Wat kost gemiddeld het l plaatsen van kunststof dakbedekking?

Bijgewerkt op

Wil je jouw platte dak voorzien van een kunststof dakbedekking? Lees hier welke mogelijkheden er zijn en met welke kosten je rekening kunt houden.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen dakdekkers

Onze dakdekkers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 898 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde prijzen kunststof dakbedekking

Wil je jouw dak voorzien van een kunststof dakbedekking, dan is het slim om deze klus uit te besteden aan een vakman. Zo weet je zeker dat de kunststof dakbedekking goed wordt geplaatst. Je verkleint daarmee de kans op lekkages. In onderstaand overzicht zie je de prijzen van het laten plaatsen van de verschillende typen dakbedekkingen. Deze prijzen zijn inclusief arbeidskosten, materiaalkosten en btw.

SoortPrijs per m²Levensduur
Bitumen€ 25,- tot € 50,-Circa 25 jaar
Kunststof - EPDM€ 40,- tot € 80,-Circa 40 jaar
Kunststof - PVC€ 35,- tot € 70,-Circa 25 jaar
Kunststof - TPO€ 60,- tot € 70,-Circa 30 jaar
Groendak€ 55,- tot € 120,-Circa 60 jaar

_Tip!_Vraag bij de dakdekker altijd om een prijs per vierkante meter. Dat geeft jou de mogelijkheid om verschillende offertes op dezelfde manier te vergelijken. Ook heb je dan direct een goed beeld van de totale kosten. Geeft de vakman enkel een uurtarief, dan is het totaalbedrag dat je kwijt bent op voorhand vaak minder duidelijk. Kijk bij het vergelijken van offertes niet alleen naar de prijs, maar ook naar andere voorwaarden, zoals garanties. Zo kom je achteraf niet voor nare verrassingen te staan.

Welke dakbedekking kies je voor jouw dak?

Als je een plat dak hebt, heb je een aantal keuzes voor de dakbedekking die je erop legt. Ieder type dakbedekking heeft zijn eigen voor- en nadelen en uitstraling. Verdiep je vooraf in de verschillende mogelijkheden, zodat je een keus maakt die het best bij jouw smaak, budget en wensen past. Voor platte daken heb je de volgende opties:

  • Bitumen
  • EPDM
  • PVC
  • TPO
  • Groendak

Bitumen is een veelgebruikte dakbedekking. Het is sterk en hecht zich goed aan het dak. Ook is het relatief goedkoop om bitumen op je dak te plaatsen. Daar staat tegenover dat het niet heel elastisch is, waardoor het kan scheuren. Ook is het niet goed bestand tegen UV-straling en temperatuurschommelingen. De levensduur is daardoor korter dan de meeste kunststof varianten. Als je een bitumen dak niet goed onderhoudt, kunnen er mossen en algen op groeien. Dat verkort de levensduur van de dakbedekking nog eens extra.

Naast bitumen, kun je ook voor een kunststof dakbedekking gaan. De drie meestgebruikte opties zijn EPDM, PVC en TPO dakbedekking. Kunststof dakbedekking kent niet de nadelen van bitumen. Het is elastisch, waardoor het minder snel scheurt. Ook kan het juist zeer goed tegen temperatuurwisselingen en zonlicht. Het laten leggen van een kunststof dakbedekking is vaak iets duurder dan een bitumen dakbedekking plaatsen. Maar je hebt er wel langer plezier van. Ook vergt het nauwelijks onderhoud.

Een kunststof dabekdekking is wortelbestendig en dat maakt het zeer geschikt als ondergrond van jouw groendak. En groendak, met planten en mossen, is de laatste optie die je hebt voor op jouw platte dak. Het is weliswaar duurder om te plaatsen dan een 'gewone' dakbedekking, maar het heeft verreweg de langste levensduur. Daarnaast krijgt je dak er een mooie natuurlijke uitstraling door en heeft het groendak van nature een goede isolerende werking.

  • Lees meer over het aanleggen van een groendak

    Bespaartip! Is jouw dak aan vervanging toe? Informeer dan eens bij de buren of hun dak dat ook is. Door de klus gezamenlijk uit te besteden, kun je proberen een korting te bedingen bij de dakdekker. Het scheelt je sowieso in de voorrijkosten. Ook is het voor het uiteindelijke resultaat vaak mooier en sterker om ook de naastgelegen daken gelijk te voorzien van nieuwe kunststof dakbedekking.

Soorten kunststof dakbedekking

Kunststof dakbedekking is een verzamelnaam voor verschillende typen dakbedekking, die allen op basis van kunststof gemaakt zijn. Ze kennen daarmee ook allemaal de voordelen die een kunststof dakbedekking met zich meebrengt. Onderling zijn er echter ook verschillen. We gaan hieronder dieper in op de meestgebruikte mogelijkheden.

EPDM dakbedekking

Van alle kunststof dakbedekkingen heeft EPDM dakbedekking met ongeveer 40 jaar de langste levensduur. Het is gemaakt van een synthetisch rubber en is daardoor zeer elastisch. Die elasticiteit is het gevolg van de weekmakers die in EPDM verwerkt zijn. Om die reden neemt de flexibiliteit van het materiaal in de loop der jaren wel iets af. Dat kan uiteindelijk scheurtjes of andere schade veroorzaken. EPDM dakbedekking komt niet op een rol, maar aan één stuk. De vakman neemt eerst de maten van jouw dak op en laat het dan al direct op maat snijden. Het grote voordeel daarvan is dat het zonder naden op je dak komt te liggen. Dat verkleint de kans op lekkages.

