Plafond schilderen: gemiddelde kosten en mogelijkheden

Bijgewerkt op

Het schilderen van het plafond vinden velen een vervelende klus. Je moet boven je hoofd werken en toch goed kracht blijven zetten op de verfroller. Logisch dus dat je overweegt de klus uit te besteden. Wil je jouw plafond laten schilderen en ben je benieuwd naar de kosten? Werkspot helpt je graag op weg met het berekenen van de prijs.

Voorstellen op maat ontvangen van vakmannen in de buurt?

4.7

Top beoordelingen schilders

Onze schilders, hebben een gemiddelde reviewscore van 4.7 op 5 op basis van 1346 reviews van consumenten.

Kwaliteitscontrole

Al onze vakmensen worden gecontroleerd op een KvK-inschrijving.

Gemiddelde leestijd: 5 minutenInhoudsopgave
 1. Gemiddelde kosten voor het schilderen van plafonds
 2. Hoe bepaal je de kosten voor plafond schilderen?
 3. Veelgestelde vragen over plafond schilderen
 4. Plafond witten
 5. Advies van de schilder
 6. Het schilderen van je plafond via Werkspot uitbesteden?

Gemiddelde kosten voor het schilderen van plafonds

De gemiddelde kosten voor het schilderen van plafonds liggen tussen de € 7,- en € 17,- per vierkante meter, inclusief arbeidsloon en materiaal. De totale kosten verschillen echter per klus en het is daarom goed om je in te lezen in de verschillende mogelijkheden en variabelen voordat je een klus plaatst. Zo voorkom je verrassingen en vind je snel de juiste professional voor het schilderen van je plafond.

In het onderstaande schema vind je de gemiddelde kosten per vierkante meter voor het sauzen van plafonds.

Aantal lagen plafond schilderenGemiddelde kosten
1 laag€ 7,- tot € 14,- per m²
2 lagen€ 9,- tot € 17,- per m²

Als je je plafonds wilt laten verven, kun je er ook voor kiezen om de schilder te vragen spuitwerk te verrichten. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor airless spuiten. Dit is een spuittechniek die in de regel sneller werkt en een strakker resultaat oplevert dan het witten van het plafond met een roller en/of kwast. In het onderstaande schema vind je de gemiddelde kosten per vierkante meter voor het airless spuiten van plafonds.

Aantal lagen plafonds spuitenGemiddelde kosten
1 laag€ 7,- tot € 14,- per m²
2 lagen€ 9,- tot € 17,- per m²
Dit zijn gemiddelde prijzen die onze schilders rekenen voor plafond schilderen. Deze prijzen kunnen afwijken van de prijzen in de offerte van de schilder.

Hoe bepaal je de kosten voor plafond schilderen?

De kosten die door een schilder in rekening worden gebracht hangen af van een aantal factoren. Zo spelen de omvang van het project, het type verf en eventuele speciale wensen een rol bij het bepalen van de prijs voor het plafond schilderen.

Omvang van het project

Het spreekt voor zich, maar ieder plafond in huis schilderen kost meer tijd dan bijvoorbeeld alleen het plafond in de keuken. Maar houd wel rekening met moeilijke hoeken en nisjes in het plafond. Hierdoor kan het zijn dat de schilder meer tijd nodig heeft voor het uitvoeren van de klus dan je aanvankelijk had gedacht. Bij veel vierkante meters gaat de prijs per vierkante meter overigens wel omlaag.

Staat van het plafond

De staat van het plafond bepaalt voor een deel de prijs. Is je plafond er slecht aan toe, dan kan het zijn dat een schilder extra lang bezig is omdat de professional meerdere lagen moet aanbrengen. Ook speelt het mee of de kamer die geschilderd moet worden leeg is. Meubels en dergelijke moeten namelijk ook allemaal afgedekt worden, en dat kost tijd.

Wanneer er gerookt is in de ruimte, heeft dit negatieve invloed op de staat van het plafond. De stoffen die met roken vrijkomen trekken in muren, maar met name in het plafond. Dit resulteert in gele vlekken. Om dit te herstellen, moeten vaak meerdere lagen worden aangebracht. Anders zie je naar verloop van tijd de gele vlekken terugkomen.

