Kosten dakraam plaatsen

Bijgewerkt op

De kosten voor het plaatsen van een dakraam liggen gemiddeld tussen de €200 en €750. Hier komt de aanschafprijs van het dakraam zelf nog bij. Die prijzen liggen, afhankelijk van jouw wensen, gemiddeld tussen de €240 en €1.115. Wil je weten wat de prijs bepaalt voor de aanschaf en het plaatsen van een dakraam? In dit artikel gaan we in op alle factoren die een rol spelen bij deze klus.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen kozijnspecialisten

Onze kozijnspecialisten, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 251 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde leestijd: 9 minutenIn dit artikel bespreken we
 1. Totale gemiddelde kosten dakraam plaatsen
 2. Hoe zijn de kosten voor een dakraam plaatsen opgebouwd?
 3. Stappenplan voor het plaatsen van een dakraam
 4. Hoe kun je kosten besparen bij het plaatsen van een dakraam?
 5. Veelgestelde vragen over het plaatsen van een dakraam
 6. Checklist voor het bepalen van de kosten van een dakraam plaatsen
 7. Praktisch advies van een vakman
 8. Offerte aanvragen voor een dakraam plaatsen

Totale gemiddelde kosten dakraam plaatsen

Formaat dakraamGemiddelde kosten aanschaf dakraamGemiddelde kosten dakraam plaatsen
55 x 78 cm€240 - €600€200 - €750
66 x 98 cm€300 - €540€200 - €750
78 x 140 cm€445 - €700€200 - €750
94 x 160 cm€500 - €900€200 - €750
134 x 140€590 - €1.115€200 - €750

De prijzen voor de aanschaf van een dakraam zijn gebaseerd op de gemiddelde actuele materiaalkosten. We hebben een aantal van de meest voorkomende standaard maten voor een dakraam opgenomen in het overzicht. De genoemde bedragen voor het plaatsen van een dakraam zijn gebaseerd op gemiddelde tarieven van onze kozijnspecialisten. De werkelijke prijzen voor het plaatsen van een dakraam kunnen afwijken van deze gemiddelde kosten. Alle genoemde prijzen zijn inclusief btw.

Kosten dakraam plaatsen

Hoe zijn de kosten voor een dakraam plaatsen opgebouwd?

De totale kosten voor een dakraam plaatsen, bestaat grofweg uit drie onderdelen: de aanschafkosten van het dakraam, de montage van het raam en de afwerking. We gaan op alle onderdelen dieper in, zodat je precies weet hoe de prijs van een dakraam plaatsen, is opgebouwd en welke opties je hierin hebt.

Aanschaf van het dakraam

De aanschafprijs van het materiaal is uit verschillende keuzes opgebouwd. Van afmeting tot merk en van soort dakraam tot materiaal.

Afmetingen van het dakraam

Op het gebied van dakramen zijn er verschillende afmetingen te onderscheiden. Dat varieert meestal van 55 x 78 cm tot 134 x 140 cm. Hoe groter het dakraam, hoe hoger de prijs. De prijzen voor deze afmetingen lopen uiteen van €240 - €1.115. Heb je al een dakraam en wil je deze vervangen? Dan meet je, om te bepalen hoe groot het raam nu is, de lengte en breedte van de binnenkant van het kozijn op en tel je daar zowel in de lengte als in de breedte 6 cm bij op.

Materialen van het dakraam

De buitenkant van een dakraam wordt meestal van aluminium gemaakt. Maar ook kun je, in het geval van monumentale panden, kiezen voor koper of zink. Aan de binnenkant wordt doorgaans kunststof (polyurethaan of pvc) of hout gebruikt. Kunststof is met name geschikt voor vochtige ruimtes en bovendien is dit materiaal 100% onderhoudsvrij. Hout kan zowel in een blanke lat of in kleur afgelakt geleverd worden. Hout vraagt om meer onderhoud, maar brengt wel per direct een authentieke sfeer met zich mee. Zo moeten houten kozijnen op den duur geschilderd worden. Benieuwd naar de kosten hiervan? Bekijk dan de prijsopgave van kozijnen schilderen. Qua aanschafprijs is een houten kozijn vaak iets goedkoper dan een kunststof kozijn. Zo starten de prijzen van een houten dakraam (55 x 78 cm) bij €240. De vanaf-prijs van een kunststof dakraam van dezelfde afmeting is gemiddeld €425.

