaapkamer. De prijs voor het plaatsen van een glazen tussenwand is afhankelijk van het oppervlakte, maar ook het soort glas en de dikte is van belang. Zo betaal je vaak meer voor glas dat ook geluid tegen moet houden dan voor glas dat alleen moet zorgen voor een optische scheiding. 

Afwerking van de muur

Na het plaatsen van de scheidingsmuur kun je niet zomaar de muur verven of behangen. Hiervoor dient de professional de scheidingsmuur eerst af te werken. Je kunt de muur laten stucen of kiezen voor glasvezelbehang.

 • Stucen De stukadoor egaliseert de scheidingsmuur met een cement- of gipslaag. Als de stuc helemaal droog is, kun je beginnen met verven of behangen.  Ontdek hier de gemiddelde kosten voor het inschakelen van een stukadoor.

 • Glasvezelbehang In de regel is glasvezelbehang iets goedkoper dan stuc. Glasvezelbehang is een sterke stof die de muur extra versterkt. Ook werkt dit behang de oneffenheden weg.  Ontdek hier de gemiddelde kosten voor het aanbrengen van glasvezelbehang.

Reden tussenwand plaatsen

Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar er zijn verschillende redenen waarom mensen kiezen voor een tussenwand. We zetten een aantal redenen op een rijtje.

 • Creëren van een extra kamer Een van de redenen om een tussenwand te plaatsen, is de wens voor extra ruimte, omdat het gezin uitbreidt of omdat een van de gezinsleden een thuiswerkplek krijgt.

 • Spullen uit het zicht plaatsen Gebruik je de zolder als opslag, maar is het ook de plek waar je je was doet? Dan kun je ervoor kiezen om de spullen uit het zicht te zetten. Een scheidingsmuur biedt dan uitkomst.

 • Inloopkast Heb jij een grote kamer en wil jij een inloopkast? Door een tussenwand te plaatsen tussen het bed en de muur maak je heel eenvoudig een inloopkast. In dit geval hoef je geen deur te plaatsen. 

 • Wegwerken kabels We noemen het een valse wand wanneer er een tussenwand komt voor de muur. In veel gevallen gebruik je deze wand voor het wegwerken van kabels van de flatscreen tv. De televisie valt bij een valse wand vaak geheel in de muur. 

 • Optische ruimte in de badkamer Een scheidingswand vind je ook vaak in de badkamer. Met een scheidingswand is het mogelijk om een inloopdouche naast een toilet te plaatsen. Ook creëer je met een tussenwand optische ruimte. 

Tip! Wil je kosten besparen op het arbeidsloon? Bespreek dan met de professional of je bepaalde werkzaamheden zelf kunt uitvoeren. Ook kan het in de prijs schelen wanneer je een professional in de regio zoekt. Je bespaart dan op de voorrijkosten. Op Werkspot vind je vakmensen in jouw regio.

Zoek je via Werkspot vakmensen? Omschrijf dan in ieder geval wat de functie van de scheidingsmuur is en waar de muur moet komen. Zijn er schuine muren waar de professional rekening mee moet houden? Laat dit dan weten. Het helpt wanneer je alvast wat foto's van de situatie toevoegt. Hoe duidelijker de aanvraag, hoe beter de professional een prijsvoorstel op maat kan maken. Je kunt de professional natuurlijk ook thuis uitnodigen om zelf de situatie te bekijken. 

Advies van een professional

Bij veel scheidingsmuren gebruikt de vakman gipsplaten. Maar waar moet je nu precies op letten bij de aanschaf van de gipsplaten? Werkspot vroeg het aan een van onze vakmannen. Paul Post van PP Meubelatelier legt uit: "Kies voor een 12 millimeter gipsplaat. Een 9,5 millimeter gipsplaat is kwetsbaarder waardoor je er sneller een gat in hebt. Op een balken frame kun je het beste OSB-platen monteren. Dan kun je overal iets ophangen."