Wat is de gemiddelde prijs van het plaatsen van een sedumdak?

Bijgewerkt op

Wil jij een dak met een natuurlijke uitstraling? Kies dan voor een sedumdak. Werkspot heeft de gemiddelde prijs voor je op een rijtje gezet.

Ontvang een voorstel van een dakdekker

Wil je voorstellen op maat ontvangen van vakmensen bij jou in de buurt?

4.6

Top beoordelingen dakdekkers

Onze dakdekkers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 609 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde prijs sedumdak

Een sedumdak kun je niet direct aanbrengen op het kale dak. Hiervoor heb je eerst een waterdichte onderlaag nodig van PVC of EDPM. Deze kosten moet je dus optellen bij het plaatsen van een sedumdak. Heb jij op dit moment al PVC of EPDM op je dak liggen? Laat de kwaliteit van de dakbedekking dan eerst controleren door een vakman. Het zou zonde zijn wanneer je nu alleen investeert in een sedumdak en dat je binnen enkele jaren de onderlaag alsnog moet vervangen.

Ben je benieuwd naar de gemiddelde kosten van deze klus? Werkspot geeft je in onderstaande tabel een indicatie van de kosten. Dit bedrag is inclusief btw, arbeidskosten en de eventuele afvoer van het oude materiaal.

SoortGemiddelde prijs per m²Gemiddelde levensduur 
EPDM€ 40,- tot € 80,-Circa 40 jaar
PVC€ 35,- tot € 70,-Circa 25 jaar
Sedumdak€ 55,- tot € 75,-Circa 60 jaar
Dit zijn indicatieve prijzen, de exacte prijs is afhankelijk van een aantal factoren. Plaats een opdracht en kom in contact met specialisten die een uitgebreide offerte kunnen opstellen

Waarom een sedumdak? 

Of je nu een extra buitenruimte wilt of gewoon op zoek bent naar een dak met een natuurlijke uitstraling: in beide gevallen is een sedumdak een goede optie. Met een sedumdak krijg je veel voordelen. Je dak is beter beschermd tegen verschillende weersinvloeden en isoleert je woning. Daarnaast is deze oplossing milieuvriendelijk en geeft je dak ook nog eens een mooie uitstraling.

Wat is een sedumdak? 

Wanneer mensen kiezen voor een groendak, is een sedumdak een van de opties. Een sedumdak dankt zijn naam aan het soort planten dat op dit groendak te vinden is. Sedum is een vetkruid dat onderdeel is van de vetplantenfamilie. Op een sedumdak vind je daarom ook voornamelijk vetplanten. En hoewel voor een daktuin vaker wordt gekozen voor een groendak met struiken en zelfs bomen, kun je ook op een sedumdak van het weer genieten. Mits je dakconstructie het houdt.

Sedum staat bekend om de eigenschap dat de planten veel water kunnen opnemen. Aan de andere kant kunnen de planten ook lange tijd overleven tijdens zeer droge, warme periodes. Deze eigenschappen samen, zorgen ervoor dat sedum een geschikte toepassing is voor dakbedekking. Een bijkomend voordeel is dat jouw woning goed geïsoleerd is tegen kou en warmte en dat je door de dikke laag natuur ook minder last hebt van geluid.

Geschikte daken voor sedum dakbedekking

Wanneer je een sedumdak wilt, moet je eerst weten of jouw dak wel geschikt is voor dit soort dakbedekking. Wanneer je een plat dak hebt, kun je in veel gevallen kiezen voor een sedumdak. Hou er wel rekening mee dat een sedumdak veel meer gewicht heeft dan alleen EPDM of PVC dakbedekking. Jouw dak moet hier wel voor gebouwd zijn. Wanneer uit een inspectie van de vakman blijkt dat jouw dakconstructie niet sterk genoeg is, kun je alsnog een sedumdak overwegen. Je moet dan wel eerst je dak laten verstevigen. Deze klus kan qua kosten flink oplopen. Dit betekent dan ook dat je extra budget moet reserveren.

