Wat kost een dakopbouw?

Bijgewerkt op

Ben je tevreden met je huis, maar heb je meer ruimte nodig door bijvoorbeeld gezinsuitbreiding of werk aan huis? Dan is een dakopbouw een goede optie. Met een dakopbouw creëer je extra ruimte en bovendien doet het je woning in waarde stijgen.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.6

Top beoordelingen dakdekkers

Onze dakdekkers, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.6 op 5 op basis van 989 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Wat kost een dakopbouw?

Met een dakopbouw creëer je extra ruimte en licht. Bovendien doet het je woning in waarde stijgen. Een dakopbouw kan je op verschillende manieren laten plaatsen:

  1. Op een hellend dak
  2. Op een plat dak

We zetten de mogelijkheden en kosten voor je op een rij. 

Wat zijn de gemiddelde kosten voor een dakopbouw?

De prijzen voor dakopbouw kunnen erg van elkaar verschillen. Er zijn veel verschillende opties die prijsbepalend zijn. Houd daarom rekening met een bedrag uiteenlopend van € 8.000,- tot € 60.000,-

Soort dakopbouwGemiddelde kosten
Enkelzijdig€ 8.000 - € 12.000
Dubbelzijdig€ 14.000 - € 18.000
Plat dak€ 30.000 - € 60.000

*Dit zijn gemiddelde prijzen. Voor een exacte offerte kun je via Werkspot een opdracht plaatsen waar geÏnteresseerde professionals op kunnen reageren. Jij kunt zelf bepalen met welke specialist jij in contat wil komen voor een offerte aanvraag.

Een dakopbouw: hoe bepaal je de kosten?

Met een dakopbouw bouw je in feite een nieuwe verdieping op je woning. Zo’n verbouwing brengt flink wat kosten met zich mee. Hoeveel de specifieke kosten voor je woning bedragen, hangt af van de keuzes die je maakt. Ga je bijvoorbeeld voor een hellend of een plat dak en kies je voor steen, kunststof of hout? Kies je voor maatwerk of prefab, waarbij alles al voor plaatsing volledig in elkaar is gezet of maatwerk? Dit soort beslissingen bepaalt samen met de afmeting en afwerking de uiteindelijke prijs. 

Hellend dak 

Heb je een hellend dak, dan is een dakopbouw een goede manier om extra ruimte op zolder te creëren. Wil je de zolder verbouwen tot kinderkamer of werkkamer, dan is een nokverhoging de beste optie. Je kunt ook kiezen voor een tweede optie, namelijk in de vorm van een dakkapel. Met een nokverhoging creëer je echter meer ruimte dan met een dakkapel. Benieuwd naar de kosten van een dakkapel? Bekijk dan hier de kosten van een dakkapel.

Wanneer je voor een nokverhoging kiest, heb je twee keuzes: 

1. Eenzijdige nokverhoging

In dit geval wordt de nok aan één kant verhoogd. Dit noemen we ook wel halve of enkele nokverhoging of verlegde nok. Hiermee creëer je aan één kant extra ruimte op zolder.

2. Tweezijdige nokverhoging

Wanneer er sprake is van tweezijdige nokverhoging, wordt het dak aan beide kanten van het huis verbreed en verhoogd.
Een enkelzijdige nokverhoging is voordeliger dan een tweezijdige nokverhoging. Daarnaast zijn ook de exacte afmetingen voor specifiek jouw woning prijsbepalend. Hoe groter je dakopbouw, hoe hoger de prijs.

Bij beide opties is het mogelijk om je gevel te laten bekleden met bijvoorbeeld Keralit of Trespa. Zo ben je geen tijd kwijt aan onderhoud. 

Plat dak 

Wanneer je een plat dak op je woning hebt, kan je eenvoudig een compleet nieuwe verdieping aanbrengen op je woning. Dit is niet alleen een optie voor op je woning,  je kunt bijvoorbeeld ook op de garage een opbouw laten maken. Deze grenst vaak aan de woning en op deze manier kun je op de eerste verdieping een extra kamer realiseren. 

Verschillende materialen voor dakopbouw

Hieronder vind je de verschillende beschikbare materialen voor het realiseren van een dakopbouw op het huis. De kosten hiervan verschillen per materialen en of het een hellend of plat dak betreft.

Kunststof dakopbouw

Kunststof heeft vrij weinig onderhoud nodig, maar kost doorgaans wel net wat meer dan een houten opbouw.  