Een dakdekker bevestigt de EPDM dakbedekking meestal met lijm op het dak, maar andere mogelijkheden zijn er ook. De vakman kan jou adviseren over welke methode voor jouw dak het meest geschikt is. Een nieuwe laag EPDM dakbedekking kan eventueel over de oude EPDM laag heen gelegd worden. Dat scheelt in de kosten. De dakdekker kijkt eerst naar de staat van de dakconstructie en hoeveel lagen oude dakbedekking er al op jouw dak liggen, voordat hij de besluit de nieuwe EPDM dakbedekking over de oude heen te leggen.

PVC dakbedekking

PVC dakbedekking kent dezelfde elastische eigenschappen als EPDM. Het grootste verschil is dat PVC wel op een rol geleverd wordt. De dakdekker rolt de PVC folie uit en maakt het op jouw dak op maat. Om het dak goed waterdicht bekleed te krijgen, houd hij daarbij rekening met voldoende overlap tussen de afzonderlijke banen. Vervolgens bevestigt hij de PVC dakbedekking op het dak met lijm en/of hete lucht. De hitte laat het PVC samensmelten, zodat jij verzekerd bent van een waterdicht dak. Net als EPDM is PVC UV-bestendig. Kies je voor een witte variant van PVC, dan profiteer je daar nog eens extra van. De witte kleur weerkaatst het zonlicht nog beter, waardoor de ruimte onder het dak koeler blijft.

TPO dakbedekking

TPO dakbedekking heeft de goede eigenschappen van EPDM en PVC, maar niet de nadelen. Doordat het een geheel andere chemische structuur heeft dan PVC en EPDM, blijft de elasticiteit van het materiaal altijd gegarandeerd. Daarnaast kun je het direct over iedere oude dakbedekking heen leggen, ook bitumen. Iets dat bij PVC en EPDM een probleem oplevert. Uiteraard blijft het voorbehoud wel dat de dakconstructie in orde moet zijn en er niet teveel lagen oude dakbedekking mogen liggen.

TPO dakbedekking kan in alle kleuren geleverd worden, dus ook hiervoor geldt dat je met de witte variant extra veel van de warmte weerkaatst. TPO dakbedekking is wel duurder dan PVC en EPDM. Ook is de levensduur van EPDM langer.

Overzicht kunststof dakbedekking

EPDM dakbedekking
Levensduur: ca. 40 jaar
Soepel door weekmakers, verliest op termijn iets van de flexibiliteit
Elastisch
Direct over andere kunststof dakbedekking, niet over bitumen
Prijs per m²: € 40,- tot € 80,-
PVC dakbedekking
Levensduur: ca. 40 jaar
Levensduur: ca. 25 jaar
Soepel door weekmakers, verliest op termijn iets van de flexibiliteit
Elastisch
Direct over andere kunststof dakbedekking, niet over bitumen
Prijs per m²: € 35,- tot € 70,-
TPO dakbedekking
Levensduur: ca. 30 jaar
Blijft soepel, omdat het geen weekmakers bevat
Zeer elastisch
Kan direct over alle andere dakbedekkingen gelegd worden
Prijs per m²: € 60,- tot € 70,-

Plaatsen kunststof dakbedekking

Als de vakman kunststof dakbedekking plaatst op jouw dak, start hij met het schoonmaken van het dak. Als er dakbedekking ligt waar de hij de nieuwe dakbedekking overheen kan leggen, is het vuilvrij maken van het dak voldoende. Is het niet mogelijk om over de oude dakbedekking heen te leggen, dan verwijdert hij de oude dakbedekking voordat hij verder gaat.

Zijn de voorbereidingen getroffen, dan is het tijd om de nieuwe kunststof dakbedekking te plaatsen. Na het op maat maken van de kunststof dakbedekking, bevestigt hij de nieuwe laag op het dak. Dit doet hij met lijm of hitte.

Ligt de nieuwe dakbedekking op je dak? Dan kan de vakman voor extra waterdicht-garantie het dak afwerken met dakranden. Ook kit hij de naden af, zodat jouw dak jouw zeker weten droog houdt.

Advies van een vakman: onderhoud kunststof dakbedekking

Naar kunststof dakbedekking heb je nauwelijks omkijken. Het is voldoende om een of twee keer per jaar even het vuil van je kunststof dak af te halen. Bladeren, steentjes of zand blijven soms liggen en dat kan de levensduur van je dak verkorten. Schoonhouden met een beetje water is voldoende. En als je toch op het dak aan het werk bent, is het slim om ook direct te kijken of er geen scheuren of andere schade is aan je kunststof dakbedekking.

Justin Limuaha van JPL Bouwbedrijf & Daktechniek zegt hierover: "De levensduur van je dak valt of staat met onderhoud. Consumenten besteden hier vaak te weinig aandacht aan. Bij een kunststof dak is het belangrijk om de dakwater doorvoer vrij te houden en het dak schoon te houden."