Type raam:

1. Daklicht venster

Een daklicht venster is bedoeld voor onbewoonde en onverwarmde kamers. Ideaal om te verlichten en ventileren. Dit dakraam is de meest eenvoudige en qua kosten de goedkoopste oplossing.

2. Uitzettuimelvenster

Een uitzettuimelvenster bedien je met een handgreep aan de onderkant en scharnieren aan de bovenkant. Dit dakraam kan helemaal omhoog geopend worden. Daardoor kun je het raam echt lekker ver open zetten. Dit schept ruimte.

3. Tuimelvenster

Een tuimelvenster scharniert in het midden. Het is een raam dat makkelijk te bedienen is en makkelijk schoon te maken, ook aan de buitenkant. Je kunt het raam namelijk bijna helemaal naar binnen kantelen.

Merk van het dakraam

Er zijn verschillende merken dakramen. De bekendste merken zijn: Velux, Luxtra, Fakro en Winstar. De diverse merken hebben verschillende unieke eigenschappen. Zo kun je een Fakro raam bijvoorbeeld van de onderzijde openen, terwijl een Velux dakraam juist in het midden óf aan de bovenkant scharniert. Velux is het meest bekende én duurste merk. De prijzen van de andere merken verschillen niet erg veel van elkaar. Om je een beeld te geven, de kosten van een Velux dakraam plaatsen, liggen gemiddeld €100 - €200 hoger dan die van andere merken.

Extra opties

Wanneer je een dakraam laat plaatsen of vervangen, zijn er verschillende extra opties die je kunt kiezen. Door middel van je keuzes stel je zelf het dakraam samen dat het beste bij je past. Hoe meer opties je toepast, hoe hoger de kosten van je dakraam worden.

Bediening van het dakraam

Je kunt voor een dakraam kiezen dat met de hand bediend wordt. Maar een dakraam dat elektrisch opent, is ook een optie. Uiteraard kost het meer om het dakraam elektrisch te laten bedienen.

Beglazing in het dakraam

Je kunt kiezen voor verschillende soorten glas. Zo is daar de keuze voor standaard HR++ glas. Maar ook kun je bijvoorbeeld voor geluidreducerende beglazing kiezen. Laat je goed informeren over welk type glas voor jouw woning handig is. Sterker glas zorgt bijvoorbeeld voor betere isolatie van het huis. En dit kan schelen in de stookkosten en dus ook in de portemonnee!

Zonwering aan de buitenkant

Kies je voor elektrische buitenzonwering of heb je liever een rolluik? Op bijvoorbeeld websites als Pinterest kun je veel inspiratie opdoen voor mooie type zonweringen aan zowel de buitenkant als aan de binnenkant van het raam.

Kosten dakraam plaatsen

Een dakraam plaatsen ligt qua prijs gemiddeld tussen de €250 en €750. Iedere vakman rekent zijn of haar eigen prijs. Deze prijs komt op basis van de volgende factoren tot stand:

Afmeting van het dakraam

Het plaatsen van een heel groot dakraam kost meer tijd en dus geld. Dit heeft er mee te maken dat een dergelijk raam vaak niet langs de trap omhoog kan en er dus een steiger of misschien zelfs wel kraan gehuurd moet worden. Hier gaan kosten mee gemoeid.

Aanpassing op de dakconstructie

Soms loopt de horizontale balk van een dak precies op de plek waar het dakraam geplaatst moet worden. Zo’n horizontale balk is onderdeel van de dragende constructie van het dak. Wanneer er dus een stuk moet worden weggehaald om het dakraam te kunnen plaatsen, moet dit op een andere plaats opgevangen worden. De kosten hiervoor zijn gemiddeld zo’n €150 - € 200.

Type dak

De meeste mensen hebben dakpannen op het dak. In dat geval past een dakraam meestal precies op de plaats van de dakpannen. Het kan zijn dat er enkele dakpannen geslepen moeten worden, maar verder is een dakraam op een dak met dakpannen vrij eenvoudig in te passen. Er zijn ook schuine daken die belegd zijn met shingles of leisteen. Deze daken vragen om andere werkzaamheden om het raam passend te maken. De prijs voor montage op dit soort daken is dan ook duurder.

