Wat zijn de gemiddelde kosten voor het plaatsen van een groendak?

Bijgewerkt op

Wil jij de natuur letterlijk naar je dak halen? Dan is een groendak een optie. Ontdek hier de gemiddelde kosten voor het plaatsen van een groendak

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen dakdekkers

Onze dakdekkers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 876 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde prijs groendak

Hoewel het plaatsen van een groendak eenvoudig klinkt, is het dit niet. Er komt nogal wat kijken bij het plaatsen van deze natuurlijke oplossing. Allereerst is het belangrijk dat het dak sterk genoeg is en dat je voor de juiste onderlaag kiest. Een groendak kan je niet direct op de dakconstructie aanbrengen. Kortom, er zijn meerdere zaken waar je rekening mee moet houden. Een ervaren dakdekker weet precies wat er allemaal nodig is om te zorgen dat jij jarenlang plezier hebt van je groendak. Voor een langdurig resultaat besteed je deze klus dus het beste uit aan een vakman.

Soort dakGemiddelde prijs per m²Gemiddelde levensduur
EPDM€ 40,- tot € 80,-Circa 40 jaar
PVC€ 35,- tot € 70,-Circa 25 jaar
Sedumdak€ 55,- tot € 75,-Circa 60 jaar
Daktuin€ 100,- tot € 120,-Circa 60 jaar

De vakman bepaalt zijn prijsvoorstel voor een groendak op verschillende factoren:

  • Kwaliteit dak
  • Soort dakdebedekking
  • Soort groendak
  • Aantal vierkante meters
  • Maximale hellingshoek

Wil je een exacte prijs voor jouw dak? Plaats dan een opdracht en kom in contact met geïnteresseerde professionals.

Kwaliteit dak

Voor een vakman begint aan het plaatsen van een groendak controleert hij eerst de constructie van jouw dak. Het dak moet voldoende dragend zijn voor hij een groendak plaatst. Je kunt je voorstellen dat de planten, en in sommige gevallen zelfs bomen en struiken, een aardig gewicht hebben. Je dak moet dit gewicht wel aankunnen. Wanneer jouw dakconstructie onvoldoende dragend is, kun je alsnog een groendak laten plaatsen. Dit betekent wel dat de vakman de dakconstructie moet verstevigen en in sommige gevallen zelfs helemaal moet vervangen. Je kunt je voorstellen dat hier een aardig prijskaartje aan hangt. Voor het volledig plaatsen van een nieuw dak betaal je gemiddeld tussen de € 90,- en € 150,- per vierkante meter. Ook moet je in dit geval rekening houden met het aanvragen van een vergunning. Kortom, de klus is in dit geval duurder en duurt langer.

Soort dakbedekking

Wanneer jij een groendak wilt laten plaatsen, kun je het groendak niet zomaar op elke dakbedekking toepassen. Veel platte daken in Nederland hebben bitumen als dakbedekking. Deze onderlaag is niet wortelbestendig en daarom ook niet geschikt als ondergrond voor een groendak. Voor je een groendak plaatst, moet je dus eerst zorgen dat je PVC of EPDM dakbedekking op het dak laat aanbrengen. Ligt er nu al PVC of EPDM op je dak? Dan kun je in theorie kosten besparen. Laat de vakman de kwaliteit van de dakbedekking wel altijd controleren. Zo voorkom je dat je over enkele jaren het groendak opnieuw moet laten aanleggen omdat de onderlaag alsnog vervangen moet worden. In dat geval is de investering nu lager, maar ben je op de langere termijn meer kosten kwijt.

Soort groendak

Bij een groendak heb je letterlijk de natuur op je dak. Voor het plaatsen van een groendak kun je kiezen uit twee soorten begroeiing. Je kunt een sedumdak of een daktuin laten plaatsen.

Sedumdak
Bij een sedumdak krijg je een dak met voornamelijk vetplanten. Een sedumdak is relatief licht van gewicht en kan goed tegen langdurige droogte. Maar de planten zijn ook in staat om veel water in korte tijd op te nemen. Hierdoor is een sedumdak zeer geschikt voor Nederlandse daken. Bijkomend voordeel van dit groendak is dat de isolatiewaarde van het dak toeneemt en dit merk je in de stookkosten.

  • Lees hier meer over de mogelijkheden van een sedumdak

Daktuin
Wil jij met lekker weer het liefste op je groendak zitten? Dan is een daktuin wellicht iets voor jou. Bij een daktuin plaatst de vakman gras, struiken en in sommige gevallen zelfs bomen op het dak. Je creëert hiermee dus een extra buitenruimte op je woning door te kiezen voor een dakterras. De vakman is met het aanbrengen van een daktuin langer bezig dan met een sedumdak. Ook is het natuurlijke materiaal in de regel duurder waardoor je onderaan de streep meer kwijt bent aan een daktuin dan aan een sedumdak. Vooral bij dit groendak is het erg belangrijk dat de vakman controleert of de dakconstructie sterk genoeg is. Zo weet je zeker dat jouw dak niet bezwijkt onder de belasting die wel kan oplopen tot 500 kilo per vierkante meter.

