Wat kost een nieuw dak als je dit laat plaatsen door een vakman?

Bijgewerkt op

Is jouw dak aan vervanging toe of ben je met een grondige renovatie van een oude woning bezig? Dan vraag je je vast af wat een nieuw dak kost

Ontvang een voorstel van een dakdekker

Wil je voorstellen op maat ontvangen van vakmensen bij jou in de buurt?

4.6

Top beoordelingen dakdekkers

Onze dakdekkers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 646 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde kosten nieuw dak

De kosten die je betaalt voor een nieuw dak, zijn sterk afhankelijk van de wensen die je hebt. Welk type dakconstructie wil je? Is het een plat of een hellend dak? Ga je direct voor een isolatielaag? En met welke dakbedekking werk je jouw dak af? Zomaar wat eerste vragen die van invloed zijn op de uiteindelijke prijs die de vakman rekent. Juist omdat het plaatsen van een nieuw dak in alles maatwerk is, kunnen we niet een standaardprijs geven.

Wil jij een nieuw dak op je woning? Houd dan in elk geval rekening met de volgende kosten:   | | Gemiddeld uurtarief
|--|--| | Arbeidskosten vakman | € 40,- tot € 50,- |


Als dakbedekking heb je verschillende keuzes. Die keuzes zijn afhankelijk van de vorm van je dak en hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Meer daarover lees je op de pagina dakbedekking. Met deze materiaalkosten kun je ongeveer rekening houden:

SoortPrijs per m²Levensduur
Hellend dak
Dakpannen€ 85,- tot € 150,-Circa 30 jaar
Rieten daken€ 90,-  tot € 110,-Circa 40 jaar
Dakpanplaten€ 10,- tot € 70,-Circa 20 jaar
Zink€ 75,- tot € 150,-Circa 100 jaar
Plat dak
Bitumen€ 25,- tot € 50,-Circa 25 jaar
EPDM€ 40,- tot € 80,-Circa 40 jaar
PVC€ 35,- tot € 70,-Circa 25 jaar
Groen dak€ 55,- tot € 120,-Circa 60 jaar

Hoeft de dakconstructie niet vervangen te worden, maar gaat het enkel om het vervangen van de dakbedekking? Dan spreken we van een dakrenovatie of dak vervangen. Ben je benieuwd wat de kosten daarvan zijn? Je leest het op onze pagina dakrenovatie.

Wat kost een nieuw dak met isolatie?

Als je een nieuw dak laat plaatsen, is het verstandig om direct ook te kijken naar dakisolatie. Dakisolatie werkt vaak het best als je vanaf de buitenzijde isoleert. Dat wil zeggen dat het isolatiemateriaal tussen de dakconstructie en de dakbedekking in komt te liggen. Wanneer je dakbedekking eenmaal is geplaatst, is het een hele klus om dit nog aan te passen. Daarom loont het om direct bij de bouw van een nieuw dak naar de isolatiemogelijkheden te kijken. Bij een dak dat niet goed geïsoleerd is, verlies je al gauw 30 procent van de warmte via het dak. Als je je dak laat isoleren, levert dat zo een jaarlijkse besparing op van € 400,- tot € 650,- op je energierekening.

Neem je de isolatie van jouw dak direct mee als je een nieuw dak laat plaatsen, dan zijn dit de kosten waar je rekening mee kunt houden.

SoortPrijs per m²
Dakisolatie hellend dak (buitenzijde)€ 40,- tot € 60,-
Dakisolatie plat dak (warm plat dak methode)€ 70,- tot € 115,-

Wat kost een nieuw dak: prijsvoorstel op maat

Je dak is een belangrijk onderdeel van de uitstraling van je gehele huis. Als je de investering doet om een geheel nieuw dak te plaatsen, wil je uiteraard dat dit goed, professioneel en netjes gebeurt. Tegelijkertijd is geen dak hetzelfde, evenals de mensen van wie de woning is. Wil je precies weten wat het kost om jouw wensen en eisen om te zetten in een nieuw dak, vraag dan een prijsvoorstel aan bij één de ervaren dakdekkers op Werkspot.

Nieuw dak plaatsen: welke keuzes kun je maken

Een nieuw dak plaats je niet zomaar. De keuzes die je maakt zijn van invloed op de uitstraling die jouw dak en woning uiteindelijk hebben. Het is daarom belangrijk om jouw keuzen, wensen en mogelijkheden goed te bespreken met de vakman, voordat hij aan het werk gaat met een nieuw dak op jouw woning. Als je nu al een dak op je woning hebt en je wilt hetzelfde terugplaatsen, dan zijn de keuzes natuurlijk eenvoudiger. Maar laat je een nieuw huis bouwen, of wil je de vorm van jouw dak aanpassen, dan zijn er een hoop keuzes die je kunt maken. Ben je niet zeker van de mogelijkheden of vind je het prettig om advies te krijgen van een vakman, dan is het altijd mogelijk om een professionele dakdekker in te schakelen voor een adviesgesprek.

Dakconstructie

De dakconstructie bepaalt in grote mate de vorm van jouw dak. Ga je voor een schuin dak, dan zijn een gordingendak of een spantendak de twee meest voorkomende opties. Een spantendak is een lichte, maar stevige constructie, die veel in nieuwbouwwoningen wordt gebruikt. Een spantendak kun je ook prefab bestellen. Dan maakt de fabriek de constructie al helemaal klaar, zodat de vakman op locatie alleen de montage hoeft te doen. Een gordingendak gebruikt de dakdekker vaak bij een renovatie of reconstructie van het dak. Dit is een zware, degelijke constructie. Met deze twee dakconstructies, of manieren van bouwen, kun je ieder nieuw dak voorzien van de vorm die jouw voorkeur heeft, zowel platte als schuine daken.

