Als je Werkspot gebruikt, ga je akkoord met ons cookie-beleid.

Stucen overzicht

Gemiddelde kosten voor sierpleister aanbrengen

Op deze pagina: Wat zijn de kosten voor sierpleister aanbrengen? En wat zijn de factoren die van invloed zijn op de kosten. U kunt ook een opdracht plaatsen zodat u de juiste stukadoor vindt voor uw klus.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

Gemiddelde kosten voor sierpleister aanbrengen

Sierpleister is een mooie manier om je wanden af te werken. Door je wanden met sierpleister af te werken, creëer je een unieke muur met een geheel eigen patroon. Sierpleister geeft je muren een verzorgde laag. Sierpleister aanbrengen vergt wel wat kennis en kunde. Juist omdat het de afwerking van de wand is, is het belangrijk dat de pleister netjes en vakkundig is aangebracht. Ga je zelf met deze klus aan de slag, dan bestaat de kans dat de sierpleister niet gelijkmatig op de muur terecht komt, of erger nog, dat deze weer loslaat. Daarom is het aan te raden om een vakman in te schakelen voor het aanbrengen van stucwerk. En wanneer je een expert inhuurt, een stukadoor die zijn vak verstaat, is het wel zo prettig als je vooraf een indicatie hebt van de te maken kosten. Om die reden lichten we hieronder toe wat er bij de klus komt kijken en met welke kosten je ongeveer rekening kan houden. Besluit je de klus uit te besteden aan een vakman? Plaats je klus gratis en vrijblijvend op Werkspot en kom eenvoudig in contact met ervaren stukadoors, die de klus voor je kunnen uitvoeren.

De kosten voor sierpleister aanbrengen

De gemiddelde kosten voor het aanbrengen van sierpleisterliggen doorgaans tussen de € 15,- en € 25,- per m². Dat is inclusief manuren en materiaal. In de onderstaande tabel vind je voorbeelden van oppervlaktes.

OppervlakteGemiddelde kosten
10 m²€ 300,- tot € 500,-
30 m²€ 450,- tot € 600,-
60 m²€ 1.000,- tot € 1.700,-
Let wel op: uiteindelijk is elke klus anders en kan het uiteindelijke voorstel altijd afwijken van onze kostenindicatie. Lees je daarom, voordat je een klus plaatst, goed in in de verschillende mogelijkheden plus variabelen en maak vervolgens duidelijke afspraken met de vakman van je keuze.
sierpleister aanbrengen

Soorten sierpleister aanbrengen

Er zijn verschillende soorten sierpleister die je op de muur kan aanbrengen. Elk soort stucwerk heeft zo zijn eigen kenmerken en uitstraling. Op basis van jouw wensen en smaak, kan je de sierpleister kiezen die daar het best bij past. Voor alle soorten sierpleister geldt dat je ze in bijna iedere gewenste kleur kan laten aanbrengen, zodat je daarna niet de muur nog hoeft te schilderen. Mocht je over een aantal jaar toch liever een andere kleur willen, dan is sierpleister altijd overschilderbaar. We geven de kenmerken van de meestgebruikte soorten sierpleister:

 • Spachtelputz stucwerk
  Spachtelputz is de meest gebruikte pleistersoort. Er zijn verschillende korreldiktes beschikbaar, die allemaal een andere afwerking geven. Je kan zo kiezen voor verschillende structuren. De stukadoor brengt spachtelputz met de hand aan. Hij gebruikt daarvoor een spaan en brengt spachtelputz doorgaans aan in een laag van 1 tot 4 millimeter. Eventuele kleine oneffenheden in de muur, zijn op die manier goed te verbloemen.
 • Rustiekputz stucwerk
  Ben je op zoek naar een iets grovere structuur? Dan kan je rustiekputz overwegen. Deze pleistersoort is ook in verschillende korreldiktes verkrijgbaar, dus je kan de structuur kiezen die bij je smaak past. Kenmerkend voor rustiekputz zijn de groefjes die op de muur zichtbaar zijn in de structuur. Ook deze sierpleister brengt de vakman met de hand aan.
 • Granol stucwerk
  Granol stucwerk kent de grofste structuur en kan de vakman in een waaierpatroon of recht op de muur (boomschors-structuur) aanbrengen. In de jaren '70 en '80 was deze vorm van stucwerk erg populair. Inmiddels is granol een beetje op zijn retour, maar zoek je een stevige, robuuste sierpleister, dan kan granol nog altijd erg geschikt zijn. Ook is granol een goedkoper alternatief voor beton ciré of tadelakt. Het is vooral afhankelijk van je eigen smaak.

Sierpleister aanbrengen: wat bepaalt de kosten?

De prijs die de vakman rekent voor sierpleister aanbrengen, is van een aantal variabelen afhankelijk. De verschillende soorten sierpleister komen ieder met een eigen prijskaartje. Voor het aanbrengen ervan kan je doorgaans op dezelfde prijs rekenen. Wat verder de kosten bepaalt, zijn onder meer de volgende zaken:

 • Soort oppervlak
 • Voorbereidend werk
 • Afwerking
 • Zzp'er of stukadoorsbedrijf

Soort oppervlak

Over het algemeen is het eenvoudiger om een volledig strak stuk muur of plafond te stucen dan een oppervlak met hoeken en nissen. Dat laatste kost een vakman doorgaans meer tijd en kost het jou meestal meer geld. Naast de vorm van de wand of het plafond, speelt ook mee hoe groot het oppervlak is dat de vakman moet stucen. Voor een groter oppervlak betaal je weliswaar meer, maar de prijs die je betaalt per vierkante meter gaat doorgaans wel omlaag.

