Schilderen overzicht

Muur sauzen – tips en kostenoverzicht

02-06-2020
Muren sauzen: tips

Zijn je wanden aan een opknapbeurt toe door verkleuring of is de kleur niet meer naar jouw smaak? Een muur sauzen is een voordelige oplossing om je interieur van een frisse en nieuwe uitstraling te voorzien.

Wil je zelf een muurtje sauzen en ben je op zoek naar advies over de beste aanpak? Werkspot heeft tips voor je beschikbaar als je zelf aan de slag gaat. Of ben je van plan om deze klus uit te besteden? Wij laten je graag kennismaken met de voordelen van het inhuren van een professional via Werkspot. Daarbij geven wij je ook inzicht in de gemiddelde kosten van muren sauzen.

Gemiddelde prijzen muur sauzen

Wil je weten wat het kost als je het sauzen van je muur aan een professional overlaat? Er is een onderscheid te maken in een m² prijs en een uurtarief. Het gaat bij het sauzen van muren doorgaans om relatief grote oppervlakken. Dat maakt het voor de professional mogelijk om hiervoor een m² prijs in rekening te brengen. De prijzen voor een muur sauzen lopen uiteen van € 7,00 per m² tot €13,00 per m² voor een enkele laag. De prijs ligt net even wat hoger voor een tweelaags schilderbeurt. Per m² is er dan rekening te houden met een prijs tussen € 8,00 per m² tot € 15,00 per m². Heb je een kleine muur om te sauzen? Dan is het mogelijk dat de professionele schilder een uurtarief in rekening brengt. De prijzen lopen in dat geval uiteen van € 30,00 tot € 40,00 per uur.

Indicatie kosten muur sauzen

Muren sauzenLaagHoog
1 laags per m²€ 7,-€ 13,-
2 laags per m²€ 8,-€ 15,-
Binnenschilder per uur€ 30,-€ 40,-

Wat zijn factoren die de prijs bepalen voor een muur sauzen?

Je hebt met bovenstaand overzicht een indicatie van de kosten voor een muur sauzen. Er zijn echter nog wel een aantal andere zaken om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld met de conditie van je muur. Is de wand in een goede staat of is het nodig dat de muur gestuct wordt? De gemiddelde prijs komt dan hoger uit. Dat is logisch, want het gaat dan niet alleen meer om een muur sauzen, maar ook om het glad stuken. Een licht beschadigde muur is overigens ook te behangen met renovlies en daarna te sauzen.

Voordelen schilder inhuren Werkspot

Heb je nog andere schilderklussen uit te voeren? Dan is het wellicht handig om met de schilder te onderhandelen om de totale prijs wat omlaag te brengen. Wat ook invloed heeft op de prijs is de bewerkelijkheid. Bijvoorbeeld als je de benedenkant en bovenkant van de muur elk een andere kleur wilt geven. Komt de schilder uit je regio? Dat scheelt in de totaalprijs die de professional je geeft, want er zijn nagenoeg geen reiskosten. Werkspot biedt wat dat betreft een groot voordeel en dat is dat je altijd kan filteren op regio en een schilder uit je omgeving kan inhuren. Bovendien zijn werkzaamheden als stuken of renovlies plakken door professionals te combineren met het sauzen van je muur.

 • Grootte van het project
 • Conditie van de muur
 • Enkele kleur of meer kleuren
 • Reiskosten

Muur sauzen: boodschappenlijstje

Lijkt het je leuk om zelf aan de slag te gaan met een muur sauzen? Dan komen de handige tips van Werkspot van pas om je muur een makeover te geven. Het is aan te raden om eerst de benodigdheden in huis te halen voordat je van start gaat:

 • Vegertje
 • Vulmiddel/schuurpapier
 • Ammoniak
 • Muurverf
 • Verfkwast
 • Vachtroller
 • Afplaktape
 • Afdekzeil/stucloper
 • Verfbak
 • Roerstokje
 • Doekje
 • Schoon water

Tips muur sauzen: voor het beste resultaat

1. Maak de muur schoon

Zie je stofwebben in de hoeken van de muur? Dan haal je deze gemakkelijk weg met een vegertje. Is er in de ruimte gerookt of zit er vetaanslag op de muren, zoals wel voorkomt in keukens? Maak in dat geval de muur eerst schoon door deze te ontvetten. Je kan hiervoor ammoniak verdunnen met water. Maak de muur niet te nat, want dan duurt het langer voordat je kan beginnen met sauzen.

