Als je Werkspot gebruikt, ga je akkoord met ons cookie-beleid.

Schilderen overzicht

Muurverf en latex verven: ontdek de mogelijkheden

02-06-2021
Muurverf en latex verven

Muren en plafonds zijn bij uitstek geschikt om met latex te verven. Wil je jouw muren voorzien van een nieuw kleurtje? Of wil je juist vlekken maskeren door met dezelfde kleur eroverheen te gaan? Met latex kun je alle kanten op. In dit artikel lees je meer over latex verven, waar je op moet letten en de voor- en nadelen van deze verfsoort. Ook vind je hier de kosten voor latex verven terug als je deze klus wilt uitbesteden.

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Inhoudsopgave

 1. Wanneer kies je voor latex verven?
 2. Verschil tussen latex en muurverf
 3. Voor- en nadelen latex verven

 4. Latex verven: hoe doe je dat het best?
 5. Kosten latex verven
 6. Latex verven uitbesteden via Werkspot

Wanneer kies je voor latex verven?

Latex is een veelzijdige verfsoort, die je vooral gebruikt voor het schilderen van muren en plafonds. Latex is gemaakt op waterbasis. Daardoor is het vooral geschikt voor schilderklussen in huis. Voor schilderklussen buiten kies je bij voorkeur een verf op oliebasis, die is beter bestand tegen de verschillende weersomstandigheden. Een ander voordeel van latex verf is dat het in vrijwel iedere kleur te mengen is. Je kunt dus de kleur kiezen die het best past bij de uitstraling die je met jouw interieur wilt bereiken.

Verschil tussen latex en muurverf

De termen latex en muurverf worden veelal door elkaar gebruikt. Ze zijn ook echt synoniemen van elkaar. De term latex komt uit de tijd dat latex nog een mengsel was waar een natuurlijk vloeibaar rubber in gebruikt werd. Tegenwoordig is latex praktisch altijd op waterbasis. De term is echter gebleven. Naast de standaard latex muurverf, zijn er ook nog twee andere soorten latex verf: vinyllatex en acryllatex. 

 • Vinyllatex kan grote temperatuurverschillen aan en is daarom bij uitstek geschikt voor vochtige ruimtes, zoals de badkamer. Doordat deze latex minder kalk bevat dan de standaard variant, dekt de verf ook beter. Tot slot is vinyllatex beter afwasbaar dan gewone latex.
 • Acryllatex is vergelijkbaar met vinyllatex, maar heeft nog betere waterafstotende kwaliteiten. Deze vorm van latex stoot vuil, water en vettigheid af en is makkelijk te reinigen. Ideaal voor bijvoorbeeld de keuken dus, waar de kookspetters nogal eens in het rond vliegen. 

Zoals je kunt verwachten zijn deze soorten latex wel iets duurder in aanschafprijs dan de standaard variant. Kijk daarom goed of het echt noodzakelijk is om vinyl- of acryllatex te gebruiken voor jouw klus.

Voor- en nadelen latex verven

Je muren en plafonds met latex verven kent vele voordelen en een enkel nadeel. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje. 

Voordelen latex verven

 • Latex verf is nagenoeg geurloos. Je zit dus niet dagen na de klus nog in een doordringende verflucht.
 • Latex verven kan in alle kleuren die je wenst. De verf leent zich goed om in precies de gewenste kleur te mengen. Ook is het makkelijk in gebruik. Je hebt er geen speciale spullen voor nodig, anders dan een standaard roller en een verfbak.
 • De verf droogt snel. Al binnen dertig tot zestig minuten kun je de muren zonder problemen aanraken. 
 • Latex overschilderen is geen enkel probleem. Zit er nu al latex op de muren en wil je een andere kleur? Met verse latex muurverf verf je zonder problemen over de al bestaande laag heen. 
 • Latex verf van goede kwaliteit heeft een isolerende werking én het gaat de groei van schimmels en bacteriën tegen. Zo draagt deze verf bij aan energiezuinig en gezond wonen.

Nadeel latex verven

 • De standaard latex verf is niet waterdicht en daarom ook niet zo goed afwasbaar. Vooral op een lichte muur ga je naar verloop van tijd dus vlekken zien.

Latex verven: hoe doe je dat het best?

Je muren of plafonds met latex verven kun je doen met een roller of een kwast. Je kunt het ook laten spuiten. Beide mogelijkheden kennen hun eigen voor- en nadelen. We lichten ze graag voor je toe.

Latex verven met een roller en kwast

Breng je de latex verf aan met een roller en een kwast, dan spreken we ook wel van sauzen. Bij sauzen is het belangrijk dat je de aanzet van de roller niet ziet. De aanzet is de plek waar de roller voor het eerst de muur raakt. Doe je dat niet netjes, dan blijf je strepen zien.  Het grote voordeel van latex sauzen, is dat je er weinig attributen voor nodig hebt en je de klus dus goed zelf zou kunnen uitvoeren. Een nadeel is dus dat je op moet letten of je geen strepen veroorzaakt. Besteed je de klus uit, dan liggen de kosten voor muren sauzen vaak wat hoger dan voor airless spuiten. Dit heeft ermee te maken dat de schilder vaak langer bezig is met deze manier van latex verven.

