Gemiddelde kosten spachtelputz aanbrengen

Bijgewerkt op

Spachtelputz is een populaire sierpleister voor het netjes afwerken van de muren. Ben je het behang op de muren zat? Of wil je de kale muren met een gelijkmatige structuur afwerken? Dan is spachtelputz een goede optie. Het stucen van de muren is een lastige klus, die je zonder ervaring beter niet zelf uitvoert. Ben je benieuwd naar de prijs van een stukadoor? Je vindt het op deze pagina.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.8

Top beoordelingen stukadoors

Onze stukadoors, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.8 op 5 op basis van 2049 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Zelf doen of uitbesteden?

Spachtelputz breng je met de hand aan en voor een mooi resultaat moet je de sierpleister echt gelijkmatig en zonder bobbels op de muur aanbrengen. Dat vergt wat oefening en handigheid. Heb je nog nooit een wand gestuct, dan kan je je afvragen of nu een goed moment is om dat voor de eerste keer te proberen. Minder tijdrovend en een veilige keuze is om het stucen aan een professional over te laten. Een stukadoor heeft veel kennis van zaken en klaart de klus vakkundig, met oog voor detail. Het scheelt je werk en geld én je kan straks genieten van stucwerk dat weer tijden mee kan. Ben je benieuwd naar de kosten voor het inhuren van een stukadoor voor jouw klus? We hebben de gemiddelde kosten voor je opgevraagd bij onze vakmensen. Wil je na het lezen een stukadoor inschakelen via Werkspot? Dan plaats je gratis en vrijblijvend je klus en kom je heel eenvoudig met hen in contact.

Wat kost spachtelputz per m2?

OppervlakteGemiddelde kosten
10 m²€ 300,- tot € 500,-
30 m²€ 450,- tot € 600,-
60 m²€ 1.000,- tot € 1.700,-

In deze tabel staan de gemiddelde prijzen die de stukadoors uit ons bestand rekenen voor het aanbrengen van spachtelputz. Wil je spachtelputz laten aanbrengen door een stukadoor, *reken dan gemiddeld op een bedrag tussen de € 10,- en € 30,- per m². Daarbij mag je verwachten dat arbeidsuren en materiaal inclusief zijn. Deze prijzen zijn onder voorbehoud en kunnen door specifieke wensen of de staat van jouw muren afwijken van de prijzen die de door jouw gekozen stukadoor berekent.*

Hoe bepaal je de kosten voor het aanbrengen van spachtelputz?

De prijs die een stukadoor rekent voor spachtelputz, ook wel korrelpleister, aanbrengen, is afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan:

 • de grootte van het oppervlak
 • de plek waarop je de spachtelputz wilt hebben
 • de staat van de muren
 • kleur van de spachtelputz

Grootte van het oppervlak

Een groot deel van de totaalprijs voor het stucwerk ligt aan het aantal vierkante meters dat je gestuct wilt hebben. Daarbij geldt overigens ook: hoe groter het oppervlak dat een stukadoor voorziet van spachtelputz, hoe lager de prijs per vierkante meter. Wanneer een stukadoor in één keer een grotere wand kan bewerken met spachtelputz, is dit eenvoudiger efficiënt uit te voeren dan wanneer het bijvoorbeeld twee kleine wanden betreft. Voor oppervlakten onder de 30 m² werkt de professional vaak met een dagtarief. Hier zijn dan nog geen materiaalkosten bij inbegrepen.

Naast de grootte van het oppervlak speelt ook mee of de wand veel hoekjes of nisjes bevat. Is dat het geval dan kan de stukadoor minder snel de spachtelputz aanbrengen. De prijs per vierkante meter gaat dan vaak omhoog.

Plek waarop je spachtelputz wilt hebben

Stucen is zwaar werk. De stukadoor kan spachtelputz niet aanbrengen met een roller, maar maakt gebruik van een spaan. Aangezien het aanbrengen van spachtelputz handwerk is, kun je je voorstellen dat hoe makkelijker het oppervlak, hoe lager de prijs per vierkante meter is.

Een rechte wand is vaak het eenvoudigst en daarom het goedkoopst. Wil je het plafond stucen, dan moet de stukadoor continu boven zijn macht werken om het pleisterwerk netjes aan te brengen. Die extra moeite zie je ook terug in de prijs. Wil je de spachtelputz buiten aanbrengen? Houd dan ook rekening met een meerprijs. Voor buiten stucwerk vraagt de stukadoor doorgaans een bedrag tussen de € 25,- en € 75,- per vierkante meter.

Ondergrond

Hoe zien je wanden er nu uit? Zijn het kale, onbeschadigde muren? Of hebben de muren veel oneffenheden en beschadigingen? Zit er behang op de wand? Of moet de stukadoor spachtelputz over spachtelputz aanbrengen? De staat van je muur bepaalt grotendeels de prijs die je kwijt bent aan de voorbereidingen. Spachtelputz breng je voor het mooiste resultaat aan op een kale muur zonder veel oneffenheden. Kleine butsen kan de professional vaak wegwerken door wat extra spachtelputz te gebruiken, maar is de muur nu nog niet klaar voor stucwerk, dan moet je eerst wat voorbereidend werk (laten) doen.

