Als je Werkspot gebruikt, ga je akkoord met ons cookie-beleid.

Schilderen overzicht

Gestucte muur verven: ontdek de opties

02-06-2021
Gestucte muur verven

Zijn jouw wanden voorzien van een strakke laag stucwerk? Als de wanden nog niet in de gewenste kleur zijn, kun je de muren zelf schilderen. Een gestucte muur verven is een klus die je prima zelf uit kunt voeren, mits je natuurlijk weet waar je op moet letten. Heb je geen tijd om gestucte muren te verven? Dan kun je altijd overwegen een professioneel schilder in te huren. Via Werkspot kom je eenvoudig met vakmensen in contact.

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Inhoudsopgave

 1. Waarom stucwerk schilderen?
 2. Wanneer gestucte muren verven?
 3. Stappenplan stuc verven
 4. Kosten gestucte muur verven
 5. Kom in contact met vakmensen

Waarom stucwerk schilderen?

Een gestucte muur verven heeft verschillende redenen. Allereerst is de stuclaag vaak niet de eindlaag, de muur is dus simpelweg nog niet compleet zonder laag latex of muurverf. Een tweede reden is dat de muur eenvoudiger schoon te houden is als je een laag verf over het stucwerk schildert. Tot slot heeft het natuurlijk ook een optisch effect: je kunt je muren in een leuk kleurtje sauzen dat helemaal past bij jouw interieur. Ben je heel handig? Dan kun je zelfs een patroontje aanbrengen op de muren.

Ga jij een gestucte muur verven? Spreek dan met de stukadoor goed af op welke manier de muren worden opgeleverd. Dit kan behang- of sausklaar zijn. Als de muren behangklaar zijn, en je wilt stuc verven, dan krijg je een lastige klus. De muren zijn namelijk veel te grof. De kans is groot dat je de oneffenheden door de latex of muurverf ziet. Let er dus altijd goed op dat je de muren sausklaar laat opleveren, tenminste als je het stucwerk gaat schilderen.

Wanneer gestucte muren verven?

Voor de meeste mensen is het bekend dat het niet slim is om gestucte muren te verven die nog nat zijn. Maar hoe weet je nu of een muur droog is? Bij stucwerk kun je de algemene regel aanhouden dat 1 millimeter stuc ongeveer een dag nodig heeft om te drogen. Hoeveel millimeter stuc bij jou op de wanden zit, kun je navragen bij de stukadoor. Vaak kan de stukadoor op basis van de luchtvochtigheid in de woning en de temperatuur buiten wel een inschatting maken wanneer je kunt gaan schilderen. Houd hierbij voor jezelf altijd de stelregel aan dat je beter een aantal dagen te laat kunt gaan schilderen, dan te vroeg.

Ben je benieuwd waar je allemaal nog meer rekening mee moet houden bij het drogen van stucwerk? Je leest er meer over in dit artikel

Stappenplan stuc verven

Gestucte muren verven doe je natuurlijk alleen als je zeker weet dat je een mooi eindresultaat krijgt. Als je de volgende stappen doorloopt, weet je zeker dat je op de hoogte bent van de belangrijkste stappen om stuc te verven. Misschien is het verleidelijk om de voorbereidende stappen over te slaan. Ons advies is om dit niet te doen, als je tenminste een mooi eindresultaat wilt en niet teveel verf wilt verspillen. 

Stap 1: voorbereidende werkzaamheden

Om schoon en netjes te werken begin je eerst met het afplakken van de muren en het plafond. Dit is vooral van belang als je op verschillende muren een andere kleur wilt. Of als je het plafond niet gaat schilderen. Vergeet ook de vloer niet te beschermen met afdekfolie of stucloper. Een ander onderdeel van de voorbereidende werkzaamheden is het verwijderen van eventuele stopcontacten. Ga je een gestucte muur verven vlak nadat de stukadoor de muur heeft opgeleverd? Dan kun je met de stukadoor afspreken dat hij de stopcontacten en dergelijke nog niet terugplaatst. Dat scheelt jou weer tijd. 

Tot slot moet je zorgen dat de muur goed schoon is voor je met de volgende stap aan de slag gaat. De muur kun je vaak gewoon reinigen met een vochtige doek met daarop wat ontvetter.

Stap 2: breng voorstrijk aan

Stucwerk heeft de eigenschap dat de muren een zuigende werking hebben. Dit betekent dat de verf grotendeels in de muur verdwijnt als je zonder voorstrijk stucwerk gaat schilderen. Om de zuigende werking tegen te gaan, breng je een speciaal soort voorstrijk aan op de muren. De voorstrijk kun je met een roller aanbrengen. Voor de hoeken en randen van de muur gebruik je een (blok)kwast. Zo weet je zeker dat de voorstrijk op alle plekken zit. Een belangrijke stap, omdat voorstrijk niet alleen de zuigende werking van de muur tegengaat, maar ook voorkomt dat er vlekken, glansverschillen en baanvorming in de verflaag zichtbaar zijn. Voorstrijk is in principe bij elk stucwerk nodig, maar zeker bij nieuwbouwwoningen. En niet onbelangrijk: vergeet niet de voorstrijk goed te laten drogen voor je met de volgende stap begint. 