Airless spuiten van latex

Bij airless spuiten brengt de schilder de latex aan met een spuitmachine. Airless spuiten heeft als voordeel dat het veel sneller gaat. Een nadeel is dat je de klus dan vaak wel moet uitbesteden aan een professionele schilder of een spuitmachine moet huren. Het scheelt je dus vaak tijd, maar kost wel iets meer als je het zelf wilt doen. Daarnaast is het niet altijd mogelijk om via airless spuiten de muren met latex te verven. Vooral grote, rechte oppervlakken lenen zich goed voor airless spuiten. Het is dan ook een veelgebruikte techniek voor het latex verven van plafonds. Houd er daarnaast rekening mee dat er verfnevel bij het spuiten vrijkomt. Zorg er daarom voor dat alles wat niet geverfd moet worden, goed afgeplakt en beschermd is. Denk daarbij ook aan meubels en de vloer. Wil je zelf met spuitwerk aan de slag? In dit artikel zetten we vijf praktische tips voor je op een rij. 

Wil je meer weten over de verschillen tussen sauzen en airless spuiten? Je leest er alles over op deze pagina.

Kosten latex verven

Ga je zelf aan de slag met latex verven, dan kun je bij de bouwmarkt een grote emmer latex verf kopen. Zij kunnen het voor je in iedere gewenste kleur mengen. Daarnaast zijn er ook vaak aanbiedingen, houd die dus goed in de gaten om er je voordeel mee te doen. Verder heb je eigenlijk alleen een verfbak, (telescoop)rollers en kwasten nodig.

Vind je dat teveel gedoe of laat je de klus simpelweg liever over aan een ervaren professional? Houd dan rekening met onderstaande prijzen voor de verschillende klussen.

Soort KlusGemiddelde prijs per vierkante meter
Muren sauzen - 1 laags€ 7,- tot € 13,-
Muren sauzen - 2 laags€ 8,- tot € 15,-
Airless spuiten - 1 laags€ 5,- tot € 8,-
Airless spuiten - 2 laags€ 7,- tot € 10,-
Plafond verven€ 7,- tot € 17,-

Deze prijzen zijn een indicatie wanneer je de klus uitbesteed aan een professionele schilder. Gemiddeld rekent hij een uurtarief van € 30,- tot € 40,- per uur. De prijs wordt met name bepaald door de verftechniek (spuiten of sauzen) en het aantal vierkante meters. Houd er daarnaast rekening mee dat wanneer er geschilderd moet worden op lastig bereikbare plekken, de schilder hier langer mee bezig is. Dat zie je terug in de prijs. Ben je benieuwd wat de kosten zouden zijn voor jouw klus? Plaats je aanvraag geheel vrijblijvend op Werkspot en kom snel in contact met vakmensen uit jouw regio.

Latex verven uitbesteden via Werkspot 

Je muren of plafonds met latex verven is geen heel ingewikkelde klus. Wil je veel wanden voorzien van een verse laag latex, dan is het vaak wel een tijdrovende klus. Heb je geen zin of tijd om de klus latex verven zelf op te pakken, plaats je klus dan op Werkspot. Zeker wanneer je overweegt om de latex airless te laten spuiten, is het vaak slim om in elk geval de kosten hiervoor bij een professionele schilder op te vragen. Je bent vaak ook geld kwijt aan het huren van een spuitmachine, dus dan is het aan jou om de afweging te maken of je gaat huren of toch liever uitbesteden. 

Naast tijdswinst heeft latex verven uitbesteden meer voordelen. De schilder weet precies wat hij doet, dus je hebt er zelf helemaal geen omkijken naar. Ook kan de professional je adviseren over het type latex dat het meest geschikt is voor jouw wensen en situatie.

Via Werkspot kom je snel in contact met vakmensen in jouw regio die jouw muren en plafonds voor je kunnen verven. Je plaatst eenvoudig je klus, waarbij je er goed aan doet om direct zaken toe te lichten als het aantal vierkante meters, de verftechniek die jij voor ogen hebt en andere bijzonderheden, zoals moeilijk bereikbare plekken. Voeg eventueel foto's toe om één en ander te verduidelijken. Zo kan de schilder zich een goed beeld vormen van de klus en jou een realistische prijs geven.

Bekijk daarnaast reviews van andere klanten, om een beeld te krijgen van het werk en de kwaliteit van de schilder. Zo kun je jouw klus met een gerust hart uitbesteden.

Prijzen per dienst
 1. Wat kost een schilder?
 2. Deuren schilderen
 3. Kozijnen schilderen
 4. Binnenschilderwerk
 5. Muren schilderen
 6. Plafonds schilderen

Kom in contact met vakmannen om een prijsopgave voor jouw klus te ontvangen.

Vind een schilder dichtbij