Verschillende verftechnieken

Bijgewerkt op

Er zijn talloze manieren om je huis te schilderen. Welke techniek of type verf je gebruikt hangt af van de wensen en de ondergrond. Hieronder lichten we de verschillende mogelijkheden toe.

Verschillende technieken

Sauzen

Het aanbrengen van latex op muren en plafonds wordt gedaan met een roller en kwast, voor zowel een glad als structuur resultaat. Voor een glad resultaat wordt gebruik gemaakt van een standaard vachtroller. Voor structuur op de muur wordt de verf meestal met een gewone roller aangebracht. Hier kan vervolgens meteen overheen gerold worden met een speciale structuur roller. De meest gebruikte kleuren latex zijn RAL 9001 (crème wit) en RAL 9010 (zuiver wit), maar tegenwoordig wordt ook vaak RAL 9016, een neutrale kleur wit zonder geel pigment, gebruikt.

Lees hier meer over het schilderen van muren

Spuiten

Naast latex aanbrengen met een roller of kwast is het ook mogelijk om de latex aan te brengen met behulp van een airless spuittechniek. Hierbij worden de wanden en plafonds gespoten met muurverf of latex. Deze techniek wordt tegenwoordig steeds vaker gekozen, met name bij veel vierkante meters en in lege woningen.

Het voordeel ten opzichte van sauzen is dat door middel van spuiten de verf vaak in een keer dekkend is, het goedkoper is omdat de schilder sneller kan werken en het een mooi, glad resultaat geeft. Het spuiten van de verf zorgt wel voor veel nevel. Alles in je woning moet dus volledig afgedekt worden, wanneer deze niet leeg is.

Naast wanden en plafonds is het ook mogelijk om ander schilderwerk zoals houten kozijnen, ramen, deuren en metalen voorwerpen zoals een hekwerk of kozijnen te spuiten. Hiervoor wordt vaak gebruik gemaakt van het airmix verfspuit-systeem. Hiermee wordt een dikkere laagdikte bereikt waardoor de verf in een keer dekkend is.

Kleurlakken

Voor het aanbrengen van lak in kleur op hout, kunststof of metaal met een kwast of roller is een voorbehandeling cruciaal voor een mooi en duurzaam resultaat. Lak is verkrijgbaar in mat, zijdeglans en hoogglans. Mat wordt vaak gebruikt voor oneffen oppervlaktes om zo oneffenheden te verbloemen, maar het kan ook een kwestie van smaak zijn. Zijdeglans is de standaard voor lakverf. Deze zit precies in het midden qua glansgraad en wordt vaak ‘satin’ genoemd. Hoogglans is de meest glanzende lak. Je ziet alle oneffenheden door de lak, dus deze is alleen toepasbaar op een vlakke ondergrond zonder oneffenheden. Dit geeft een strak en glanzend resultaat en is bovendien goed schoon te maken. Lak wordt daarom vaak gebruikt in keukens of voor buitenschilderwerk.

Speciale lakken

Blanke lak

Wil je dat de ondergrond van je oppervlak zichtbaar blijft, dan kun je blanke lak gebruiken. Deze lak wordt vaak gebruikt voor houten objecten zoals kasten, tafels en trappen. Door een blanke lak te gebruiken blijft de houtnerf zichtbaar, maar wordt er wel een beschermende laag aangebracht.

Badkamer verf

Op muren en plafonds in de badkamer wordt geadviseerd om een schimmelwerende verf te gebruiken. Hierdoor kan er geen schimmel worden gevormd. Tegenwoordig kiezen veel mensen er ook voor om niet de tegels te vervangen, maar deze te laten schilderen. Hiervoor is wel de juiste behandeling nodig. Tegels zijn namelijk glad, verf hecht er moeilijk op en ze worden constant nat. Daarom moeten de tegels vooraf behandeld worden met een speciale primer en daarna geschilderd worden met twee componenten lak. Deze is extra hard en hecht goed.

Verschillende merken verf

Er zijn allerlei verschillende merken verf beschikbaar, maar consumenten kiezen vaak voor Flex, Histor of huismerken van bouwmarkten. Een professionele schilder zal graag willen werken met professionele verf zoals Sikkens, Sigma, Wijzonol, Trimetal of Classidur. Deze merken zijn vaak slijtvaster, harder en makkelijker schoon te maken. Het aanbrengen van de verf is voor de schilder dan ook het prettigst. Bovendien is de schilder er met deze verf zeker van dat hij een duurzaam resultaat kan behalen.

Kom in contact met vakmannen om een prijsopgave voor jouw klus te ontvangen.