Bereken de kosten voor binnenschilderwerk

Bijgewerkt op

De kosten voor binnenschilderwerk hangen af van de grootte van de opdracht. Maar er zijn natuurlijk mogelijkheden om vooraf een inschatting te maken. Samen met onze schilders brengen we dat we voor je in kaart.

Vind vakmensen

Wat zijn de gemiddelde kosten voor binnenschilderwerk?

De kosten voor binnenschilderwerk bestaan uit wanden/plafonds en uit lakwerk.

Schilders berekenen wanden en plafonds meestal per vierkante meter.

Kosten binnenschilderwerk:

Wanden/ plafondsKostenindicatie per m²
Wanden 1 laags€ 6 - € 12,-
Wanden 2 laags€ 6,50 - € 13,-
Wanden 3 laags€ 7 - € 15-
Plafonds 1 laags€ 7 - € 13,-
Plafonds 2 laags€ 8 - € 15,-

De huidige staat van de wanden en plafonds bepaalt hoeveel lagen geschilderd moeten worden:

  • 1 laags geldt voor muren die ooit al geschilderd zijn en nu in dezelfde kleur nog een keer moeten;
  • Net gestucte muren of kaal beton vereisen 2 lagen;
  • Donkere muren lichter maken vereist 3 lagen.

Schilders rekenen voor lakwerk af op uurbasis of totaalprijs:

LakwerkKostenindicatie
Deuren€ 90 - € 150
Kozijnen€ 40 - € 75
Trap€ 400 - € 800

De uiteindelijke prijs hangt af van de staat van het hout. Deuren, kozijnen en trappen die slecht zijn onderhouden, zijn duurder om te schilderen dan goed onderhouden objecten. 

Bij houtwerk, meubels en speciale objecten wordt ook wel een prijs per uur gerekend. Deze prijs ligt tussen de €30 - €40 per uur. Schilders rekenen daarbovenop vaak nog materiaalkosten. Dit is zeker het geval als professionele, hoge kwaliteit verf wordt gebruikt.

*Dit zijn gemiddelde prijzen die onze schildersbedrijven rekenen voor een schilderopdrachten. Deze kunnen afwijken van de prijzen in de offerte van de schilder.

Schilderen

Hoe bepaal je de kosten voor een binnenschilder precies?

Let op: een complexere schilderopdracht is lastig van afstand te voorzien van een nauwkeurige prijs. Het is verstandig een schilder langs te laten komen en samen de opdracht in kaart te brengen. Zo ontvang je betere offertes zonder verrassingen achteraf.

De uiteindelijke kosten voor binnenschilderwerk hangen af van de grootte van de opdracht. Hoe groter de schilderopdracht, hoe lager de m² prijs. Daarnaast is de ondergrond waarop de schilder moet schilderen ook van invloed op de prijs. Een wand of plafond met spachtelputz is duurder om te schilderen dan een strak gestucte muur.

Hoe sneller een schilder de opdracht kan klaren, hoe lager de prijs van het schilderwerk. De meeste schilders kunnen in één uur tijd 10 tot 15 vierkante meter schilderen.

De snelheid van het schilderen hangt overigens van verschillende factoren af; van materiaal tot ondergrond en van ruimte tot kleur. Moet een schilder bijvoorbeeld lastig te bereiken onderdelen schilderen? Moet er een vlak geschilderd worden dat de verf opzuigt, waardoor het niet één maar twee lagen nodig heeft? Moet er een duurdere verfsoort gebruikt worden omdat dat een mooier resultaat heeft? Gaat het over precisiewerk zoals bij een kozijn? Dan stijgen de kosten over het algemeen.

Het plafond

Een plafond schilderen is net als het schilderen van een muur een relatief voordelige schilderklus. Wel wordt voor het schilderen van plafonds vaak een meerprijs gerekend. Een schilder moet bij een dergelijke opdracht namelijk boven z’n macht schilderen en dus worden de werkzaamheden arbeidsintensiever. Lees meer over de kosten voor plafonds schilderen.

