Wat kost het verlagen van het plafond?

Bijgewerkt op

De gemiddelde kosten voor een verlaagd plafond liggen tussen de €55 en €85 per m2. De totale prijs is afhankelijk van de materiaalkosten, oppervlakte en afwerking. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende factoren en geven we je handige tips om geld te besparen.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.5

Top beoordelingen stukadoors

Onze stukadoors, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.5 op 5 op basis van 173 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde leestijd: 7 minutenIn dit artikel bespreken we:
  1. Totale gemiddelde kosten verlaagd plafond
  2. Welke factoren zijn van invloed op de kosten voor een verlaagd plafond?
  3. Stappenplan verlaagd plafond plaatsen
  4. Hoe kun je kosten besparen op het plaatsen van een verlaagd plafond?
  5. Veelgestelde vragen over het plaatsen van een verlaagd plafond
  6. Checklist verlaagd plafond plaatsen
  7. Offerte verlaagd plafond ontvangen via Werkspot

Totale gemiddelde kosten verlaagd plafond

Soort klusGemiddelde kosten
Gyproc-plafond€55 - €70 per m2
Spanplafond€70 - €85 per m2
Stucen plafond€15 - €30 per m2
Schilderen plafond€7 - €15 per m2
Isoleren plafond€25 - €35 per m2
Plaatsen inbouwspots€120 - €150 voor 4 spots
Uurtarief aannemer€20 - €40
Uurtarief schilder€30 - €40

Alle genoemde prijzen zijn inclusief btw. De gemiddelde prijzen zijn gebaseerd op de prijzen van onze aannemers. De werkelijke kosten voor het plaatsen van een verlaagd plafond kunnen hiervan afwijken.

Welke factoren zijn van invloed op de kosten voor een verlaagd plafond?

De redenen om een verlaagd plafond te plaatsen zijn heel divers. Zo kan een verlaagd plafond de ruimte knusser maken, maar een verlaagd plafond kan ook nodig zijn als je je woning wilt isoleren. De kosten voor het plaatsen van een verlaagd plafond zijn afhankelijk van de oppervlakte, het materiaal en het soort afwerking dat je kiest. Hieronder lees je meer over de verschillende onderdelen die de prijs beïnvloeden.

Oppervlakte

Gemiddeld liggen de kosten voor het verlagen van een plafond tussen de €55 en €85 per m2. Het is dan ook afhankelijk van de grootte van jouw plafond(s) hoeveel de vakman precies in rekening brengt. Vaak is het wel mogelijk om een lagere prijs per vierkante meter af te spreken als het om een groot plafond gaat, of als je meerdere plafonds in je woning laat verlagen.

Materiaal

Voor het verlagen van een plafond kun je in de regel kiezen tussen twee soorten. Zo kan de aannemer het plafond verlagen met gipskartonplaten of een spanplafond plaatsen. Ieder soort kent zijn eigen prijskaartje.

Gyproc

Als je kiest voor het verlagen van het plafond met gipskartonplaten, ook wel gyproc, plaatst de aannemer een frame aan het huidige plafond. Vervolgens bevestigt hij de platen aan het frame. Wil je het plafond een behoorlijk stuk verlagen, dan is montage aan de muur een betere optie. Naast het bevestigen van de platen kan de aannemer ook isolatiemateriaal aanbrengen tussen het nieuwe en oude plafond. Zo verduurzaam je direct je woning. Gemiddeld betaal je voor een verlaagd plafond met gyproc een bedrag tussen de €55 en €70 per m2. Houd er wel rekening mee dat je het plafond vervolgens nog moet afwerken met bijvoorbeeld stuc of verf.