Voorbereidend werk

Oude wandbekleding verwijderen Stucwerk breng je voor het beste resultaat aan op een kale muur. Zit er nu behang op je muren of een ander soort stucwerk, dan kan je dat het best eerst laten verwijderen. Dat kan je zelf doen, maar je kan de klus ook uitbesteden aan een vakman. Zit er nu stucwerk op je muren, dan kan je dat met een beitel voorzichtig eraf hakken. Huur je een vakman hiervoor in, dan kan je denken aan een bedrag van rond de € 10,- per m². Behang verwijder je het eenvoudigst met een stoomapparaat. Ook die klus kan je aan een vakman overlaten. Denk voor het verwijderen van behang aan een bedrag tussen de € 25,- en € 45,- per uur.

Meer prijsinformatie vind je op:

Muren egaliseren
Zijn de muren kaal, dan kan je goed zien wat de staat van de muur is. Een goede staat van de muur zorgt voor een goede basis voor de nieuwe pleisterlaag. Zo kan je ervan op aan dat je pleisterwerk na het aanbrengen jaren mee kan. Kleine oneffenheden kan de vakman tijdens het stucen wel verbloemen. Zijn de muren erg beschadigd, dan is het verstandig dit eerst te laten verhelpen. Wanneer de ondergrond van een oppervlak ruw is, kan je raapwerk toepassen. Bij raapwerk maakt de vakman de muren weer glad en waterpas door een dikke laag gipsmortel of specie aan te brengen. Als dit helemaal goed droog is, kan de vakman beginnen met het pleisterwerk.

Afwerking

We gaven al aan dat je sierpleister in vrijwel iedere kleur kan laten aanbrengen. Het is dan ook meestal niet nodig om de muren daarna nog te schilderen. Weet je bij het aanbrengen van het stucwerk nog niet welke kleur je wilt? Kies dan voor een neutraal wit. Je kan de muren altijd na het stucen nog laten verven. Besteed je deze klus uit aan een professionele schilder, hou dan rekening met een bedrag tussen de € 6,- en € 15,- per m². De prijs is met name afhankelijk van het aantal lagen dat de schilder moet aanbrengen.

Meer prijsinformatie vind je op:

Wat mensen vooral bij het stucen van het plafond nog weleens kiezen, is een afwerking van schuurwerk. Bij schuurwerk brengt de vakman extra schaduw en daarmee diepte in het pleisterwerk aan. En wil je juist wat extra schaduw in je sierpleister? Dat zorgt ervoor dat het resultaat zo mogelijk nog meer spreekt. Ben je geïnteresseerd in deze optie, dan doe je er goed aan dit vooraf bij de vakman aan te geven. Hij kan je adviseren over de mogelijkheden en kan er rekening mee houden bij het uitvoeren van de klus.

Praktisch advies van een professional

Als je sierpleister wilt laten aanbrengen is het goed om van tevoren zoveel mogelijk uit te zoeken. Wij hebben in ieder geval één van onze professionals gevraagd een advies te geven over sierpleister. Thomas Gaasbeek, eigenaar van Stucadoorsbedrijf Gaasbeek is al jaren gespecialiseerd in stucen: "*Wij adviseren sierpleister bij woningen waarbij veel werking is, zoals nieuwbouw woningen en bij mensen met kleine kinderen. Sierpleister is namelijk veel sterker dan gewoon gips. Als er veel werking is, zullen er minder snel scheuren ontstaan in het pleisterwerk en kinderen die tegen de muren aanbotsen zullen minder snel schade aanrichten aan het pleisterwerk. Sierpleister is trouwens ook in alle kleuren te verkrijgen. Je kan er voor kiezen om het al in de kleur naar keuze aan te laten brengen zodat je na het stucen niet ook nog hoeft te schilderen."*

Sierpleister laten aanbrengen door een vakman via Werkspot?

Nu je een beeld hebt gekregen wat er komt kijken bij het aanbrengen van sierpleister en met welke kosten je rekening kan houden, kan je voor jezelf bepalen of je een stukadoor voor deze klus wilt inschakelen. Het is slim om deze klus door een vakman te laten uitvoeren, want bij zelf stucen, kan een hoop misgaan als je geen verstand van zaken hebt.

Een goede, betrouwbare stukadoor vind je eenvoudig via Werkspot. Geef bij het plaatsen van de klus al zoveel mogelijk details, zoals de oppervlakte van de wanden, het soort sierpleister dat je wilt laten aanbrengen en wat er nu op de muren zit.

Heb je een klus geplaatst, dan helpen we je bij het maken van een keuze. We hebben reviews gevraagd van het werk van de vakmannen, zodat jij een goed beeld kan vormen van de werkwijze van de vakman en de kwaliteit van eerder geleverd werk. Zo vind je eenvoudig de juiste vakman voor jouw klus.

Andere prijzen per dienst

 1. Kosten stukadoor
 2. Kosten stucwerk binnen
 3. Kosten spachtelputz
 4. Kosten wanden stucen
 5. Kosten beton ciré

Vind een stukadoor dichtbij