Gemiddelde kosten dakraam plaatsen

Bijgewerkt op

Een dakraam plaatsen is een zwaar karwei en vergt vakkennis. Daarom doe je er goed aan om deze taak uit te besteden aan een vakspecialist. Wij vertellen je graag meer over de gemiddelde kosten van een dakraam plaatsen.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.5

Top beoordelingen kozijnspecialisten

Onze kozijnspecialisten, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.5 op 5 op basis van 232 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Kosten dakraam plaatsen

De gemiddelde kosten voor het plaatsen van een dakraam, oftewel dakvenster, verschillen per situatie. Het plaatsen van een dakraam kost gemiddeld tussen de € 700,- en € 1.250,-. De overkoepelende factoren waar je op moet letten zijn:

 1. Aanschaf
 2. Montage
 3. Afwerking
dakraam plaatsen

1. Aanschaf

De aanschafprijs van het materiaal is uit verschillende keuzes opgebouwd. Van afmeting tot merk en van soort dakraam tot materiaal. In de volgende stappen wordt duidelijkheid gegeven over de kosten en de factoren hiervan.

Afmetingen van het dakraam

Op het gebied van dakramen zijn er verschillende afmetingen te onderscheiden. Dat varieert meestal van 550 mm bij 779 mm tot 1340 mm bij 1398 mm. Hoe groter het dakraam, hoe hoger de prijs. Wanneer je wil weten wat de precieze afmeting van het te vervangen raam is, doe je er goed aan om de lengte en breedte van de binnenkant van het kozijn op te meten en daar zowel in de lengte als in de breedte 6cm bij op te tellen.

Materialen van het dakraam

De buitenkant van een dakraam wordt meestal van aluminium gemaakt. Maar ook kun je, in het geval van monumentale panden, kiezen voor koper of zink. Aan de binnenkant wordt doorgaans kunststof (polyurethaan of PVC) of hout gebruikt. Kunststof is met name geschikt voor vochtige ruimtes en bovendien is dit materiaal 100% onderhoudsvrij. Hout kan zowel in een blanke lat of in kleur afgelakt geleverd worden. Hout vraagt om meer onderhoud, maar brengt wel per direct een authentieke sfeer met zich mee. Zo moet houten kozijnen op den duur geschilderd worden. Benieuwd naar de kosten hiervan? Bekijk dan de prijsopgave van kozijnen schilderen. Als we naar de prijs kijken, is PVC het voordeligst. Tussen de andere materialen bestaan geen hele grote prijsverschillen.

Type raam

Er zijn verschillende soorten ramen te onderscheiden:

 • Daklicht venster: Een daklicht venster is bedoeld voor onbewoonde en onverwarmde kamers. Ideaal om te verlichten en ventileren. Dit dakraam is de meest eenvoudig en qua kosten de goedkope oplossing.
 • Uitzettuimelvenster: Een uitzettuimelvenster wordt bediend met een handgreep aan de onderkant en scharnieren aan de bovenkant. Dit dakraam kan helemaal omhoog geopend worden. Daardoor kun je het raam echt lekker ver open zetten. Dit schept ruimte.
 • Tuimelvenster: Een tuimelvenster scharniert in het midden. Het is een raam dat makkelijk te bedienen is en makkelijk schoon te maken, ook aan de buitenkant. Je kunt het raam namelijk bijna helemaal naar binnen kantelen. 

Kosten plaatsen dakraam verschilt per merk

Er zijn verschillende merken dakramen. De meest bekende merken zijn: Velux, Luxtra, Fakro en Winstar. De diverse merken hebben verschillende unieke eigenschappen. Zo kun je een Fakro raam bijvoorbeeld van de onderzijde openen, terwijl een Velux dakraam juist in het midden óf aan de bovenkant scharniert. Velux is het meest bekende én duurste merk. De prijzen van de andere merken verschillen niet erg veel van elkaar. Een Velux dakraam is gemiddeld zo’n € 100,- tot € 200,- duurder dan de andere merken.

Kosten plaatsen dakraam met extra opties

Wanneer je een dakraam laat plaatsen of vervangen, zijn er verschillende extra opties die je kunt kiezen. Door middel van je keuzes stel je zelf het dakraam samen dat het beste bij je past. Hoe meer opties je toepast, hoe hoger de kosten je dakraam worden.

Bediening van het dakraam

Je kunt voor een dakraam kiezen dat met de hand bediend wordt. Maar een dakraam dat elektrisch opent, is ook een optie. Uiteraard kost het meer om het dakraam elektrisch te laten bedienen.

Beglazing in het dakraam

Je kunt kiezen voor verschillende soorten glas. Zo is daar de keuze voor standaard HR++ glas. Maar ook kun je bijvoorbeeld voor regengeluidsreducerende beglazing kiezen. Laat je goed informeren over welk type glas voor jouw woning zal voldoen. Sterker glas zorgt bijvoorbeeld voor betere isolatie van het huis. En dit kan schelen in de stookkosten en dus ook in de portemonnee!