Spanplafond

Een andere mogelijkheid is om het plafond niet met platen, maar met een kunststof doek te verlagen. Dit zogeheten spanplafond is snel aan te brengen en levert nauwelijks stof of andere rommel in je woning op. De vakman monteert profielen op de muren en spant het doek daartussen. Zo kan de aannemer vrij snel en eenvoudig een verlaagd plafond plaatsen. Het doek van het spanplafond is er in bijna alle denkbare kleuren en afwerkingen. Denk aan hoogglans, glans, mat, marmer of bijvoorbeeld reliëfverschillen. Zo is het spanplafond altijd aan te passen aan de stijl in jouw woning. Houd voor het plaatsen van een spanplafond rekening met kosten tussen de €70 en €85 per m2. De aannemer is weliswaar sneller klaar met een spanplafond, de materiaalkosten liggen weer een stuk hoger dan bij een plafond met gyproc. Het scheelt wel dat een spanplafond niet geschilderd of gestuct hoeft te worden.

Afwerking

Na het plaatsen van het materiaal, heb je verschillende mogelijkheden voor het afwerken van het plafond. De keuze die jij maakt, heeft effect op de totale kosten voor het verlaagd plafond.

Stucen en schilderen

Voor het netjes afwerken van gyproc platen kan je een stukadoor het plafond laten stucen. Gemiddeld betaal je voor het stucen van een plafond een bedrag tussen de €15 en €30 per m2. Het stucwerk kan de schilder vervolgens schilderen in elke gewenste kleur. Hiervoor liggen de kosten tussen de €7 en €15 per m2, afhankelijk van het aantal lagen verf dat nodig is.

Isoleren plafond

Een verlaagd plafond heeft direct effect op het comfort in huis. Door de extra laag blijft de warmte namelijk beter hangen. Als je nog meer op de stookkosten wilt besparen, is het een goed idee om isolatiemateriaal aan te brengen tussen het oude en het verlaagde plafond. Dit kost gemiddeld tussen de €25 en €35 per m2, inclusief materiaal en arbeidsloon. Hoeveel extra besparing het isoleren oplevert, is afhankelijk van de huidige mate van isolatie in je woning. Is je woning al goed geïsoleerd bij het dak en de spouwmuren, dan levert de extra plafondisolatie je minder op dan wanneer dat niet het geval is.

Spots plaatsen

Als je kosten maakt om een verlaagd plafond in de woonkamer, badkamer of keuken te plaatsen, is het slim om ook direct aan de verlichting te denken. Zo geven inbouwspots vaak een fijne sfeer en zijn daarbij een handige lichtbron. Als je de inbouwspots direct laat plaatsen, kan de aannemer de draden direct mooi wegwerken in het verlaagde plafond. Gemiddeld zijn de kosten voor een verlaagd plafond met spotjes circa €120 tot €150 per vier spots. Heb je aanvullende wensen, zoals de mogelijkheid om alle spots met je smartphone te kunnen bedienen? Geef dit aan bij de aannemer zodat hij de spots kan plaatsen zoals jij wilt. Zijn je wensen complex, dan kan de vakman ervoor kiezen om een andere expertise inschakelen. Een domotica specialist weet met dit soort wensen namelijk prima raad. Hier kun je bijvoorbeeld ook terecht als je een geluidsinstallatie wilt plaatsen.

Stappenplan verlaagd plafond plaatsen

Wanneer je een verlaagd plafond wilt, is het aan te raden om hiervoor een aannemer in te schakelen. Het is namelijk geen eenvoudige doe-het-zelf klus, maar een klus waar vakkennis voor nodig is. Bovendien zorgt een vakman voor een mooie afwerking en een duurzaam resultaat. Over het algemeen is de aannemer met het plaatsen van een spanplafond in een dag klaar, het plaatsen van gipskartonplaten duurt meestal iets langer. Voor het verlagen van het plafond volgt hij de volgende stappen.