Materiaal dakbedekking

De afmeting van je dak en het materiaal dat je kiest voor jouw nieuwe dak bepalen voor een groot deel de kosten van jouw nieuwe dak. Uit welk type dakbedekking je kunt kiezen, heeft te maken met de vorm van jouw dak. Voor een hellend dak heb je de volgende mogelijkheden:

 • Dakpannen
 • Riet
 • Zink
 • Dakpanplaten

Ga je voor een plat nieuw dak, dan heb je keus uit:

 • Bitumen
 • EPDM
 • PVC
 • Groendak

Ieder type dakbedekking heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Het is afhankelijk van jouw budget en de wensen die je hebt voor de uitstraling van jouw dak, welke keuze het best bij jou past. Een vakman kan je daarover adviseren. Ook kun je voor meer informatie terecht op onze pagina over dakbedekking.

Dakramen, dakkapel of lichtkoepel

Wil je meer licht in huis? Dan is het slim om direct te kijken of je jouw hellende dak kunt voorzien van dakramen. Ben je ook op zoek naar meer ruimte? Dan kun je overwegen om een dakkapel te laten plaatsen. Wanneer je het plaatsen van een dakkapel gelijk meeneemt bij de constructie van jouw nieuwe dak, dan ben je goedkoper uit, dan wanneer je deze er in een later stadium op wilt zetten. Bij het installeren van een dakkapel heb je de keuze uit een prefab exemplaar of een geheel op maat gemaakte dakkapel. Een prefab dakkapel heeft vaak vaste afmetingen en wordt in de werkplaats helemaal voorbereid, zodat de dakdekker deze direct op je dak kan plaatsen. Dit is om die reden dan ook een goedkopere oplossing dan een op maat gemaakte dakkapel. Laat je jouw dakkapel op maat maken, dan is het grote voordeel dat je de afmetingen zelf in de hand hebt. Kies je voor deze variant dakkapel, dan maakt de dakdekker dit ter plekke op maat.

Ook als je een plat dak hebt, zijn er mogelijkheden om een nieuw dak te voorzien van extra lichtinval. Op platte daken kun je een lichtkoepel plaatsen, die de ruimte onder het dak voorziet van extra licht en eventueel ventilatie. De kosten die betaalt voor een lichtkoepel op jouw nieuwe platte dak, hangen vooral af van het soort materiaal dat je kiest en de dikte daarvan. Ook het formaat en de vorm van de lichtkoepel spelen mee.

Wat kost een nieuw dak: mogelijkheden dakgoot

Een keuzemogelijkheid waar je misschien niet direct aan denkt, is die voor de waterafvoer: de dakgoot. Ook hiervoor zijn er verschillende opties mogelijk. Te beginnen met de vorm:

 • Bakgoot: een bakgoot heeft een rechthoekige vorm met platte bodem en verticale randen. Het zorgt voor een robuuste afwerking van je dak. Dit type dakgoot komt in Nederland het meeste voor. De bakgoot kan de vakman snel plaatsen en vergt weinig onderhoud.
 • Mastgoot: De mastgoot, of hanggoot heeft de vorm van een halve cirkel. Het is iets minder onderhoudsvriendelijk als de bakgoot, maar de ronde vorm maakt het ook minder gevoelig voor verstoppingen. 
 • Kilgoot en Zakgoot: Zitten er hoeken in jouw dak, dan kun je voor een optimale waterafvoer ervoor kiezen om een dakgoot tussen de twee hellende vlakken toe te voegen. Daar waar de twee vlakken samenkomen, kun je een kilgoot of een zakgoot plaatsen. 

Naast de vorm, heb je ook nog keuze in materiaal. Verreweg de meeste dakgoten zijn gemaakt van zink. Maar ben je op zoek naar een andere uitstraling voor jouw dak, dan kun je ook pvc, aluminium of koper overwegen.

Nieuw dak plaatsen: vergunning nodig?

Ga je de dakconstructie van jouw nieuwe dak aanpakken? Dan heb je daar zeer waarschijnlijk een vergunning voor nodig. Je kunt bij het Omgevingsloket  checken of en welke vergunning je hiervoor moet aanvragen. Het is aan te raden om dit te regelen voordat je een vakman inschakelt, zodat je niet tijdens de werkzaamheden voor verrassingen komt te staan. Je voorkomt zo dat je wellicht extra kosten maakt, omdat de werkzaamheden aan jouw nieuwe dak moeten worden stilgelegd.

Advies van de vakman

Een nieuw dak is een grote investering, maar toch is het slim om bij de aanschaf van een nieuwe woning eerst goed naar het dak te laten kijken. Dakspecialist Justin Liumahua van JPL Bouwbedrijf & Bouwtechniek zegt hierover: "Veel consumenten vergeten dat het dak het belangrijkste deel van het huis is. Zij gaan eerst binnen aan de slag en hebben geen aandacht voor het dak. Terwijl hier de meeste warmte verloren gaat en de grootste lekkages ontstaan. Ik geef daarom ook altijd het advies om eerst buiten aan de slag te gaan. Als het dak goed is, kun je daarna binnen aan de slag."

Ontvang een voorstel van een dakdekker

Wil je voorstellen op maat ontvangen van vakmensen bij jou in de buurt?

Vind een dakdekker dichtbij