Zonwering aan de buitenkant

Kies je voor elektrische buitenzonwering of heb je liever een rolluik? Op bijvoorbeeld websites als Pinterest kun je veel inspiratie op doen voor mooie type zonweringen aan zowel de buitenkant als aan de binnenkant van het raam.

 • Raamdecoratie: Je kunt kiezen voor een rolgordijn dat je met de hand bedient, maar ook jaloezieën of een elektrisch te bedienen gordijn is een optie.
 • Insectenhor: Om insecten buiten te houden, kan het interessant zijn om een hor voor je dakraam te plaatsen.

2. Kostenindicatoren van montage van het dakraam

Een dakraam plaatsen ligt qua prijs, inclusief voorrijkosten, tussen de € 700,- en € 1.250,-. Iedere vakman rekent zijn of haar eigen prijs. Deze prijs komt op basis van de volgende factoren tot stand:

Afmeting van het dakraam

Het plaatsen van een heel groot dakraam kost meer tijd en dus geld. Dit heeft er mee te maken dat een dergelijk raam niet langs de trap omhoog kan en er dus een steiger of misschien zelfs wel kraan gehuurd moet worden. Hier gaan kosten mee gemoeid.

Aanpassing op de dakconstructie

Soms loopt de horizontale balk van een dak precies op de plek waar het dakraam geplaatst moet worden. Zo’n horizontale balk is onderdeel van de dragende constructie van het dak. Wanneer er dus een stuk moet worden weggehaald om het dakraam te kunnen plaatsen, moet dit op een andere plaats opgevangen worden. De kosten hiervoor zijn gemiddeld zo’n € 150,- tot € 200,-.

Type dak

De meeste mensen hebben dakpannen op het dak. In dat geval past een dakraam meestal precies op de plaats van de dakpannen. Het kan zijn dat er enkele dakpannen geslepen moeten worden, maar verder is een dakraam op een dak met dakpannen vrij eenvoudig in te passen. Er zijn ook schuine daken die belegd zijn met shingles of leisteen. Deze daken vragen om andere werkzaamheden om het raam passend te maken. De prijs voor montage op dit soort daken is dan ook duurder.

Hoogte van het dakroom

Wanneer een vakman op een hoogte moet werken van meer dan twee verdiepingen hoog, moeten er bepaalde veiligheidsmaatregelen getroffen worden. Bovendien is de kans groot dat er in dat geval een kraan gehuurd moet worden. De kosten voor het huren van een kraan zijn gemiddeld € 100,- per uur en een kraan moet over het algemeen minimaal 3u gehuurd worden.

3. Afwerking 

Aan de buitenzijde van je dakvenster kun je kiezen voor een keurig wit afgelakt dakraam, een dakraam in een meer sprekende kleur of een dakraam dat vochtbestendig afgelakt is. Aan de binnenzijde kun je kiezen voor puur en alleen een effectieve afwerking in de vorm van eenvoudig timmerwerk, isolatiemateriaal, gipsplaten en eenvoudig stucwerk. Maar ook kun je kiezen voor een afwerking die mooi oogt. Overleg goed met de vakman van je keuze welk soort afwerking het beste bij je situatie past. Je vakman kan je waarschijnlijk ook vertellen welke timmerman of stucadoor je hiervoor het beste in kunt huren. Wanneer je nieuwsgierig bent naar de kosten voor timmerwerk, kijk dan hier. Ben je benieuwd wat voor kosten stucwerk met zich meebrengt? Lees dan meer over kosten stucwerk.

Praktisch advies van een professional.

Als je wilt laten stucen is het goed om van tevoren zoveel mogelijk uit te zoeken. Wij hebben in ieder geval één van onze professionals gevraagd een advies te geven over binnen stucwerk.

Patrick Kapel, eigenaar van Kapel Dakramen:

Als je wil weten welke maat raam je momenteel hebt dan kun je de binnenkant opmeten en daar 6cm bij optellen. Bij Velux ramen kun je de code vinden op het typeplaatje dat aan de rechter bovenzijde te vinden is. Als je deze code aan een vakman doorgeeft dan weet hij precies welke hij moet bestellen.

Laat je dakraam plaatsen door een vakman via Werkspot

Nu je een beter inzicht hebt gekregen over de kosten van het plaatsen van een dakraam. Kun je een wensenlijstje op gaan stellen en vervolgens een klus plaatsen op Werkspot. Er zullen vakmannen op jouw aanvraag reageren en op basis van de reviews en de profielen kun je een goede selectie maken.

Andere prijzen per dienst

Benieuwd naar de kosten van soortgelijke klussen? Bekijk hieronder andere prijsopgaves.

 1. Kosten dakrenovatie
 1. Kosten dakgoot onderhouden
 1. Kosten dakkapel plaatsen
 1. Kosten dakterras aanleggen
 1. Kosten dakopbouw

Vind een kozijnspecialist dichtbij