2. Vul eventuele gaatjes op met vulmiddel

Als er sprake is van gaatjes in de muur dan zijn deze op te vullen met vulmiddel. Na het opvullen schuur je het even licht op. Dat voorkomt dat er oneffenheden te zien zijn. Klaar met schuren? Dan maak je de wand weer even schoon met het vegertje.

3. Plak de vloer, plinten, stopcontacten en plafond af

Je wilt niet dat je verf straks alleen op de muur zit en niet ergens anders. Daarom is het handig om afplaktape en afdekzeil te gebruiken. Plak de tape strak bij de plinten langs en bedek ook de rand bij het plafond. De vloer bescherm je door er afdekzeil op te plaatsen. Stucloper is daarvoor eveneens geschikt. Zitten er stopcontacten op de wand dan plak je deze eveneens af net als lichtknoppen en het deurkozijn. Ben je straks klaar met sauzen dan haal je de afplaktape direct weer weg. Als je het laat zitten, heb je kans dat de gesausde muur beschadigd raakt omdat je verf meetrekt.

4. Begin met de muur sauzen

Maak de sausemmer open en roer de inhoud goed door met een roerstokje. Daarna giet je een deel in de verfbak. Of als je liever een verfrooster in de sausemmer plaats kan dat ook. Het is in beide gevallen mogelijk om de saus goed van de kwast en roller af te strijken. Je begint met het afzetten van de randen met de kwast, zoals bij de plint en het plafond. Breng daarna de muurverf in een denkbeeldige baan van boven naar beneden aan met de vachtroller en ga van links naar rechts. Daarmee bedek je het hele oppervlak van deze baan. Strijk als laatste de baan helemaal uit van boven naar beneden. De werkwijze voor de volgende baan is hetzelfde, maar je zorgt wel dat je de eerste baan een beetje overlapt.

Waarom een professional inhuren?

Een professional heeft kennis en ervaring in het sauzen van muren. Een specialist ziet daarom ook snel of de muur geschikt is om meteen te sauzen. Hij of zij draagt daar bovendien oplossingen voor aan, met het advies om te stucen of de wand met renovlies te behangen. Het kan ook zijn dat er alleen maar wat kleine gaatjes opgevuld moeten worden. Je krijgt met het inschakelen van vakmensen de zekerheid van een juiste aanpak voor het sauzen van je muur. Bovendien loop je geen kans dat er druipers op de wand achterblijven. Dat komt door onervarenheid nogal eens voor bij het gebruik van te veel muurverf. Diezelfde onervarenheid vergroot ook de kans op strepen net als op haren in de verf of pluisjes van de vachtroller op de wand. Het heeft daarom nogal wat voordelen om een professional in te huren voor het sauzen van je muren. Het is nog een groter voordeel als je dat via Werkspot doet.

Plaats gratis je opdracht en bekijk duizenden reviews

Bij Werkspot kan je namelijk gratis een opdracht plaatsen voor muur sauzen. Beschrijf de opdracht en maak ook foto´s met je telefoon. Je hebt na het plaatsen van de opdracht de optie om vakmensen te bekijken en deze kan je aan je lijst toevoegen. Er zijn duizenden reviews beschikbaar met persoonlijke ervaringen van anderen die je voorgingen. Werkspot zorgt ook voor introductie van de opdracht bij professionals. Deze hebben als er belangstelling is de mogelijkheid om met jou in contact te komen. Zij laten je dan onder meer weten waarom zij geschikt zijn om je muur te sauzen. De vakmensen komen bovendien uit je regio en dat heeft weer het voordeel dat de reisafstand beperkt is.

Kom in contact met vakmannen om een prijsopgave voor jouw klus te ontvangen.

Vind een schilder dichtbij