Voor het plaatsen van sedum dakbedekking heeft een plat dak de voorkeur. Dit wil overigens niet zeggen dat je met een hellend dak niet kunt kiezen voor sedum. Je bent alleen wel aan meer beperkingen gebonden. Ook hier is de stevigheid van de dakconstructie van belang, samen met de maximale hellingshoek. Grofweg kun je er van uitgaan dat ervaren dakdekkers sedum dakbedekking kunnen plaatsen tot een hoek van 45 tot 60 graden. Zeker voor daken met een hellingshoek van meer dan 35 graden moet de dakdekker een speciale techniek toepassen om de dakbedekking goed te plaatsen. In de regel is hij hier langer mee bezig en brengt hij hier dus ook extra kosten voor in rekening.

Tip! Vraag jij aan een vakman een prijsvoorstel voor jouw sedumdak? Geef dan goed aan wanneer het om een hellend dak gaat en nodig de vakman op locatie uit. Hij kan direct aangeven of een sedumdak op jouw dak mogelijk is. Zo weet je direct waar je aan toe bent en voorkom je teleurstelling. 

Plaatsen sedum dakbedekking

Voordat je gebruikt kunt maken van je sedumdak, zet de vakman de volgende stappen:

  • Controle of dak stevig genoeg is.
  • Plaatsen EPDM of PVC dakbedekking.
  • Plaatsen bodem voor goede afvoer, bijvoorbeeld een drainagemat.
  • Plaatsen sedummatten.

Een ervaren dakdekker zorgt voor een mooi resultaat waar je tientallen jaren plezier van hebt. Wanneer het sedumdak goed is geplaatst, is ook de onderlaag van EPDM of PVC goed beschermd tegen verschillende weersinvloeden. Om lang plezier te hebben van je nieuwe dak is een goede afvoer erg belangrijk. Sedum kan goed tegen veel wat
er, maar de hoeveelheid water wil je wel beperken. Wanneer het sedumdak teveel water krijgt, gaat er namelijk mos groeien.

PVC of EPDM als onderlaag?

In principe is het een kwestie van budget welke dakbedekking jij kiest als basis voor het sedumdak. De prijzen en de gemiddelde levensduur van EPDM en PVC verschillen iets van elkaar. Ook kan de mate waarop het materiaal het milieu belast een doorslaggevende reden zijn. Op onderstaande pagina's vind je meer informatie over deze materialen. Je kunt natuurlijk ook contact opnemen met de vakman voor meer informatie.

Onderhoud sedumdak

Wanneer jij een sedumdak hebt laten plaatsen, wil je natuurlijk zo lang mogelijk van het resultaat genieten. En je raadt het al: hiervoor is regelmatig onderhoud nodig. Voor het beste resultaat ga je één tot twee keer per jaar het dak op. Op een plat dak kun je dit zelf doen, maar je kunt dit natuurlijk ook aan een vakman vragen. Dit is sowieso aan te raden wanneer jij een sedumdak op een hellend dak hebt of wanneer je op grote hoogtes moet werken. De vakman heeft het juiste materiaal om deze klus veilig uit te voeren.

Allereerst moet je het onkruid en het mos weghalen. Wanneer het materiaal niet makkelijk loskomt, kun je gebruik maken van een hark. Let wel op dat je niet te diep gaat met de hark. Je wilt liever niet de dakbedekking beschadigen. Dan moet je namelijk de dakbedekking herstellen en dit bedrag kan flink oplopen. Vergeet vooral ook de grindranden niet om het sedumdak. Hier groeit ook vaak onkruid dat een nadelig effect heeft op de afwatering van je sedumdak. Tot slot moet je het sedumdak bemesten. Je hebt verschillende soorten voeding die je hiervoor kunt gebruiken. Het belangrijkste is om voeding te gebruiken die speciaal geschikt is voor een sedum dakbedekking. Zo gaat jouw dak het langste mee.