Hoogte van het dakraam

Wanneer een vakman op een hoogte moet werken van meer dan twee verdiepingen hoog, moeten er bepaalde veiligheidsmaatregelen getroffen worden. Bovendien is de kans groot dat er in dat geval een kraan gehuurd moet worden. De kosten voor het huren van een kraan zijn gemiddeld €100 per uur en een kraan moet over het algemeen minimaal 3 uur gehuurd worden.

Afwerking van het dakraam

Aan de buitenzijde van je dakvenster kun je kiezen voor een keurig wit afgelakt dakraam, een dakraam in een meer sprekende kleur of een dakraam dat vochtbestendig afgelakt is. Aan de binnenzijde kun je kiezen voor puur en alleen een effectieve afwerking in de vorm van eenvoudig timmerwerk, isolatiemateriaal, gipsplaten en eenvoudig stucwerk. Maar ook kun je kiezen voor een afwerking die mooi oogt. Overleg goed met de vakman welke soort afwerking het beste bij je situatie past. Ben je benieuwd wat voor kosten stucwerk met zich meebrengt? Lees dan meer over kosten stucwerk.

Stappenplan voor het plaatsen van een dakraam

Een dakraam plaatsen, is een lastige en specialistische klus. Zeker als je nu nog geen dakraam hebt, is het aan te raden om de klus uit te besteden aan een professionele vakman. Als je niet precies weet wat je doet, loop je namelijk de kans om schade aan je dak aan te richten, met lekkages en extra kosten tot gevolg. Het vervangen van dakraam is iets eenvoudiger, maar ook daarvoor geldt dat een vakman het vaak sneller én professioneler doet. In onderstaand stappenplan gaan we ervan uit dat je al een dakraam hebt en een nieuw dakraam wilt plaatsen van dezelfde afmeting.

1. Verwijder het dakraam

Om een nieuw dakraam te plaatsen op de plek waar al een dakraam zit, is de eerste stap om het oude dakraam te verwijderen. Dit doe je door zowel het glas als de kozijnen te verwijderen.

2. Plaats het nieuwe dakraam

Het nieuwe dakraam plaats je door het dakraam in het gat te plaatsen en de kozijnen te bevestigen met schroeven. Zorg ervoor dat het raam goed waterdicht is en er geen tocht tussen het kozijn en het dak zit.

3. Afwerken van het dakraam

Werk het nieuwe dakraam af door de randen goed af te dichten met kit en plamuur. Ook kun je de binnenzijde van het dak afwerken op de manier zoals jij wilt, zodat je dakraam mooi past in het geheel.

Hoe kun je kosten besparen bij het plaatsen van een dakraam?

We snappen dat je altijd naar manieren zoekt om de klus goedkoper te maken. Zo ook bij de kosten voor het plaatsen van een dakraam op zolder of in de slaapkamer. Een kleine waarschuwing is hier wel op zijn plaats: een dakraam plaatsen is een investering die jaren meegaat en waar je veel plezier aan beleeft als de klus goed is gedaan. En een fout is zo gemaakt bij deze specialistische klus. Richt je daarom vooral op slimme besparingen, waarbij je geen afbreuk doet aan de kwaliteit van het werk.

Schakel lokale specialisten in

Zoals bij elke klus is het slim om vakmensen in te schakelen die uit de regio komen. Dat bespaart niet alleen op voorrijkosten, ook voor toekomstige klussen is het handig om een vakman in de buurt te kennen. Via Werkspot kom je in contact met diverse specialisten uit jouw regio, dus er is altijd wel een vakman bij jou in de buurt.

Vergelijk prijzen

De prijzen voor het aanschaffen en plaatsen van een dakraam lopen behoorlijk uiteen. Kijk en vergelijk is daarom het advies. Vergelijk verschillende merken dakramen met elkaar en vraag diverse offertes op voor het plaatsen van een dakraam. Dat kan je al snel tientallen euro’s schelen.

Veelgestelde vragen over het plaatsen van een dakraam

Ga jij binnenkort je badkamer verbouwen? Dan wil je hier vast alles over weten. We helpen je op weg met een aantal van de veelgestelde vragen over het verbouwen van een badkamer.

Hoe lang duurt het plaatsen van een dakraam?