Aantal vierkante meters

Het aantal vierkante meter is altijd van belang om te weten hoeveel een nieuwe dakbedekking jou kost. Dit is bij een groendak niet anders. Hou er bij het reserveren van het budget voor het groendak rekening mee dat het kan voorkomen dat je dubbele kosten maakt. Je betaalt in dit geval voor de dakbedekking EPDM of PVC en betaalt vervolgens ook per vierkante meter voor het groendak. Al met al moet je dus rekening houden met een flinke investering.

Maximale hellingshoek 

Een groendak kun je niet zomaar op elk dak laten plaatsen. Een plat dak dat niet volkomen in de schaduw ligt, is het beste dak om een groendak op te plaatsen. In dit geval droogt het dak minder snel uit dan wanneer het groendak op een hellend dak is geplaatst. Op hellende daken loopt het water nou eenmaal sneller weg.

Dit wil overigens niet zeggen dat je een groendak alleen op een plat dak kunt plaatsen. De vakman kan een groendak ook op een hellend dak plaatsen. Vanaf een hellingsgraad van 35 graden heeft hij wel extra materiaal nodig om het dak goed te verankeren. Het groendak kun je laten plaatsen tot een hellingsgraad van 60. Hou er wel rekening mee dat de vakman meer rekent voor een groendak op een hellend dak. Hier is hij nou eenmaal langer mee bezig dan een groendak op een plat dak.

Kosten besparen groendak

Al met al is het plaatsen van een groendak een flinke investering. Is jouw budget net niet toereikend, maar wil jij wel graag een groendak? Dan kun je de volgende opties onderzoeken.

Subsidie groen dak aanvragen

In Nederland neemt de wateroverlast na flinke regenbuien steeds verder toe. Omdat ons land steeds minder groen heeft, kan het water minder goed weg en raken de riolen overbelast. Een groendak vangt het hemelwater op waardoor het riool iets minder belast wordt. Om hun inwoners te stimuleren om te investeren in een groendak geven sommige gemeente een subsidie. In dit geval hoef je dus niet het volledige bedrag zelf te betalen. Check op de website van de EnergieSubsidiewijzer of jouw gemeente ook een subsidie geeft. Bij de resultaten kun je direct filteren op groene daken.

Besparen op de energie

Het scheelt niet direct bij de aanschaf van een groendak, maar op de langere termijn merk je wel in je portemonnee dat je een groendak op je huis hebt. Een groendak isoleert beter dan een enkele laag dakbedekking zoals EPDM of PVC. Dit merk je dus aan de stookkosten die je moet betalen. Hou er overigens wel rekening mee dat het plaatsen van een groendak iets anders als dakisolatie. In dit laatste geval kun je nog veel meer besparen op je stookkosten.

Offertes vergelijken

De prijs die je betaalt voor het plaatsen van een groendak verschilt per dakdekker. Het is daarom zeker de moeite waard om verschillende vakmannen te vragen een prijsvoorstel te maken. Zo weet jij precies aan welke kosten je kunt denken en weet je ook welke vakman de klus het goedkoopste uitvoert. Laat je overigens niet alleen leiden door de prijs. Je wilt natuurlijk vooral een groendak dat vakkundig is geplaatst. Kijk daarom ook zeker naar de ervaring van de dakdekker met het plaatsen van een groendak. Hiervoor kun je bijvoorbeeld ook reviews van andere klanten lezen op Werkspot.

Onderhoud 

Wanneer jij hebt geïnvesteerd in een groendak wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Wanneer jij het dak goed onderhoudt, kan het tientallen jaren duren voor je opnieuw in een nieuw dak moet investeren. Bij een sedumdak moet circa één tot twee keer per jaar onderhoud plaatsvinden. Bij een daktuin is dit anders. Dan moet je net als bij een normale tuin regelmatig aan de slag om te zorgen dat de daktuin netjes blijft. Je kunt deze werkzaamheden zelf uitvoeren, maar je kunt hiervoor ook een vakman vragen. Hij heeft de juiste hulpmiddelen om het werk uit te voeren.

Bij een groendak moet je in ieder geval een keer per jaar de afvoer controleren om te zorgen dat het water goed weg kan. Ook moet je plantenresten weghalen en zorgen dat onkruid geen kans krijgt. Zo voorkom je dat de wortels van het onkruid de waterdichte laag van het groendak beschadigt. Wanneer je dit niet jaarlijks doet, heb je de kans dat je dak alsnog gaat lekken. Om dit te herstellen ben je veel meer kosten kwijt dan het eenmalig per jaar investeren in goed onderhoud.

Tip van een vakman 

Het onderhouden van het groendak is essentieel voor de levensduur. Justin Limuaha van JPL Bouwbedrijf & Daktechniek zegt hierover: "De levensduur van je dak valt of staat met onderhoud. Consumenten besteden hier vaak te weinig aandacht aan. Bij een sedumdak kun je de onderliggende dakbedekking niet zien, daarom is het extra belangrijk om het sedumdak goed te onderhouden. Tot op bepaalde hoogte kan de consument dit zelf doen."