Schildertechniek

Ook de techniek van het schilderen heeft invloed op de totaalprijs. Plafonds kunnen namelijk gesausd of gespoten worden. Airless spuiten is vaak sneller en geeft een strakker resultaat, maar niet iedere schilder heeft de apparatuur om te spuiten.

Extra opties

Wil je een speciaal soort verf? Of heb je bijvoorbeeld veel spotjes, of zelfs ornamenten in het plafond? Ook hierbij moet je rekening houden met een hoger totaalbedrag van de klus, omdat dit niet standaard inbegrepen is in de prijs.

Veelgestelde vragen over plafond schilderen

A) Waarom is het schilderen van een plafond duurder dan muren schilderen?

Plafond schilderen is duurder dan muren schilderen. Dit heeft twee redenen:

 1. Wanneer de schilder begint met jouw plafond verven, moet de professional echt zorgen dat alles goed is afgeplakt. Bij plafonds schilderen, is de kans namelijk groot dat verfdruppels naar beneden vallen. Je moet dus zowel jezelf als de vloer en muren goed beschermen;
 2. Zowel met spuiten als met rollen moet de schilder continu boven zijn macht verven. Dit kost kracht en hierdoor zal de professional een plafond schilderen ook vaak in delen willen doen.

B) Hoe kan ik een plafond schilderen zonder strepen?

Als je je plafond gaat schilderen, wil je natuurlijk een mooi, streeploos resultaat. Niets zo frustrerends als na al je inspanningen tot de conclusie komen dat het eindresultaat niet netjes is. Maar hoe kun je nu het beste een plafond schilderen zonder strepen? Allereerst is het belangrijk om het plafond in een keer te schilderen. Andere tips zijn om te kiezen voor een goede kwaliteit roller en om in de lengte van het plafond te witten. Tot slot is het verstandig om zo te werken dat je niet in je eigen schaduw werkt.

Zoals je kunt zien, zijn er best een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je het plafond gaat witten en dit zonder strepen wilt doen. Daarnaast is het schilderen van het plafond best zwaar werk. Wil je liever geen omkijken hebben naar deze klus? Schakel dan via Werkspot een professionele schilder in.

C) Hoe vind je de juiste schilder voor deze klus?

Wil je het schilderen van het plafond uitbesteden aan een professional? Op Werkspot kom je eenvoudig in contact met schilders die werken in jouw regio. Alle professionals die zijn ingeschreven bij Werkspot, zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en veel vakmensen hebben branche specifieke certificaten. Je plaatst eenvoudig een klus op Werkspot en komt zo in contact met schilders. Voor je je definitieve keuze maakt, lees je de reviews van eerdere klanten. Zo krijg je een goed beeld van de manier waarop de schilder werkt en de kwaliteit die de professional levert.

Plafond witten

De schilders van Werkspot kunnen ook helpen bij het plafond witten. Plaats een klus voor plafonds witten op Werkspot en kom eenvoudig in contact met verschillende schilders die zijn aangesloten bij Werkspot.

Advies van de schilder

Jaswant Mohan van De Kleuren Schilder geeft als advies om een opdracht zo goed mogelijk te omschrijven. Als je het aantal meters exact opmeet en aangeeft wat de staat van de ondergrond is en of de kamer leeg is dan kan een schilder makkelijker een goede prijsinschatting te geven.

Het schilderen van je plafond via Werkspot uitbesteden?

Wanneer je een plafond gaat schilderen, loont het om dit uit te besteden aan een schilder. Het schilderen van een plafond is een zware klus en een professional kan deze klus vaak snel en vakkundig uitvoeren. Zo bespaar je niet alleen tijd en geld, maar weet je ook zeker dat je kunt rekenen op een duurzaam resultaat waar je nog jaren mee vooruit kan.

Nu je een idee hebt van de gemiddelde kosten, kun je bepalen of dit aansluit op jouw verwachtingen en budget. Wil je graag een opdracht uitbesteden aan een van de vakmensen op Werkspot? Plaats een klus en vergelijk het werk van diverse experts. Zo kun je de reviews lezen van andere huiseigenaren en tot een weloverwogen keuze komen.

Prijzen van andere diensten:

 1. Wat kost een schilder?
 2. Kosten binnenschilderwerk
 3. Kosten buitenschilderwerk
 4. Kosten muren schilderen
 5. Kosten behang schilderen