Houten dakopbouw

Kies je voor hout, dan oogt het al snel een stuk authentieker dan wanneer je voor een kunststof kiest. Bovendien ligt de prijs iets lager. Wel heeft hout over de jaren heen meer onderhoud nodig. 

Stenen dakopbouw

Een plat dak kan ook van steen gemaakt worden. Hierbij geldt wel dat een stenen opbouw alleen een optie is als de onderliggende verdieping ook van steen is.

De afwerking van de binnenzijde

Naast de buitenkant moet ook de binnenkant van de dakopbouw netjes afgewerkt worden. Je kan ervoor kiezen om kale gipsplaten zelf te stucen, maar je kan het ook behangklaar laten stucen en netjes laten schilderen. Bovendien is het belangrijk dat je de trap niet vergeet, die heb je namelijk nodig om de nieuwe verdieping te bereiken. Van een simpele ladder tot een authentieke wenteltrap, ook hierbij geldt dat het uiteindelijke kostenplaatje afhankelijk is van je eigen keuzes.

Extra’s zoals ventilatieroosters en rolluiken

Tot slot is er nog een aantal overige opties die het overwegen waard zijn. Ze zijn niet noodzakelijk, maar zorgen wel voor meer wooncomfort. Denk bijvoorbeeld aan een ventilatierooster, rolluiken of een draaikiepraam. Laat je over deze extra’s  adviseren door de vakman van je keuze. Wellicht heeft hij naast bovenstaande opties nog een aantal goede ideeën. 

Hoe lang duurt de realisatie?

Het aanbrengen van de dakopbouw kan in totaal zo’n 14 tot 16 weken duren. Doorgaans start men met een inspectie van de woning, plus een constructieberekening. Vervolgens bepaalt men welk gewicht de woning kan dragen. Zo blijft het aanbrengen ten alle tijden veilig. 

Omgevingsvergunning aanvragen

Vaak moet je een omgevingsvergunning aanvragen. Laat de aannemer dit doen, want de vakman heeft hier vaak veel ervaring mee, wat het proces weer versnelt. Houd voor de goedkeuring van de aanvraag rekening met zo’n 3 tot 6 weken wachttijd. 

Start van de realisatie

Als de vergunning binnen is, start je aannemer hoogstwaarschijnlijk met het maken van een prefab-opbouw. Dat wil zeggen dat de ombouw voor je dakopbouw vóór de daadwerkelijke plaatsing al in een fabriek of werkplaats is gemaakt. De duur hiervan hangt af van de fabriek waarmee je aannemer werkt. Houd rekening met gemiddeld 2 tot 4 weken. 

In het geval van prefab kost de plaatsing slechts een dag. Moet de dakopbouw op je woning zelf gebouwd worden, dan moet je rekening houden met een duur van 3 tot 5 weken

Afwerking van de dakopbouw

De laatste stap van een goede dakopbouw is de afwerking, zowel vanbinnen als vanbuiten. Denk vanbinnen aan bijvoorbeeld het pleisterwerk tot aan de vloer verwerken. Calculeer hier zeker een aantal dagen voor in. Voor de afwerking buiten moet je met name denken aan de dakbekleding. Als je voor een nokverhoging kiest, is het plaatsen van dakpannen noodzakelijk. De dakbekleding voor een plat dak bestaat meestal uit bitumen of EPDM (Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer). Soms gebruiken ze hiervoor een combinatie van dakpannen, bitumen en EPDM. Maak altijd heldere afspraken met je aannemer over de kosten en duur van de afwerking. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. 

Laat je dakopbouw klus uitvoeren door een vakman via Werkspot

Hierboven maakten we de gemiddelde prijzen voor een dakopbouw inzichtelijk. Nu je goed geïnformeerd bent, is het tijd voor stap 2: Kijk of deze prijs met jouw budget overeenkomt. Kun je je wensenlijst aanhouden of moet je deze iets bijstellen? Zodra je dit allemaal helder hebt, doe je er goed aan om een deskundige dakspecialist in te schakelen. Voor Werkspot werken we met diverse kundige vakmannen die de klus graag voor je klaren. Plaats je opdracht op onze website en vergelijk de ervaringen die andere consumenten eerder met onze dakspecialisten hadden. Op basis hiervan maak je een weloverwogen keuze voor de dakspecialist die het beste bij je project past.

Andere prijzen per dienst

Benieuwd naar de kosten van soortgelijke klussen? Bekijk hieronder andere prijsopgaves

  1. Kosten dakrenovatie

  2. Kosten dakgoot onderhouden

  3. Kosten dakkapel plaatsen

  4. Kosten dakterras aanleggen

  5. Kosten dakraam plaatsen