Kosten binnenschilderwerk

Bijgewerkt op

De gemiddelde kosten voor binnenschilderwerk liggen tussen de €6 en €15 per vierkante meter. De totale prijs is onder andere afhankelijk van het soort schilderwerk, het aantal vierkante meters en het aantal lagen verf. In dit artikel vertellen we je er meer over en krijg je handige bespaartips.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen schilders

Onze schilders, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 1341 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde kosten binnenschilder

Hoeveel je betaalt voor een binnenschilder is afhankelijk van een aantal zaken. Zo speelt het aantal vierkante meters een rol, en de moeilijkheidsgraad van de klus. Over het algemeen kun je een binnenschilder inschakelen voor al het saus- en lakwerk in de woning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het schilderen van wanden, plafonds, trappen, radiatoren, kozijnen en deuren.

Wat kost een binnenschilder per uur

Gemiddeld betaal je voor een binnenschilder een bedrag tussen de € 30,- en € 40,- per uur. Dit bedrag is exclusief btw en materiaalkosten. Het is dus afhankelijk van het soort verf, kwasten en rollers hoeveel je de schilder uiteindelijk betaalt. De schilder kan de prijs voor het schilderen van wanden en plafonds ook per vierkante meter berekenen, zie hiervoor de prijzen in onderstaande tabel.

Kosten binnenschilder per vierkante meter

Wanden/ plafondsKostenindicatie per m²
Wanden 1 laags€ 6 - € 12,-
Wanden 2 laags€ 6,50 - € 13,-
Wanden 3 laags€ 7 - € 15-
Plafonds 1 laags€ 7 - € 13,-
Plafonds 2 laags€ 8 - € 15,-

De huidige staat van de wanden en plafonds bepaalt hoeveel lagen geschilderd moeten worden:

  • Eenlaags geldt voor muren die ooit al geschilderd zijn en nu in dezelfde kleur nog een keer moeten;
  • Net gestucte muren of kaal beton vereisen twee lagen;
  • Donkere muren lichter maken vereist drie lagen.

Schakel jij een binnenschilder in voor lakwerk zoals het verven van de deuren of de trap? Dan is het gebruikelijk om een prijs voor de totale klus af te spreken.

LakwerkKostenindicatie
Deuren€ 90 - € 150
Kozijnen€ 40 - € 75
Trap€ 400 - € 800

De uiteindelijke prijs hangt af van de staat van het hout. Deuren, kozijnen en trappen die slecht zijn onderhouden, zijn duurder om te schilderen dan goed onderhouden objecten.

*Dit zijn gemiddelde prijzen die onze schildersbedrijven rekenen voor een schilderopdracht. Deze prijzen kunnen afwijken van de prijzen in de offerte van de schilder.

Hoe bepaal je de kosten voor een binnenschilder precies?

De uiteindelijke kosten voor binnenschilderwerk hangen af van de grootte van de opdracht. Hoe groter de schilderopdracht, hoe lager de prijs per vierkante meter. Daarnaast is de ondergrond waarop de schilder moet schilderen ook van invloed op de prijs. Een wand of plafond met spachtelputz is duurder om te schilderen dan een strak gestucte muur.

Hoe sneller een schilder de opdracht afrondt, hoe lager de prijs van het schilderwerk. De meeste schilders kunnen in één uur tijd 10 tot 15 vierkante meter schilderen.

De snelheid van het schilderen hangt overigens van verschillende factoren af; van materiaal tot ondergrond en van ruimte tot kleur. Moet een schilder bijvoorbeeld lastig te bereiken onderdelen schilderen? Moet er een vlak geschilderd worden dat de verf opzuigt, waardoor het niet één maar twee lagen nodig heeft? Moet er een duurdere verfsoort gebruikt worden omdat dat een mooier resultaat heeft? Gaat het over precisiewerk zoals bij een kozijn? Dan stijgen de kosten over het algemeen.

Let op: een complexere schilderopdracht is lastig van afstand te voorzien van een nauwkeurige prijs. Het is verstandig een schilder langs te laten komen en samen de opdracht in kaart te brengen. Zo ontvang je betere offertes zonder verrassingen achteraf.

Het plafond

Een plafond schilderen is net als het schilderen van een muur een relatief voordelige schilderklus. Wel wordt voor het schilderen van plafonds vaak een meerprijs gerekend. Een schilder moet bij een dergelijke opdracht namelijk boven z’n macht schilderen en dus worden de werkzaamheden arbeidsintensiever. Lees meer over de kosten voor plafonds schilderen.

