Als je Werkspot gebruikt, ga je akkoord met ons cookie-beleid.

Schilderen overzicht

Badkamer verven: tips en mogelijkheden

02-06-2021
Badkamer verven

Naast betegelen is de badkamer verven een steeds populairdere optie. Overweeg jij de badkamer te verven? Dan is er een aantal dingen om rekening mee te houden. De belangrijkste aandachtspunten vind je in dit artikel. Daarnaast geven we je tips hoe je het verfwerk in de badkamer zo aanbrengt dat er geen schimmel ontstaat of andere vochtproblemen. In de badkamer kun je zowel de muren als de badkamervloer verven. In dit artikel behandelen we beide onderwerpen.

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Inhoudsopgave

 1. Wanneer badkamer verven?
 2. Voor- en nadelen badkamer schilderen

 3. Tips badkamer verven
 4. Kosten badkamer schilderen
 5. Badkamer schilderen uitbesteden via Werkspot

Wanneer badkamer verven?

Heb je last van afbladderende verf in je badkamer? Zie je vocht- of schimmelplekken? Dan is het tijd om actie te ondernemen. De badkamer verven biedt dan uitkomst. Uiteraard kun je de badkamer ook betegelen, maar schilderwerk wint tegenwoordig aan populariteit. En ook als je geen last hebt van vocht of verf die loslaat, maar gewoon toe bent aan een andere uitstraling van je badkamer, is de badkamer schilderen een goed idee. Door de badkamer te schilderen creëer je relatief eenvoudig en goedkoop een geheel andere look voor jouw badkamer. Of je nu voor een strakke en rustgevende wellness-sfeer gaat of voor een stoere, moderne look, met verf kun je dit allemaal bereiken.

Voor- en nadelen badkamer schilderen

De badkamer schilderen is een goede manier om snel en relatief goedkoop je badkamer van een andere uitstraling te voorzien. Het schilderen van de badkamer kent naast voordelen ook een paar nadelen. We zetten de belangrijkste voors en tegens voor je op een rijtje. 

Voordelen badkamer schilderen

 • Snel en prijsbewust Een groot voordeel van de badkamer verven, is dat je vrij snel en goedkoop een andere sfeer in je badkamer bereikt. Een ander kleurtje op de muur maakt vaak een wereld van verschil. Tegels zijn in aanschaf toch vaak wat duurder. Ook is het aanbrengen van tegels een lastigere klus, die vaak meer tijd kost. 

 • Veel mogelijkheden Verf is bij uitstek zeer veelzijdig. Niet alleen kun je de badkamer in elke gewenste kleur verven, er is ook verf waarmee je een specifieke uitstraling bereikt. Zo kun je bijvoorbeeld voor betonverf kiezen, wanneer je een stoere, wat industriële look wilt creëren in jouw badkamer. Let er bij het kopen van de verf wel altijd op dat de verf ook geschikt is voor vochtige ruimtes, zoals de badkamer. Anders loop je de kans dat er schimmels en vochtplekken zichtbaar worden op jouw geverfde wanden en dat is vast niet wat je voor ogen had.

 • (Bijna) alles is te verven Naast veel verschillende kleuren, is een ander voordeel dat je bijna alles kunt verven. Niet alleen het plafond en kale of gestucte muren, maar ook over tegels kun je verven. Heb je tegels op de wanden of wil je de badkamer vloertegels verven, dan kan dit dus. Wil je tegels verven, informeer dan eerst goed naar het soort verf en de voorbereiding die hiervoor nodig is. Anders heb je kans dat de verf niet goed hecht. En ondanks dat praktisch iedere ondergrond te verven is, is het de vraag of het verstandig is om het deel waar je doucht, ook alleen te voorzien van verf. Ook al heeft de verf die je gebruikt waterafstotende eigenschappen, als het dagelijks in aanraking komt met grote hoeveelheden water, heeft die eigenschap ook zo zijn beperkingen. Het is daarom aan te raden om dat deel van de badkamer toch te betegelen of met speciale stuc te behandelen. 

Nadelen badkamer schilderen

 • Speciale verf nodig We hebben het al een paar keer gezegd, maar om de badkamer te verven gebruik je speciale waterafstotende verf. De badkamer is een vochtige ruimte, waar je niet simpelweg met standaard latex aan de slag kunt. Standaard latex of muurverf is niet waterdicht. Zeker in een vochtige ruimte als de badkamer ontstaat er dan al snel schimmel of andere vochtproblemen. De verf kan bijvoorbeeld loslaten en gaan afbladderen. Dat wil je natuurlijk niet. Informeer je daarom goed voordat je met het schilderen van de badkamer aan de slag gaat. Ga je over tegels verven, dan heb je weer een andere verf nodig. En ook voor het schilderen van de voegen bestaat een speciaal soort verf. Heb je dus zowel plafonds, muren, als tegels, dan moet je dus eigenlijk ook drie verschillende soorten verf aanschaffen. 