1. Bepalen afmeting

Voor de aannemer het frame voor het spanplafond of voor de gipskartonplaten plaatst, bepaalt hij eerst de positie. Hoe hoog het plafond moet komen is uiteraard aan jou. Toch is het wel slim om met een aantal zaken rekening te houden. Zo heb je voor het isoleren van een plafond minimaal 5 tot 25 centimeter nodig en voor een comfortabel gevoel wil je het plafond niet lager plaatsen dan 2,5 meter.

2. Plaatsen frames

Als het plafond flink verlaagd moet worden, plaatst de aannemer het frame op de muur. Gaat het maar om een klein stukje? Bijvoorbeeld omdat je beschadigingen in het oude plafond wilt wegwerken? Dan volstaat het om het frame aan het plafond vast te zetten.

3. Isolatie en elektra plaatsen

Wil je isolatie en/of spots in het plafond laten plaatsen? Dan zorgt de aannemer in deze stap dat het isolatiemateriaal en/of elektra wordt aangebracht.

4. Plaatsen verlaagd plafond

Na alle voorbereidende werkzaamheden is het nu tijd om het verlaagd plafond daadwerkelijk te bevestigen. De gipskartonplaten schroeft de aannemer aan het frame, een spanplafond wordt opgespannen. Dit kan op twee manieren: een polyester plafond wordt opgespannen bij kamertemperatuur, een PVC-spanplafond wordt eerst verwarmd voor het plafond op het frame wordt gespannen.

5. Afwerking

Als het plafond op de juiste manier is bevestigd, kan het gyproc plafond verder worden afgewerkt. Denk bijvoorbeeld aan het stucen en/of verven van het plafond. Bij een spanplafond is de afwerking vooraf al gedaan. Het doek is namelijk leverbaar in elke denkbare kleur of bijvoorbeeld in hoogglans of mat.

Hoe kun je kosten besparen op het plaatsen van een verlaagd plafond?

De totale gemiddelde kosten voor een verlaagd plafond liggen tussen de €55 en €85 per vierkante meter. Als je een grote woonkamer hebt, kunnen de kosten dus flink oplopen. Wil je weten hoe je kunt besparen op het plaatsen van een verlaagd plafond? Wij geven tips.

1. Bespaar op de afwerking

Wanneer je je plafond laat isoleren, stucen en verven betaal je gemiddeld een bedrag tussen de €47 en €80 per m2 extra. Hier kan je dus ook flink op besparen. Als je bijvoorbeeld geen geld wilt uitgeven aan stucwerk, kun je ervoor kiezen om de naden en schroeven dicht te zetten en daar overheen te schilderen. Of je schildert bijvoorbeeld zelf het plafond. Houd er wel rekening mee dat je weliswaar kosten bespaart, maar dat de afwerking ook minder strak is dan wanneer je wel kiest voor het stucen en/of schilderen van het plafond.

2. Ontdek of je aanspraak kunt maken op subsidies

Om verduurzaming van woningen te stimuleren, stelt de overheid subsidies beschikbaar. De regels hiervoor veranderen regelmatig. Het is daarom aan te raden eerst te kijken of er voor isolatie van je verlaagde plafond een subsidie beschikbaar is, voordat je deze maatregel laat doorvoeren. Raadpleeg hiervoor de website van de Rijksoverheid.

3. Kies een aannemer uit de regio

Als vakmensen een flink stuk moeten rijden, brengen ze vaak voorrijkosten in rekening. Je kunt hierop besparen door een aannemer uit de regio te zoeken. Het is dan uiteraard wel belangrijk dat de kosten per m2 gelijk zijn aan die van aannemers die verder weg wonen. Als dat tarief een stuk lager ligt, kan het juist weer interessanter zijn om een aannemer uit een andere provincie te vragen voor deze klus.

