Schilderen overzicht

Plafond sauzen: handige tips en info

02-06-2020
Plafond sauzen: hoe ga je te werk?

Een verkleurd plafond staat niet zo fris, maar daar is wat aan te doen door je plafond te sauzen. Dat is ook een optie als je plafond net gestuct is om met saus verder af te werken. Als je zelf aan de slag gaat is het handig om wat tips & tricks te kennen. Daar voorziet Werkspot je graag in met praktische adviezen.

Je kan er ook voor kiezen om de klus uit te besteden aan een professional. Bijvoorbeeld als je geen tijd of zin hebt of het gewoon liever door een vakmens laat doen om van het beste resultaat verzekerd te zijn. Ook daarvoor biedt ons platform een oplossing door je opdracht gratis te plaatsen en met een schilder in contact te komen. Lees eerst de tips en info maar eens door en kijk wat je allemaal nodig hebt om zelf het plafond te sauzen.

Plafond sauzen: een lijstje met wat je allemaal nodig hebt

Er zijn verschillende materialen en gereedschappen die je in huis moet hebben om zelf je plafond te sauzen. Je hebt onder meer verf nodig en daarin is er een ruime keuze. Een professional kiest ervoor om met kwaliteitsverf te werken. Dat is ook aan te raden voor een blijvend goed resultaat. Er zijn allerlei soorten muurverf of speciale plafondverf om een keuze uit te maken. Zo hebben de bouwmarkten alles wat je nodig hebt beschikbaar. Bijvoorbeeld een trapje als je deze al niet in huis hebt. Zo kom je gemakkelijk bij de randen van het plafond. Hangen er lampen aan het plafond dan haal je deze er eerst af of je dekt deze goed af. Naast de saus heb je een kwast en een vachtroller nodig. De roller voor grote vlakken en de kwast om af te zetten. Om te voorkomen dat je te veel verf op je kwast of roller krijgt is het afstrijken belangrijk. Daarom gebruik je een verfrooster in de sausemmer of giet je de verf over in een verfbakje. Om een groot vlak ineens te sauzen, is het handig de roller op een telescoopsteel te bevestigen. Als je met de roller in de hand het plafond saust moet je steeds van het trapje af om deze te verplaatsen. Een roerstokje is nodig om de saus voor gebruik goed door te roeren. Een plafond sauzen begint met een goede voorbereiding en dat houdt in dat je de vloer bedekt en randen afplakt. Afdekzeil is een optie om de vloer te bedekken, maar de professionals gebruiken hiervoor stucloper. De randen zijn met afplaktape te beschermen.

Plafond sauzen: wat heb je nodig?

* Muurverf of plafondverf * Kwast * Vachtroller * Roerstokje * Stucloper of afdekzeil * Afplaktape * Verfrooster of verfbakje * Trapje

Plafond sauzen: wat zijn de voordelen?

Je plafond ziet er na het sauzen uit als nieuw. Dat is al een eerste voordeel, maar er zijn er meer. Wat denk je van de waarde van je huis? Het sauzen van je plafond geeft het interieur een verzorgde indruk en laat de woningwaarde stijgen. Je krijgt ook meer woonplezier in huis als het plafond er netjes en fris uitziet. Het is bovendien een voordelige oplossing om je interieur eens aan te pakken. Je hebt alleen maar verf en wat materialen nodig als je zelf aan de slag gaat. Huur je een schilder in dan hoeft dat ook niet duur te zijn als je via Werkspot een professional in je regio zoekt. Bekijk de gemiddelde kosten voor een plafond sauzen maar eens.

Plafond sauzen: van voorbereiding tot resultaat

Wil je een prachtig resultaat dan maak je gebruik van onze tips & tricks voor een plafond sauzen. Die hebben wij in een tweetal stappen vormgegeven. Zo weet je waarmee je kan beginnen en waarmee je moet eindigen als het werk klaar is. Als je plafond erg vies is of vet dan is het aan te raden om eerst het oppervlak schoon te maken. Daar gebruik je dan een ontvetter voor. Gaat het om een gestuct plafond? Dan breng je eerst een voorstrijkmiddel aan voor een betere hechting.