 • Goede voorbereiding om schimmel te voorkomen Ga je de badkamer verven, omdat je nu last hebt van schimmelplekken? Ga dan niet direct met verf eroverheen, maar zorg dat je eerst de schimmel zo goed mogelijk verwijdert. Er zijn speciale schimmelverwijderaars te koop die de klus meestal goed klaren. Zie je daarna nog steeds plekken? Gebruik dan een schuurpapiertje om ook de laatste schimmel te verwijderen. Doe je dit niet dan blijft de schimmel in badkamer aanwezig, ook al is het eventjes verborgen onder een verse laag verf. Het verwijderen van schimmel kost even tijd, maar het is zeker aan te raden dit wel te doen. 

 • Goed ventileren en niet douchen Ga je verven in de badkamer, zorg dan voor goede ventilatie. Zet ramen en deuren open tijdens het klussen of schakel het mechanische ventilatiesysteem in. Ook kun je tijdens en net na het schilderen de badkamer niet gebruiken. Douchen is pas weer aan te raden als de verf overal helemaal droog is. Ga je eerder douchen, dan werkt de waterafstotende kwaliteiten van de verf vaak nog niet en kan zich toch weer vocht ophopen op de muren.

Tips badkamer verven 

We gaven al aan dat je bijna alles in de badkamer kunt verven. Voor de muren, het plafond en de vloer willen we je nog een aantal tips meegeven.

Badkamermuren verven

Ga je de muren verven, zorg dan dat de ondergrond vrij is van schimmels en andere plekken. Zorg daarnaast ook voor een egale ondergrond. Zaten er eerst tegels op de muur, zorg dan dat je alle lijmresten hebt verwijderd voordat je met een kwast aan de slag gaat. Bevat de muur veel oneffenheden, dan kun je overwegen de muur eerst te laten stucen. Dit zorgt voor een mooie, strakke basis om de verf op aan te brengen. En als je de mogelijkheden van stucen bekijkt, weet dan dat er speciale stuc is voor badkamers, zoals beton ciré of tadelakt. Misschien vind je dat wel een nog veel mooiere oplossing dan verven.

Badkamervloer verven

Vaak liggen er tegels op de badkamervloer. Die kun je verven, maar zorg dan wel voor een goede voorbereiding en de juiste verf. Dan krijg je het beste resultaat. Houd er ook rekening mee dat wanneer tegels barsten of scheuren hebben, je dit niet helemaal maskeert met verf. Dan kun je de tegels beter eerst laten repareren of vervangen. Daarnaast hecht tegelverf niet altijd even goed aan de voegen. Er bestaat daarom speciale voegenverf. Het is slim om eerst even te testen of je dat echt nodig hebt door eerst de tegels en voegen te verven met tegelverf, voordat je het koopt.  

Plafond verven

Ook voor het plafond gebruik je verf die geschikt is voor vochtige ruimtes. In de praktijk zie je dat dit niet altijd gedaan is, waardoor verf loslaat. Is dat bij jou het geval? Zorg dan sowieso voor een goede primer voordat je de verf aanbrengt. Dit zorgt ervoor dat de verf nog beter hecht en je geen last meer hebt van de oude afbladderende verf.

Kosten badkamer schilderen

Wil je het schilderen van de badkamer uitbesteden aan een professional? Wat je dan betaalt voor de klus is afhankelijk van het type verfwerk dat de schilder voor je kan uitvoeren. Voor de meest voorkomende klussen in de badkamer kun je de volgende indicatie aanhouden:

Soort klusGemiddelde prijs per vierkante meter
Muren sauzen - 1 laags€ 7,- tot € 13,-
Muren sauzen - 2 laags€ 8,- tot € 15,-
Airless spuiten - 1 laags€ 5,- tot € 8,-
Airless spuiten - 2 laags2 laags € 7,- tot € 10,-
Plafond verven€ 7,- tot € 17,-
Tegels verven€ 15,- tot € 38,-

Badkamer schilderen uitbesteden via Werkspot 

Wil jij de badkamer verven en heb je geen tijd of zin om deze klus zelf op te pakken? Besteed het uit aan één van de ervaren vakmensen via Werkspot. Je plaatst je klus eenvoudig online en komt snel in contact met vakkundige schilders uit jouw regio. Omschrijf je klus zo precies mogelijk. Gaat het om het schilderen van het plafond, de wanden of de vloer? En hoe ziet de ondergrond eruit? Zijn het tegels of is het een gestucte muur? Eventueel kun je foto's meesturen om bijzonderheden van de klus te verduidelijken. Wees zo nauwkeurig mogelijk, zodat de schilder zich een goed beeld kan vormen van de omvang van de klus.

Is het eerste contact gelegd? Bekijk dan zeker ook even de reviews op onze site. Zo weet je precies wat de schilder eerder aan klussen heeft gedaan en wat de ervaringen van anderen waren met deze professional. Laat het badkamer verven dus over aan één van onze vakkundige professionals en geniet binnen de kortste keren van jouw eigen stukje wellness in huis!

Prijzen per dienst
 1. Wat kost een schilder?
 2. Tegels verven
 3. Badkamer stucen
 4. Binnenschilderwerk
 5. Muren schilderen
 6. Plafonds schilderen

Kom in contact met vakmannen om een prijsopgave voor jouw klus te ontvangen.

Vind een schilder dichtbij