Veelgestelde vragen over het plaatsen van een verlaagd plafond

Wil je een zwevend verlaagd plafond maken of een verlaagd plafond maken op beton? Wil je een verlaagd plafond in je keuken, woonkamer of toilet? Of ben je benieuwd naar de kosten van een verlaagd plafond in de badkamer? Wat jouw wens ook is, voor je een aannemer inhuurt is het fijn om je eerst wat meer te kunnen oriënteren op deze klus. Daarom hebben wij de antwoorden op enkele veelgestelde vragen voor je op een rijtje gezet.

1. Wat zijn de gemiddelde kosten voor een verlaagd plafond?

Gemiddeld ligt de prijs voor een verlaagd plafond tussen de €55 en €85 per m2. Dit bedrag is afhankelijk van de afmeting, het soort materiaal en de eventuele afwerking. Zo betaal je voor het stucen van een plafond een bedrag tussen de €15 en €30 per m2 en kost schilderen circa €7 tot €15 per m2.

2. Is een spanplafond of gyproc-plafond goedkoper?

De prijs voor een vals plafond ligt tussen de €55 en €85 per m2. Het plaatsen van een gyproc-plafond is vaak iets goedkoper dan het plaatsen van een spanplafond. Dit komt vooral doordat de materiaalkosten voor een spanplafond hoger liggen. Wel is het zo dat je bij een spanplafond geen kosten meer hoeft te maken voor de afwerking. Welk soort verlaagd plafond je kiest, is vaak niet alleen afhankelijk van de kosten. Zo speelt ook mee dat een spanplafond vaak beter tegen temperatuurverschillen kan en eenvoudig is af te stoffen. Ook heb je bij plaatsing minder troep dan bij het plaatsen van een gyproc-plafond. Een verlaagd plafond van gipskartonplaten werkt daarentegen brandvertragend en zorgt dat de akoestiek in een ruimte verbetert.

3. Waarom is een verlaagd plafond handig?

Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom je een verlaagd plafond wilt laten plaatsen. Zo kun je met een verlaagd plafond de ruimte beter isoleren, zorgen voor een betere akoestiek en scheuren in je oude plafond verbergen. Een verlaagd plafond is ook ideaal als je kabels van bijvoorbeeld verlichting of geluidsinstallaties wilt wegwerken.

Checklist verlaagd plafond plaatsen

De kosten voor een verlaagd plafond worden voor een groot deel bepaald door jouw persoonlijke wensen. Voor je een aannemer inschakelt, is het daarom handig om zelf goed na te denken over je minimale eisen. Onderstaande checklist helpt je in kaart te brengen wat voor verlaagd plafond je wilt.

1. Doel van het plafond

Bepaal eerst waarom je een verlaagd plafond wilt laten plaatsen. Is dit puur om esthetische redenen of wil je juist een verlaagd plafond voor een betere akoestiek of een besparing op de energierekening? De reden die voor jou belangrijk is, bepaalt bijvoorbeeld of de vakman isolatie moet aanbrengen.

2. Kies de stijl

Een spanplafond kun je in veel soorten en maten aanschaffen, en ook gipskartonplaten op je plafond kun je ook op veel manieren laten afwerken. Zo kun je gaan voor een industriële look, een landelijke uitstraling of misschien wil je wel uitpakken met sierlijsten. Iets om over na te denken voor je de opdracht geeft, aangezien jouw keuze direct invloed heeft op de prijs.

3. Extra afwerking

Wil je in de badkamer een verlaagd plafond met spotjes? Of zijn spotjes helemaal niet jouw ding en word je juist blij van een hanglamp in de woonkamer? De keuze die je hierin maakt, zie je terug op de totaalprijs voor een verlaagd plafond. Voor het integreren van spots betaal je namelijk gemiddeld een bedrag tussen de €120 en €150 voor vier spots.

Offerte verlaagd plafond ontvangen via Werkspot

Ben jij op zoek naar een vakman voor het plaatsen van een verlaagd plafond? Plaats je klus gratis en vrijblijvend op Werkspot en ontvang direct offertes op maat. Zo kom je in contact met diverse vakmensen uit jouw regio.