Gemiddelde kosten nieuw dak

Bijgewerkt op

Is jouw dak volledig aan vervanging toe? Je vindt hier de gemiddelde prijzen voor de klus. Kosten nieuw dak: wat hierbij komt kijken, vind je hier.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen dakdekkers

Onze dakdekkers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 936 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Kosten nieuw dak: waar moet je allemaal aan denken? 

Heb jij net een nieuwe woning gekocht en is het dak aan vervanging toe? Of woon je al enkele jaren in de woning en laat je dak nu sporen van veroudering zien? Dan is het mogelijk dat je een volledig nieuw dak moet laten plaatsen. De kosten hiervan zijn anders dan alleen het renoveren van het dak. In dat geval vervang je alleen de dakbedekking. Bij een nieuw dak vervangt de vakman naast de dakbedekking ook de dakconstructie. Op deze pagina vind je meer informatie over de kosten nieuw dak. 

Kosten nieuw dak: gemiddelde kosten

DakbedekkingPrijs per m2
Dakpannen€ 85,- tot € 150,- 
Rieten daken€ 90,- tot € 110,-
Dakpanplaten€ 10,- tot € 70,-
Zink€ 75,- tot € 150,-
Bitumen€ 25,- tot € 50,-
EPDM€ 40,- tot € 80,-
PVC€ 35,- tot € 70,-
Groen dak€ 55,- tot € 120,-

Dit zijn gemiddelde prijzen exclusief btw. Neem voor een exacte prijs contact op met een specialist.

Een nieuw dak vraagt om een behoorlijke investering. Je laat namelijk niet alleen de dakbedekking vervangen, je maakt ook kosten voor het vervangen van de dakconstructie. De vakman baseert zijn prijsvoorstel op de volgende zaken:

 • Kosten nieuw dak: vervangen dakconstructie
 • Kosten nieuw dak: soort dakbedekking
 • Kosten nieuw dak: isolatie
 • Kosten nieuw dak: jouw wensen

Omdat de prijs afhankelijk is van veel factoren, kun je het beste verschillende prijzen opvragen om de kosten van een nieuw dak te weten. Gemiddeld baseren vakmannen hun voorstel op onderstaand uurtarief. 
 

Gemiddeld uurtarief
Arbeidskosten vakman€ 40,- tot € 50,-

Kosten nieuw dak: vervangen dakconstructie

Voor een vakman aan de slag gaat met een nieuw dak inspecteert hij eerst jouw huidige dak. Zo weet hij precies wat er bij de klus komt kijken en weet jij dus ook welke prijs hij gaat vragen. Het is belangrijk dat de dakconstructie op jouw woning stevig genoeg is om de dakbedekking te dragen. Als vuistregel hanteren vakmannen dat de dakconstructie twee keer het eigen gewicht moet kunnen dragen. De dakconstructie is zo ook stevig genoeg voor een flinke sneeuw- of regenbui. 

Prefab dak kosten
Is jouw dak niet meer sterk genoeg? Dan moet de vakman de dakconstructie vervangen. Dit bepaalt voor een belangrijk deel de kosten voor een nieuw dak. De vakman heeft hierbij twee opties. Hij kan gebruik maken van een dakconstructie (prefab dak) dat van tevoren op maat gemaakt is op de werkplaats. Deze constructie hoeft hij dan alleen nog op het dak te bevestigen. Hij kan er overigens ook voor kiezen om de constructie op het dak op te bouwen. De kosten van een prefab dak liggen nogal uiteen, je kunt denken aan een bedrag tussen de 15.000 en 25.000 euro. Voordeel hiervan is wel dat je dak veel sneller weer dicht zit dan wanneer de vakmannen het dak opnieuw ter plaatse opbouwen. 

Wanneer je kosten wilt besparen, kun je met de vakman overleggen of je dak ook weer stevig genoeg is wanneer hij enkele nieuwe balken plaatst. Laat je hierover wel goed voorlichten. De prijs van het alleen vervangen van enkele balken kan voordelig zijn, maar is een extra investering als je het vervangen van het dak hiermee alleen maar een paar jaar uitstelt. Zeker wanneer de balken zijn aangetast door vocht of houtworm kun je het plaatsen van een nieuw dak niet uitstellen. Je loopt dan namelijk het risico dat het volledige dak instort. 