Stap 3:  spuiten of sauzen

Na alle voorbereidende werkzaamheden is het dan eindelijk tijd om de gestucte muur te verven. Hiervoor kun je kiezen uit twee opties: de muren (laten) spuiten of sauzen. 

 • Airless spuiten Je kunt de gestucte muur verven met behulp van een spuitmachine. Dit gaat een stuk sneller dan het sauzen van muren en het resultaat is vaak ook net iets strakker. Als je zelf met een spuitmachine aan de slag gaat, bespaar je tijd, maar je moet er wel rekening mee houden dat je de spuitmachine moet huren. Huur je een schilder in? Die heeft al het benodigde materiaal. Ga je de gestucte muur airless spuiten? Zorg er dan voor dat alles goed is afgeplakt. Bij spuiten komt er namelijk een flinke nevel vrij die je liever niet op je vloer of meubels krijgt. Wil je meer informatie over het airless spuiten van stucwerk? Lees dit artikel met vijf handige tips. 

 • Sauzen Zie je het niet zo zitten om de muren te spuiten? Dan kun je natuurlijk altijd met een roller en een kwast aan de slag. Dit noemen we sauzen. Een voordeel om op deze manier een gestucte muur te verven is dat je er weinig materiaal voor nodig hebt. Een roller en een kwast is vaak voldoende. Sauzen lijkt wellicht simpel, maar ook hier moet je toch op een aantal dingen letten. Zo is het belangrijk dat je de muur in één keer saust. Als je tussentijds stopt, zie je kleurverschil. Daarnaast moet je voorkomen dat je ziet waar je de roller voor de eerste keer op de muur hebt gezet. Let je hier onvoldoende op? Dan blijf je strepen zien. Ga jij je gestucte muren verven door te sauzen? Houd er dan ook rekening mee dat dit een flinke tijdsinvestering vraagt. Zeker als je een flinke woonkamer hebt en alle gestucte muren wilt verven.

Gestucte muur verven: gemiddelde kosten

Naast een flinke tijdsinvestering kost het verven van een gestucte muur ook aardig wat tijd. Niet alleen door het verven zelf, maar ook door alle voorbereidende werkzaamheden. Misschien zie jij het daarom helemaal niet zitten om zelf met deze klus aan de slag te gaan. in dat geval kun je een schilder inhuren om het stucwerk te schilderen. Ga je de gestucte muur verven vlak nadat de muren een frisse stuclaag krijgen? Dan kun je ook aan het stukadoorsbedrijf vragen of zij direct de wanden in de gewenste kleur kunnen schilderen. 

Overweeg je om voor de klus een professioneel schilder in te huren, al dan niet via een stukadoorsbedrijf? Dan ben je vast benieuwd naar de gemiddelde kosten voor deze klus. In onderstaande tabel krijg je een indicatie van de kosten. Ook lees je wat de kosten zijn voor het behang- en sausklaar opleveren van het stucwerk.

Soort klusGemiddelde prijs 
Muren sauzen - 1 laags€7,- tot € 13,- per vierkante meter
Muren sauzen - 2 laags€8,- tot € 15,- per vierkante meter
Muren airless spuiten - 1 laags€5,- tot € 8,-  per vierkante meter
Muren airless spuiten - 2 laags€7,- tot € 10,- per vierkante meter
Binnenschilder€ 30,- tot € 40,- per uur
Stucwerk - sausklaar€ 10,- tot € 20,- per vierkante meter
Stucwerk - behangklaar€ 9,- tot € 13,- per vierkante meter

Kom in contact met vakmensen

Ben jij op zoek naar een ervaren schilder? Op Werkspot kom je eenvoudig in contact met professionals die schilderklussen uitvoeren bij jou in de regio. Wil je een prijsvoorstel op maat? Plaats dan geheel vrijblijvend een klus. Voor een realistische kosteninschatting is het handig als je in ieder geval duidelijk aangeeft om hoeveel vierkante meters het gaat, of er moeilijke nisjes en hoekjes in de muur zitten, op welke termijn de klus opgepakt moet worden en welke verftechniek je voorkeur heeft. Om de schilders alvast een beter beeld te geven van de klus kun je ook foto's toevoegen van de gestucte muren.

Na het plaatsen van de klus ontvang je voorstellen van verschillende schilders. Vind je het lastig om een keuze te maken? Op Werkspot lees je reviews van eerdere klanten. Hierdoor krijg je een duidelijk beeld van de manier waarop de professional werkt en welke klussen de schilder eerder heeft uitgevoerd. Ook zie je direct welke vakmensen worden aanbevolen door andere klanten. Wel zo'n prettig gevoel. 

Prijzen per dienst
 1. Wat kost een schilder?
 2. Binnenschilderwerk
 3. Muren schilderen
 4. Plafonds schilderen
 5. Wanden stucen

Kom in contact met vakmannen om een prijsopgave voor jouw klus te ontvangen.

Vind een schilder dichtbij