1. Afdekken

Je begint met het afdekken van de vloer en van meubels die je niet verplaatst. Een grote bank kan je bijvoorbeeld best laten staan. Je verft toch eerst de ene helft van het plafond en de bank is daarna te verschuiven naar de andere kant. Je plakt ook de randen aan de bovenkant van de muur. Het is niet de bedoeling dat er saus op de muur komt. Het is het beste om lampen te verwijderen om gemakkelijk het plafond te sauzen. Kan dat niet dan plak je deze goed af.

2. Plafond sauzen

Roer de muurverf eerst goed door met het roerstokje om er daarna een verfrooster in te plaatsen of een deel van de verf in een verfbakje te gieten. Controleer de kwast op uitstekende haren die je eruit haalt. Heeft de vachtroller pluisjes? Plak er dan een stuk tape op om de pluisjes los te trekken. Daarmee voorkom je dat de kwastharen of pluisjes op de verf in je plafond belanden. Je schildert met de kwast eerst de randen langs de muren en rond de lamp in het midden. Daarna pak je de roller en bevestig je deze op de telescoopsteel. Het plafond is doorgaans een groot oppervlak. Dat is in tweeën te verdelen door eerst de ene helft in de breedte te sauzen. Rol goed na en overlap de voorgaande baan steeds een beetje. Heb je de ene helft van het plafond gesausd? Ga dan direct verder met de tweede helft. Als je pauze neemt en te lang wacht is de verf van de eerste helft al opgedroogd. Dat zorgt voor strepen als je daarna pas weer verder gaat. Je eindigt met het verwijderen van het afplaktape. Dat moet je altijd direct na het plafond sauzen doen. Weet je waarom? Omdat anders de kans bestaat dat je opgedroogd verf lostrekt.

Plafond zelf sauzen: wat kan er misgaan?

Heb je geen tot weinig ervaring met een plafond sauzen dan kan er van alles misgaan. Bijvoorbeeld door met te veel verf op de roller te sauzen, zodat er verfklodders achterblijven op het plafond. Of door de ene keer de roller heel hard tegen het plafond te drukken en op een ander deel weer zacht. Dat zorgt voor verschil in dekking van de verf. Als je heel langzaam bent of steeds korte stukjes verft dan bestaat de kans op strepen. Mocht je niet gewend zijn om boven je hoofd te werken dan kost het sauzen van een plafond je bovendien erg veel kracht. Allemaal redenen die aanleiding zijn om een schilder in te huren voor het schilderen van je plafond. Je weet dan ook zeker dat het resultaat prachtig wordt. Schilders zijn daar ervaren in want dat is hun vakgebied.

Lees duizenden reviews en vind een schilder op Werkspot

Je klus voor een plafond sauzen in je woning is gratis op Werkspot te plaatsen. Beschrijf de opdracht en upload foto´s om de professionals een concreet beeld te geven van de klus. Klus geplaatst? Werkspot brengt je opdracht onder de aandacht van schildersbedrijven die bij interesse contact met je opnemen. Wil je op onderzoek uitgaan om zelf de ideale schilder te vinden? Dat kan ook door de duizenden reviews te lezen en profielen te bekijken. Deze informatie helpt je om een keuze te maken. Kom je een schilder tegen tijdens je zoektocht dan voeg je deze eenvoudig aan je lijst toe. Zo stel je een eigen overzicht samen met favoriete professionals die je daarna nog eens met elkaar vergelijkt. Het handige is bovendien dat voor beide opties geldt dat het gemakkelijk is om met een schilder in je regio in contact te komen. Dat scheelt in de reiskosten die schilders van veraf in rekening brengen.

Kom in contact met vakmannen om een prijsopgave voor jouw klus te ontvangen.

Vind een schilder dichtbij