Een vakman is vaak binnen een dag klaar met deze klus. Het plaatsen van een geheel nieuw dakraam duurt vaak iets langer dan het vervangen van een dakraam, maar ook dan is het vaak geen klus die meerdere dagen duurt.

Wanneer moet ik een dakraam vervangen?

Je kunt een dakraam vervangen wanneer het lek is, maar ook als je er nu bijvoorbeeld nog enkel glas in hebt zitten. De isolerende werking van HR+++ glas zie je dan al snel terug op je energierekening. Ook als je over wilt stappen naar een ander type raam, dat bijvoorbeeld beter schoon te houden is, kun je een dakraam vervangen.

Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van een dakraam?

In de regel heb je geen vergunning nodig voor het plaatsen van een dakraam, wanneer je je houdt aan de volgende regels: het raam steekt minder dan 60 cm uit, anders wordt dit gezien als een dakkapel. Daarnaast is het van belang dat het dakraam meer dan 50 cm van de dakrand af ligt.

Kan ik zelf een dakraam plaatsen?

Het is niet aan te raden om deze klus zelf te doen, wanneer je hier geen ervaring mee hebt. Een vakman weet precies wat er bij deze klus komt kijken en zeker als je nu nog geen dakraam hebt, doe je er goed aan het plaatsen van een dakraam over te laten aan de specialist.

Checklist voor het bepalen van de kosten van een dakraam plaatsen

Nu je een beeld hebt van wat er allemaal komt kijken bij het plaatsen van een dakraam en welke opties je hierbij hebt, is het zaak om met de voorbereiding te starten. Onderstaande checklist helpt je op weg met de belangrijkste zaken die invloed hebben op de totaalprijs van het plaatsen van een dakraam.

 • Bepaal welk type dakraam het best bij jouw wensen past. De grootste kostenpost bij deze klus is de aanschaf van het raam zelf. Bedenk daarom vooraf goed hoe je het raam wilt bedienen, hoe groot het raam mag zijn en wat je prettig vindt bij de manier waarop het raam open kan. Als je dit scherp hebt, kun je beter de totale kosten voor een dakraam plaatsen bepalen.
 • Veiligheid voorop. Zorg ervoor dat je raam zo veilig mogelijk is tegen inbraak. Eén van de dingen waar je op kunt letten bij het kopen van een dakraam is het Politiekeurmerk Veilig Wonen.
 • Kies een goede positie voor je dakraam. Een slimme plaats voor je dakraam zorgt ervoor dat je het meeste profijt hebt van je investering. Kijk daarom vooraf goed waar je het raam exact geplaatst wilt hebben. Een vakman kan je hier zeker over adviseren.
 • Besteed de klus uit aan een goede vakman. Natuurlijk kijk je bij het selecteren van een vakman naar de prijs, maar laat je bij je keuze ook leiden door de deskundigheid van de vakman. Het plaatsen van een dakraam moet goed gebeuren, zodat je geen lekkages en andere problemen krijgt en je er nog jarenlang plezier van kunt hebben.

Praktisch advies van een vakman

Heb je al een dakraam dat je wilt laten vervangen? We vroegen één van onze specialisten waar je op kunt letten bij de aanschaf van een nieuw dakraam. Patrick Kapel, eigenaar van [Kapel Dakramen] (https://www.werkspot.nl/profiel/kapel-dakramen). “Als je wilt weten welke maat raam je momenteel hebt, dan kun je de binnenkant opmeten en daar 6 cm bij optellen. Bij Velux ramen kun je de code vinden op het typeplaatje dat aan de rechterbovenzijde te vinden is. Als je deze code aan een dakraamspecialist doorgeeft, dan weet hij precies welke hij moet bestellen.”


Offerte aanvragen voor het plaatsen van een dakraam

Nu je een beter inzicht hebt gekregen over de kosten van het plaatsen van een dakraam, kun je een wensenlijstje op gaan stellen en vervolgens een klus plaatsen op Werkspot. Dat is de snelste en makkelijkste manier om offertes te ontvangen voor het plaatsen van een dakraam. Via Werkspot kom je in contact met diverse kozijnspecialisten, die een prijsvoorstel doen. Vind je het lastig om een keuze te maken? Bekijk dan, naast de prijs, ook de ervaringen van andere klanten met deze vakman. Dat geeft jou een goed beeld van het geleverde werk en de communicatie met deze specialisten.