Kosten nieuw dak: soort dakbedekking

Het soort dakbedekking dat je kiest, is ook bepalend voor de totaalprijs die je betaalt voor een nieuw dak. Afhankelijk van jouw smaak en budget heb je verschillende dakbedekkingen waar je uit kunt kiezen. Heb jij een hellend dak en ga jij voor een luxe uitstraling? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een rieten of zinken dak. Maar heb jij een plat dak en is jouw budget beperkt? Dan kun je gaan voor bitumen. Hou er rekening mee dat niet elk materiaal geschikt is voor jouw dak. Een vakman kan je daar meer over vertellen. Je kunt ook alvast een kijkje nemen op deze pagina waar we je meer vertellen over de verschillende soorten dakbedekking
 

Kosten nieuw dak: isolatie

Het plaatsen van isolatie vraagt om een extra investering, maar op de langere termijn ben je hiermee wel goedkoper uit. Een goede isolatie zorgt ervoor dat je flink op de stookkosten kunt besparen. Dit is dus bij uitstek een klus die de vakman direct kan uitvoeren wanneer hij een nieuw dak plaatst. Voor het isoleren van de woning kan de vakman bij een hellend dak kiezen voor het binnen of het buiten isoleren van de woning. Van binnenuit isoleren is in de regel goedkoper, maar zorgt ook voor ruimteverlies in de woning.
 

Soort dakPrijs per m2
Dakisolatie hellend dak (buitenzijde)€ 40,- tot € 60,-
Dakisolatie plat dak (warm plat dak methode)€ 70,- tot € 115,-

Subsidie nieuw dak
Wil jij je huis direct laten isoleren, maar heb jij niet voldoende budget om dit te laten doen? Dan kun je kijken of je aanspraak kunt maken op de subsidies die de Rijksoverheid hiervoor beschikbaar stelt. Je kunt ook kijken of er binnen jouw gemeente gunstige regelingen zijn voor het isoleren van de woning. Neem hiervoor een kijkje op de website van EnergieSubsidiewijzer

Kosten nieuw dak: extra wensen

De prijs van een nieuw dak is ook afhankelijk van jouw extra wensen. Het plaatsen van een nieuw dak is namelijk het moment om goed te bedenken wat jij in de toekomst met het dak wilt. Wil jij bijvoorbeeld een dakkapel of een extra zolderraam? Of zie jij jezelf in de zomer genieten van het mooie weer op je groendak? En misschien is dit ook wel het moment om te investeren in zonnepanelen? Allemaal zaken die je kunt bespreken met de vakman.

Je kunt je voorstellen dat het realiseren van deze extra wensen ook de prijs laat stijgen. Maar wanneer jij nu dit budget beschikbaar hebt, ben je op de langere termijn goedkoper uit. De vakman kan namelijk de dakconstructie zo plaatsen dat het mogelijk is om een dakkapel toe te voegen. In dit geval is er dan wel een vergunning nodig. Je mag namelijk niet zomaar je dakconstructie aanpassen en een uitbouw op het dak plaatsen. Om te kijken welke vergunning je hiervoor moet hebben, kun je een kijkje nemen op de website van het Omgevingsloket

En wil jij graag een groendak? Dan kan de vakman hier nu al rekening mee houden door de constructie extra stevig te maken en de juiste dakbedekking te plaatsen. Onder een groendak heb je een EPDM of PVC dakbedekking nodig. Zonde dus wanneer je nu kiest voor een bitumen dakbedekking. 

 • Lees hier meer over het plaatsen van een groendak

Kosten nieuw dak: wat kost een nieuw dak met zonnepanelen?