Checklist vakman

Het plaatsen van een nieuwe dakbedekking is een grote investering. Daarom wil je goed voorbereid aan de slag en wil je graag weten hoeveel budget je voor deze klus moet reserveren. Om een goede inschatting te kunnen maken hoeveel een klus kost, is het belangrijk dat je de vakman de juiste informatie geeft. Zo kan hij precies inschatten aan welke kosten je kunt denken.

  1. Omschrijf de huidige situatie.
  2. Omschrijf je wensen.
  3. Geef een indicatie van je budget.

Je denkt er misschien niet direct aan, maar het is voor een vakman heel belangrijk om te weten hoe jouw dak er nu uitziet. Welke dakbedekking heb jij bijvoorbeeld nu op het dak? En hoeveel jaar ligt deze dakbedekking er al? En niet onbelangrijk: hoe is het onderhoud uitgevoerd? Al deze informatie heeft de dakdekker nodig om in te schatten hoeveel werk hij kwijt is aan het verwijderen van de huidige dakbedekking en het plaatsen van het nieuwe sedumdak. Uiteraard komt de vakman voor het aannemen van de klus bij jou thuis kijken, maar het meesturen van foto's helpt al enorm. En voor een goede prijsopgave vermeld je natuurlijk ook het aantal vierkante meters en de hoogte van je dak.

Heb jij een duidelijk idee hoe jouw nieuwe dak eruit moet komen te zien? Wees hier duidelijk over naar de vakman. Jouw wensen zijn bepalend voor de prijs. En hoewel je niet het achterste van je tong hoeft te laten zien, is het wel verstandig om de vakman een indicatie van jouw budget te geven. Is jouw budget te beperkt voor een sedumdak? Dan kun je hier maar beter zo snel mogelijk duidelijkheid over krijgen.

Subsidie voor sedumdak

Het plaatsen van een sedumdak vraagt vaak om een flinke investering. Zo betaal je niet alleen voor je sedum dakbedekking, maar ben je ook kosten kwijt voor het plaatsen van de EPDM of PVC dakbedekking. En wanneer je dakconstructie niet stevig genoeg is, loopt het totale bedrag al snel flink op. Groot voordeel is natuurlijk wel dat je een dak met natuurlijke uitstraling krijgt en dat je de komende tientallen jaren geen nieuwe investering hoeft te doen.

Overweeg jij een sedumdak? Maar heb je net niet voldoende budget voor de klus? Dan is het goed om te onderzoeken of er binnen jouw gemeente subsidies zijn voor groene daken of gevels. Sommige gemeenten stimuleren het plaatsen van sedumdaken en geven daarom een subsidie voor het plaatsen van een sedumdak. Benieuwd hoe een dergelijke subsidie is opgebouwd? Op de website van de gemeente Amsterdam vind je een voorbeeld. Neem contact op met je eigen gemeente om de actuele subsidieregelingen te bespreken.

Tip van een vakman

Overweeg jij het plaatsen van een sedumdak? Dan wil je vast weten hoe je ervoor zorgt dat je zo lang mogelijk plezier hebt van het dak. We hebben een van de Werkspot-vakmannen gevraagd waar je dan het beste op kunt letten.

Justin Limuaha van JPL Bouwbedrijf& Daktechniek : "De levensduur van je dak valt of staat met onderhoud. Consumenten besteden hier vaak te weinig aandacht aan. Bij een sedumdak kun je de onderliggende dakbedekking niet zien, daarom is het extra belangrijk om het sedumdak goed te onderhouden. Tot op bepaalde hoogte kan de consument dit zelf doen."

Ontvang een voorstel van een dakdekker

Wil je voorstellen op maat ontvangen van vakmensen bij jou in de buurt?

Vind een dakdekker dichtbij