De deuren

Deuren lopen al snel schade op. Ze stoten ergens tegen aan, het hout werkt ten opzichte van de scharnieren en er wil ook nog wel eens een jas, sleutel of tas langs krassen. Het schilderen van een deur is daarom een nauwkeurig project waarbij de kosten vaak iets hoger liggen. De exacte kosten zijn doorgaans afhankelijk van het type verf dat gebruikt wordt en het aantal keer dat de deur geschilderd moet worden. Lees meer over de kosten voor deuren schilderen.

De kozijnen

Wanneer je kozijnen echt goed laat schilderen, gaan ze langer mee. Dat scheelt je op de lange termijn dus kosten. Het is wel een precies werkje en daarom liggen de kosten voor het schilderen van kozijnen hoger dan bijvoorbeeld het schilderen van muren. Maar het is zeker de moeite waard om één keer in de zeven jaar je kozijnen te laten schilderen door een vakschilder. Daarmee verklein je de kans op een prijzige vervanging aanzienlijk.

Binnenschilderwerk kozijnen

De trap

Een trap verven is niet eenvoudig. Een trap bestaat namelijk uit meerdere losse elementen; de treden, klimwanden, stootborden en soms ook nog de leuningen. Een goede schilder schuurt de trap zorgvuldig, zet de trap in de grondverf en verzorgt dan de afwerking. Trappen worden vaak in twee delen geschilderd en de schilder verft de treden dan om en om, zodat de trap gebruikt kan blijven worden. Omdat veel professionele verf op waterbasis is en sneller droogt, is dit wel steeds minder vaak noodzakelijk. Lees meer over de kosten voor trap schilderen.

Gemiddeld genomen nemen de kosten voor binnenschilderwerk toe als je meer lakwerk voor deuren, kozijnen en met name trappen hebt.

Wat is een winterschilder?

In het verleden hadden schilders tijdens de wintermaanden (21 november tot 21 maart) vaak minder werk. Door een korting in het leven te roepen, genereerden ze in die periode alsnog voldoende schilderopdrachten om van rond te komen. Tegenwoordig hebben schilders over algemeen het hele jaar door genoeg werk en is het begrip winterschilder niet zo relevant meer. Maar de korting bestaat nog steeds bij sommige schilders. Vaak ligt deze tussen de 10% en 20% van de totaalprijs. Wil je weten of jouw schilder het ook hanteert? Informeer dan bij hem of haar naar de winterschilder kosten.

Btw-tarief bij schilderopdrachten

Het BTW-tarief bij schilderopdrachten is afhankelijk van de leeftijd van je huis. Heb je een woning ouder dan 2 jaar? Dan betaal je het lagere BTW tarief voor de arbeidskosten. Vanaf 1 januari 2019 is dit tarief 9%. Is je woning jonger dan 2 jaar? Dan geldt voor zowel de arbeidskosten als de materiaalkosten het 21%-tarief.

Meer over de BTW op schilderwerk vind je op de website van de Belastingdienst.

Advies van de schilder

Jaswant Mohan van De Kleuren Schilder geeft als advies om een opdracht zo goed mogelijk te omschrijven. Als je het aantal meters exact opmeet en aangeeft wat de staat van de ondergrond is en of de kamer leeg is dan kan een schilder makkelijker een goede prijsinschatting te geven.

Een binnenschilder opdracht via Werkspot laten uitvoeren?

Binnenschilderwerk wordt vaak door mensen zelf gedaan. Geen tijd om het zelf te doen of een wens voor hogere kwaliteit zijn dé redenen om een schilder in te huren. De kosten voor binnenschilderwerk kunnen uiteraard een blokkade vormen, maar professioneel uitgevoerd schilderwerk gaat een stuk langer mee.

Binnenschilderwerk

Via Werkspot vergelijk je snel en eenvoudig de profielen en reviews van vakmannen. Zo krijg je een goed beeld van het werk dat de vakmannen verrichten, en kun je een weloverwogen keuze maken voor je binnenschilder.

Andere prijzen per dienst

1. Wat kost een schilder?

2. Kosten buiten schilderen

3. Kosten stucwerk binnen

4. Kosten behangen kamer

5. Kosten Wand- of vloertegels zetten

Vind een schilder dichtbij