De deuren

Deuren lopen al snel schade op. Ze stoten ergens tegenaan, het hout werkt ten opzichte van de scharnieren en er wil ook nog wel eens een jas, sleutel of tas langs krassen. Het schilderen van een deur is daarom een nauwkeurig project waarbij de kosten vaak iets hoger liggen. De exacte kosten zijn doorgaans afhankelijk van het type verf dat gebruikt wordt en het aantal keer dat de deur geschilderd moet worden. Lees meer over de kosten voor deuren schilderen.

De kozijnen

Wanneer je kozijnen echt goed laat schilderen, gaan ze langer mee. Dat scheelt je op de lange termijn dus kosten. Het is wel een precies werkje en daarom liggen de kosten voor het schilderen van kozijnen hoger dan bijvoorbeeld het schilderen van muren. Maar het is zeker de moeite waard om één keer in de zeven jaar je kozijnen te laten schilderen door een vakschilder. Daarmee verklein je de kans op een prijzige vervanging aanzienlijk.

Let op: een complexere schilderopdracht is lastig van afstand te voorzien van een nauwkeurige prijs. Het is verstandig een schilder langs te laten komen en samen de opdracht in kaart te brengen. Zo ontvang je betere offertes zonder verrassingen achteraf.

De trap

Een trap verven is niet eenvoudig. Een trap bestaat namelijk uit meerdere losse elementen; de treden, klimwanden, stootborden en soms ook nog de leuningen. Een goede schilder schuurt de trap zorgvuldig, zet de trap in de grondverf en verzorgt dan de afwerking. Trappen worden vaak in twee delen geschilderd en de schilder verft de treden dan om en om, zodat de trap gebruikt kan blijven worden. Omdat veel professionele verf op waterbasis is en sneller droogt, is dit wel steeds minder vaak noodzakelijk. Lees meer over de kosten voor trap schilderen.

Gemiddeld genomen nemen de kosten voor binnenschilderwerk toe als je meer lakwerk voor deuren, kozijnen en met name trappen hebt.

Wat is een winterschilder?

In het verleden hadden schilders tijdens de wintermaanden (21 november tot 21 maart) vaak minder werk. Door een korting in het leven te roepen, genereerden ze in die periode alsnog voldoende schilderopdrachten om van rond te komen. Tegenwoordig hebben schilders over algemeen het hele jaar door genoeg werk en is het begrip winterschilder niet zo relevant meer. Maar de korting bestaat nog steeds bij sommige schilders. Vaak ligt deze tussen de 10% en 20% van de totaalprijs. Wil je weten of jouw schilder ook een wintertarief hanteert? Informeer dan bij hem of haar naar de winterschilder kosten.

Btw-tarief bij schilderopdrachten

Het btw-tarief bij schilderopdrachten is afhankelijk van de leeftijd van je huis. Heb je een woning ouder dan 2 jaar? Dan betaal je het lagere btw-tarief voor de arbeidskosten. Vanaf 1 januari 2019 is dit tarief 9%. Is je woning jonger dan 2 jaar? Dan geldt voor zowel de arbeidskosten als de materiaalkosten het 21%-tarief.

Meer informatie over btw op schilderwerk vind je op de website van de Belastingdienst.

Advies van de schilder

Jaswant Mohan van De Kleuren Schilder geeft als advies om een opdracht zo goed mogelijk te omschrijven. Als je het aantal meters exact opmeet en aangeeft wat de staat van de ondergrond is en of de kamer leeg is dan kan een schilder makkelijker een goede prijsinschatting geven.

Vind een binnenschilder op Werkspot

Binnenschilderwerk wordt vaak door mensen zelf gedaan. Geen tijd om het zelf te doen of een wens voor hogere kwaliteit zijn dé redenen om een schilder in te huren. De kosten voor binnenschilderwerk kunnen uiteraard een blokkade vormen, maar professioneel uitgevoerd schilderwerk gaat een stuk langer mee.

Via Werkspot vergelijk je snel en eenvoudig de profielen en reviews van vakmensen. Zo krijg je een goed beeld van het werk dat de professionals verrichten, en kun je een weloverwogen keuze maken voor je binnenschilder.

Andere prijzen per dienst

1. Wat kost een schilder?

2. Kosten buiten schilderen

3. Kosten stucwerk binnen

4. Kosten behangen kamer

5. Kosten Wand- of vloertegels zetten