Wanneer jij een nieuw dak laat plaatsen, kun je overwegen om ook direct zonnepanelen te laten plaatsen. Op deze manier wek jij je eigen energie op. In de regel verdien je het plaatsen van de zonnepanelen binnen enkele jaren terug. Laat je wel goed voorlichten over het plaatsen van zonnepanelen. Met de vakman kun je de volgende checklist bespreken en krijg je een eerlijk antwoord op de vraag: wat kost een nieuw dak met zonnepanelen? 

 • **Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen? **
  Zonnepanelen zijn niet op elk dak te plaatsen en leveren niet op elk dak hetzelfde rendement. Zo is de hellingshoek van belang en de richting waarop de zonnepanelen zijn gericht. Zonnepanelen gericht op het zuiden brengen bijvoorbeeld meer op. Je kunt je zonnepanelen ook op het noorden richten, maar hou er dan wel rekening mee dat het langer duurt voor je de zonnepanelen hebt terugverdiend. 
 • Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?
  Het lijkt logisch om te kijken naar je huidige energieverbruik en op basis daarvan zonnepanelen aan te schaffen. Toch is het verstandig om ook te kijken naar het verwachte stroomverbruik in de toekomst. Verwacht jij bijvoorbeeld een gezinsuitbreiding of stap je over op elektrisch koken? In beide gevallen is de kans groot dat het energieverbruik in de toekomst toeneemt. Je kunt later natuurlijk zonnepanelen bijplaatsen, maar dat is relatief gezien duurder dan wanneer je nu de juiste hoeveelheid op het dak plaatst. 
 • Welke zonnepanelen kies je?
  Je hebt zonnepanelen in een blauwe of zwarte uitvoering. De uitstraling van de zwarte variant is vaak rustiger en daarom kiezen veel mensen hiervoor. Het kwaliteitsverschil tussen de verschillende zonnepanelen is klein, maar je keuze heeft vaak wel effect op het rendement van de zonnepanelen. Laat je hier dus goed over voorlichten en bepaal voor jezelf wat je het belangrijkste vindt: de uitstraling of de terugverdientijd.
 • **Welke prijs betaal je? **
  Natuurlijk is het belangrijk dat het plaatsen van de zonnepanelen binnen jouw budget past, maar laat je niet alleen leiden door de laagste prijs. Vergelijk verschillende offertes met elkaar en probeer te achterhalen waar je precies voor betaalt. Heeft bijvoorbeeld elke vakman in zijn prijsvoorstel meegenomen dat er een extra groep in de meterkast nodig is? En kies in ieder geval voor een gerenommeerd bedrijf om je zonnepanelen te laten plaatsen. Zo voorkom je dat je achteraf veel extra kosten maakt om eventueel prutswerk te herstellen. 
 • **Welke garantie krijg je? **
  Bij het installeren van de zonnepanelen betaal je niet alleen voor de zonnepanelen, maar ook voor de omvormer en het monitoringssysteem om de opbrengst bij te houden. Kijk bij de aanschaf van de installatie goed op welke onderdelen je garantie krijgt en check of deze garantie ook geldt voor het installeren zelf. En laat je goed voorlichten over waar je terecht kunt met een probleem. Zo voorkom je dat je zelf contact op moet nemen met een buitenlandse fabriek terwijl je de zonnepanelen door een Nederlands bedrijf hebt laten plaatsen. 

Tip van een vakman

Ben jij benieuwd welk budget jij moet reserveren voor de klus 'kosten nieuw dak'? Dan kun je het beste verschillende prijzen opvragen bij de dakdekkers die je op Werkspot vindt. Naast de prijs kun je ook direct de reviews bekijken die andere consumenten hebben geschreven over de vakman.

Vakman Maarten Moerkerken van Moerkerken Dakbedekkingen geeft verder nog als tip:"Het is belangrijk dat je de vakman goede informatie geeft. Denk hierbij aan het materiaal dat nu op je dak ligt en het aantal vierkante meters. Maar alleen op basis van jouw informatie kan hij geen prijsvoorstel maken. Maak daarom altijd een afspraak met de vakman dat hij bij jou thuis komt kijken. Dan kan hij goed inschatten wat er moet gebeuren en weet hij hoeveel een nieuwe dakbedekking gaat kosten."