 • Muur egaliseren Heeft je kale muur veel oneffenheden of grote beschadigingen? Dan doe je er goed aan de muren eerst te egaliseren. Gaten kan je opvullen met gipsmortel of specie. Is de muur heel erg beschadigd of niet recht meer? Dan is het slim om deze eerst van een nieuwe gipslaag te voorzien. Een stukadoor kan de muren met een verse gipslaag weer netjes waterpas maken. Zo maakt de professional jouw wand stucklaar.

 • Behang verwijderen Zit er behang op je muren? Dan kan je deze eerst verwijderen. Behang verwijderen is geen lastige klus, maar er gaat vaak wel wat tijd in zitten. Voor het verwijderen van behang gebruik je bij voorkeur een stoomapparaat. De stoom maakt het behang nat, zodat het makkelijker loskomt van de muur. Je kan deze huren bij een bouwmarkt. Uiteraard kan je ook vakmensen inhuren om het behang voor je te verwijderen. De kosten hiervoor vind je op de pagina met prijsinformatie voor behang verwijderen.

 • Spachtelputz verwijderen Heb je nu ook spachtelputz op je muren of plafond, maar zitten er scheuren in? Dan heb je twee opties. In sommige gevallen kan je het stucwerk laten repareren. Is dat niet mogelijk of kies je liever voor een frisse, nieuwe laag spachtelputz? Dan kan je de oude laag eerst verwijderen. Je gebruikt hiervoor een beitel en hakt het oude stucwerk voorzichtig van de muur af. Dit is geen eenvoudige klus, omdat je de wand eronder zo min mogelijk wilt beschadigen. Ook kost het verwijderen van stucwerk behoorlijk wat tijd. Je kan deze klus daarom ook uitbesteden aan een professional. Informeer naar de mogelijkheden bij de stukadoor. In sommige gevallen is het mogelijk een nieuwe laag stucwerk over de oude heen aan te brengen. Of dit in jouw situatie ook de beste oplossing is, weet de stukadoor. Voordat je met de beitel aan de slag gaat, kan je de expert om advies vragen.

Kleur van de spachtelputz

Standaard brengt de stukadoor spachtelputz aan in het wit. Je kan na het drogen de wand of het plafond dan in iedere gewenste kleur verven. Een snellere mogelijkheid is om de spachtelputz al in de kleur van jouw keuze te laten mengen en zo op de muur aan te laten brengen. Voor het aanbrengen van spachtelputz in kleur brengt de stukadoor geen extra kosten in rekening. Het kan wel zijn dat de spachtelputz zelf iets duurder is als je deze in een specifieke kleur wilt hebben.

Btw op stucwerk

Ook goed om te weten; wanneer je woning ouder is dan twee jaar, valt deze onder het lage tarief op stukadoorswerkzaamheden. Dit geldt ook voor de kosten voor het voorbereiden van het stukadoorswerk, de voorbehandelingen en de materialen. Het lage tarief is vanaf 1 januari 2019 9%. Voor werkzaamheden die verder van het stukadoorswerk afstaan, zoals het plaatsen van gipswanden en het zetten van tegels, geldt het normale 21% tarief. Via deze link kan je alles lezen over het tarief voor woningen van ouder dan 2 jaar.

Advies van een professional

Als je spachtelputz wilt laten aanbrengen is het goed om van tevoren zoveel mogelijk uit te zoeken. Wij hebben in ieder geval één van onze professionals gevraagd een advies te geven over spachtelputz.

Thomas Gaasbeek, eigenaar van Stucadoorsbedrijf Gaasbeek is al jaren gespecialiseerd in stucen.

"Wij adviseren spachtelputz bij woningen waarbij veel werking is zoals nieuwbouwwoningen en bij mensen met kleine kinderen. Spachtelputz is namelijk veel sterker dan gewoon gips. Als er veel werking is, ontstaan er minder snel scheuren in het pleisterwerk en kinderen die tegen de muren aanbotsen richten minder snel schade aan. Spachtelputz is trouwens ook in alle kleuren te verkrijgen. Je kan er voor kiezen om het al in de kleur naar keuze aan te laten brengen zodat je na het stucen niet ook nog hoeft te schilderen."

Spachtelputz laten aanbrengen door een stukadoor via Werkspot?

Het aanbrengen van spachtelputz is een specialistische klus. Het vraagt om vakmanschap om de sierpleister netjes en egaal op de muur of het plafond te krijgen. Heb je dit nooit eerder gedaan, dan doe je er goed aan de klus uit te besteden aan een ervaren stukadoor. Nu je weet met welke kosten je rekening kunt houden, is het tijd om op zoek te gaan naar een geschikte stukadoor. Het liefst een uit de regio, zodat je niet al teveel kwijt bent aan voorrijkosten. Via Werkspot plaats je eenvoudig je klus en kom je in contact met verschillende vakmensen die tijd hebben de klus voor je uit te voeren. Vermeld daarbij alle relevante informatie, zodat de professional zich een goed beeld kan vormen over de omvang van de klus en jouw specifieke wensen.

Is het eerste contact gelegd, dan helpen de reviews op hun profielpagina je met het maken van een keuze. Je leest ervaringen van andere klanten en hoe tevreden zij zijn over eerder geleverd werk. Zo vind je eenvoudig de meest geschikte stukadoor voor jouw klus.

Andere prijzen per dienst

 1. Kosten stukadoor
 2. Kosten stucwerk binnen
 3. Kosten sierpleister
 4. Kosten wanden stucen
 5. Kosten beton ciré